Voorbeschouwing: Boucles de la Mayenne 2024 – Cosnefroy, Zingle en Hirschi blikvangers
Benoît Cosnefroy treedt in Mayenne aan als de favoriet voor de eindzege - foto: Cor Vos
Youri Coudron
donderdag 23 mei 2024 om 07:45

Voorbeschouwing: Boucles de la Mayenne 2024 – Cosnefroy, Zingle en Hirschi blikvangers

In de schaduw van de slotweek van de Giro d’Italia zal in Frankrijk gekoerst worden in Boucles de la Mayenne. Deze rittenkoers heeft UCI 2.Pro-niveau en is dus erg interessant voor veel ploegen. Wie volgt Oier Lazkano op als eindwinnaar? WielerFlits blikt kort vooruit.

Historie

Laatste tien winnaars Boucles de la Mayenne:
2023: flag-es Oier Lazkano
2022: flag-fr Benjamin Thomas
2021: flag-fr Arnaud Démare
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: flag-fr Thibault Ferasse
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-fr Bryan Coquard
2015: flag-fr Anthony Turgis
2014: flag-fr Stéphane Rossetto

flag-fr Boucles de la Mayenne (UCI 2.Pro)
Datum: 23-26 mei 2024

Start proloog: 18.15 uur in Laval
Finish proloog rond 20.30 uur in Laval
Afstand: 5,5 kilometer

Start etappe 1: 12.00 uur in Renault Saint-Berthevin
Finish etappe 1: tussen 16.05 en 16.25 uur in Ernée
Afstand: 167,5 kilometer

Start etappe 2: 11.30 uur in Le Ham
Finish etappe 2: tussen 16.40 en 17.00 uur in Villaines-la-Juhel
Afstand: 208,8 kilometer

Start etappe 3: 12.30 uur in Quelaines-Saint-Gault
Finish etappe 3: tussen 16.30 en 16.45 uur in Laval
Afstand: 169,2 kilometer


Deelnemers

De proloog kan op dag één al voor de nodige verschillen gaan zorgen, maar de lastigste etappe is toch die op de derde dag (dus etappe twee) naar Villaines-la-Juhel. Waar normaal gesproken de sterke sprinters wel kunnen overleven in de zwaarste rit van de Boucles de la Mayenne, zouden het aantal hoogtemeters hen wellicht de das om kunnen doen. De andere twee dagen lijken wel voor de sprinters te gaan zijn.  Met alle bonificatieseconden aan de streep – en onderweg – kan dat in het voordeel van de sprinters zijn in de strijd om de eindzege.

De naam van Benoît Cosnefroy springt er meteen uit. De Fransman van Decathlon AG2R La Mondiale was dit voorjaar uitstekend op dreef en toonde zijn goede benen door de Brabantse Pijl, de Grand Prix du Morbihan en zeer recentelijk de Tour du Finistère te winnen. Op heuvelig terrein behoort hij tot de besten. De concurrentie kan de borst dus nat maken, want aan zijn zijde staat ook Pierre Gautherat. De 21-jarige renner beschikt over de juiste kwaliteiten voor de klassieke parcours én heeft een venijnige sprint in huis. Is Decathlon AG2R de te kloppen ploeg?

Kan Zingle zijn eerste zege van het seizoen een vervolg geven? – foto: Cor Vos

Daar gaat Cofidis in ieder geval alles aan doen. Met Axel Zingle in de gelederen heeft de Franse formatie een kandidaat op de eindzege. De Fransman is eenzelfde type renner als Cosnefroy, maar greep dit seizoen vaak net naast de winst. Na meerdere noteringen in de top-3 was daar in de Boucles de l’Aulne-Châteaulin eindelijk de dikverdiende zege. Volgen er snel meer?

Daarvoor zal hij de nodige klassieke types moeten verslaan. Namens UAE Emirates zien we Marc Hirschi op de startlijst staan. De Zwitser is een topper in de voorjaarsklassiekers, zowel over de keien als in de Ardennen, en kan samen met Diego Ulissi een sterke tandem vormen. In Frankrijk moet het duo goed uit de voeten kunnen. Hetzelfde geldt voor Alberto Bettiol. De lastigste dag in de Boucles de la Mayenne is er eentje met vele scherpe hellingen. De Italiaan van EF Education-EasyPost kan hier zomaar excelleren.

Paul Penhoet in de Santos Tour Down Under

Wat kan Paul Penhoët na zijn goede prestatie in de Vierdaagse van Duinkerke? – foto: Cor Vos

Ook Movistar en Groupama-FDJ brengen enkele interessante namen aan de start. Zo is Mathias Norsgaard namens de Spaanse formatie een man om op te letten. Vorig jaar eindigde hij al in de top-10. Groupama-FDJ brengt dan Paul Penhoët aan de start. In de Vierdaagse van Duinkerke reed de 22-jarige Fransman naar een tweede plek in het eindklassement. Ook Penhoët is zo’n renner die uitstekend een heuvelig parcours kan verteren én over rappe benen beschikt. In elke etappe is de jonge Fransman dus een gevaar.

Verder noteren we ook de namen van Dorian Godon (Dacethlon AG2R La Mondiale), Jérémy Lecroq (St Michel-Mavic-Auber93), Stefan Bissegger, Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Victor Campenaerts en Thomas De Gendt (Lotto Dstny). In de sprintetappes moet dan weer rekening gehouden worden met mannen als Giacomo Nizzolo, Matteo Moschetti (Q36.5), Orluis Aular (Caja Rural-Seguros RGA), Jon Aberasturi (Euskaltel-Esukadi), Manuel Peñalver (Polti Kometa) en Milan Menten (Lott Dstny).

De definitieve startlijst is nog niet bekend. Er kunnen nog veranderingen worden doorgevoerd op basis van de definitieve startlijst.


Favorieten volgens WielerFlits
*** Benoît Cosnefroy
** Axel Zingle, Marc Hirschi
* Paul Penhoët, Pierre Gautherat, Alberto Bettiol

Deelnemerslijst
Website organisatie

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.