Van der Poel: “Dit is de grootste ontgoocheling uit mijn carrière”
foto: Orange Pictures / Sportfoto.nl
zondag 29 januari 2017 om 16:42

Van der Poel: “Dit is de grootste ontgoocheling uit mijn carrière”

Mathieu van der Poel is in tranen na zijn zilveren medaille op het WK. Vier lekke banden zorgden ervoor dat hij zijn vorm in de laatste rondes niet kon etaleren. “Dit is gewoon pure pech”, treurt Van der Poel na afloop bij Sporza.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Laatste lekke band was er teveel
Na drie lekke banden kon Wout van Aert pas terugkeren bij een ontketende Van der Poel. “Die eerste drie lekke banden kon ik bekomen. In het wiel van Wout kreeg ik nog meer vertrouwen. Maar de laatste lekke band kostte te veel kracht en tijd. Ik had het toen ook gehad. Ik heb geprobeerd te vechten, maar het kostte gewoon heel veel kracht. […] Het is helemaal niet leuk om door pech een wedstrijd te verliezen. Dit is mijn grootste ontgoocheling tot nu toe.”

Waar Van Aert voor andere banden en een andere bandenspanning koos, was dat in het kamp van Van der Poel niet besproken. “Voor mij is het WK een wedstrijd zoals alle andere”, legt onze 22-jarige landgenoot uit. “Dit is gewoon pech. In Namen liggen op een halve ronde ook honderd stenen en daar reed ik niet lek. Dit is gewoon pure pech. Ondanks de grote ontgoocheling heb ik me een uur lang geamuseerd op echt een crossparcours. Ik kan de knop omdraaien. Maar dit blijft wel even hangen.”

RIDE Magazine
84 Reacties
Sorteer op:
29 januari 2017 17:36
@Cobblestone
Ik ga er vanuit dat je wel een fan bent van de ondergrond in Parijs Roubaix, daar verpest de ondergrond ook een hoop kansen.
29 januari 2017 17:41
Ik vind het volkomen normaal voor zo'n jongen op die leeftijd met zo'n entourage (want vergis je niet. zo'n familie brengt ook zeker extra druk mee hoor) om diepteleurgesteld je emoties te laten lopen maar het zet het eerdere #jankerd natuurlijk wel in een grappig perspectief.
29 januari 2017 17:46
De 'kennis' van Albert komt net door diens vorige manager, Roodhooft, nu de baas van VdP. Die zal dat daar ook wel verkondigd hebben.
29 januari 2017 17:49
Die randzaken, daar moet hij zich niet meer mee bemoeien. Wat dat aspect betreft is Van Aert verder. Niels Albert regelt de technische voorbereiding en de randzaken (inclusief psychologische spelletjes met de familie Van der Poel) en Van Aert richt zich op de voorbereiding van zijn koers.
29 januari 2017 17:52
@Wheely
Het grote verschil met Parijs Roubaix is dat iedereen daar van te voren weet wat ie kan verwachten. Het is daar onderdeel van de koers. Ik denk dat niemand van de elite hier rekening had gehouden met een gemiddelde van 5 lekke banden...
29 januari 2017 18:02
@Cobblestone,

Niemand behalve één iemand.

Maar eens dat die jongen mag ontgoocheld zijn en zijn emoties tonen. Later zal hij wel beseffen dat het natuurlijk niet klopt dat hij enkel pech heeft gehad maar dat het tegenkamp gewoon beter voorbereid was. Eigenlijk kan hij al bij al nog content zijn met maar vier keer lek. Er waren er met meer "pech".
29 januari 2017 18:05
Mentaal niet echt sterk. Laat ook heel snel lopen als het es niet lekker draait.
29 januari 2017 18:08
Gewoon een meesterzet van het kamp v Aert door voor andere banden te kiezen. Terecht winnaar dus.
29 januari 2017 18:10
@Cobblestone

De elite heeft genoeg kans gehad om het te verkennen, tot ongeveer een half uur voor de daadwerkelijke wedstrijd zelfs. Voor de start werd er al gesproken over scherpe stenen die bloot kwamen te liggen door de dooi en doordat het parcours kapot werd gereden. (Ook de reden dat er bij de Beloftes minder lekke banden waren, parcours ietsje harder en minder kapot gereden)

Ik denk niet dat de profs rekening hadden gehouden met 4-5 lekke banden, maar je weet dat met deze ondergrond je een serieus risico loopt. Helaas is het geluk dan niet aan Mathieu's kant, en rijdt hij in de wedstrijd 4 keer lek in een half uur, waar hij bij het warmrijden geen enkele keer lek rijdt.

