Voorbeschouwing: Gooikse Pijl 2022
foto: Cor Vos
zondag 18 september 2022 om 10:25

Voorbeschouwing: Gooikse Pijl 2022

Jasper Philipsen, Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen – de organisatie van de Gooikse Pijl kan rekenen op de komst van ’s werelds beste sprinters. Niet gek, als je naar het parcours kijkt. De route is gemaakt voor de snelle mannen en dus mogen we ons opmaken voor een koninklijke massasprint. Volgt Jakobsen zichzelf op, of gaat iemand anders er met de bloemen vandoor? WielerFlits blikt vooruit!

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Historie

Wielerclub Gooik Sportief was al lange tijd voor het oprichten van de Gooikse Pijl actief in het wielrennen. Alles begon met de organisatie van het wereldkampioenschap wielrennen voor junioren in 1976, en later was Gooik ook vaste aankomstplaats van de Ronde van België voor elite zonder contract en het provinciaal kampioenschap in dezelfde categorie.

Hoewel Gooik dus geen onbekende naam in het wielrennen was, werd pas in 2004 voor het eerst de Gooikse Pijl georganiseerd. Renaux Boxus blijft eeuwig aan deze koers verbonden. Hij klopte Iljo Keisse en werd zo de eerste winnaar van de Gooikse Pijl. Van 2005 tot en met 2011 schakelde Gooik Sportief over naar een nationale interclubwedstrijd, om vanaf 2012 deel uit te maken van de UCI-kalender.

Winst voor Danny van Poppel in 2020 – foto: Cor Vos

Dat was in eerste instantie als 1.2-wedstrijd. In die jaren zagen we meerdere buitenlandse winnaars met de Amerikaan Ken Hanson (2012), de Noor Vegard Robinson Bugge (2013) en de Litouwer Aidis Kruopis (2016). Tussendoor wonnen Roy Jans en Oliver Naesen de wedstrijd. In 2017 kwam Kenny Dehaes op de erelijst, waarna de wedstrijd in 2018 een 1.1-status kreeg. Vervolgens waren het enkel nog grote namen die er met de zege vandoor gingen: Jordi Meeus, Pascal Ackermann, Danny van Poppel en, in 2021, Fabio Jakobsen.

Laatste tien winnaars Gooikse Pijl
2021: flag-nl Fabio Jakobsen
2020: flag-nl Danny van Poppel
2019: flag-de Pascal Ackermann
2018: flag-be Jordi Meeus
2017: flag-be Kenny Dehaes
2016: flag-lt Aidis Kruopis
2015: flag-be Oliver Naesen
2014: flag-be Roy Jans
2013: flag-no Vegard Brugge
2012: flag-us Ken Hanson


Vorig jaar

De Gooikse Pijl 2021 kende een vroege vlucht van zeven renners. Kenny De Ketele (Sport Vlaanderen-Baloise), André Drege (Coop), Gianni Marchand (Tarteletto-Isorex), Thijs de Lange (Metec-Solarwatt) Sakaris Koller Løland (Uno-X Dare Development), Jan-Willem van Schip (BEAT Cycling) en Daniel Tulett (Canyon-DHB-SunGod) sloegen de handen ineen. Hun maximale voorsprong bleef beperkt tot slechts enkele minuten.

Van der Poel test de benen
Een klassiek sprintersscenario leek zich af te spelen, maar daar dacht Mathieu van der Poel anders over. MVDP stak op ruim tachtig kilometer van het einde de lont in het kruitvat. De Nederlander kwam niet weg, maar het zorgde er wel voor dat het onrustig werd. De voorsprong van het zevental op kop liep zienderogen terug en Lionel Taminiaux – een ploegmaat van Van der Poel – sprong over. Later wist ook Zdeněk Štybar de oversteek te maken.

