Voorbeschouwing: Antwerp Port Epic 2024 – Gaat Arnaud De Lie voor vier op vijf?
foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
zondag 19 mei 2024 om 12:30

Voorbeschouwing: Antwerp Port Epic 2024 – Gaat Arnaud De Lie voor vier op vijf?

Na twee maanden afwezigheid, is de Lotto Cycling Cup in de maand mei weer goed vertegenwoordigd met liefst vier manches. De Antwerp Port Epic is de derde, maar zeker niet de minste. Met 24 kilometer kasseien en 32 kilometer over onverharde wegen, is het een van de meest interessante 1.1-koersen van het jaar. Wie volgt Dries De Bondt op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Laatste tien winnaars Antwerp Port Epic
2023: flag-be Dries De Bondt
2022: flag-be Florian Vermeersch
2021: flag-nl Mathieu van der Poel
2020: flag-be Gianni Vermeersch
2019: flag-be Aimé De Gendt
2018: flag-be Guillaume Van Keirsbulck
2017: flag-nl Taco van der Hoorn – als Schaal Sels
2016: flag-be Wout van Aert – als Schaal Sels
2015: flag-be Robin Stenuit – als Schaal Sels


Vorig jaar

Uitslag Antwerp Port Epic 2023
1. flag-be Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck)
2. flag-be Timo Kielich (Alpecin-Deceuninck) op 16s
3. flag-be Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck) in z.t.
4. flag-be Florian Vermeersch (Lotto Dstny)
5. flag-fr Thomas Bonnet (TotalEnergies)


Parcours

De Antwerp Port Epic heeft zijn naam zeker niet gestolen. Qua spektakelgehalte kan het parcours van de klassieker in wording sterke troeven voorleggen. Zo vinden de renners liefst 24 kilometer kasseien en 32 kilometer over onverharde wegen terug rond het Antwerpse, en dat over een totale afstand van 178 kilometer, grotendeels op hetzelfde traject van de vorige jaren.

Starten doen de renners net als vorig jaar middenin de haven van Antwerpen, vlakbij het Schengenplein. Zij zullen ook de hele dag in deze regio blijven vertoeven. Via Beveren, Kieldrecht en Doel – dat we kennen van de kerncentrale – komen de renners na 63 kilometer koers voor het eerst aan de zone van de waarheid rondom Berendrecht. De onverharde wegen van de Zone Kabeljauw (1515 meter) en Opstalpolder (1635 meter), aangevuld met drie lastige kasseistroken, zullen doorheen heel de rit centraal staan, want we komen hier in totaal drie keer voorbij. De laatste twee keer komt daar nog de Zone De Leeuw (2405 meter) bij.

De tweede belangrijke – en vaak terugkerende – passage is de Zone Boterseweg (1495 meter) en Zone Blokweg (1695 meter), twee onverharde stroken, waarvan de laatstgenoemde voor de tweede keer een prominentere rol in het parcours krijgt. De kasseien van de Torenseweg (1080 meter) sluiten hier goed bij aan. Ook hier komen we nog twee keer terug, waarvan de laatste keer op meer dan twintig kilometer van het einde. Het is dan ook de verwachting dat hier en op de zones van Kabeljauw en Opstalpolder het startveld volledig uit elkaar gereden wordt.

De vorige edities volgde er in de ultieme finale dan nog de passage langs de Ekerse Putten, maar die hindernis gaat deze keer op de schop. De renners maken wel nog een extra lusje, alvorens ze wederom door de haven van Antwerpen richting finishplaats aan het Schengenplein kunnen rijden. Daar komen de moegestreden renners niet ver van het iconische Havenhuis aan, waar ze ook begonnen zijn.

Zondag 19 mei 2024, Antwerpen – Antwerpen (178 km)
Start: 12.30 uur
Finish: tussen 16.45 en 17.10


Favorieten

Voor het eerst in jaren kan de organisatie nog eens rekenen op een deelnemersveld dat in de breedte kwalitatief sterk is. Vier WorldTeams maken hun opwachting in Antwerpen, dat is voor deze eendagskoers een persoonlijk record. Arkéa-B&B Hotels, Intermarché-Wanty, Visma | Lease a Bike en de titelverdedigers van Alpecin-Deceuninck nemen dan ook nog eens mooie namen mee.

De Lie won dit jaar al de Tro Bro Léon – foto: Cor Vos

Maar de grootste kanshebber komt toch uit het kamp van ProTeam Lotto Dstny. Arnaud De Lie voert de formatie aan, en dan weet je dat het lastig zal zijn om hem te kloppen. De manier waarop het goudhaantje is teruggekeerd in competitie, na een mislukt voorjaar en een daaropvolgende break van meer dan een maand, kan je gerust zeer indrukwekkend noemen. Natuurlijk was de tegenstand niet van wereldklasse, verre van, maar dan nog is het straf dat De Lie drie van zijn laatste vier wedstrijden won, waaronder de Tro Bro Léon. Laat dat nu juist de Franse versie van deze Port Epic zijn, met ontelbare onverharde stroken.

