Voorbeschouwing: Dwars door Vlaanderen 2018
Het podium van vorig jaar - foto: © Tim De Waele
woensdag 28 maart 2018 om 07:00

Voorbeschouwing: Dwars door Vlaanderen 2018

Aanstaande woensdag staat de eerste editie van de vernieuwde Dwars door Vlaanderen op het programma. Halverwege juni werd bekend dat de koers van plaats op de kalender wisselt met de Driedaagse De Panne-Koksijde (nu Driedaagse Brugge-De Panne). In november werd het nieuwe parcours gepresenteerd: minder kilometers en een minder zware aanloop naar de finale van de koers. De organisatie hoopt zo als ideale voorbereidingskoers op Vlaanderens Mooiste gezien te worden en daarmee de crème de la crème van het peloton aan de start te krijgen. Wie wordt de opvolger van Yves LampaertWielerFlits blikt vooruit.

Historie
Het peloton is dit jaar toe aan de 73e editie van de voorjaarsklassieker. Sinds het ontstaan van deze koers in 1945 werd ze altijd verreden op anderhalve week van de Ronde van Vlaanderen. Tot 2001 ging de wedstrijd bovendien door het leven als Dwars door België, met de start in Sint-Truiden. In het verleden is de koers ook een periode lang een meerdaagse geweest. Van 1946 tot en met 1964 telde Dwars door België minstens twee koersdagen. Vanaf 1965 is er teruggekeerd naar een eendagskoers om dit vervolgens nooit meer te veranderen. De finish van de klassieker heeft nooit buiten Waregem plaatsgevonden. Sinds de koers de naam Dwars door Vlaanderen draagt is Roeselare als startplaats aangewezen. Sinds 2017 behoort Dwars door Vlaanderen tot de WorldTour.

Op de erelijst van Dwars door Vlaanderen is geen renner vaker dan tweemaal te vinden. Er zijn twaalf coureurs die de klassieker twee keer wisten te winnen, met hierbij drie Nederlanders: Jelle Nijdam (1987 & 1995), Tristan Hoffman (1996 & 2000) en Niki Terpstra (2012 & 2014). Terpstra is de enige nog actieve renner die al tweemaal wist te winnen in Waregem.

Vorig jaar ging de winst naar ploeggenoot van Terpstra, namelijk Yves Lampaert. De sterke Belg van Quick-Step Floors speelde het ploegenspel in de kopgroep van vier, met hierin teamgenoot Philippe Gilbert, perfect. Gilbert was de eerste die aanviel, maar hij werd bijgehaald door Luke Durbridge, die naast Alexey Lutsenko de andere niet-Quick-Step-renner was. Nadat Gilbert ook voor de tweede maal niet weg mocht van de Australiër was het Lampaert die een poging waagde. Zijn poging was wel succesvol en zo mocht Lampaert juichen in de straten van Waregem.

Laatste tien winnaars
2008: flag-fr Sylvain Chavanel
2009: flag-be Kevin Van Impe
2010: flag-dk Matti Breschel
2011: flag-be Nick Nuyens
2012: flag-nl Niki Terpstra
2013: flag-it Oscar Gatto
2014: flag-nl Niki Terpstra
2015: flag-be Jelle Wallays
2016: flag-be Jens Debusschere
2017: flag-be Yves Lampaert

Parcours
De eerste tachtig kilometer van het 180,1 kilometer lange parcours kent vrijwel geen hindernissen. Vanuit startplaats Roeselare wordt koers gezet in westelijke richting om voor een eerste maal finishplaats Waregem te passeren. Na 82,6 kilometer is de Kluisberg (1,8 km aan 6,3%) het eerste obstakel voor het peloton om te overwinnen. De volgende kuitenbijter volgt dan al een kleine zes kilometer later: de Knokteberg, ook wel bekend als de Côte de Trieu (1,1 km aan 8%). Hierna volgt nogmaals dezelfde Kluisberg, gevolgd door opnieuw de Knokteberg. Als de renners de koers hard willen maken, zal de finale hier al beginnen.

