Voorbeschouwing: Nederlands Kampioenschap 2014
vrijdag 27 juni 2014 om 09:00

Voorbeschouwing: Nederlands Kampioenschap 2014

Johnny Hoogerland

foto: Sirotti

Johnny Hoogerland moet komende zondag hoogstwaarschijnlijk afscheid gaan nemen van zijn nationale driekleur. Een jaar lang heeft de Zeeuw rond mogen rijden in het tenue, maar het parcours van aanstaande zondag in Ootmarsum is niet te vergelijken met dat van Kerkrade vorig jaar. De kans lijkt daarom klein dat hij opnieuw met de titel gaat lopen. Wie komen er dit jaar in aanmerking? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De titelstrijd wordt al in 1888 voor het eerst verreden. Sinds 1927 is het kampioenschap voor profs. Het is voor de derde keer dat het NK in Ootmarsum wordt gehouden. In 2008 was Lars Boom als belofte de beste tussen de elite-renners en drie jaar later was het Pim Ligthart die in een klein groepje Bram Tankink en Reinier Honig voorbleef. De sprinters moesten toen een halve minuut toegeven op de vooruit gebleven renners.

Vorig jaar werd het wegkampioenschap nog in Kerkrade verreden op een loodzwaar parcours. In de laatste ronde reed Hoogerland concurrent Sebastian Langeveld los op het Duivels Bosch en kon hij een ontketende Tom Dumoulin achter zich houden. De Limburger kon wel Langeveld nog passeren en eindigde op plek twee.
Verslag NK Wielrennen2013

Parcours

Ootmarsum kaart

Het rondje in Ootmarsum is 13,5 kilometer lang en moet door de profs achttien keer verreden worden. Dit resulteert in totaal 243 kilometer, wat aan het eind van de rit flink in de benen kan gaan zitten. De aankomstlijn is getrokken op de Kuiperberg. Iemand die een sprint wil inzetten, moet dus rekening houden met een oplopend laatste stuk.

Ootmarsum profiel

De twee klimmetjes in Ootmarsum (de Kuiperberg en de Wittenberg) stellen in vergelijking met het steile Duivels Bosch weinig voor. De stijgingspercentages komen in Twente niet boven de zes procent. Dat zal het lastig maken voor de klimmers om hier een rol van betekenis te kunnen spelen.

Het Weer
De weersvoorspelling voor aanstaande zondag in Ootmarsum is zwaar bewolkt. Daarnaast zijn er kans op buien. De wind komt uit het westen en is windkracht 3.

Het weer in Ootmarsum

Favorieten

Theo Bos

Het kan met het parcours dat neergelegd is door de organisatie alle kanten op. Door het beperkt aantal hoogtemeters zou het best wel eens een massasprint kunnen worden. In dat geval moet het wedstrijdverloop wel meezitten voor de rappe mannen. Theo Bos zou in dat geval de topfavoriet zijn. Drie jaar geleden won hij ook de sprint van de achtervolgende groep. Andere gegadigden zijn de jonge Danny van Poppel en Ramon Sinkeldam. Dit tweetal bonst al een tijdje op de deur van de (inter-)nationale sprinttop. En wat zou Kenny van Hummel nog kunnen? Of het een sprint wordt is natuurlijk de vraag. In een normale wedstrijd zou dit gezien het parcours waarschijnlijk wel het geval zijn, maar op een nationaal kampioenschap is die kans vrij klein.

niki terpstra

Bij een geanimeerde wedstrijd zou het wel eens heel anders kunnen aflopen en komen de renners naar voren met iets meer inhoud. De lange afstand is dan ook in hun voordeel. Niki Terpstra en Lars Boom moeten beiden in staat kunnen zijn om solo aan te komen na 243 kilometer. En wat te denken van man in vorm Tom Dumoulin?

tom jelte slagter

In een sprint met een beperkte groep zijn er dan ook weer een aantal favorieten voor de zege. Moreno Hofland mist helaas voor hem dit NK na zijn val in de Ronde van Californië, maar dit biedt perspectieven voor Tom-Jelte Slagter en Pim Ligthart. Verder rijdt Bram Tankink zo goed als op thuisgrond en de goedlachse renner presteert vaak goed op het Nederlands Kampioenschap. Sebastian Langeveld bewees dan weer in topvorm te zijn na zijn tweede plek afgelopen woensdag in de tijdrit.

Bert Jan Lindeman

Hoe gaan de renners van continentale ploegen het doen in het Twentse land? Van hen is Bert-Jan Lindeman waarschijnlijk degene met de beste kans op een goede klassering. En wat kunnen voormalig Vacansoleil-renner Maurits Lammertink en de snelle Coen Vermeltfoort? En gaat Rob Ruijgh zich in de debatten mengen?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Niki Terpstra
*** Lars Boom, Tom Dumoulin
** Theo Bos, Danny van Poppel, Ramon Sinkeldam
* Tom-Jelte Slagter, Pim Ligthart, Bert-Jan Lindeman, Bram Tankink

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.