Klassieke sprint
Door het werk van met name BORA-hansgrohe, Deceuninck-Quick-Step en uiteindelijk ook Intermarché-Wanty-Gobert hadden de aanvallers echter geen kans. Hun liedje was op twintig kilometer van het einde uitgezongen. In de laatste vlakke kilometers was er niets op een sprint af te dwingen. Van der Poel trok het peloton op vijf kilometer voor het einde nog op een lint om een aanval van Oscar Riesebeek in te luiden. Maar The Wolfpack bracht hem terug en hield het samen. Fabio Jakobsen won daarna met overtuiging de massasprint.

Danny van Poppel en Jordi Meeus vergezelden Fabio Jakobsen op het podium – foto: Cor Vos

Uitslag Gooikse Pijl 2021
1. flag-nl Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quickstep)
2. flag-nl Danny van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert)
3. flag-be Jordi Meeus (BORA-hansgrohe)
4. flag-be Arne Marit (Sport Vlaanderen-Baloise)
5. flag-fr Hugo Hofstetter (Israel Start-Up Nation)


Parcours

Het parcours van de Gooikse Pijl 2022 is identiek aan die van de editie van vorig jaar. Dat betekent een opnieuw behoorlijk vlakke route. Net als in 2021, vertrekken de renners vanuit Halle. Na een kleine 25 kilometer passeren ze in Gooik voor een eerste maal de streep, waarna nog acht keer een plaatselijke ronde verreden moet worden. Deze lus is 21,8 kilometer lang en bevat geen noemenswaardige hellingen, al glooit het wel wat. Dit zal voor de sprinters geen problemen opleveren.

In de lokale ronde door het Vlaams-Brabantse land komt het peloton langs Leerbeek, Oetingen, Vollezele, Denderwindeke – een gemeente die we nog kennen uit de oude Ronde van Vlaanderen – om vervolgens weer terug te keren richting Gooik. Na 199 kilometer vindt de finish in de Strijlandstraat plaats. De laatste bocht is op 900 meter voor de aankomst. Op 400 meter buigt de weg nog wat af naar links, dus positionering gaat belangrijk zijn.

Technische gids

Zondag 18 september, Gooikse Pijl: Halle – Gooik (199,1 km)
Start: 12.00 uur
Finish: tussen 16.25 en 16.59 uur


Favorieten

U ziet het, de Gooikse Pijl is gemaakt voor de snelle mannen. En die komen dan ook graag naar het “sprintersfestival”, zoals organisator Danny Schets zijn wedstrijd beschrijft. Zo staat de winnaar van vorig jaar, Fabio Jakobsen, opnieuw aan het vertrek. Toen had de Nederlander net een succesvolle Ronde van Spanje achter de rug, waarin hij driemaal wist te zegevieren. Momenteel kan hij nog even teren op de Europese titel die hij half augustus aan zijn palmares toevoegde.

Jakobsen kroont zicht tot Europees kampioen – foto: Cor Vos

De weken daarna verliepen wat minder voor Jakobsen. In de BEMER Cyclassics, Deutschland Tour, Izegem Koers en de GP de Fourmies (waar hij in de finale viel) kwam hij niet aan sprinten toe. In dat opzicht heeft Jasper Philipsen een streepje voor. De renner van Alpecin-Deceuninck is na zijn succesvolle Tour de France – Philipsen pakte twee etappes – nog altijd in vorm. Dat bewees hij met een ritzege in de Ronde van Denemarken en ereplaatsen in zware eendaagsen als de BEMER Cyclassics, Druivenkoers-Overijse en Grand Prix de Wallonie.

Dylan Groenewegen – net als Jakobsen en Philipsen ritwinnaar in de meest recente Ronde van Frankrijk – is ook nog niet opgebrand. Hij won onlangs nog een rit in de Arctic Race of Norway. Afgelopen zondag werd hij bovendien tweede in de GP de Fourmies, die op naam kwam van Caleb Ewan.

Philipsen triomfeert op de Champs-Élysées – foto: Cor Vos

Ewan zal in Halle niet aan de start staan, maar zijn ploeggenoot Arnaud De Lie wel. In dergelijke koersen is laatstgenoemde altijd een gevaarlijke klant. Met zijn negen seizoenszeges is hij van goud waard voor Lotto Soudal, dat tegen degradatie strijdt. Zondag kan de neoprof zijn ploeg opnieuw de nodige punten bezorgen. En wie weet de overwinning.

