Vinokourov: “Wij zijn geïnteresseerd in mensen, niet in robots”
foto: Marcel Koch
donderdag 24 november 2016 om 14:11

Vinokourov: “Wij zijn geïnteresseerd in mensen, niet in robots”

Aleksandr Vinokourov heeft een tikje uitgedeeld aan Sky. De Kazachse manager van Astana vindt dat het trainingsregime van de Britse ploeg de reden is voor het slechte jaar van Mikel Landa. Dat vertelt Vinokourov aan Cycling Weekly.

Robots
De opmerking is opvallend, omdat Landa vorig seizoen nota bene Astana inruilde voor Sky. “Ons team is gebouwd rond een persoon en een atleet”, legt Vino uit. “We werken aan fysieke kenmerken en de beleving van de renners, niet aan Watts. Wij zijn namelijk geïnteresseerd in mensen, niet in robots. Zoals andere teams. Om een voorbeeld te noemen: ik was dit jaar behoorlijk teleurgesteld in Landa. Hij heeft de prijs betaald door zijn training helemaal om te gooien en zijn interpretatie van wielrennen te veranderen.”

Aru bevestigt Giro-deelname
Astana kwam deze week traditiegetrouw bijeen in het Italiaanse Montecatini Terme, waar Cyclingnews Fabio Aru vroeg naar het huidige en komende jaar. “Het afgelopen seizoen was niet makkelijk voor mij. Erg negatief zelfs, om eerlijk te zijn”, vertelt de Italiaan. “Wel ben ik er zeker van dat je altijd meer leert in een slecht jaar, dan wanneer alles goed gaat. Ik heb in 2016 fouten gemaakt en ik werk er nu hard aan om ze te corrigeren. Mijn programma staat nog niet helemaal vast, maar de Giro d’Italia is mijn grote doel. De start op Sardinië is een grote motivatie voor me.”

Fuglsang mag zich bewijzen in de Tour
Vinokourov bevestigde ook dat Jakob Fuglsang zijn kans krijgt in de Tour de France, omdat de teammanager vindt dat de Deen dat de voorbije jaren heeft afgedwongen. “Ik ben blij dat ik na mijn zevende plek in 2013 opnieuw een kans krijg”, zegt Fuglsang. “Ik ben misschien niet van hetzelfde niveau als Vincenzo Nibali, maar ik kan alleen maar hopen om grote prestaties neer te zetten en iets speciaals te winnen voor Astana. Ik rijd nu vier jaar bij deze ploeg, nu is het tijd om te winnen.” Zijn laatste overwinning is de eindzege in de Ronde van Oostenrijk in 2012.

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
24 november 2016 14:32
Logisch dat Vino meer met mensen heeft, robots kun je niet omkopen.
24 november 2016 14:32
Goed, dat de werkwijze van Sky niet voor elke renner werkt dat geloof ik best, maar dit is weer zo'n zure reactie. Wel leuk dat Fuglsang weer eens de kans krijgt.
24 november 2016 14:35
Ik hoop dat Landa dit jaar zijn niveau gaat halen en dat Fuglsang mooie dingen laat zien in de tour. Niet aanklampen voor top 10
24 november 2016 14:43
Ik heb meer met robots dan Vino.
24 november 2016 14:52
watt?
24 november 2016 15:10
Ik heb altijd wel wat meer van Astana gehouden dan Sky of Movistar. Vanwege dat ze op de Tour na vaak wel lef hebben.
Ook al voel ik dat het niet helemaal niet klopt daar, maar dat heb ik bij Sky ook. Die ploeg stinkt ook van elke kant, maar niemand zegt er iets over want het is een Britse Ploeg. Britten gebruiken geen doping of dergelijke.
24 november 2016 15:35
@lutsenkofan: dan kijk jij wel heel selectief naar reacties. Er wordt veel gezegd of sky en doping, ook op wielerflits, maar nog meer door media en vooral franse (social) media. Daarnaast heeft sky natuurlijk veel wetenschappelijke methodes die ze gebruiken en hebben ze erg veel oog voor detail. Dat zorgt er voor dat ze iets geloofwaardiger zijn, maar met zulke prestaties in de tour kun je er nooit voor zorgen dat je geloofwaardig bent.
Ik geef wel toe dat de dominantie van astana in de giro (en deels ook de vuelta) meer kijkplezier geeft dan de dominantie van sky. Dat ligt natuurlijk vooral aan de manier van rijden, zoals ook aangegeven door vino hier.

Ik vind wel dat vino een makkelijk voorbeeld geeft, één jaar tegenvallende resultaten hoeft zeker niet aan de manier van rijden te liggen. Hoe wil hij anders uitleggen dat aru het zo slecht deed afgelopen jaar?

