Twee op twee in de wereldbeker voor Toon Aerts
Foto: Photopress.be
zaterdag 29 september 2018 om 22:35

Twee op twee in de wereldbeker voor Toon Aerts

Toon Aerts heeft ook de wereldbekercross in Iowa op zijn naam geschreven. Vorige week was Aerts ook al de beste in Waterloo. Wereldkampioen Wout van Aert was veertig minuten lang in staat om in zijn spoor te blijven, maar moest Aerts dan toch laten gaan. Michael Vanthourenhout eigende zich de derde plaats toe.

Aerts met vertrouwen
In de tweede wereldbekercross van het seizoen mocht Toon Aerts – voor het eerst in zijn carrière – starten in de witte leiderstrui van de UCI Telenet World Cup. Zijn nieuw tenue gaf de voormalige Europese kampioen schijnbaar vleugels, want hij dook als allereerste de Amerikaanse modderpoel in.

foto: PhotoPress.be

Aerts reed meteen zeer ver naar boven op Mount Krumpit, de scherprechter vandaag in Iowa. Daarbij sloeg hij een klein kloofje, maar dat liet de wereldkampioen niet zomaar gebeuren. Van Aert reed in geen tijd weer tot bij Aerts en bracht onder andere Lars van der Haar en Tim Merlier met zich mee.

Vervolgens waren de rollen omgekeerd. Aerts schatte een bocht in de afdaling van de Mount Krumpit verkeerd in, waardoor Van Aert op zijn beurt een kloof kon slaan. Ditmaal was het alleen Aerts die de oversteek richting de wereldkampioen kon maken. De twee zouden lang tot elkaar veroordeeld zijn.

Achter de twee kemphanen vochten ook Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans een leuke strijd uit voor de derde podiumplaats. De twee werkten voor twee derde van de wedstrijd goed samen, maar dan werd het Hermans te veel.

Het beslissende moment – foto: PhotoPress.be

Van Aert blijft steken in de modder
Net op dat moment ging vooraan Wout van Aert in de fout. De wereldkampioen reed zich vast in de modder, Aerts zag dat en reed vervolgens aan een verschroeiende snelheid Mount Krumpit op. Net als vorige week was Van Aert op achtervolgen aangewezen, en Aerts had geen zin om te wachten.

In geen tijd moest Van Aert een tiental seconden goedmaken op Aerts, die duidelijk vleugels kreeg. Al snel werden die tien seconden een halve minuut, aan de aankomst had Van Aert zelfs een achterstand van net geen minuut.

Lars van der Haar, winnaar van de Belgische openingscross in Geraardsbergen, kende een off-day en viel net buiten de top-10.

foto: PhotoPress.be

Wereldbeker veldrijden 2018-2019
Uitslag mannen, manche 2: flag-us Iowa

1. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions)
2. flag-be Wout van Aert (individueel)
3. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal)
4. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Fidea Lions)
5. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea Lions)
6. flag-be Tim Merlier (Veranda’s Willems-Crelan)
7. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal)
8. flag-be Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal)
9. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)
10. flag-be Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
29 september 2018 22:41
Het is natuurlijk niet de schuld van veldritgek Vlaanderen, maar de uitslag hier is toch vrij tekenend voor de vrij beperkte mondiale staat van de sport.
29 september 2018 22:44
Pfff, het is gewoon pijnlijk om van Aert zo rond te zien rijden. Is het ooit voorgekomen dat de regerend wereldkampioen geen enkele cross wint in het daaropvolgende seizoen? Want die kans is behoorlijk groot nu vd Poel er weer bij komt en Aerts z'n grote stap heeft gemaakt deze zomer.

Als ik van Aert zou zijn zou ik lekker een punt achter het veldritseizoen zetten. Die jongen is zowel mentaal als fysiek compleet op door alles wat er is gebeurd, dan is het bijna onverantwoord om nog door te gaan op deze manier. Hij moet gewoon lekker op vakantie gaan en zich daarna rustig aan gaan voorbereiden op het wegseizoen.