Ik denk overigens wel dat als hij niet lek had gereden, hij had gewonnen. Maar materiaal speelt gewoon mee bij de cross. De sterkste heeft niet gewonnen, maar de beste heeft gewonnen. Of beter gezegd, de beste ploeg.
29 januari 2017 18:12
@moa
Mentaal niet sterk? Ha-ha, ik lach niet vaak, maar dit vind ik een leuke grap.
29 januari 2017 18:21
@Merlinappa
Ik lees inderdaad net dat Niels Albert wist dat het parcours op een voormalige steengroeve lag en daarom voor deze tubes heeft gekozen. Absoluut alle credits naar hen en daarmee verdiend gewonnen. Desalniettemin vind ik het aantal lekke banden te zot voor worden en kun je vraagtekens plaatsen bij het feit of dit een geschikte plek is om een WK af te werken.
29 januari 2017 18:27
Aww zie net zijn interview bij Studio Sport, echt aandoenlijk :(
29 januari 2017 18:28
@nietram

Jammer dat je niet vaak lacht.

VDP komt zelden terug vanop achterstand.
Van Aert reed 2/3 per uur trager door zijn banden. Dat speelt ook.
29 januari 2017 18:30
Mentaal hartstikke sterk. Na 4 lekke banden blijven vechten en een 3/4 ronde op een lekke band ook. Ook durft hij in alle emotie alle pers rustig te woord te staan.
29 januari 2017 18:36
Van Aert en Van der Poel zijn uitersten qua mentaliteit. Van der Poel altijd ontspannen voor een wedstrijd en nooit stress. Van Aert compleet tegenovergestelde. Maar eens de wedstrijd begonnen en er treedt pech of andere onvoorziene omstandigheden op, en Mathieu laat snel zijn kopje hangen. Van Aert lijkt net een extra boost te krijgen en gaat nòg harder rijden.
29 januari 2017 18:50
Ik denk dat Van der Poel in het veld blijft, zolang iedereen na dit soort dagen blijft roepen dat hij zo snel mogelijk de weg op moet.
29 januari 2017 19:02
Dat MvdP zo droevig is, interpreteer ik als dat hij voelde dat hij (veel) sterker was dan WvA. Hij laat dat ook doorschemeren.
Echt, als ie niet had gevoeld dat ie de beste was, had ie niet zo gejankt.
Logisch.
29 januari 2017 19:07
@assen

Tuurlijk was hij sneller, Van Aert reed dan ook, om niet lek te rijden, op zware tubes waarmee je maar moeizaam vooruit komt.
29 januari 2017 19:10
Ach, hij zal ook wel nog een paar keer een wereldtitel pakken!
29 januari 2017 19:23
Kop op man, goeie gast.
Vanwege Van Aert-supporter
29 januari 2017 20:24
@Geraint vooraf werd op Sporza aangegeven dat de keuze van de banden werd gemaakt om betere grip te hebben, niet om lekke banden te beperken.
29 januari 2017 20:28
@ quintenri:
nee joh, volgend jaar weer 2de worden door een stommiteit op het WK veldrijden en dan gewoon lekke r de weg op. en dan kunnen we in de winter nog altijd genieten van de clash Nieuwenhuis vs van Aert. :)
29 januari 2017 20:29
Van Aert gaat hier met mazzel weliswaar met de prijs lopen, zuur voor Van der Poel, maar ja lek rijden hoort nu eenmaal ook bij de wielersport. Volgend seizoen in de regenboogtrui in de onderlinge duels meestal klop krijgen ook. Van Aert wint zonder pech / ziekte van Van der Poel zelden hebben we kunnen zien. Daar moet Van der Poel wat mij betreft zijn motivatie uit putten volgend seizoen nog harder te keer te gaan.
29 januari 2017 20:39
Volgend jaar wint MVP en dan is het 2-2,en is iedereen tevreden.
29 januari 2017 20:43
Zonde voor vdp. Hij leek sterker. Volgende keer beter. Ik vond het wel heel moedig dat hij bij Sporza ging zitten en gewoon door bleef janken. Het zat echt heel diep, maar dat is ook wel begrijpelijk.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.