De Lie brengt een sterk gestoffeerde ploeg mee, met onder anderen Jasper De Buyst Brent Van Moer, Jarne Van de Paar, Pascal Eenkhoorn en jonkie Steffen De Schuyteneer, naar wie we persoonlijk heel hard uitkijken in een van zijn eerste profkoersen. Bij Alpecin-Deceuninck ditmaal niet die sterkte in de breedte, terwijl het vorig jaar nog het hele podium bezette. Wél tekent met Gianni Vermeersch een van de gravelspecialisten bij uitstek present. Vermeersch is niet alleen regerend Belgisch- en ex-wereldkampioen in die discipline, maar ook voormalig laureaat van deze Antwerp Port Epic. Hij krijgt wel beloftewereldkampioen Axel Laurance in steun.

Een van die andere sterke blokken in de breedte, vinden we bij Visma | Lease a Bike. Die ene kopman of zeer grote kanshebber missen we in hun zevental, maar met voormalig Antwerpenaar Tosh Van der Sande, Milan Vader en hardrijders Per Strand Hagenes en Julien Vermote brengen ze wel vier interessante namen aan de start. Vooral Hagenes is zo’n talent waar we het laatste nog niet van hebben gezien. Na zijn neusbreuk in de E3 Saxo Classic zagen we wellicht niet zijn beste versie in de overige Vlaamse klassiekers, maar de 20-jarige Noor is wel een winnaar. Vorig jaar schreef hij al twee eendagskoersen op zijn palmares.

In het zevental van Arkéa-B&B Hotels mogen ook wat offroad- en kasseienspecialisten hun hartje ophalen. Niet in het minst denken we daarbij aan Luca Mozzato, die we kennen als de verrassende nummer twee in de Ronde van Vlaanderen. Als de Italiaan – die de afgelopen maanden zijn doorbraak aan de top kende – er aan het einde nog bij zit, kan hij als een van de weinige renners nog een bedreiging vormen voor De Lie. Ook ex-crossers Clément Venturini en Florian Sénéchal zijn kaarten die de ploeg gerust kan uitspelen onderweg.

Het enige WorldTeam dat we dan nog niet hebben besproken, is Intermarché-Wanty. In laatste instantie hebben ze Biniam Girmay aan hun selectie toegevoegd, en dat is toch geen kleine naam. De ex-winnaar van Gent-Wevelgem had op dit moment altijd nog in de Giro d’Italia aanwezig moeten zijn, maar een jammerlijke val op dag vier – daags nadat hij naar een knappe derde plek was gesprint – leidde hem naar de uitgang. Inmiddels is de Eritreeër weer hersteld en klaar voor de strijd in Antwerpen. Maar let ook zeker op zijn ploegmaats Vito Braet en crosser Gerben Kuypers.

Dries Van Gestel ontpopt zich de laatste weken dan weer als gravelspecialist. Op het BK Gravel deed hij lang mee voor de prijzen en in de World Series van Aken kwam hij zelfs op het podium terecht. De kopman van TotalEnergies voelt zich op de onverharde wegen duidelijk in zijn sas, en dat is een kwaliteit die je ook zeker in de Antwerp Port Epic nodig hebt.

Wint Kristoff nog eens op Belgische bodem? – foto: Cor Vos

De sterke Noor Alexander Kristoff schrijven we ook nog niet af, zeker nadat hij begin deze maand nog de Elfstedenronde achter zijn naam zette. Als ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen weet de renner van Uno-X Mobility wel raad met de kasseien. Ook Jens Reynders en Ceriel Desal (Bingoal WB), Lander Loockx en Jelle Johannink (TDT-Unibet), Timothy Dupont (Tarteletto-Isorex) en de crossers Toon Aerts (Deschacht-Hens-Maes), Joris Nieuwenhuis en Pim Ronhaar (beide Baloise Trek Lions) mogen we bij de outsiders rekenen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Arnaud De Lie
*** Gianni Vermeersch, Luca Mozzato
** Dries Van Gestel, Per Strand Hagenes, Biniam Girmay
* Florian Sénéchal, Tosh Van der Sande, Axel Laurance, Alexander Kristoff

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

De weersvoorspellingen voor zondag zien er niet zo goed uit, waardoor we voor het eerst in zijn geschiedenis een natte Antwerp Port Epic zouden kunnen krijgen. Meteovista verwacht in totaal 6 mm neerslag, en schat in de namiddag de kans op neerslag op 90 %. De temperaturen schommelen rond de 19 graden Celsius en de wind blaast aan een kracht van 3 Beaufort vanuit het westen.

Sporza op VRT1 zendt de Antwerp Port Epic zondag vanaf 15.30 uur uit. Ook de online kanalen van Eurosport.nl en Discovery+ zijn vanaf datzelfde tijdstip present, op televisie geeft men de voorkeur aan de Giro d’Italia.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.