Voorbeschouwing: Grand Prix de Wallonie 2019
foto: Cor Vos
dinsdag 17 september 2019 om 09:30

Voorbeschouwing: Grand Prix de Wallonie 2019

De GP van Wallonië is de eerste van een vierluik Belgische najaarswedstrijden dat voor velen een ideaal opstapje moet zijn richting het wereldkampioenschap op de weg in Yorkshire. De organisatie moet het dit jaar echter met amper drie WorldTour-teams stellen, wat de kansen op een open en ongecontroleerde wedstrijd alleen maar vergroot. Wie kroont zich tot opvolger van Jasper Stuyven? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het is duidelijk dat de Grote Prijs van Wallonië een koers met traditie is. Deze GP staat al sinds 1935 op de planning en had oorspronkelijk ook een meer prestigieuze rol op de kalender. In de jaren vijftig maakte deze wedstrijd namelijk nog deel uit van de Waalse wielerweek in het voorjaar, samen met de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. De koers ging toen ook nog door het leven onder de naam Luik-Courcelles, nadat de eerste edities zich voornamelijk rondom Charleroi hadden afgespeeld.

Met de Citadel van Namen had de GP van Wallonië toen nog niets te doen. Pas vanaf 1989 lag de streep steevast in Namen en werd de koers ook in het najaar georganiseerd. Het is in die laatste periode dat Nick Nuyens de GP van Wallonië driemaal (2003, 2004 en 2009) op zijn naam schreef. Dat maakt hem op de dag van vandaag nog steeds recordhouder, samen met Adolf Braeckevelt. Die kwam al in een heel vroeg stadium van deze koers aan winnen toe, namelijk in de tweede, vierde en vijfde editie in 1936, 1938 en 1939.

Verder vinden we op de erelijst ook andere mooie namen als wielerlegende Felice Gimondi, Hennie Kuiper, Stephen Roche, Claude Criquielion, Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet.

Laatste tien winnaars GP de Wallonie
2018: flag-be Jasper Stuyven
2017: flag-be Tim Wellens
2016: flag-fr Tony Gallopin
2015: flag-be Jens Debusschere
2014: flag-be Greg Van Avermaet
2013: flag-be Jan Bakelants
2012: flag-fr Julien Simon
2011: flag-be Philippe Gilbert
2010: flag-de Paul Martens
2009: flag-be Nick Nuyens


Vorig jaar

Het was Jasper Stuyven zelf die op de Côte de Lustin aan de basis lag van de schifting. Stuyven zette zelf enkele keren aan en creëerde zo in meerdere schuifjes een kopgroep van een vijftiental renners. Deze renners zouden uiteindelijk ook samen richting Citadel van Namen rijden.

Eén van Stuyvens overwinningen in 2018: de GP de Wallonie – foto: Cor Vos

Op die Citadel liet Stuyven het initiatief aan een wel erg bedrijvige Warren Barguil. De Franse kampioen joeg het tempo de hoogte in en gooide enkele mindere goden daar al overboord. Het was wachten op de aanval van Stuyven, die kwam er vlak voor de vod van de laatste kilometer ook, maar zonder succes. Het werd dus een sprint, en die won de Leuvenaar alsnog.

Top-5 GP de Wallonie 2018
1. flag-be Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
2. flag-be Dimitri Claeys (Cofidis) allen in z.t.
3. flag-fr Warren Barguil (Fortuneo -Samsic)
4. flag-be Jelle Vanendert (Lotto Soudal)
5. flag-fr Guillaume Martin (Wanty-Gobert)


Parcours

Blegny is sinds vorig jaar de verrassende nieuwe startplaats van deze Grote Prijs van Wallonië. Het betreft een dorpje niet ver van Luik dat zich de afgelopen jaren maar wat graag op de wielerkaart zet, door bijvoorbeeld ook mee de Europese kampioenschappen BMX van 2018 te organiseren. Via Blegny gaat het al snel naar Chaudfontaine, tussen 2003 en 2017 de vaste startplek van deze GP van Wallonië.

Vanaf Aywaille, geboorteplaats van Philippe Gilbert, rijden de renners in westelijke richting. Ze komen zo ook Durbuy, Ciney en Dinant tegen. Vanaf daar begint ook het klimwerk wat zwaarder op te lopen. De finale wordt gekleurd door de Côte d’Ermeton (na 165 kilometer), de Côte de Lustin (na 184 km) – hier viel vorig jaar de beslissing, de Tienne aux Pierres (na 194 km) en natuurlijk de slotbeklimming van de met kasseien bezegelde Citadel van Namen.

Die laatste beklimming heeft een lengte van iets meer dan twee kilometer en een gemiddelde stijging van 5,5 procent. De grootste steiltegraad vinden we vooral in het begin, in de slotkilometer gaat het eerder vals plat omhoog en daar is er ook geen sprake meer van kasseien.

Start: 11.20 uur
Finish: 17.10 uur


Favorieten

Het moet gezegd: de GP van Wallonië moet het dit jaar doen met een licht teleurstellend deelnemersveld. De organisatie, overigens dezelfde als die van de Tour de Wallonie, wist slechts drie ploegen vanuit de WorldTour te overtuigen om aan het vertrek te komen. Dat is er een minder dan vorig jaar, maar wel een pak minder dan bijvoorbeeld de negen in 2013.

