Valverde en Nibali hielpen elkaar: “Zoveel mogelijk tijd pakken op Dumoulin”
foto: Sirotti
zondag 15 mei 2016 om 08:44

Valverde en Nibali hielpen elkaar: “Zoveel mogelijk tijd pakken op Dumoulin”

De achtste etappe in de Giro was er een voor Tom Dumoulin om snel te vergeten. Zijn concurrenten in de top van het klassement wisten hem op de Alpe di Poti te lossen. Daar moesten de krachten gebundeld worden om de rozetruidrager op achterstand te houden. Het gat was aan de finish in Arezzo ruim een minuut.

Nibali: “Toen iedereen zag dat Dumoulin tijd verloor, was er een betere samenwerking”
Vincenzo Nibali had niet verwacht dat de finale van deze rit zo lastig zou zijn. “Movistar schatte het goed in. We waren zelf zeer alert en konden met hen samenwerken”, vertelt de Italiaanse kampioen aan Cyclingnews. “Aanvankelijk waren de anderen in de groep niet bereid om mee te werken, maar daarna kwamen Esteban Chaves en Steven Kruijswijk die ons wel hielpen. Toen iedereen zag dat Dumoulin tijd verloor, was er een betere samenwerking.”

Voor de tijdrit van vandaag door Chianti is ‘de Haai van Messina’ blij met een verlies tussen de vijftig seconden en anderhalve minuut op tijdrijder Dumoulin, aldus coach Paolo Slongo. In het klassement bezit Nibali de vijfde plaats. 45 seconden achter leider Brambilla, twintig tellen voor op Dumoulin.

Valverde: “Ploegleiding zei dat ik niet te vroeg moest gaan”
De renner die het bal opende op de Alpe di Poti heette Alejandro Valverde. De Spanjaard wist met een ferme demarrage de groep der favorieten direct uit elkaar te rijden. “Ik versnelde direct aan de voet, terwijl de ploegleiding over de radio zei dat ik rustig aan moest doen en niet te vroeg moest gaan. Maar ik zei dat ik dat niet ging doen. Op dit terrein is er zo vroeg mogelijk invliegen het beste wat je kan doen”, aldus El Imbatido tegen Cyclingnews.

“We zagen dat Fuglsang en Dumoulin in moeilijkheden waren. Ik voelde me goed en meer dan anders wilde ik zoveel mogelijk tijd pakken op Dumoulin als mogelijk was, omdat hij de sterkste is in tijdritten van de favorieten”, vervolgt Valverde, die de slechte dag van de Nederlander niet zag aankomen. “Maar toen ik zag dat hij het lastig had, twijfelde niet over wat ik moest doen: aanvallen.”

De Spaanse kampioen is de nummer vier uit het algemeen klassement, op 36 seconden van Brambilla. Op Dumoulin heeft hij een voorgift van 29 seconden. “Ik hoop dat ik mijn verlies kan beperken en misschien zelfs wel tijd kan pakken”, aldus Valverde over de tijdrit van vandaag.

RIDE Magazine
36 Reacties
Sorteer op:
15 mei 2016 08:52
Leuk om te merken hoe men kennelijk tegen Dumoulim op kijkt.
Gisteren was het in Nederland Molendag, vandaag weer Dumoulindag :)
15 mei 2016 08:57
Ze kunnen beter naar elkaar kijken dan naar Dumoulin.
15 mei 2016 09:01
Ach nu kan het nog. Als Dumoulin zich straks op het klassement gaat focusen hebben ze geen kans meer.
15 mei 2016 09:22
Het is een groot compliment als deze heren gaan samenwerken om tijd op je te pakken dat mag je zeker wel stellen.
Maar ik ben het met josi eens, ze kunnen beter naar elkaar gaan kijken dus deze actie slaat nergens op.
Op een normale dag (hoeft niet eens een goede te zijn) pakt Dumoulin vandaag minimaal een minuut op Valverde en Nibali.
15 mei 2016 09:33
Ik kan wel genieten van deze valverde
15 mei 2016 09:38
@johnny7
hoezo slaat deze actie nergens op? kun jij me vertellen wat er mis is met zoveel mogelijk tijd pakken op de drager van het roze die ze beide als een gevaarlijke outsider zien? wees maar gerust dat naar elkaar kijken komt in de derde week wel.
15 mei 2016 09:47
Nu werken ze nog samen, komende twee weken zullen we ze hopelijk elkander het vuur aan de schenen zien leggen.