Tot slot: deze 2 weken in Amerika tonen weer eens aan dat de internationalisering van de cross (bij de mannen) totaal mislukt is en dat je grote vraagtekens mag zetten bij het bestaansrecht van de sport. En het wordt elk jaar alleen maar erger.
  29 september 2018 22:47
  ach korfbal bestaat ook nog
  29 september 2018 22:51
  3 keer 2e in 3 wedstrijden (1 keer door pech) en hij is meteen kansloos en mag er al mee stoppen? Misschien best dat jij zijn raadsman niet bent.
  29 september 2018 22:52
  Twijfelen aan het 'bestaansrecht' gaat me iets te ver; in Vlaanderen is het nog altijd een behoorlijk populaire sport die trouw vele kijkers trekt in de winterweekenden, terwijl de toppers toch wel echt serieuze knaken verdienen waar menig wegrenner jaloers om zal zijn. Maar de geloofwaardigheid van de sport is wel aan enige inflatie onderhevig als zelfs de vijftiende beste Vlaming elke andere renner (op een paar Nederlanders na) helemaal zoek rijdt.
  Je zou bijna stellen dat een restrictie aan het aantal Vlaamse deelnemers de sport goed zou doen op de lange termijn, maar met een dergelijke maatregel tref je wel meteen de belangrijkste afzetmarkt ongenadig hard... Ik zie hier niet direct een oplossing voor.
  29 september 2018 22:58
  Nouja, ik bedoel meer bestaansrecht in de zin van professionele sport met een Wereldbeker en dergelijke. Als je er over nadenkt is het toch eigenlijk te lachwekkend voor woorden dat er iets van 15 Belgen bij de eerste 20 rijden in een 'wereld' beker..?

  Het probleem is vooral ook dat vrijwel geen enkele renner buiten Vlaanderen en een verdwaalde Nederlander het veldrijden echt serieus neemt als professionele sport. Als je bijvoorbeeld naar het WK veldrijden bij de junioren kijkt zie je nog best veel buitenlandse renners, maar die kiezen allemaal voor de weg of het mountainbiken als ze ouder worden. Meer dan een leuke trainingsactiviteit in de winter is het niet voor ze.
  29 september 2018 23:02
  Als je ziet hoe de veldrijders soms huishouden in de zomermaanden op de weg vraag je je ook af wat ze nog in dat veld te zoeken hebben op sportief vlak... Maar het is een voor hen nog een vrij lucratieve sport gok ik. En dat ze in het circus van het veld als halfgoden worden aangemoedigd zal ook wel helpen.
  29 september 2018 23:24
  Mensen, bedenk wel dat FBahamontes tijdens de Vuelta schreef dat Kruijswijk kansloos was voor een goede klassering in het klassement, dat hij vandaag nog schreef dat de Nederlandse renners er niets van bakten, etc. Maar hij vindt zichzelf geen trol...
  29 september 2018 23:38
  Een 4e plaats is geen goede eindklassering en de Nederlandse vrouwen hebben ondanks de zege tactisch dramatisch gereden.