Na de tweede maal Knokteberg volgen de hellingen elkaar snel op. Het drieluik Kortekeer, Steenbeekdries en Taaienberg is dan als eerste aan de beurt. Met de Steenbeekdries moet ook direct de bekende kasseienstrook Mariaborrestraat afgelegd worden. Deze strook is 2,4 kilometer lang en bevat dus de beklimming van de Steenbeekdries (820 meter aan 7,6%). Met nog ruim veertig kilometer te gaan staat de Kruisberg op het peloton te wachten, welke in rap tempo wordt opgevolgd door een derde, en laatste, maal Knokteberg. In de laatste dertig kilometer staan nog vijf serieuze hindernissen op het programma. De Nokereberg is op een kleine tien kilometer van de meet de laatste heuvel. De laatste hindernis is de 800 meter lange kasseistrook van de Herlegemstraat in Kruishoutem. Dit is de plaats waar Lampaert vorig jaar zijn drie medevluchters achter zich liet.

Hellingen

  • Kluisberg (1800m aan 6,3%, 15% max.)
  • Knokteberg (1100m aan 8%, 13% max.)
  • Kortekeer (1000m aan 6,6%, 15% max.)
  • Steenbeekdries (820m aan 7,6%, 13% max.)
  • Taaienberg (890m aan 7,1%, 18% max.)
  • Kruisberg (1800m aan 4,3%, 9% max.)
  • Tiegemberg (1000m aan 6,5%, 9% max.)
  • Holstraat (1000m aan 5,2%, 12% max.)
  • Nokereberg (350m aan 5,7%, 7% max.)

Favorieten
Na een wonderjaar in 2017, kon het dit jaar natuurlijk alleen maar tegenvallen voor Greg Van Avermaet. De Belg van BMC won vorig jaar Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix. Daarnaast werd hij ook nog tweede in de Ronde van Vlaanderen. Dit jaar wil het nog niet helemaal lukken voor de Olympisch kampioen. Zo leek hij in Omloop Het Nieuwsblad wel sterk en zat hij mee in de elitegroep, maar Van Avermaet kon vervolgens niet aanhaken bij de beslissende aanval van Michael Valgren. Uiteindelijk bolde de Belg als vijftigste over de finish. Er lijkt echter een stijgende lijn te zitten in de prestaties van Van Avermaet. Zo werd hij afgelopen vrijdag derde in E3 Harelbeke en ook in Gent-Wevelgem was hij bij de pinken. Kan Greg deze lijn doortrekken?

Van Avermaet tijdens de E3 Harelbeke – foto: Sirotti

Een groter verschil met vorig jaar deze tijd kan bijna haast niet voor Elia Viviani. De Italiaan van Quick-Step Floors staat dit jaar al op zes zeges, terwijl hij in 2017 tot eind april moest wachten op zijn eerste overwinning. Viviani verraste vriend en vijand door tijdens Gent-Wevelgem met de beste mee te komen over de kasseien en heuvels die het Vlaamse landschap rijk is. Uiteindelijk moest hij het in de sprint nipt afleggen tegen wereldkampioen Peter Sagan. In Dwars door Vlaanderen is de finale iets minder veeleisend en houdt de Italiaan wellicht nog wat meer over om deze keer wél als eerste over de meet te komen. Viviani weet bovendien al wat het is om te winnen in België, getuige zijn zege in de Driedaagse Brugge-De Panne.

Vierde in Omloop Het Nieuwsblad, tiende in Milaan-San Remo, zesde in E3 Harelbeke en negende in Gent-Wevelgem. De prestaties van Jasper Stuyven dit jaar liegen er niet om. De Belg van Trek-Segafredo verkeert in uitstekende vorm en kan in Dwars door Vlaanderen op twee scenario’s wedden. Zowel in een sprint als vanuit een aanval is de Belg kansrijk. Binnen zijn ploeg deelt Stuyven het kopmanschap met John Degenkolb, maar de Duitser kan dit jaar nog niet imponeren in het Vlaamse werk.

Jasper Stuyven in actie tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne – foto: Sirotti

Een andere renner die dit seizoen grote indruk maakt, en tevens al heeft kunnen winnen, is Tiesj Benoot. De renner van Lotto Soudal wist op zeer indrukwekkende wijze de Strade Bianche te winnen. Ook in de Tirreno-Adriatico liet Benoot zien stappen te hebben gezet als klimmer. Nu heeft Benoot als nadeel dat het parcours in Dwars door Vlaanderen in de laatste veertig kilometer niet heel zwaar meer is. Hij zal dus aan moeten vallen om het verschil te kunnen maken. In de E3 Harelbeke heeft de renner van Lotto Soudal al laten zien dat die de beste klassiekerrenners kan volgen. De Belgische formatie beschikt over meerdere troeven. Ploeggenoot Jens Debusschere won deze wedstrijd twee jaar geleden. Met twee vijfde plaatsen in De Panne en Wevelgem heeft hij laten zien momenteel in vorm te verkeren.

