Valverde en Nibali hielpen elkaar: “Zoveel mogelijk tijd pakken op Dumoulin”
foto: Sirotti
zondag 15 mei 2016 om 08:44

Valverde en Nibali hielpen elkaar: “Zoveel mogelijk tijd pakken op Dumoulin”

De achtste etappe in de Giro was er een voor Tom Dumoulin om snel te vergeten. Zijn concurrenten in de top van het klassement wisten hem op de Alpe di Poti te lossen. Daar moesten de krachten gebundeld worden om de rozetruidrager op achterstand te houden. Het gat was aan de finish in Arezzo ruim een minuut.

Nibali: “Toen iedereen zag dat Dumoulin tijd verloor, was er een betere samenwerking”
Vincenzo Nibali had niet verwacht dat de finale van deze rit zo lastig zou zijn. “Movistar schatte het goed in. We waren zelf zeer alert en konden met hen samenwerken”, vertelt de Italiaanse kampioen aan Cyclingnews. “Aanvankelijk waren de anderen in de groep niet bereid om mee te werken, maar daarna kwamen Esteban Chaves en Steven Kruijswijk die ons wel hielpen. Toen iedereen zag dat Dumoulin tijd verloor, was er een betere samenwerking.”

Voor de tijdrit van vandaag door Chianti is ‘de Haai van Messina’ blij met een verlies tussen de vijftig seconden en anderhalve minuut op tijdrijder Dumoulin, aldus coach Paolo Slongo. In het klassement bezit Nibali de vijfde plaats. 45 seconden achter leider Brambilla, twintig tellen voor op Dumoulin.

Valverde: “Ploegleiding zei dat ik niet te vroeg moest gaan”
De renner die het bal opende op de Alpe di Poti heette Alejandro Valverde. De Spanjaard wist met een ferme demarrage de groep der favorieten direct uit elkaar te rijden. “Ik versnelde direct aan de voet, terwijl de ploegleiding over de radio zei dat ik rustig aan moest doen en niet te vroeg moest gaan. Maar ik zei dat ik dat niet ging doen. Op dit terrein is er zo vroeg mogelijk invliegen het beste wat je kan doen”, aldus El Imbatido tegen Cyclingnews.

“We zagen dat Fuglsang en Dumoulin in moeilijkheden waren. Ik voelde me goed en meer dan anders wilde ik zoveel mogelijk tijd pakken op Dumoulin als mogelijk was, omdat hij de sterkste is in tijdritten van de favorieten”, vervolgt Valverde, die de slechte dag van de Nederlander niet zag aankomen. “Maar toen ik zag dat hij het lastig had, twijfelde niet over wat ik moest doen: aanvallen.”

De Spaanse kampioen is de nummer vier uit het algemeen klassement, op 36 seconden van Brambilla. Op Dumoulin heeft hij een voorgift van 29 seconden. “Ik hoop dat ik mijn verlies kan beperken en misschien zelfs wel tijd kan pakken”, aldus Valverde over de tijdrit van vandaag.

RIDE Magazine
36 Reacties
Sorteer op:
15 mei 2016 12:05
Dat Dumoulin zijn verantwoording draagt als leider in het klassement heeft niets te doen met stoer doen, maar net als Fabian zijn verantwoording dragen als geslepen ervaren rotten(cunego) de regels aan hun laars lappen, zoals bij Sporza ook al werd vermeld.
Vraag me af hoe ervaren die Nibali en Valverde zijn als ze op het sein van aanvallen moeten wachten van hun ploegleiders? Hinault viel trouwens ook aan als hem slechte benen had om de kudde in te tommen.
15 mei 2016 12:07
@albertooo
Waarom hadden ze dat moeten doen? Hij is er uiteindelijk toch gewoon doorheen gezakt?
15 mei 2016 12:12
Dumoulin kan roepen wat hij wil, maar als hij echt totaal niet met het klassement bezig was dan had hij gisteren de handdoek gegooid op het moment hij de trui kwijt was. Dan had hij beter rustig kunnen uitrijden en zich 'sparen' voor de tijdrit. Het feit dat hij dan nog 20 km ligt te vechten voor elke seconde wil enkel zeggen dat hij dus echt wel met dat klassement bezig is. Slim van Valverde en Nibali dat ze dus niet in die praatjes trappen. Alle klassementsrenners moeten gwn tijd op elkaar proberen pakken waar ze kunnen, gisteren was dat dumoulin en volgende bergrit kan net zo goed nibali, valverde of landa op achterstand komen en zullen ze het ook niet nalaten om dat verschil dan zo hoog mogelijk te laten oplopen.
15 mei 2016 12:15
Tjahh als Dumoulin op een berg zoals gisteren al moet lossen dan wordt ie op een tiental minuten gereden de laatste week
15 mei 2016 12:20
@nasibal
Geweldig werk ja, vooral Preidler. Maar gisteren waren ze er niet meer bij in de finale en in de echte bergetappes ga je ze ook missen. Het zijn superrenners maar geen meesterknechten zoals een Visconti of Scarponi.
Ze hadden Ten Dam aangetrokken maar die mag nu Barguil gaan helpen aan een 15e plaats in de Tour. Gewoon erg onhandig allemaal.
15 mei 2016 12:51
@Johnny

Eigenwijs ben je gelukkig niet. WAAROM zou er een ploeg met meer steun in de bergen mee moeten voor iemand die al 257964087 keer heeft geroepen dat hij NIET (jij kent dit woord? www.dikkevandale.nl) voor een klassement gaat.

Je begint een beetje sneu te worden in je reacties.
15 mei 2016 13:22
Je kan 388 knechten hebben maar zolang ze geen trekhaak hebben, dient het tot niks in de bergen. In de Vuerlta kon ie het 3 weken af zonder knechten, had genoeg aan Aru als knecht, ook al probeerde die steeds te ontsnappen. Gelukkig werd hem de vraag destijds niet gesteld betreffende het Ak, scheelt een hoop gelul. Met normale benen had ie waarschijnlijk een superknecht gehad in Arntz.
Waarom Kruiswijk zijn Italiaanse en Spaanse vrienden hielp is me een raadsel, alsmede van de ltj ploegleiding. Tim was hem meer dankbaar, lijkt wel.
Had ook beter zijn krachten gespaard voor vandaag en kan de reikende hand van Tom wel vergeten lijkt, wat hem misschien plaatsen had kunnen schelen in het ak.
Rekenen is ze nog steeds vreemd, spannen nog altijd liever het paard achter de wagen.
15 mei 2016 13:31
@mus dat zei hij in de Vuelta ook! Ik had hem ook op achterstand gereden als ik Nibali/Valverde was. Wie weet is hij toch beter dan hij zegt, liever zonder dan met Dumoulin strijden om de zege.
15 mei 2016 13:39
als hij voor het AK had willen gaan dan had hij ook boven op de Teide gaan zitten en met wat minder kilo's aan de start verschenen.
15 mei 2016 14:39
RV
Heeft u een probleem met Tommy?
15 mei 2016 15:10
@Achilles
Misschien weet je CHiapucci nog? En Greg Lemond die zijn naam keer op keer belachelijk maakte (Cappuccino) maar uiteindelijk pas op het laatst hem uit het geel reed in de Pyreneeën als ik me goed herinner. Maar Tom is al lang geen vreemde vogel meer en hij wordt niet meer onderschat.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.