Van der Poel last geen rustperiode in voor MTB-campagne

Van der Poel last geen rustperiode in voor MTB-campagne

foto: Marcel Koch

zaterdag 13 februari 2016 om 11:34

Mathieu van der Poel reist na de Sluitingscross in Oostmalle gelijk door naar Cyprus, om daar nog geen week later zijn eerste mountainbike-wedstrijd te rijden. “Door die knieblessure in het begin van het seizoen heb ik al genoeg moeten rusten. Ik voel me zeker niet uitgeblust”, vertelt hij.

Verschillende scenario’s
De uittredend wereldkampioen veldrijden wil zich als mountainbiker plaatsen voor de Olympische Spelen, later dit jaar in Rio de Janeiro. Hij kan zich op drie manieren kwalificeren. Tijdens Wereldbeker-manches moet hij of één keer bij de eerst zes eindigen, of twee maal bij de top-12. Ook een top-10 op het EK in Hasqvarna (Zweden) volstaat. “Inderdaad geen makkelijke opgave”, denkt Van der Poel hardop tegenover Veldritkrant.be. “Maar onmogelijk is het ook niet. Anders zou ik niet aan zo’n avontuur beginnen. Die Olympische Spelen zijn iets speciaals. Dat wil ik eens meegemaakt hebben. Ik ga er dus alles aan doen om me te kwalificeren.”

‘Het is mogelijk voor Mathieu om aansluiting bij de top te krijgen’
Bondscoach Tim Heemskerk ziet het alvast zitten: “Het niveau is hoog, zeer hoog. Maar Mathieu is een topper. Het wordt interessant om te zien waar hij staat. Ik denk echt dat het voor een toptalent als Mathieu mogelijk moet zijn om aansluiting te krijgen bij de top.” Nederland mag twee mountainbikers afvaardigen naar Rio. Rudi van Houts heeft al voldaan aan de plaatsingsnorm, terwijl ook tweevoudig wereldkampioen Michiel van der Heijden (junioren 2010, beloften 2014) nog in de running is. De 24-jarige mountainbiker uit Den Bosch rijdt bij Scott-Odlo van de huidige wereldkampioen Nino Schurter.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Ideefiks 13 februari 2016 om 12:38

Ik blijf het een idioot idee vinden.

0
Quintenri 13 februari 2016 om 12:38

Zal zich nu inderdaad moeten focussen op het mountainbiken, aangezien er in het veld geen prijzen meer te rapen vallen. Veelvraat Van Aert kaapt alles weg!
Voor degenen die zich aangesproken voelen, neem deze reactie gewoon met een korreltje zout ;).

0
walkowiak 13 februari 2016 om 12:57

Sporten doet hij echt voor zijn plezier, lijkt me. Hij kan nu naar de olympische spelen en dat vindt ie leuk.
Persoonlijk kan ik niet wachten tot hij serieus op de weg gaat koersen, maar goed dat hij zijn eigen keuze maakt zonder zich iets aan te trekken van de rest van Nederland en doet wat hij leuk vindt

0
polke 13 februari 2016 om 13:18

Mathieu is nog zeer jong nog tijd genoeg om op weg te fietsen

0
Leukefans 13 februari 2016 om 13:19

Tja, ik hoop we een beetje dat hij niet een plek wegkaapt voor mannen die er al jaren alles voor doen met het oog op een plek op de OS, dat zou toch wat zuur zijn…

0
Arry1337 13 februari 2016 om 13:27

@Leukefans
Als je niet goed genoeg blijkt te zijn, en er komt iemand van de zijkant ineens jou positie innemen dan kan dat misschien wel zuur zijn, maar veel eerlijker word het ook niet. De beste sporters moeten naar Olympische Spelen. En als je daar al zo lang voor trained en niet de beste bent, dan doe je waarschijnlijk iets niet goed.

0
chiller87 13 februari 2016 om 13:57

Hij moet zich volledig richten op EK. Worldcup is onmogelijk top 6 te rijden. Starten soms wel 150 bikers. En vdp moet helemaal achteraan starten. EK starten niet alle toppers en is deelnemersveld ook veel kleiner.