  Ik weet dat jullie enige vorm van intelligentie en feiten niet gewend zijn op dit forum, maar het zou al een stuk helpen als jij en alle anderen die mij constant een troll noemen even in de spiegel kijken. Heel misschien zie je dan de ironie in van wat je post.
  30 september 2018 00:28
  QED
  30 september 2018 00:39
  QED idd. Zo geilen op negatieve aandacht, faut le faire. Laatste keer dat ik nog reageer op je onnozele berichten.
  30 september 2018 01:44
  Jeeeeezes, FBahamontes, en zeggen dat er ooit nog serieus gereageerd werd op jouw posts, negativisme ten top. Wat mij betreft ook laatste reply op jouw onzin, bye!!
  30 september 2018 01:44
  Volgens mij is deel van het probleem dat Vlaamse subtoppers meer betaald krijgen dan subtoppers uit andere landen. Daardoor is het voor Vlamingen logisch om echt voor de cross te kiezen en kiezen even goede buitenlandse crossers er niet voor. En Vlamingen hebben ook.meer aanzien, terwijl zelfs in land nr 2.nederland je als.crosser niet serieus genomen wordt. Zo'n van Kessel die regelmatig top 5 rijdt en al.jaren stabiel subtop is. In vlaanderen is zo iemand een held vergelijkbaar met een knecht van lotto soudal in de tour. In nl geen enkele aandacht voor die jongen.
  30 september 2018 09:51
  @fbahamontes
  Als jij iets niet doet is het je houden aan de feiten. Je verspreidt voornamelijk doemscenario's. Over je intelligentie kan ik niet oordelen, al is zwart/wit-denken doorgaans geen indicator van een meesterbrein.
29 september 2018 22:46
Zag er heel goed uit wat Aerts deed, wordt nog interessant zodra VdP zich er weer mee gaat bemoeien.
29 september 2018 22:46
Van Aert staat ... wat te dik toch?
  29 september 2018 23:01
  Ik geloof het ook. En Aerts staat scherp.
  Net als vorige week rijdt Aerts 1 knalronde en kan Wout niet volgen. Misschien (dit is gissen hoor) heeft WVA toch wat aan interval en explosiviteit moeten inleveren met al die kilometers op de weg. Daarbij natuurlijk ook veel aan zijn kop nu.
  En, dat wil ik ook graag nog even zeggen: Toon rijdt geweldig.
29 september 2018 22:48
heeft ie dat gewicht na glasgow gekregen dan?
29 september 2018 22:49
Dit is nog erger dan schaatsen....
29 september 2018 22:51
Ook als er maar een of twee landen mee doen kan hét een leuke kijksport zijn.
  29 september 2018 22:54
  Kán. Maar op deze manier is het wel net alsof je naar testbeeld zit te kijken. En dat zou voor mij hetzelfde zijn als er 9 Nederlanders in de top 10 eindigen overigens.
29 september 2018 22:56
Vlaamse sport zoals het Friese fierljeppen.
29 september 2018 23:00
Die amerikanen vinden het fantastisch. Die zien anders nooit een Belg.
29 september 2018 23:07
Kan me voorstellen dat het voor de renners wel aardig is eens op een ander continent te koersen maar voor de rest zijn deze wedstrijden onzinnig. Van een boost op het Noord-Amerikaanse veldrijden is totaal geen sprake. Laten ze eerst in Europa proberen de landen terug te veroveren die de laatste jaren zijn afgehaakt.
29 september 2018 23:24
Tsja de cross in Amerika ... .
Er zat een plan en wat ideeën achter, maar wat we zien is wat we altijd zien en nu nog net wat erger, nu niet 7 Vlamingen en 2 Nederlanders en een echte buitenlander in de top10, maar 10 Vlamingen in de top10, van Kessel tel ik als Vlaming mee :).

Is het topsport? Ja absoluut, was het leuk om naar te kijken, ja vond ik wel maar ik ben denk ik niet maatgevend. Ik was al fan van de cross in de tijd van Stamsnijder, Liboton en Pa Groenendaal. Maar goed om niet in herhaling te vallen, dat was een tijd en ook daarna, dat we Zwitsers, Italianen, Tsjechen, Fransen en Duitsers mee zagen doen in de strijd. Soit die tijd is niet meer en zal ben ik bang ook niet meer komen.

Misschien moeten we gewoon concluderen dat de cross alleen in Vlaanderen levensvatbaar is en een heeeel klein beetje in NL met af en toen een verdwaalde Tsjech of Duitser in de top10 van de WB of SP.

De bierpomp blijft in Vlaanderen tijdens de cross toch wel lopen, vd Poel als ie er weer bij is zal weer domineren als altijd en als ie dan op het WK pech of een slechte dag heeft wordt van Aert weer WK en is heel Vlaanderen weer gelukkig en tevree!

