Viviani opnieuw snelste in USA Pro Cycling Challenge
zaterdag 27 augustus 2011 om 23:44

Viviani opnieuw snelste in USA Pro Cycling Challenge

De vijfde etappe in de USA Pro Cycling Challenge is gewonnen door Elia Viviani. De renner van Liquigas-Cannondale wist net als gisteren als eerste te finishen, ditmaal in het centrum van Breckenrdige. De tweede plaats werd gewonnen door Jaime Alberto Castaneda voor Daniel Oss. Beste Nederlander in de uitslag was Dennis van Winden, hij eindigde als vierde.

Het viertal dat de ontsnapping van de dag vormde, bestond uit een gezelschap met enkele kopmannen. Landgenoot Laurens ten Dam (Rabobank) vertrok als eerste in de aanval en kreeg als kompanen Ivan Basso (Liquigas-Cannondale), Andy Schleck (Leopard-Trek) en Thomas Peterson (Garmin-Cervelo) in het kielzog. Basso, Schleck en Ten Dam kregen vanwege hun grote achterstand in het algemeen klassement de kans om in de aanval te gaan. Best geplaatste van het viertal was Basso op bijna zes en halve minuut.

Met nog veertig kilometer voor de wielen en een voorsprong van minder dan vier minuten voor de koplopers, leek alles nog mogelijk. Niet veel later leek de voorsprong van de kopgroep groot genoeg om te gaan strijden voor de overwinning, maar niets bleek minder waar.

Terwijl in het peloton Peter Stetina van Garmin-Cervelo demarreerde op flanken van de laatste – derde categorie – berg, om als springplank te fungeren voor Christian Vandevelde, probeerde Andy Schleck in de kopgroep zijn metgezellen af te schudden. Op minder dan tien kilometer van de finishlijn had de Luxemburger een voordeel van twintig seconden op Basso, Ten Dam en Peterson. Het peloton volgde inmiddels op slechts vijftig tellen.

Op vier kilometer van de finishlijn kwam aan de solo van Schleck een einde. Op het moment dat de drie de aansluiting maakte, probeerde Ten Dam tot drie keer toe een bres te slaan. Zonder succes. De achterstand van het peloton was opnieuw opgelopen naar één minuut en vijf seconden.

Het kat en muis spel in de kopgroep zorgde voor een halvering van de achterstand van het peloton met nog twee kilometer te gaan. Door het gepoker van de vier koplopers wist het uitgedunde peloton ze op minder dan een kilometer van de aankomst alsnog bij te halen, en wist net als gisteren Viviani van Liquigas-Cannondale met de overwinning aan de haal te gaan. De top van het algemeen klassement blijft na vandaag hetzelfde.

USA Pro Cycling Challenge 2011 (2.1)
Uitslag etappe 5: Steamboat Springs – Breckenrdige (172.5 km)

1. Elia Viviani (Italie/Liquigas-Cannondale) 4u04m31s
2. Jaime Castaneda (Colombia/ UNE-EPM) allen z.t.
3. Daniel Oss (Italie/Liquigas-Cannondale)
4. Dennis van Winden (Nederland/Rabobank Cycling Team)
5. Jeffry Louder (Verenigde Staten/BMC Racing Team)
6. Tejay Van Garderen (Verenigde Staten/HTC-Highroad)
7. André Steensen (Denemarken/Saxo Bank Sungard)
8. Rafael Anibal Montiel (Gobernacion De Antioquia-Indeportes Antiquia)
9. Tobias Ludvigsson (Zweden/Skil-Shimano)
10. Christian Vande Velde (Verenigde Staten/Team Garmin-Cervelo)

Algemeen klassement na etappe 5
1. Levi Leipheimer (Verenigde Staten/RadioShack) 17u33m14s
2. Christian Vande Velde (Verenigde Staten/ Garmin-Cervélo) +11s
3. Tejay van Garderen (Verenigde Staten/ HTC-Highroad) +17s
4. Tom Danielson (Verenigde Staten/Garmin-Cervélo) +21s
5. George Hincapie (Verenigde Staten/BMC Racing Team) +53
6. Rafael Infantino (Colombia/UNE-EPM) +1m14s
7. Cadel Evans (Australië/BMC Racing Team) +1m18s
8. Stef Clement (Nederland/Rabobank) +1m42s
9. Bruno Pires (Portugal/Leopard-Trek) +1m49s
10. Rory Sutherland (Verenigde Staten/UnitedHealthcare) +1m50s

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.