Ook al succesvol in Belgische eendaagsen dit jaar: Alexander Kristoff. De sterke Noor soleerde naar de zege in de Scheldeprijs en boekte begin augustus ook een indrukwekkende overwinning in het Circuit-Franco Belge. In de Deutschland Tour won hij nog eens een sprint van een relatief grote groep. De tegenstand in de Gooikse Pijl is sterker en Kristoff heeft duidelijk niet meer de snelheid van weleer, maar hij zal zich hoe dan ook smijten. Als iemand er altijd vol voor gaat, is hij het.

In de Egmont Cycling Race behaalde De Lie zijn negende seizoenszege – foto: Cor Vos

Intermarché-Wanty-Gobert kan met Gerben Thijssen eventueel ook nog een andere snelle man uitspelen. Thijssen was uitstekend op dreef in aanloop naar de Ronde van Spanje, maar kwam daar in het openingsweekend ten val en moest uiteindelijk opgeven. Inmiddels reed hij alweer twee wedstrijden, maar zijn tiende plek in Izegem Koers bewijst nog niet dat hij de hoogvorm weer heeft.

Bij Kaden Groves is het ook afwachten hoe hij uit de Vuelta is gekomen. Hij pakte halverwege de grote ronde een ritzege, maar dat is inmiddels ook alweer bijna drie weken geleden. Bovendien heeft hij bij BikeExchange-Jayco Dylan Groenewegen voor zich. Movistar komt zelf met drie rappe mannen naar Halle. Wie zal de voorkeur krijgen, Alex Aranburu, Iván García of Max Kanter? Aranburu won onlangs een rit en het eindklassement van de Tour du Limousin, Cortina etaleerde zijn goede conditie in Canada en Kanter verzamelde kortgeleden ereplaatsen in de Ronde van Duitsland en de Ronde van Polen.

In etappe vijf van de Dauphiné werd Meeus nipt geklopt door Van Aert – foto: Cor Vos

Ereplaatsen verzamelen, daar is Sasha Weemaes van Sport Vlaanderen-Baloise al het hele seizoen mee bezig. In de Ronde van Denemarken was hij er met een tweede plaats achter Jasper Philipsen nog heel dichtbij. Winnen lukte hem evenwel nog niet in 2022, in tegenstelling tot Jordi Meeus. Die moest daar overigens wel lang op wachten. Vorige week, in de door het overlijden van Queen Elizabeth ingekorte Tour of Britain, was hij de beste in de vijfde rit. Dat bleek uiteindelijk ook de laatste etappe van de ronde. Gaat Meeus, die in 2018 al eens primus was in de Gooikse Pijl, zondag voor een twee op een rij?

Andere rappe mannen om in de gaten te houden, zijn Itamar Einhorn, Tom Van Asbroeck (Israel-Premier Tech), Martin Laas (BORA-hansgrohe), Piet Allegaert (Cofidis), Timothy Dupont (Bingoal Pauwels Sauces WB), Kristoffer Halvorsen (Uno-X), Arvid de Kleijn (Human Powered Health), Coen Vermeltfoort (VolkerWessels), Patryk Stosz (Voster ATS Team) en Luke Mudgway (Bolton Equities Black Spoke Pro Cycling).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Jasper Philipsen
*** Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen
**Arnaud De Lie, Alexander Kristoff, Jordi Meeus
* Kaden Groves, Gerben Thijssen, Max Kanter, Sasha Weemaes

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Het is zondag fris in Gooik. Het wordt maximaal 16 graden en de kans op regen is relatief groot. De wind komt uit het (noord-)westen en neemt richting de middag in kracht toe, tot windkracht 4. Hoewel de zon soms wat zal schijnen, is er ook veel bewolking.

De Gooike Pijl is dit jaar voor het eerst live te zien op televisie. Promixmus/Pickx.be zendt de wedstrijd vanaf 13.45 uur uit.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.