Voorbeschouwing: Parijs-Roubaix 2012
zondag 8 april 2012 om 08:18

Voorbeschouwing: Parijs-Roubaix 2012

foto: Sirotti

Aankomende zondag staat alweer het derde wielermonument van dit wielerjaar op het programma: Parijs-Roubaix. De Hel van het Noorden zal net als andere jaren ook dit seizoen weer uitdraaien op een ware veldslag, over bijna 260 kilometer. Het koude weer dat op dit moment het noorden van Europa teistert, zal zeker zijn invloed hebben, waardoor aan het eind van het verhaal de allersterksten overblijven. WielerFlits blikt alvast uitgebreid vooruit op de 110de editie van deze kasseienklassieker.

Historie
Parijs-Roubaix is één van de oudste wielerklassiekers op de kalender. De eerste editie van de Franse eendagskoers, opgezet door de textielproducenten Théodore Vienne en Maurice Perez, werd namelijk al verreden in 1896. Op de twee wereldoorlogen na stond Parijs-Roubaix vervolgens elk jaar op het programma. In 1966 werd de start verplaatst van Parijs naar Chantilly. Vanaf 1977 vertrekken de renners vanuit Compiègne, tachtig kilometer ten noorden van Parijs. De bijnaam De Hel van het Noorden werd als eerste gebruikt door een journalist die de eerste editie volgde na de Eerste Wereldoorlog en diep onder de indruk was van de oorlogsverwoestingen in Noord-Frankrijk. De wedstrijd is vandaag de dag in handen van de ASO, die ook onder meer Parijs-Nice en de Ronde van Frankrijk organiseert.

In de eerste decennia waren het hoofdzakelijk Fransen die de lakens uitdeelden, al ging de eerste editie naar de Duitser Josef Fischer. In de jaren ’20 namen de Belgen de macht over en nog altijd zijn onze zuiderburen met 54 overwinningen recordhouder wat betreft het aantal zeges. Individueel bekeken is Roger de Vlaeminck met vier overwinningen de Koning van Roubaix. Octave Lapize, Gaston Rebry, Rik van Looy, Eddy Merckx, Francesco Moser, Johan Museeuw en Tom Boonen hebben er allen drie achter hun naam staan. De laatste Nederlander die Roubaix wist te winnen, was Servais Knaven in 2001. In 1964 was Peter Post de eerste, overigens met de nog altijd staande hoogste gemiddelde snelheid ooit gereden. Tussendoor wonnen ook Jan Janssen (1967), Jan Raas (1982) en Hennie Kuiper (1983).

foto: Sirotti

Afgelopen editie konden de favorieten geen enkel moment aanspraak maken op de overwinning. Outsider Johan Vansummeren kwam met onder meer Jurgen Roelandts en Frederic Guesdon op ongeveer vijftig kilometer voor de aankomst aansluiten bij een vroege vlucht met onder andere Maarten Tjallingii. Hoewel Cancellara in de achtergrond oorlog maakte, wilde niemand met hem meerijden. Toen Vansummeren op de lastige kasseistrook Carrefour de l’Arbre een versnelling plaatste, kon niemand zijn wiel houden. Ondanks dat Cancellara in de achtergrond zich toch wist af te scheiden van de andere favorieten en stuk voor stuk de vluchters opraapte, bleef Summie buiten schot. Achter de Belg werd Rabobankrenner Tjallingii verdienstelijk derde, na de gehele dag in de aanval te hebben gereden.

Verslag Parijs-Roubaix 2011

Parcours
Hoewel de naam anders doet vermoeden, leidt Parijs-Roubaix van Compiègne, 80 kilometer ten noorden van Parijs, naar Roubaix, tegen de grens met België aan. Hier ligt de aankomstlijn traditiegetrouw getrokken in het Velodrome, waar de renners eerst nog een ronde moeten afleggen alvorens ze de benen stil kunnen houden.

Typerend voor het parcours, in totaal 257,5 kilometer lang, zijn de talloze vlakke kasseienwegen, die er doorgaans schots en scheef bijliggen. Traditiegetrouw begint de finale bij de ingang van het Bos van Wallers in Arenberg, één van de meest gevreesde keienstroken die deze klassieker rijk is. Ook namen als Mons-en-Pévèle (49 km voor de finish) en Carrefour de l’Arbre (17 km voor de finish) boezemen renners zowel angst als ontzag in.

