Voorbeschouwing: Kampioenschap van Vlaanderen 2022
Wie volgt Jasper Philipsen op? - foto: Cor Vos
vrijdag 16 september 2022 om 13:00

Voorbeschouwing: Kampioenschap van Vlaanderen 2022

Het Kampioenschap van Vlaanderen is een van de vele Belgische eendagskoersen in deze periode. Koolskamp Koers is tevens de laatste manche van de Exterioo Cycling Cup. Arnaud De Lie kan niet meer bijgehaald worden in dat klassement, maar dat heeft er niet voor gezorgd dat de deelnemerslijst minder aantrekkelijk is. Zo staan onder meer Fabio Jakobsen, Caleb Ewan, Tim Merlier en Dylan Groenewegen aan de start. WielerFlits blikt vooruit!

Exterioo Cycling Cup

Historie

De historie van het Kampioenschap van Vlaanderen is een mooie. De eerste editie van Koolskamp Koers, zoals de eendagskoers in de volksmond genoemd wordt, dateert al van 1908. Daarmee is het Kampioenschap van Vlaanderen een van de weinige koers die al meer dan een eeuw bestaat. Voor 1908 werd er ook al gekoerst in de West-Vlaamse streek, maar toen waren het slechts straatkoersen. Onder leiding van een speciaal comité en met logistieke steun van Veloclub De Vlinder werd de eendagswedstrijd eentje voor beroepsrenners.

De eerste editie, die toen nog Kampioenschap der Vlaanders heette, was een koers van 100 kilometers, verdeeld over 20 ronden. Er werd gereden op donderdag, dat alles te maken met de kermis in het dorp. In de Gazette van Thielt van 1908 stond het volgende geschreven over de eerste editie: “Ook zullen de beste rijders van Belgien en van uit het Noorden van Frankrijk in deze velokoers meekampen en volk zal er voorzeker te Coolscamp niet ontbreken.”

Eeckhout met Tom Boonen in zijn wiel – foto: Cor Vos

Robert Wancour is de renner die als eerste het Kampioenschap van Vlaanderen kon winnen. Wancour wist zelfs twee jaar op rij te winnen, in 1909 was de Belg ook de beste in Koolskamp. Twee keer Koolskamp Koers winnen, daarin slaagden onder meer Briek Schotte, Freddy Maertens en Johan Museeuw ook in. Aimé Dossche en Leon Van Daele doen met drie overwinningen nog iets beter, maar de recordhouder is Niko Eeckhout. De West-Vlaming won het Kampioenschap van Vlaanderen in 1996, 1998, 2000 en 2006. Eeckhout heeft overigens een knap palmares, met onder andere Dwars door Vlaanderen (2x) , het eindklassement van de Ster van Bessèges, GP Jef Scherens en de Memorial Rik Van Steenbergen (4x).

Tot en met 2000 wonnen er hoofdzakelijk Belgen het Kampioenschap van Vlaanderen. Om de zoveel jaren kon er eens een Nederlander zegevieren, één keer kon een Deen winnen. Palle Lykke Jensen kon zijn handen in de lucht steken in Koolskamp in 1965, maar dat was het dan ook qua internationalisering. In 2002 won Fransman Jimmy Casper de koers, twee jaar later deed hij dat trouwens nog eens, waarmee er steeds vaker andere nationaliteiten op de erelijst kwamen. In 2005 won Sergey Lagutin Koolskamp Koers, de Oezbeek kennen we onder meer van zijn ritwinst in de Vuelta en wereldtitel bij de beloften in 2003.

Eervolle vermelding voor Jannik Steimle, die in 2019 de sprinters kon verrassen met een late uitval – foto: Cor Vos

Lagutin is een mooie naam, maar de echte internationale toppers kwamen nog een aantal jaar later. André Greipel won namelijk in 2008. Drie jaar later won zijn landgenoot Marcel Kittel. Sindsdien wonnen er telkens snelle toppers in Koolskamp. Zo zien we bijvoorbeeld Arnaud Démare, Fernando Gaviria en Dylan Groenewegen op de erelijst staan. Vorig jaar kwam daar nog een snelle man bij, maar daarover snel meer.