In het wielrennen geldt de regel: de sterkste wint niet altijd de wedstrijd. Sep Vanmarcke kan hier als geen ander over meepraten. De Belg smijt vaak met zijn krachten op de Belgische hellingen om zo de finale te openen, maar heeft nog nooit die grote zege weten te boeken. Ook dit jaar rijdt Vanmarcke weer attent van voren. Zo behaalde de renner van EF Education First-Drapac reeds een derde plaats in Omloop Het Nieuwsblad en werd hij zevende in de E3 Harelbeke. In Gent-Wevelgem plaatste hij in extremis nog een aanval, maar werd hij teruggehaald door de sprinters. In het verleden is Vanmarcke ook al eens zevende geworden in Dwars door Vlaanderen, al was dat wel op het oude parcours.

Oliver Naesen beleefde vorig jaar zijn definitieve doorbraak als klassiekerrenner. Zo werd hij knap derde in de E3 Harelbeke en zesde in Dwars door Vlaanderen. Hij beloonde zijn seizoen met de nationale kampioenstrui door in Antwerpen Vanmarcke en Stuyven te kloppen in de sprint. Ook dit jaar is de renner van AG2R La Mondiale goed begonnen. Zo reed hij in de E3 Harelbeke opnieuw naar een goede klassering, maar eindigde hij een plaats lager dan vorig jaar: vierde. Ook in Gent-Wevelgem koerste de Belgisch kampioen attent van voren mee, dit resulteerde uiteindelijk in een zesde plaats.

Naesen in zijn Belgische driekleur – foto: Sirotti

Niet alleen de sterke mannen maken kans in Dwars door Vlaanderen dit jaar. Ook de mannen met rappe benen, die ook wel wat heuvels kunnen overleven, maken hier kans. Een van de eerste namen die dan te binnen schiet is die van Christophe Laporte. De Fransman wist dit seizoen al driemaal te winnen. Ook in Gent-Wevelgem kwam Laporte goed mee over de Vlaamse hellingen. Dit resulteerde in een vierde plaats, net buiten het podium.

Een ploeggenoot van Viviani die al vaak genoeg mee vooraan zat, maar dan moest werken voor zijn teamgenoten, is Yves Lampaert. De titelverdediger laat dit jaar zien dat het met zijn vorm wel goed is. Hij zit op de beslissende momenten steeds goed van voren en liet in Parijs-Nice al zien dat hij bergop progressie heeft gemaakt. Zijn grote motor en sterke ploeg maken hem in combinatie met het eerder genoemde een gevaarlijke klant voor Dwars door Vlaanderen. Mocht hij zijn titel prolongeren, zal het voor het eerst in de geschiedenis van de koers zijn dat iemand dit bewerkstelligt. In E3 en Gent-Wevelgem reed hij in dienst van zijn ploeggenoten. Krijgt hij nu de kans? De sterrenformatie van Patrick Lefevere beschikt met onder meer Zdeněk Štybar en tweevoudig winnaar Niki Terpstra over meerdere troeven.

Dat de finale van Dwars door Vlaanderen minder zwaar is dan Gent-Wevelgem is goed nieuws voor Alexander Kristoff en Dylan Groenewegen. De sterke sprinters konden beiden niet volgen bij de tweede beklimming van de Kemmelberg en speelden geen rol in de finale van de door Sagan gewonnen koers. Voor Kristoff was de Driedaagse De Panne-Koksijde altijd een ideale voorbereidingskoers op de Ronde van Vlaanderen. De Noor won meerdere etappes en zelfs eenmaal het eindklassement. Dit belooft wat over de te verwachten prestatie van de renner van UAE Emirates. Groenewegen wist dit jaar al vijf keer te winnen. Een van deze overwinningen was in Kuurne-Brussel-Kuurne, waar de LottoNL-Jumbo-renner met overmacht Arnaud Démare klopte. Kan de Nederlander het ook in Waregem?