Mooie overwinning van Aerts, een wederom teleur stellende van Aert.
29 september 2018 23:30
Is die regel er nog dat iedereen in de top 50 automatisch startrecht heeft? Dat is in mijn ogen ook een boosdoener geweest wat betreft het aantal Belgen in de wereldbeker, dat werden er op die manier alleen maar meer. Ik heb geen probleem tegen Belgen, laat dat voorop stellen, maar zo help je de sport niet vooruit. Vroeger eindigde een ‘buitenlander’ nog wel eens in de top 10. Dat stimuleerde. Nu rijden ze voor hooguit een top 20 plek. Ik vind het dan niet gek dat de meesten hier voor passen.

Je kunt het een beetje vergelijken met de Europese topcompetities die vier automatische startplekken voor de champions league krijgen. Het maakt het gat tussen ‘arm’ en ‘rijk’ alleen maar groter...
30 september 2018 01:20
9x hetzelfde vlaggetje in de top10, dat kan toch niet helemaal de bedoeling zijn...
  30 september 2018 04:30
  In de huidige top 10 in de UCI ranking bij de mannen staan vier Nederlandse vlagjes met Mathieu van der Poel nog nipt op kop en verder nog van der Haar,van Kessel en David van der Poel,die gisteren derde was in Poprad.
30 september 2018 03:18
leuke kijksport voor op een winterse grijze namiddag.......Maar om in deze tak van sport waarin de beste rijder jaarlijks minimaal 20 van de 30koersen wint een wereldkampioenschap te verijden is wat overdreven.....Noem het in het vervolg beter het open Belgish kampioenschap.
  30 september 2018 04:33
  20? Zeg maar 27 en dat was vorig seizoen, volgens mij gene Belg,die al die koersen won...
30 september 2018 08:32
"Van Aert blijft steken in de modder..."
Letterlijk en figuurlijk.
30 september 2018 08:54
In reactie op het bestaansrecht van het cyclocrossen:
Natuurlijk worden de grote crossen nog steeds gedomineerd door Belgen en een enkele Nederlander. Mondialisering staat nog in de kinderschoenen, al zie je wel dat er in steeds meer landen gecrosst wordt.
Het is voornamelijk een geldkwestie, sponsoring, materiaal, publiciteit, trainingsfaciliteiten, beleid van de wielerbonden en daarnaast keuzes van renners zelf.
Belgie en Nederland zijn de wielerlanden bij uitstek, deze achterstand kan niet een-twee-drie door andere landen worden ingehaald, dus blijft het voornamelijk op het hoogste mannenniveau een 2-landenstrijd, waarin Belgie t.o.v. Nederland ook nog steeds een meerderheid heeft aan sterkere crossers.

Uitslagen van enkele andere crossen (http://www.uci.org/cyclo-cross/results)

1SWEECK Diether BEL
2GODRIE Stan NED
3FALENTA Alois FRA
4CANAL Fabien FRA
5SWARTZ Caleb USA
6ELLWOOD Ross USA
7FIX Brannan USA
8LINDINE Justin USA
9HOLMGREN Gunnar CAN
10GOMEZ VILLAFANE Benjamin USA

Grand Prix Poprad
1MEISEN Marcel GER
2BAESTAENS Vincent BEL
3VAN DER POEL David NED
4KONWA Marek POL
5LOOCKX Lander BEL
6MERLIER Braam BEL
7GLAJZA Ondrej SVK
8SAMPARISI Nicolas ITA
9VERMEERSCH Gianni BEL
10VAN DER STEGEN Roel NED
  30 september 2018 09:20
  Dit soort uitslagen lijken wel internationaler, maar benadrukken wel alleen maar meer de problematiek. In die eerste koers stonden letterlijk alleen Dieter Sweeck en Stan Godrie aan de start van de lage landen (die meestal ergens tussen de 20e en 25e plek eindigen), en rijden vervolgens alsnog alle Amerikanen op een hoop.
  En in die tweede koers staan er maar vier renners van naam aan de start en valt alleen Gianni Vermeersch wat tegen. En verder staan daar Belgen en Nederlanders in de top 10 waar ik werkelijk nog nooit van gehoord heb...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.