Laatste tien winnaars Kampioenschap van Vlaanderen
2021: flag-be Jasper Philipsen
2020: Niet verreden vanwege coronavirus
2019: flag-de Jannik Steimle
2018: flag-nl Dylan Groenewegen
2017: flag-co Fernando Gaviria
2016: flag-be Timothy Dupont
2015: flag-pl Michal Golas
2014: flag-fr Arnaud Démare
2013: flag-be Jens Debusschere
2012: flag-nl Ronan van Zandbeek


Vorig jaar

Koersminnend Vlaanderen zag in 2021 een aantal sterke sprinters afzakken naar West-Vlaanderen. Zo reden onder meer Dylan Groenewegen, Jasper Philipsen, Fabio Jakobsen, Jordi Meeus, Sam Bennett, Giacomo Nizzolo en Gerben Thijssen het Kampioenschap van Vlaanderen.

Voordat die mannen in actie konden komen, reed er een ontsnapping weg. De namen: Jan-Willem van Schip (BEAT Cycling), Corné van Kessel (Intermarché-Wanty-Gobert), Milan Paulus (SEG Racing Academy), Valentin Tabellion (Roubaix Lille Métropole), Samuel Jenner (Team Bridgelane), Ethan Batt (Black Spoke Pro Cycling) en Stephen Bassett van Rally Cycling.

Mooi beeld van de twee tenoren van vorig jaar, Philipsen (links) en Groenewegen – foto: Cor Vos

Het peloton had zijn zinnen gezet op een sprint en dat was te merken aan de voorsprong van de zeven vluchters. Ze reden nooit verder weg dan twee minuten. Op twaalf kilometer werden de laatste overgebleven vluchters dan ook gegrepen. Aan kop van het peloton de mannen van Groenewegen, Philipsen, Nizzolo en Jakobsen. De laatste kilometers waren zeer chaotisch: Italiaan Nizzolo en Nederlander Jakobsen kwamen daardoor niet in aanmerking voor de overwinning.

Philipsen en Groenewegen zaten wel goed gepositioneerd. Groenewegen zat in het wiel van Philipsen en kwam nog sterk opzetten, maar de finish kwam net te vroeg voor de Nederlandse sprinter van Jumbo-Visma. Est Martin Laas was een verrassende derde, Matteo Moschetti en Niccolò Bonifazio vervolledigden de top-5.

Uitslag Kampioenschap van Vlaanderen 2021
1. flag-be Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix)
2. flag-nl Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) in z.t.
3. flag-ee Martin Laas (BORA-hansgrohe) ”
4. flag-it Matteo Moschetti (Trek-Segafredo) ”
5. flag-it Niccolò Bonifazio (TotalEnergies) ”


Parcours

Het Kampioenschap van Vlaanderen is dit jaar 195 kilometer lang. Daarmee is de wedstrijd quasi even langs als vorig jaar, toen de Belgische eendagskoers 196 kilometers telde. Het parcours is vlak en opgebouwd uit dertien rondes van 15,1 kilometer, met de start in Koolskamp en ook wegen door Schaarbeek (langs de toren van de VRT), Zwevezele, Egem en Pittem.

“Het parcours bestaat uit een combinatie van langere (waaier)stroken en passages door de gemeentes”, geeft de organisatie aan. Omdat het een rondje is, maakt het niet uit van welke kant de wind komt en zo staat de wind altijd wel ergens ‘op de kant’. Om aan te geven welke kant opgereden wordt: de omloop gaat met de klok mee.

In de laatste drie kilometer richting de aankomst in Koolskamp vinden we een aantal bochten tussen kilometer drie en twee. Vervolgens is het hoofdzakelijk rechtdoor naar de streep, op een paar flauwe bochten na. “Deze zijn niet van dien aard dat de snelheid erdoor beperkt of afgeremd wordt”, legt de organisatie uit. We moeten daar wel nog aan toevoegen dat er op 1,7 kilometer van de streep nog een rondpunt ligt, 500 meter voor de finish ligt nog een vluchtheuvel. “Deze hindernis wordt aangeduid met een signalisatie totem”, staat er te lezen in de technische gids.

Het Kampioenschap van Vlaanderen maakt deel uit van de Exterioo Cycling Cup, het regelmatigheidsklassement met eendagskoersen uit België en Nederland. Koolskamp Koers is de laatste wedstrijd van de Exterioo Cycling Cup. Arnaud De Lie verzekerde zich in het Circuit-Franco Belge al van de eindwinst.