0
denise 13 februari 2016 om 16:56

Onbegrijpelijk dat hij nu wil mountainbiken. Ik herinner mij vroeger ook een jong Belgisch talent van 21 jaar die de proloog won in de tour en verschillende dagen in het geel reed in 1983. Later won hij zelfs RVV. Dus 21 jaar is niet te jong op de weg.

0
Beekman 13 februari 2016 om 17:51

Mountainbiken is ook een goede basis voor op de weg.

0
Smuckinho 13 februari 2016 om 19:04

@denise
Niemand zegt dat hij te jong is, maar dat hij nog jong is. Hij kan prima nog 2jaar in het modder aankloten om dan te beslissen de overstap te maken. Ik vind het mountainbiken verder geen slechte keus. Op de weg bij BKCP kan hij toch niet veel andere ritten rijden dan dat hij de laatste twee jaar al doet.

0
maklukzat 13 februari 2016 om 19:19

Mathieu van der Poel kan als wegrenner wel naar de olympische spelen. Zou het niet erg vinden als dit mountainbike avontuur flopt.

0
HennieK 14 februari 2016 om 00:22

@Denise: Eric Vanderaerden was een geweldig coureur, maar wel vroeg opgebrand door zijn wegcarriere. Al zijn grote prijzen (en niet de minste!) gewonnen voor zijn 27e…. Laat Mathieu maar lekker spelen en zijn ding doen. We hebben er nu al zo veel pleizer van als fans! De weg komt wel.

0
Senioralex 14 februari 2016 om 10:07

Van WALKOWIAK lees ik hier: "Hij kan nu naar de Olympische Spelen en dat vindt ie leuk…."
Wel,je moet zo'n wedstrijd eens zien.Toen ik eens als wielertoerist door m',n geliefde Ardennen trok,
zag ik in Samrée een drukte want daar ergens vertrokken de mountainbikers.Het is daar een 500 M.hoog
en ze moesten daar door een bos naast een klaterende beek die zich naar de Ourthe haastte.Het weggetje was geen meter breed,en wie daar 150e is blijft 150e en eens de Ourthe over wordt het niet beter.De Olympische Spelen zijn daar vér weg….

0
Har77 14 februari 2016 om 13:41

VDP is gewend een uur vol in het rood te rijden, waar mtb ers 2u net onder het omslagpunt rijden. Technisch doet ie niet onder voor welke mtber dan ook. Immers: op smalle bandjes in dikke blub naar beneden is moeilijker dan een rockgarden in een gemiddeld XC parcours en juist in dat soort hindernissen blinkt VDP uit. Waar de meeste veldrijders te weinig inhoud hebben, weten we van VDP dat ie ook lange wegritten aankan. Kijken we vervolgens naar Belgie, waar Nys en Pauwels de mtb profs eraf rijden op het BK en wetende dat VDP én technisch ms nog wel beter is, én een grotere motor heeft én bovenal niet vies is van typische mtb xc inhaalacties zie ik 'm op het EK gewoon meedoen. De echte groten (lees: WC top 10) laten in een OS jaar verstek gaan, en Nys reed op EK ook top 10 vanuit achterveld.

Ik zie het wel zitten. Op de weg is er al genoeg top 20-30 materiaal van Nederlandse bodem. Goed dat er met deelname van VDP ms eens wat meer aandacht en waardering voor het mtben komt. Live uitzending van de XC wedstrijd is stukken boeiender dan die duffe OS wegrit en krijgt internationaal ook gewoon meer aandacht en respect. Immers: in het mtben is de OS hét belangrijkste, wegrenners ruilen die zege graag in voor een RVV, PR of LBL.
VDP zie ik sowieso beter presteren dan Van der Heijden, dus wel degelijk kansen.

Top idee!

0
bommie 16 februari 2016 om 16:16

@Har77: Of wegrenners liever de OS of LBL winnen, kunnen we aan Vinokourov vragen. Die heeft immers beide overwinningen gekocht, dus waar hij het meest voor heeft betaald, wilde hij het liefste winnen ;-)

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone