Uitslag lezersonderzoek: Wat vinden de bezoekers van WielerFlits?
zaterdag 31 december 2016 om 07:00

Uitslag lezersonderzoek: Wat vinden de bezoekers van WielerFlits?

Vorige maand hebben wij met ons eerste lezersonderzoek gevraagd wat jullie van WielerFlits vinden. Op deze manier willen we beter inzicht krijgen op welke punten wij kunnen verbeteren. Vandaag delen we de resultaten en vertellen we wat wij hiermee gaan doen.

Het eerste lezersonderzoek was voor ons een spannende onderneming. De afgelopen acht jaar hebben we op verschillende manieren feedback ontvangen, maar we vonden het belangrijk om dit nu direct aan jullie te vragen. De respons was overweldigend. De enquête is ingevuld door maar liefst 1915 bezoekers. Een aantal waarop wij ongelooflijk trots zijn!

Wie leest WielerFlits?
Het overgrote deel van de respondenten is man (98%) en komt uit Nederland (89%).De gemiddelde leeftijd is 37,9 jaar. Maar liefst zeventig procent is naast passief ook actief wielerliefhebber. Zij komen met name naar onze site voor actueel wielernieuws (84%), onze voorbeschouwingen (7%) en de discussie (6%), waarbij tekst (94%) een duidelijke voorkeur heeft boven video (5%) of audio (1%).

Een van de redenen om dit onderzoek te houden is om beter in kaart te brengen bij welke onderwerpen de interesses van onze lezers liggen. Voor andere onderdelen van de wielersport zoals MTB (7%), BMX (3%) en strandraces (2%) bestaat niet heel veel interesse. Liever zien jullie dat we meer aandacht besteden aan vrouwenwielrennen (14%), veldrijden (12%) of beloftenkoersen (12%). Een kwart zou meer achtergrondverhalen willen zien, terwijl er ook interesse is voor columns van oud-renners (21%) en reportages van wedstrijden in het buitenland (16%). In een nieuwsbrief heeft 57% interesse en maar liefst 87% zou onze wekelijkse vooruitblik op het wielerweekend graag terug zien keren. Met beide onderwerpen gaan we in 2017 daarom aan de slag.

Betalen voor content
Een van de manieren waarop wij meer en betere artikelen kunnen aanbieden, is een premium abonnementsmodel waarbij tegen betaling exclusieve artikelen te lezen zijn. Zestien procent heeft aangegeven hier interesse in te hebben. Betalen per special (zoals interviews) is een andere mogelijkheid, maar hier geeft slechts tien procent aan een bedrag voor over te hebben te hebben. Dit is niet bijzonder veel, het geeft ons een duidelijk signaal dat de doelgroep kleiner is dan verwacht. Het ontwikkelen en introduceren van modellen waarbij betaald moet worden voor content heeft voor ons in 2017 dan ook geen prioriteit.

Een van de dingen die wij ons afvroegen, is of jullie ook graag zelf op de fiets zitten. Het antwoord hierop is bevestigend, maar liefst 71% blijkt naast een passief ook een actief wielerliefhebber te zijn. Een groot deel gaf bovendien aan interesse te hebben in artikelen over materiaal en andere randzaken. In 2017 zullen wij daarom met een nieuwe rubriek meer aandacht hieraan besteden.

WielerFlits Live
We waren ook erg benieuwd naar jullie mening over WielerFlits Live, de wekelijkse talkshow die wij in de eerste helft van 2016 uitzonden. Een aantal van 46 procent gaf aan wel eens een uitzending gekeken te hebben. Over de lengte waren de meningen verdeeld: 55% vond de uitzending te lang, 44% precies goed en 1% te kort. Als algehele waardering krijgt het programma een 6,9. De show is in 2016 tot onze spijt vrij abrupt gestopt. Momenteel zijn we met verschillende partijen in gesprek over een terugkeer en wij verwachten dat de terugkeer slechts een kwestie van tijd is. We richten ons op een comeback in april 2017.

Rapportcijfers
Over de huidige berichtgeving wordt zeer positief geoordeeld, we waren blij verrast door onze rapportcijfers!

De algehele waardering is een 8,0. Een cijfer waar wij enorm trots op zijn, maar los daarvan zijn wij ervan bewust dat er nog genoeg te verbeteren valt.

Aan het eind van de vragenlijst vroegen wij om suggesties om WielerFlits te verbeteren. Maar liefst 550 bezoekers gaven hier gehoor aan. We ontvingen met name tips over onze berichtgeving, welke onderwerpen jullie belangrijk vinden, terechtwijzingen voor het gebrek aan nauwkeurigheid en suggesties voor nieuwe rubrieken. Uit al deze tips hebben we vijf inzendingen gekozen die een shirt van La Machine thuisgestuurd krijgen. De winnaars hebben inmiddels bericht ontvangen.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit onderzoek?
Stel ze gerust in de comments!

RIDE Magazine
40 Reacties
Sorteer op:
29 december 2016 11:17
Prima de openheid en jullie inzet mag inderdaad terecht beloond worden met mooie cijfers, maar ik mis een beetje het gevoel van "hoe komen we bij een volgend onderzoek nog hoger uit"

Er wordt door bijvoorbeeld resp. 14 en 12% aangegeven er meer over vrouwenwielrennen en veldrijden te willen lezen? Wat wordt hier mee gedaan? Staat niks over in
Verder kan ik het mij niet voorstellen dat er niet de nodige irritatie is over het grote aantal taal, stijl en spellingsfouten is. Youri laat met zijn eindejaarslijstje van vandaag dit weer blijken met de nodige taalfouten. Die jongen is uitstekend geschikt voor tv, radio enz maar in geschreven stukken heeft hij goede controle nodig en dat ontbreekt wat mij betreft nog wat teveel.

Dit soort dingen had ik graag teruggelezen in dit verslag. Het gevoel bekruipt mij nu een beetje dat er een groot tevoel van tevredenheid heerst, dat dichtbij gemakzuchtig komt te liggen. Alleen met scherpte en gezond kritische feedback kom je daadwerkelijk verder.
29 december 2016 11:52
"Verder kan ik het mij niet voorstellen dat er niet de nodige irritatie is over het grote aantal taal, stijl en spellingsfouten is."
Gelukkig geef je zelf het goede voorbeeld. ;-)
29 december 2016 12:02
Wellicht een idee om in de balk bovenaan kopjes te maken voor verschillende categoriën nieuws? Zoals bv interviews/achtergrond, veld-, baan- en vrouwenwielrennen. Of via een aan/uitvinkje.
29 december 2016 12:23
#SMSSchijfremUIT!
29 december 2016 13:07
Wat zijn de plannen met het forum?
29 december 2016 13:33
arjando.ooms
Neem aan dat je het grappig of ironisch bedoelt, anders zou je dit moeten uitleggen;-)
29 december 2016 16:26
@RV
Ik proef toch duidelijk behoefte aan een hoekje op de site om over schijfremmen en andere nieuwerwetse fratsen te tieren. Om het wat breder te trekken, een plek waar af en toe de voors en tegens van nieuwe hardware besproken kunnen worden is toch niet zo gek? Hoeft niet elke dag hè?
29 december 2016 16:47
Mooi! Wanneer krijgen we zicht op de lezertips waarmee jullie aan de slag gaan? En waarom niet meteen meegeven wie er 'in de prijzen' viel?
29 december 2016 17:24
'een hoekje op de site'

Dat lijkt me idd de juiste oplossing, kunnen we daar meteen iedereen heen verwijzen die zich in de reguliere topics afvraagt welke helm, groep, velg etc etc etc
29 december 2016 21:57
Iedereen bedankt voor alle reacties, zowel de complimenten als de positief kritische vragen!

Wat de nieuwe rubriek over materiaal betreft, zijn we ons ervan bewust dat het heel iets anders is dan het wielernieuws wat wij tot nu toe gebracht hebben. Het zal daarom een aparte plek krijgen op de site en (deels) door andere mensen geschreven worden. Het duurt nog enkele maanden voordat we live gaan, maar wanneer er meer nieuws is delen we dat met jullie.


