Vansummeren kampt met hartproblemen
foto: ©QCF/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad
dinsdag 23 februari 2016 om 19:00

Vansummeren kampt met hartproblemen

Johan Vansummeren laat het openingsweekend schieten omdat hij problemen heeft met zijn hart. Dat meldt Belga. De eerste klachten bij de 35-jarige Belg van AG2R La Mondiale zouden dateren van een ploegstage begin januari in het Spaanse Granada. Na enkele tests zette de cardioloog toen het licht op groen, maar nu is toch besloten dat verder onderzoek nodig is.

Vansummeren gaf gisteren aan dat hij dit weekend niet in actie komt omdat hij zich niet lekker voelt en ‘geen power in de benen heeft.’ “Ik ga de komende dagen weer langs bij verschillende specialisten. Zowel de ploeg als ikzelf wil absoluut weten wat er scheelt”, aldus de oud-winnaar van Parijs-Roubaix.

Vorige week in de Tour of Oman reed Vansummeren alleen de eerste twee etappes. Donderdag verscheen hij niet meer aan de start. Dat blijkt te zijn gebeurd op verzoek van de ploegarts van AG2R La Mondiale.

Update 19.00 uur
Vansummeren bevestigt dat het om hartklachten gaat. Voor de oud-winnaar van Parijs-Roubaix komen de problemen op een moment dat hij juist had willen pieken. “Ik ben erg teleurgesteld want de klassiekers waren een van mijn hoofddoelen van het seizoen”, meldt hij in een verklaring van zijn ploeg. “Aan de andere kant praten we hier wel over hartproblemen en is het essentieel om verder onderzoek te doen. Ik wil geen enkel risico lopen.”

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
23 februari 2016 09:32
weer iemand met hartproblemen....toch bekruipt mij het gevoel dat er misschien iets anders aan de hand is. Ik hoop maar dat er gewoon betere controle op is.
23 februari 2016 09:58
Het zit VanSummeren niet mee in de nadagen van zijn carriere.
Ik denk zelf dat de vele berichten over hartproblemen eerder met betere en meer controles te maken hebben dan aanwijzingen over dopinggebruik. Wielersport is bij uitstek een sport waarbij het hart zware inspanningen moet verrichten, logisch dat ook hier "blessures" ontstaan.
23 februari 2016 09:59
'De koning van de middenberm' overleeft ook dit wel weer.
23 februari 2016 10:06
Dit komt me nogal voorbarig over eigenlijk. Als hij zelf aangeeft dat hij geen idee heeft wat er scheelt en hij moet nog langs de specialisten gaan, wat heeft het dan voor zin om te speculeren over wat er nu net aan de hand is?
23 februari 2016 10:49
@RV, beetje ongepaste opmerking, gezien het lot van de vrouw waar hij tegenop botste...
23 februari 2016 10:51
@RV Beetje ongepast.
23 februari 2016 10:53
Ik heb Vansummeren wel vaker in razende peloton's als enige een paal, berm etc zien pakken en doelde niet specifiek op deze crash hoor, dus redactie, leef je uit.
23 februari 2016 12:15
Toch al de zoveelste Belg die hiermee kampt. Ook allemaal van andere ploegen.
23 februari 2016 20:22
Het zat hem laatst ook niet mee met een toertocht ;)
23 februari 2016 22:29
@chaba
In het artikel staat niet eens om wat voor soort hartproblemen het gaat. Wat een telegraaf-mentaliteit weer zeg
24 februari 2016 01:18
Het aantal hartproblemen lijkt toe te nemen. Bij de kenner gaan dan onwillekeurig de gedachten terug naar eind jaren 80 en jaren negentig, toen plots allerlei (ex-)coureurs in de slaap overleden. Jaren daarna werd duidelijk dat men in de beginjaren van experimenteren met epo zat...

Niet zo gek dus dat sommigen een patroon (denken te) zien. Het ķàn overigens gewoon dom toeval zijn, maar ook dat weten we niet. Wel is bekend dat allerlei vormen van doping ongewenste bijwerkingen hebben, zeker indien toegepast op gezonde personen. Dat effect treedt soms pas jaren nadien op.

Laten we maar hopen dat het door betere medische controles en monitoring van renners komt! De tijd zal het leren (zeker in de wielersport) ;)
24 februari 2016 10:16
@coldeportes
Nog niet zo lang geleden was het in België nog uitgebreid in het nieuws dat men meer controles op mogelijke hartproblemen wilde (vooral bij jonge voetballers), maar dat er meer gecontroleerd wordt is denk ik sowieso een verklaring, zeker gezien het grote aantal Belgische renners dat hiermee te kampen krijgt. Denk dat er een groter bewustzijn is en dat renners zich hier sneller op laten controleren, nadat wat er met bijvoorbeeld een Frederik Nolf gebeurd is...
24 februari 2016 12:59
Langdurig gebruik van corticosteroïden kan tot hartkwalen leiden bij bepaalde personen (is een goed gedocumenteerd fenomeen, waar onder andere allergielijders mee te maken krijgen).
24 februari 2016 13:07
Je mag het nooit zeggen, maar iedereen denkt er aan bij zulk nieuws. Of niet?
24 februari 2016 15:02
@spins dan nog doe je een aanname dat vansummeren een dergelijk type hartkwaal heeft

Om te reageren moet je ingelogd zijn.