Kasseistroken (klik om te vergroten)
Route (klik om te vergroten)

Favorieten
Een uitgesproken topfavoriet is er dit jaar niet. Waar voorgaande jaren Cancellara tot grootste kanshebber gebombardeerd kon worden, is dat nu een ietwat lastiger verhaal. Afgelopen zondag brak ‘Spartacus’ zijn sleutelbeen op vier plaatsen tijdens een val in Vlaanderens Mooiste. Tom Boonen was afgelopen zondag de sterkste in de Ronde van Vlaanderen en lijkt ook aankomende zondag mee te doen om de knikkers. Bij een overwinning komt hij op gelijke hoogte met ‘Monsieur Paris-Roubaix’ Roger De Vlaeminck. Hij weet zich gesteund door zijn veel winnende Omega Pharma-Quick Step-ploeg, die met Sylvain Chavanel en Niki Terpstra ook twee heel gevaarlijke outsiders in de gelederen heeft.

foto: Sirotti

Een ander sterk blok is dat van BMC. Op de Oude Kwaremont liet Alessandro Ballan in Vlaanderens Mooiste al zien in een heel goede vorm te steken. Met ex-wereldkampioen Thor Hushovd en kleppers als Marcus Burghardt, George Hincapie en in iets mindere mate Taylor Phinney, heeft het Amerikaans-Zwitserse blok meerdere renners om op te gokken.

In de finale zullen we ook rekening moeten houden met de felgekleurde shirts van Farnese Vini-Sella Italia. Met Filippo Pozzato heeft ook de bescheiden Italiaanse formatie een winnaar in huis. Ook de Italiaan liet in de Ronde van Vlaanderen zien ijzersterk te zijn en volgens ploegmaat Kevin Hulsmans is er zondag geen andere winnaar mogelijk.

foto: Sirotti

Garmin-Barracuda kunnen we eveneens aan het front verwachten. De 23-jarige Sep Vanmarcke stak in de semi-klassiekers zijn neus al een aantal keer serieus aan het venster en lijkt gezien zijn prestatie (twintigste) van vorig jaar geknipt voor dit werk. Met Johan Vansummeren heeft de Amerikaanse ploeg tevens de winnaar van vorig jaar in de ploeg, plus de Australiër Heinrich Haussler en good-old Andreas Klier. De Nederlander Martijn Maaskant behoorde aanvankelijk ook tot de selectie, maar heeft zich ziek afgemeld.

foto: Sirotti

Daarnaast is nog een andere Angelsaksische ploeg te verwachten: Team Sky. Hoewel kopman Juan-Antonio Flecha net terug is van een handbreuk, lijkt zijn twintigste plaats van afgelopen zondag zijn goede conditie te bevestigen. Met mannen als Edvald Boasson Hagen en Bernard Eisel hebben zij ook nog twee outsiders in de ploeg.

RadioShack-Nissan-Trek komt aan de start met kopman Grégory Rast. De Zwitser reed in zijn debuut jaar als prof in 2003 al De Hel en komt sindsdien ieder jaar een stapje dichter het podium, waar een vierde plaats vorig jaar zijn hoogste ereplaats is. Frederíc Guesdon is ook een man die zich altijd laat zien in het noorden van Frankrijk. De winnaar van vijftien jaar geleden (!) eindigde al elf keer in de top twintig. Grote kans dat we de 40-jarige renner van FDJ-Big Mat ook dit jaar weer gaan zien.

De Nederlandse ploegen
Vacansoleil-DCM liet zich dit seizoen al een paar keer positief opvallen. Met Björn Leukemans hadden ze een gevaarlijke outsider in de ploeg, maar de 34-jarige Belg moet verstek laten gaan wegens knieproblemen. Alle druk komt dus bij Stijn Devolder te liggen, die dit voorjaar eindelijk weer eens in de buurt kwam van zijn vroegere supervorm, al stelde hij in de Ronde van Vlaanderen door pech nog teleur.

Rabobank kent tot nu toe een zeer stroef en moeizaam seizoen. Onder andere Lars Boom werd ziek, maar lijkt net op tijd hersteld te zijn voor zijn wedstrijd. Volgens hemzelf ligt deze koers hem beter dan de Ronde van Vlaanderen. Vorig jaar liet de Noord-Brabander zich al een aantal keer zien in de finale, waar hij onder andere afstoppingswerk verrichtte voor Maarten Tjallingii. De Fries eindigde vorig jaar na veel kopwerk als derde en is dit jaar opnieuw in vorm. Kunnen zij met minder energieverkwisting en een cruciale lekke band minder voor de ommekeer dit seizoen voor Rabobank zorgen?

Argos-Shimano is de derde Nederlandse ploeg aan de start. Met Tom Veelers en John Degenkolb heeft het twee renners die op een goede dag een topklassering kunnen behalen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tom Boonen
*** Filippo Pozzato, Alessandro Ballan
** Thor Hushovd, Johan Vansummeren, Juan Antonio Flecha
* Sep Vanmarcke, Sylvain Chavanel, Maarten Tjallingii, Edvald Boasson Hagen

Voorlopige deelnemerslijst Parijs-Roubaix

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.