Quote:
Het bovenstaande onderzoek is nuttiger om uit te voeren bij potentieel publiek dat de site nu links laat liggen.
Ons onderzoek geeft nu een beeld van wat onze huidige bezoekers graag zouden willen lezen. Die groep hoeft inderdaad niet automatisch representatief te zijn voor alle wielerliefhebbers in Nederland. Het deel van deze groep wat niet op onze site komt is weliswaar lastiger te bereiken, maar ik denk dat het inderdaad zinvol kan zijn om ook hen te ondervragen.


Quote:
Wat er ook gebeuren gaat op welk gebied dan ook (techniek en commercie? – lijkt me beter de schijfrem op te zetten zoals RV ook zegt) en wat mij betreft hou je bij vooral de originele leest. Info over vooral nieuws en koers en voorbeschouwingsinfo en mooie overzichten en extra onderwerpen die iets toevoegen.
Ik denk dat het inderdaad belangrijk is dat we benadrukken dat we dat vooral willen blijven doen. Dat is waar we goed in zijn, wat we leuk vinden om te maken en waar jullie ons om waarderen.


Quote:
Er wordt door bijvoorbeeld resp. 14 en 12% aangegeven er meer over vrouwenwielrennen en veldrijden te willen lezen? Wat wordt hier mee gedaan? Staat niks over in
Om eerlijk te zijn: een concreet plan is er nog niet. We interpreteren dit in ieder geval als een aansporing om over deze onderdelen beter verslag te doen en het stapsgewijs uit te bouwen.


Quote:
Wat zijn de plannen met het forum?
We willen in de nabije toekomst meer aandacht aan het forum geven, maar ik weet heel goed dat ik dat al een tijdje roep. Denk hierbij aan een betere structuur, meer (technische) mogelijkheden, maar ook een goed team van moderatoren. Begin volgend jaar gaan we als redactie kijken wat hiervoor nodig is en hoe we dit kunnen bereiken. We zullen hierbij ook zeker de leden raadplegen en hebben natuurlijk ook al de nodige input ontvangen.


Quote:
Het gevoel bekruipt mij nu een beetje dat er een groot gevoel van tevredenheid heerst, dat dichtbij gemakzuchtig komt te liggen.
Ik kan je verzekeren dat dit niet het geval is. Dat geven we volgens mij in de tweede zin al aan. We willen beter worden en de feedback uit dit onderzoek willen we gebruiken om dat te bereiken.


Quote:
Wanneer krijgen we zicht op de lezertips waarmee jullie aan de slag gaan? En waarom niet meteen meegeven wie er ‘in de prijzen’ viel?
We hebben ervoor gekozen om eerst de beste tips uit te werken. De namen van de winnaars hebben we nog niet direct vrijgegeven omdat we ze ten tijde van publicatie niet allemaal wisten (je kon immers je naam niet meegeven).
29 december 2016 23:46
Goed om de uitkomsten van het onderzoek te zien. Van Harte gefeliciteerd met de mooie uitslag! Ga zo door. Ben benieuwd naar de toekomst.

Bedankt voor het shirt! En jullie hebben me, na jaren lang trouw volgen, mijn eerste berichtje ontlokt ;)
29 december 2016 23:58
Bedankt Martin en Maxim voor al wat wij nu weten en beantwoord krijgen.
Op die basis lijkt de toekomst qua kwaliteit en tevredenheid te zijn gewaarborgd.
Kleine incidenten (bijv. t, d of dt bijv. als/dan etc. voor de taalpuristen) kunnen ad hoc wel worden opgelost.

@TourU. Welkom nu d.m.v. je eerste bericht en blijf de toekomst volgen cq. helpen invullen.
30 december 2016 13:54
Thanks
Duidelijk :) :)
31 december 2016 17:56
Een mooi overzicht, dank voor de helderheid.
Nog een welgemeende tip: voor een reclamevrije-versie (iig op mijn gsm ) zou ik best een paar euro per maand over hebben....
1 januari 2017 14:04
Ik als één van de jongeren hier op Wielerflits ben zeer dankbaar voor deze site waar ik mijn wielerkennis en mijn passie voor het wielrennen heb aangeleerd. En zelfs bij mijn plaatselijke fietszaak Mantel =het meeste weet van het huidige wielrennen :p. De hele community en de redactie, bedankt en een gelukkig 2017! Op naar vele mooie momenten!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.