Mooi deelnemersveld is het toch, steek er geen een echt boven uit.
15 mei 2016 09:47
Zag gister een foto voorbij komen van vlak na de finishen waar ze met z'n tweeën een beetje gemeen stonden te gniffelen onder een boom. Ik ben geen heel groot Dumoulin fan ofzo dus ik kan van dit soort acties wel genieten, net als die laatste rit ik de Vuelta vorig jaar dat was gewoon epic. Overigens hoop ik wel gewoon dat ie vandaag het roze weer terug pakt.
15 mei 2016 09:55
Dumoulin heeft de afgelopen dagen ook wel op een jonge honde-manier stoer lopen doen hier en daar, dat is vast niet alleen in de media maar ook in het peloton gebeurt. Het is hartstikke logisch dat de ervaren mannen je dat meteen cash af laten rekenen bij de eerste mogelijkheid. Zo gaat dat, niks mis mee.
15 mei 2016 10:03
Dumoulin geeft toch aan niet voor klassement te gaan.. waar maken ze zich druk over?
Vermoedt dat Tom zelfs de Giro niet uit fietst met oog op Rio.
15 mei 2016 10:04
Valverde die een groep uit elkaar rijdt, het mag een wonder heten! Maar mooie actie van Piti, als hij vaker zo rond rijdt word het toch leuker
15 mei 2016 10:13
Tom moet zich toch rot lachen als hij dit leest. Pas 75578 keer geroepen dat hij niet voor het klassement gaat
15 mei 2016 10:22
Het meest opvallende aan dit bericht vind ik nog dat Valverde niet naar zijn ploegleider luistert
15 mei 2016 10:36
Slim van die jongens, Tom kan lullen wat hij wil maar je bent gewoon niet van hem af zolang hij niet op achterstand staat.
15 mei 2016 10:36
Slimme actie. Zekere voor het onzekere een mogelijke concurrent uitschakelen. Valverde toont hier ook aan dat hij heel goed weet wanneer hij wel en niet moet luisteren. Hij weet als geen ander hoe hij zich voelt. Die fout maakte Nibali wel, aanvallen omdat Martinello dat zei terwijl hij duidelijk niet 100% was.
15 mei 2016 10:46
@ddb Doet Valverde dat anders dan wel? Toen hij Quintana intoomde toen die wilde aanvallen in de Tour, doorkruiste hij volgens mij ook de ploegtactiek. Ik vind hem juist een echte Einzelgänger.
15 mei 2016 10:57
@MDKIDW
Ik vind het nergens op slaan omdat deze twee mannen voor mij de twee grootste kanshebbers zijn en elkaar normaal gesproken kapot moeten rijden ipv samen werken.
Het valt mij op dat ze zo ontzettend bang zijn voor Dumoulin, die heeft angst gezaaid na zijn laatste Vuelta. Jammer dat Giant geen rekening met hem heeft gehouden en weer geen fatsoenlijk klimmers heeft meegestuurd.

Jaaaaaaaaa hij gaat zogenaamd alleen voor de tijdritten maar je had best een klimmer mee kunnen sturen voor het geval dat hij redelijk mee kon komen (zoals nu dus!!!).
15 mei 2016 11:07
Valverde en Nibali helpen elkaar en ondertussen is de rest de lachende derde. Zakarin, Kruijswijk en co. keken gewoon toe zonder dat het ze moeilijk werd gemaakt door deze "favorieten".
15 mei 2016 11:23
Gemeenschappelijke belangen, natuurlijk dat ze dan gaan samenwerken. Doorwinterde profs als Nibali en Valverde zijn niet zo naïef om iemand zomaar te geloven omdat hij zegt niet voor het AK te gaan (los van het feit of werkelijk zo is of niet).

Voor je weet zit je met een vreemde vogel die je er niet meer op 1-2-3 afkrijgt. Kan me nog wel Hesjedahl in moeilijkheden herinneren die ze op een bepaald moment in de eerste week niet afmaakten en na 3 weken stond hij daar met het roze te blinken. Of zo'n renner aan wie de leiderstrui plots vleugels en veel taaier wordt dan verwacht zoals Arroyo, Voeckler.
15 mei 2016 11:27
Valverde geweldige kerel, gwn lekker aanvallen en niet luisteren naar de ploegleiding prachtig!
Toch een mooie groep der favorieten deze Giro!
Worden denk ik nog leuke weken!
15 mei 2016 11:38
Niet meer dan logisch dat ze zoveel mogelijk tijd willen pakken op Tom.
Ook al heeft hij gezegd dat hij niet voor een AK gaat, wat als Tom later toch beter blijkt te zijn dan hij dacht? Zolang de concurrenten niet zeker weten hoe goed Dumoulin is, moeten ze hem natuurlijk gewoon als een serieuze kandidaat zien voor het AK. Zeker na de afgelopen Vuelta, en met een lange tijdrit vandaag in het vooruitzicht, is Tom (op papier) gewoon een serieuze kandidaat.
15 mei 2016 11:47
@jhonny

Het berenwerk van Ludvigsson en Preidler gemist in etappe 6?
15 mei 2016 11:52
Kruijswijk ging overigens alleen in de afdaling op kop volgens mij en dat was denk ik puur om risico te vermijden. Verder rijden TLJ en Giant niet echt tegen elkaar volgens mij.
15 mei 2016 11:58
Juist @ achilles! Doorrijden en het nekje d'r af draaien. Ook al is het Dumoulin :(
15 mei 2016 12:01
Vorig jaar in de Vuelta hadden Majka, Rodriguez, Quintana ook zo moeten koersen. Dan had Dumoulin de top tien misschien niet eens gehaald.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.