Maar de drie WorldTour-ploegen nemen wel enkele mooie namen mee. Jasper Stuyven bij Trek-Segafredo, om er maar eentje te noemen. Stuyven rijgt dit najaar de ereplaatsen aan elkaar en ontpopt zich zo tot een van de meest regelmatige renners van deze periode. Een overwinning in de Ronde van Duitsland was de kers op de taart. Zijn maatje Mads Pedersen moet echter niet al te veel onderdoen voor Stuyven. Pedersen is een explosieve hardrijder pur sang, iemand die je dus zeker geen gaatje mag geven in de volle finale.

Tiesj Benoot – foto: Cor Vos

Lotto Soudal zet daar Tiesj Benoot en Jasper De Buyst tegenover. Benoot weet sinds kort weer wat winnen is, dat deed hij namelijk in de Ronde van Denemarken. In Plouay kwam hij dan weer net te kort om Sep Vanmarcke van de overwinning te houden. Datzelfde zien we terug in de prestatiecurve van Jaspere De Buyst. Ook voor De Buyst was winnen alweer meer dan een jaar geleden, tot hij in Denemarken plots een groepssprint won. In de Tour of Britain ging hij op dat elan voort. De aankomst in Namen is eigenlijk op het lijf van De Buyst geschreven. Kasseien, niet al te lang bergop en een sprint licht omhoog. Zo heeft hij het het liefst.

Update: Tiesj Benoot maakt geen deel uit van de selectie van Lotto Soudal 

AG2R La Mondiale brengt – outsiders Nico Denz en Stijn Vandenbergh buiten beschouwing gelaten – geen al te grote kanshebbers op winst aan het vertrek. De Franse ProContinentale ploegen zetten dat echter meer dan recht. Zo rekent Total-Direct Energie op de diensten van Lilian Calmejane. De Franse alleskunner heeft er een teleurstellende Tour opzitten, maar kwam de afgelopen weken in Noorwegen en de Tour du Limousin toch weer aan de oppervlakte. Ook hij is iemand die lang en sterk alleen kan rijden en misschien al wel voor de beklimming van de Citadel van Namen zal willen wegrijden. Dat moet snelle man Bryan Coquard (Vital Concept-B&B Hotels) uiteraard niet. De slotbeklimming is dan wel op zijn lijf geschreven, maar voor Coquard wordt het vooral een uitdaging om het klimwerk daarvoor te overleven. Hetzelfde geldt voor het Cofidis-duo Christophe Laporte-Julien Simon.

Bryan Coquard – foto: Cor Vos

Wanty-Groupe Gobert brengt zelfs drie noemenswaardige kanshebbers aan het vertrek, het is dan ook moeilijk in te schatten welke kant zij op willen. Zowel Loïc Vliegen, Odd Christian Eiking als Xandro Meurisse zouden als alles meezit kunnen winnen, maar wellicht is Eiking de explosiefste en snelste sprinter van de drie. Eiking kan wachten tot de slotbeklimming van de Citadel van Namen, terwijl Meurisse en Vliegen het misschien beter met een kleiner groepje proberen. Vliegen is trouwens aan een goed seizoen bezig, met als hoogtepunt de eindzege in de Tour de Wallonie – die andere koers in de portefeuille van deze organisatie.

Ook leuk, en inmiddels traditie: een Belgische selectie aan het vertrek. Vaak betreft het dan een mix tussen ervaren profs en beloften, maar ditmaal koos de bondscoach toch vooral om zijn beloften in de kijker te zetten. Ilan Van Wilder, de nummer drie van de Ronde van de Toekomst, op kop natuurlijk. Hij wordt bijgestaan door de ervaren Sunweb-renner Jan Bakelants, een aantal jaar terug zelf nog winnaar boven op de Citadel van Namen in het truitje van de nationale selectie. Kan hij dat kunstje misschien nog eens overdoen?

Tot slot nog een rijtje outsiders… João Almeida, een van de talenten uit de stal van Axel Merckx bij Axeon Hagens Berman, kan als ex-winnaar van Luik-Bastenaken-Luik voor beloften natuurlijk wel om met dit parcours, maar met een vierde plaats in de Tour of Utah bewees de Portugees ook nu nog steeds in vorm te zijn. Verder is het uitkijken naar Sean De Bie en Huub Duyn van Roompot-Nederlandse Loterij, Alexander Kamp van Riwal Readynez, Dries Van Gestel van Sport Vlaanderen-Baloise en Eliot Lietaer van Wallonie Bruxelles.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Jasper Stuyven
*** Tiesj Benoot en Jasper De Buyst
** Odd Christian Eiking, Lilian Calmejane en Bryan Coquard
* Mads Pedersen, Joao Almeida, Julien Simon en Jan Bakelants

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en tv

Volgens Weeronline schommelen de temperaturen woensdag rond vijftien graden Celsius, maar kunnen we wel een aangenaam koerszonnetje verwachten.

Eurosport brengt de GP de Wallonie woensdag vanaf 15.00 uur live op de buis.


RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
17 september 2019 10:56
Tiesj Benoot is op hoogtestage en zal dus niet deelnemen.
18 september 2019 08:50
Zou mooi zijn als Stuyven weer weet te winnen zeker gezien zijn niet selectie voor het WK.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.