Outsiders

Alejandro Valverde laat dit jaar zien dat leeftijd bij hem niks uitmaakt – foto: LaPresse

Een opvallende naam op de startlijst van Dwars door Vlaanderen is die van Alejandro Valverde. De Spanjaard boekte zondag zijn achtste seizoenszege door het eindklassement van de Volta Ciclista a Catalunya op zijn naam te schrijven. Dat Valverde de heuvels aan kan, hoeft hij niet meer te bewijzen. Het is vooral afwachten hoe de Movistar-renner de kasseien verteert.

Qua sprinters zijn er buiten de reeds vermelde renners nog meer gevaarlijke klanten aanwezig in Roeselare. Zo geven onder meer Magnus Cort Nielsen (Astana), Jürgen Roelandts (BMC), John Degenkolb, Giacomo Nizzolo (beiden Trek-Segafredo), Edward Theuns (Sunweb), Sacha Modolo (EF Education First-Drapac) en Kristoffer Halvorsen (Sky) acte de présence. Modolo en Laporte maakten in Gent-Wevelgem ook al indruk door met de elitegroep naar de finish te rijden. Laporte werd uiteindelijk vierde. Modolo zat enigszins ingesloten en kwam niet verder dan een elfde plaats.

Wout van Aert in de Strade Bianche – foto: Sirotti

Valverde zal niet de enige renner zijn die – vroeg – wil aanvallen. Dwars door Vlaanderen is voor Wout van Aert een van de wedstrijden waar hij dit voorjaar goed wil zijn. De kopman van Vérandas Willems-Crelan zal waarschijnlijk de aanval niet schuwen. De wereldkampioen veldrijden maakt dit voorjaar al grote indruk tijdens zijn eerste voorjaarscampagne. Ook Michael Valgren en Alexey Lutsenko (Astana), Søren Kragh Andersen (Sunweb), Luke Durbridge (Mitchelton-Scott) en Gianni Moscon (Sky) kunnen vanuit de aanval het verschil maken.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Greg Van Avermaet
*** Jasper Stuyven, Elia Viviani
** Sep Vanmarcke, Tiesj BenootOliver Naesen
* Christophe Laporte, Alexander Kristoff, Yves Lampaert, Dylan Groenewegen

Volledige deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Website organisatie

Weer en TV
De renners zullen woensdag onder zware weersomstandigheden moeten presteren. Er wordt de gehele dag regen verwacht en aan het eind van de middag gaat het ook nog hard waaien. De temperatuur zal zo rond de negen graden Celsius liggen, maar de gevoelstemperatuur een pak lager. De koers wordt door Sporza (één) live uitgezonden vanaf 14:20, zowel op televisie als via de livestream (enkel zichtbaar in België). De wedstrijd wordt om 12:30 in gang geschoten en zal naar alle waarschijnlijkheid finishen tussen 16:30 en 17:00. Ook is de koers vanaf 14.30 uur live te zien op Eurosport 1.

[poll id=”761″]

RIDE Magazine
85 Reacties
Sorteer op:
26 maart 2018 09:45
edit wf: bedankt, aangepast
26 maart 2018 09:46
Verwacht hier eigenlijk een sprint van een uitgedund peloton. Er zijn heel weinig punten zwaar genoeg om het verschil te maken normaal gesproken.
26 maart 2018 09:58
Komende woensdag wel kans op wat regen etc bij 5 graden.. maar slechts windkracht 2/3. maar als het ook echt gaat regenen is een peletonssprint wat minder waarschijnlijk...
26 maart 2018 09:59
Ben ik nou leip of is het best vreemd dat Niki Terpstra na zijn e3 overwinning en 2 zeges in deze koers geen sterren krijgt??
26 maart 2018 10:01
quote wielerflits: "In de laatste dertig kilometer staan nog vijf serieuze hindernissen op het programma" en verderop in de tekst: "Nu heeft Benoot als nadeel dat het parcours in Dwars door Vlaanderen in de laatste veertig kilometer niet heel zwaar meer is." en "Dat de finale van Dwars door Vlaanderen minder zwaar is dan Gent-Wevelgem is goed nieuws voor Alexander Kristoff en Dylan Groenewegen".
Hoezo is de finale minder zwaar dan in Gent-Wevelgem als er hier nog 5 hindernissen liggen in de laatste 30km, terwijl in Gent-Wevelgem vanaf de Kemel het 36km vlak is ????
Zo wie zo wordt het een zware koers door de weersomstandigheden.
26 maart 2018 10:10
@ Jalabertje > Net aslof het ene het andere uitsluit.
26 maart 2018 10:12
De taak voor TLJ. Groenewegen goed van voren houden en mee laten draaien in de waaier.
26 maart 2018 10:19
Heel benieuwd wat Valverde hier gaat laten zien. Stiekem hoop ik dat hij het zo goed doet dat hij wellicht de RVV erbij neemt. Ook heel benieuwd naar Van Aert, deze koers is echt een doel van hem.
26 maart 2018 10:22
Eens met Skylimit. De finale van aanstaande woensdag lijkt me veel zwaarder dan de Kemmel en nog 36km vlak. En gelukkig, voor het amusement, wordt het slecht weer woensdag.
26 maart 2018 11:02
@Molovin: Ik had eerst dezelfde hoop maar ik denk dat maandag de Ronde van het Baskenland alweer begint, dus trekt hij wellicht gewoon weer naar Spanje hierna.
26 maart 2018 11:37
@ Steven_E: volgens mij start Valverde niet in de Ronde van Baskenland.