Vrijdag 16 september: Koolskamp – Koolskamp (195,3 km)
Start: 13.00 uur
Finish: tussen 17.20 en 17.40 uur


Favorieten

Het Kampioenschap van Vlaanderen, een 1.1-koers, kan ook dit jaar op een sterk deelnemersveld rekenen. Er zakken maar liefst elf WorldTour-ploegen af naar West-Vlaanderen. Quick-Step-Alpha Vinyl, Team DSM, BikeExchange-Jayco, BORA-hansgrohe en Lotto Soudal zijn daar enkelen van. Alpecin-Deceunick, Arkéa-Samsic en Sport Vlaanderen-Baloise zijn twee van de zeven ProTeams. Tot slot staan er nog zes continentale ploegen aan de start.

Fabio Jakobsen is een van de blikvangers op de deelnemerslijst. De Nederlander van Quick-Step-Alpha Vinyl werd midden augustus nog Europees kampioen in München. Jakobsen reed in het algemeen goed rond in 2022, met verschillende zeges in etappekoersen, winst in Kuurne-Brussel-Kuurne en een ritoverwinning in de Tour de France. In de Elfstedenronde klopte de 26-jarige coureur Caleb Ewan, die ook zal deelnemen aan het Kampioenschap van Vlaanderen. Wordt Jakobsen de volgende sprinter van wereldklasse op de erelijst?

Mocht het niet lukken voor Jakobsen, hebben ze bij Quick-Step-Alpha Vinyl nog een sterke renner in hun gelederen. Niet zomaar een sterke renner, ook Mark Cavendish staat namelijk op de deelnemerslijst van Koolskamp Koers. De Brit rijdt zijn eerste wedstrijd sinds de Commenwealth Games, dat begin augustus gereden werd.

Jakobsen zal zijn tenue in de kijker willen zetten – foto: Cor Vos

Makkelijk zal het niet zijn voor Jakobsen, want zoals net vermeld staat ook Caleb Ewan op de startlijst. De Australiër is niet bezig aan zijn allerbeste seizoen. In de Tour de France kwam Ewan niet verder dan een achtste plaats, wat we niet van hem gewend zijn. Ondertussen is het peloton begonnen aan het laatste deel van het seizoen, waardoor we steeds dichter bij de veelbesproken promotie-degradatie komen. Lotto Soudal zal in die strijd de punten van Ewan, die zondag nog GP de Fourmies won, meer dan nodig hebben. De 28-jarige renner kan zijn teleurstelling van het missen van het WK in eigen land doorspoelen met een nieuwe zege. Met onder meer Roger Kluge, Reinardt Janse van Rensburg en Jasper De Buyst heeft Ewan bovendien zijn gebruikelijke sprinttrein ter beschikking.

Ewan, Jakobsen, Cavendish en Dylan Groenewegen aan de start. Dat zou een droom zijn voor vele koersen, voor de organisatie van Koolskamp Koers is dat realiteit. De Nederlandse sprinter moest zich in de GP de Fourmies nog gewonnen geven tegen Ewan, hij zal met andere woorden gebrand zijn om de rollen om te draaien. Bovendien is ook BikeExchange-Jayco nog niet helemaal veilig in de strijd om de eerste achttien plekken in de WorldTour. Groenewegen is in die strijd, samen met Michael Matthews, ongetwijfeld de belangrijkste pion. De Amsterdammer is trouwens niet onbekend met de West-Vlaamse koers, hij stond al liefst vier keer op het podium van het Kampioenschap van Vlaanderen. In 2018 was Groenewegen de primus.

Ook in de Deutschland Tour kon Ewan zijn handen in de lucht steken – foto: Cor Vos

Twee Nederlandse kanshebbers voor de zege, maar ook de Belgen hebben een aantal ijzers in het vuur. Jordi Meeus won op knappe wijze de vijfde en laatste rit in de Tour of Britain. Voor de jonge coureur van BORA-hansgrohe was het dit seizoen vaak net niet, maar de Limburger heeft wel getoond wat hij in zijn mars heeft. Gerben Thijssen, ook een Limburger, kon dit seizoen voor het eerst zegevieren bij de profs. In de Vuelta a España leek de renner van Intermarché-Wanty-Gobert een van de kanshebbers te zijn voor een ritzege, maar een val strooide roet in het eten. Thijssen zal gemotiveerd zijn.