Als Aru giro-vuelta doet en fuglsang de tour, waar mag lopez dan proberen voor eigen kans te gaan? Moet die het weer doen met zwitserland (niet heel verschrikkelijk overigens)? Ik had toch verwacht dat die dit jaar kopman in een grote ronde zou zijn.
24 november 2016 15:45
@Lutsenkofan - onder welke steen, nee berg, nee planeet heb jij dan gelegen de afgelopen maanden?
24 november 2016 15:55
1-0-1 1-0-1- 1-0-1 bleahp.
24 november 2016 16:11
Over 15 jaren zullen Chinese nerds, TU Delft nerds en Silicon valley nerds de wielersport al vrijwel overgenomen hebben met zelfrijdende fietsen met superlichte minimensen als jockeys erop om te voldoen aan de ouderwetse menseis. Gesponsord door gesluierde types uit Arabische landen. Geniet ervan nu het nog kan. The ongoing Revenge of the nerds gaat sport nog veel harder treffen dan Watt metertjes
24 november 2016 16:36
Poels bewijst als geen ander dat plezier en wetenschap heel goed samen gaan, aan zn hele houding is te zien dat ie maling heeft aan zn metertje waar froome zijn gps volgt om boven te komen met alle gevaren van dien. Misschien heeft Landa gewoon te weinig inhoud.
24 november 2016 17:13
zegt de man die het dichtst in de buurt van Armstrong kwam...qua bedriegen dan...
24 november 2016 17:37
Maar ik ben niet geïnteresseerd in Vino, want die heeft liegen en bedriegen tot topsport verheven.
24 november 2016 18:08
Ik heb ook meer met Vino, zijn semi-maffiose praktijken en hartstochtelijke koersopvatting en stuk beter dan die kale van SKY, hun sneaky labpraktijken en wetenschappelijke koersopvatting,.. Het zijn mooie, gewezen tegenstanders die elkaar ook wel beter maken.
24 november 2016 19:00
Als Vino nou echt zo'n gezellig 'mensenmens' was had Westra wel gebleven.
24 november 2016 19:26
Ik vind het wel wat hebben, die Sovjet/Pravda humor van Vino.
24 november 2016 19:37
Net alsof westra nou het toonbeeld van gezelligheid is.
24 november 2016 20:54
@rv
Wel mee eens eigenlijk, als Vino om mensen gaf had ie Lieuwe wel de taal bijgebracht op de een of andere menier, gezelligheid begint bij communiceren, weet jij als geen ander. Plus dat ie wel een ravissante bella had ontmoet int atelier van Alfredo Gios die zowel vriendin als moeder vervangen had en dat plastic gedrocht, Alfredo weet van geen ophouden.
24 november 2016 21:19
Je zult toch een hele avond aan een tafeltje moeten zitten met Lieuwe en Stef Clement. Nog erger dan een kamer moeten delen met Steven de Jongh.
@schipperaar
Had die Alfredo geen ruzie met zijn broer?
24 november 2016 22:12
Astana heet volgend jaar waarschijnlijk geen Astana meer maar TC Noersoeltan Nazarbajev
24 november 2016 22:37
Of kazakken zo menselijk zijn? Afgelopen 2 jaar heb ik daar ivm mijn werk gewoond. Zelfs een robot heeft mi meer gevoel dan aan kazakstaanse Astana renner. Daarentegen als wielerploeg biedt Astana wel leuk wielrennen. Al dan niet gedreven door supplies uit de apotheken die je daar op elke hoek van de straat vindt
24 november 2016 23:02
@jacco
Op de een of andere manier dacht ik hebben ze moeten splitsen om een faillissement te voorkomen, had alles met de importeur in Benelux te maken.
25 november 2016 08:42
@ Thijs E

Je bent me voor (ruim). Past wel mooi in het rijtje met zijn opleidingploeg Vino-4Ever (ook zo'n hele foute naam)

Vino zegt; "Wij zijn geïnteresseerd in mensen, niet in robots”. Lees. Wij doen nog aan mensen volspuiten ipv fietsmotortjes. ;) (geintje natuurlijk)
25 november 2016 12:42
Sympathieke boodschap van een ... nou ja, niet altijd even betrouwbaar persoon.
26 november 2016 12:09
@jacco van stierop
Lieuwe Westra is inderdaad niet de meest begenadigde spreker. Maar Stef Clement is juist het tegenovergestelde, dus waarom zou je het een straf vinden om met hem aan tafel te zitten?

on: Vino heeft op zich gelijk, de Sky-aanpak werkt lang niet voor iedereen. Van de aangekochte renners wordt niemand ook echt beter, Kwiatkowski en Landa zelfs stukken slechter. Maar Vino heeft natuurlijk een lading boter op z'n hoofd van hier tot Tokyo.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.