On: Ik verwacht dat de grote namen zich enigszins zullen sparen voor Ronde van Vlaanderen en we hier mannen van de 2e lijn gaan zien (types Lampaert, Lutsenko, Cort, Debusschere).
26 maart 2018 12:07
Theuns kan het nog niet echt opbrengen bij Sunweb tot dusverre, ik hoop op een Deense verrassing: Soren Kragh!
26 maart 2018 12:43
Van Avermaet zal deze ook wel willen afvinken van zn lijstje. Voor Stuyven en Vanmarcke vrees ik andermaal net niet gevoel. Zie ze graag rijden maar niet bevorderlijk vh vertrouwen naar zondag toe. Naar mijn mening staan hier te veel toppers aan de start. Op dit parcours kan onder hen niet genoeg schifting gemaakt worden.

Kijken jullie ook zo uit naar Valverde? Hij kan ze hier allemaal zo voor schut zetten als het op een sprintje komt.
26 maart 2018 12:51
@sky: De finale van DDV begint 70km eerder als die van GW, scheelt natuurlijk ook n pak.
26 maart 2018 12:52
@samlambeej; nee ik kijk zeker niet uit naar Valverde, ja naar zijn pensioenering, dat hij iedereen voor schut zet klopt wel.........
26 maart 2018 13:01
Waarom zijn Gilbert, Stybar en Terpstra geen favorieten (en zelfs geen outsiders) in deze koers? Begrijp dat er mogelijkheden zijn voor een sprint, maar dan alsnog...
26 maart 2018 13:20
@jobo14
Inderdaad meer dan onbegrijpelijk als je kijkt naar de 4 sterren voor GVA en de namen van sommige outsiders. Heel vreemde voorbeschouwing.
26 maart 2018 13:27
Haha, het zou inderdaad geweldig zijn wanneer Valverde in een gesloten koers de uitgedunde pelotonsprint wint! :D
26 maart 2018 13:31
Ik verwacht een sprint. Vooral omdat de toppers die het verschil kunnen maken waarschijnlijk geen zin gaan hebben in een zeer zware wedstrijd de woensdag voor de ronde. Al heb je er altijd wel een paar zoals Gilbert die denken dat ze dat nog net nodig hebben.
26 maart 2018 14:14
Regen!! WVA of Benoot solo.
26 maart 2018 14:51
Volledige deelnemerslijst (ProCyclingStats) ?
Volledige deelnemerslijst CyclingFever)
http://www.cyclingfever.com/calendar.html?_p=maand&jaar=2018&maand=3
26 maart 2018 14:55
@jobo14
Gilbert is geen favoriet omdat hij niet meedoet..
26 maart 2018 15:54
Ik weet niet of jullie extra time koers bekijken maar ik vond het wel frappant wat boonen zei.
Volgens hem hebben de klassieke renners geluk dat bala en nibali niet een paar jaar eerder aan de klassiekers begonnen zijn want anders zaten de specialisten met een serieus probleem.
Het zou wel wat zijn, valverde die hier iedereen een neus zet.
26 maart 2018 16:07
Heel de dag in overleg (in Brussel notabene) waardoor ik de koers mis. Heeft iemand hier een goede tip om wedstrijden in het geheel terug te kijken (met Vlaamsch commentaar)?
26 maart 2018 16:42
Uitzending opnemen?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.