Meeus en Thijssen zijn sterke sprinters, maar in principe moeten ze het toch afleggen tegen Tim Merlier. De Belgische sprinter van Alpecin-Deceuninck werd dit jaar Belgisch kampioen in Middelkerke, maar kende toch ook een aantal tegenslagen. Zo was zijn deelname aan de Vuelta a España wellicht niet wat Merlier verwacht had. Dichter dan twee derde plaatsen kwam de sprinter niet bij de ritzege. Met tegenstanders als Groenewegen, Jakobsen, Cavendish en Groenewegen kan de 29-jarige coureur bewijzen dat hij nog steeds een van dé snelste mannen van het peloton is.

Winnen in Koolskamp zou een knappe prestatie zijn voor Merlier – foto: Cor Vos

Israel-Premier Tech en Movistar zijn niet de enige ploegen die met twee kopmannen aan de start komen van het Kampioenschap van Vlaanderen. Cofidis komt namelijk met Max Walscheid en Simone Consonni aan het vertrek van de eendagswedstrijd voor sprinters, Team DSM rekent dan weer op Cees Bol en John Degenkolb. Nederlander Bol kon in de Tour of Britain nog eens een sprint winnen, wat geleden was van maart 2021. Met ook Nico Denz, Joris Nieuwenhuis en Casper Pedersen kunnen ze bij Team DSM een sterke sprinttrein op de rails zetten voor hun kopman.

We noemden daarnet al een aantal Belgen, maar dat waren zeker niet de enige. Zo komen ook Amaury Capiot (Arkéa-Samsic), Edward Theuns (Trek-Segafredo), Timothy Dupont (Bingoal Pauwels Sauzen WB), Jens Keukeleire (EF Education-EasyPost), Thimo Willems (Minerva), Gianni Marchand, Lennert Teugels (Tarteletto-Isorex), Emiel Vermeulen (Go Sport-Roubaix Lille Metropole) en Sasha Weemaes (Sport Vlaanderen-Baloise) aan de start van het Kampioenschap van Vlaanderen. Capiot schuiven we uit dit lijstje vooruit. De Limburger kan bij zijn Franse werkgever niet altijd voor zijn eigen kansen gaan. Capiot zal met andere woorden gebrand zijn om zijn sprintersbenen te tonen.

Een aantal outsiders voor de zege vinden we bij B&B-Hotels KTM. Zij brengen zowel Pierre Barbier, Luca Mozzato, Jens Debusschere en Jérémy Lecroq aan de start. Vier renners die zouden kunnen meedoen, maar normaal gezien tekortkomen voor de overwinning. Mocht Meeus een slechte dag hebben, hebben zij bij BORA-hansgrohe ook nog Marco Haller en Martin Laas, die vorig jaar derde werd, achter de hand. Ook Arvid de Kleijn (Human Powered Health), Coen Vermeltfoort (VolkerWessels), Jordy Bouts (BEAT Cycling) en Erlend Blikra (Uno-X) kunnen eveneens een mooi resultaat rijden.


[cf_stars 4=”fabio-jakobsen” 3=”dylan-groenewegen,caleb-ewan” 2=”tim-merlier,jordi-meeus,mark-cavendish” 1=”gerben-thijssen,cees-bol,simone-consonni,timothy-dupont”]

Website organisatie
Deelnemerslijst (PCS)


Weer en TV

Het weer belooft niet al te aangenaam te zijn vrijdag. Zo voorspelt Meteovista dat het wel eens zou kunnen gaan regenen tijdens Koolskamp Koers. Met temperaturen rond de 15 graden Celsius en wind met een kracht van 3 tot 4 Beaufort zullen de renners hun innerlijke Flandrien naar boven moeten halen. Die wind kan bovendien een rol gaan spelen, zoals eerder vermeld heeft die namelijk vrij spel op een aantal plaatsen op het parcours.

Het Kampioenschap van Vlaanderen wordt uitgezonden door Sporza op Éen. De uitzending begint om 15.45 uur, een kleine twee uur voor de finish. Eurosport zendt de laatste manche van de Exterioo Cycling Cup alleen online uit: vanaf 16.30 uur op de Eurosport Player.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.