Voorbeschouwing: Vuelta 2010: Etappe 1
zaterdag 28 augustus 2010 om 11:10

Voorbeschouwing: Vuelta 2010: Etappe 1

WielerFlits blikt in de maanden augustus en september drie weken lang elke dag vooruit op de Vuelta-etappe die op het programma staat. Het parcours en het deelnemersveld lijken garant te staan voor een aantrekkelijke Vuelta. Hoe ziet het traject van morgen eruit en wie zijn de favorieten? Vandaag de eerste rit; een ploegentijdrit door de straten van Sevilla.

De Vuelta Ciclista a España 2010 is de 65ste in de geschiedenis en start vandaag met een ploegentijdrit in Sevilla. De Vuelta organisatie heeft gekozen voor een start bij kunstlicht, want de eerste ploeg zal rond tien uur in de avond van het startpodium vertrekken.

Tenue
Bron: lavuelta.com

In de voorbije 64 edities waren slechts 22 ploegentijdritten opgenomen in het routeschema. De laatste keer was in 2008. Toen was de Liquigas-formatie de snelste ploeg over 7,7 kilometer in Granada. Ook toen betrof het de openingsrit van de ronde.

Tenue
Bron: lavuelta.com

Het startpodium is gelegen aan Plaza de Toros de la Real Maestranza de Sevilla. De eerste kilometers van de Vuelta 2010 leiden de renners in noordelijke richting langs de rivier de Guadalquivir. Na een kleine vier kilometer draaien ze de historische binnenstad in, maar het technische gedeelte is dan al achter de rug. De lange rechte wegen sturen de teams naar de Torre del Oro (de gouden toren), hier is de finishlijn getrokken en wordt de tijd genoteerd.

Favorieten
De Angelsaksische ploegen zijn bij de zogenaamde team time trials vaak de favoriet. We hebben het dan over het Britse Team Sky, dat met Thomas Löfkvist een aanjager heeft, en het Amerikaanse Garmin-Transitions, waar David Millar en Christian Vande Velde rondrijden.

Met tijdritspecialisten Fabian Cancellara en Gustav Erik Larsson in de gelederen, moet er ook uitgekeken worden naar het Saxo Bank van de broers Schleck. De thuisrijders van Caisse d’Epargne hebben een sterk equipe meegebracht, dat ook in deze koers tegen de klok zeker geen gek figuur zal slaan.

Ook HTC-Columbia is een kanshebber van formaat. Tejay van Garderen liet eerder dit seizoen al zien totaal geen moeite te hebben met zijn overstap naar de profs. De laatste jaren heeft het Italiaanse Liquigas-Doimo echter duidelijk gemaakt dat het altijd een ploeg is om rekening mee te houden. Vincenzo Nibali en Roman Kreuziger zullen hun team aanvoeren in de strijd door de straten van Sevilla.

Bij Team Katusha rijden, met de beide Vladimirs Gusev en Karpets en ook Michael Ignatiev, enkele erkende tijdrijders. Een ploeg die zich de laatste tijd redelijk heeft verbeterd in het tijdritwerk, is Rabobank. Hoewel mannen als Joost Posthuma en Koos Moerenhout er in Spanje niet bij zijn, moet de ploeg van Denis Menchov toch voor een top-tien notering kunnen gaan. Hierbij zullen ze nog wel concurrentie krijgen van Cervélo, dat in teamverband nooit een slecht figuur slaat.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Garmin
*** Team Sky, Saxo Bank
** Liquigas, HTC-Columbia, Caisse d’Epargne
* Team Katusha, Cervélo TestTeam, Rabobank

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.