Voorbeschouwing: Vuelta 2011 – Etappe 17
dinsdag 6 september 2011 om 18:09

Voorbeschouwing: Vuelta 2011 – Etappe 17

De zeventiende etappe is misschien wel de laatste rit waar het klassement nog gespeeld of verspeeld kan worden. Kan Juan José Cobo standhouden tegen de mogelijke aanvallen van Team Sky of van Rabo-renner Bauke Mollema? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De rit van Faustion V naar Peña Cabarga is de langste etappe van deze Vuelta a España en ook de enige rit die over de kaap van de 200 kilometer gaat. De beginfase van de rit is niet de zwaarste en pas na meer dan 76 kilometer staat er voor het eerst wat op het programma, de Portillo de Bustos. Dit is een bergje van derde categorie met een lengte van 5.3 kilometer.

bron: Unipublic

Pas meer dan zeventig kilometer verderop is de tweede berg en vlak daarvoor ligt de eerste sprint van de dag: in Espinoso de los Monteros na 145.7 kilometer. Zes kilometer later begint de Portillo de Lunada van tweede categorie. Deze berg is 8.5 kilometer lang en heeft een gemiddelde stijging van 5,6 procent. Na een lange afdaling volgt vlak voor de aankomst na 200 kilometer de laatste tussensprint in Solares.

bron: Unipublic

Het gaat echter in deze etappe bijna alleen maar om de laatste 6.1 kilometer. Dan staat namelijk de lastige Peña Cabarga op het programma. Deze slotklim heeft een stijgingspercentage van 8.9 procent. Op ongeveer twee kilometer van de meet is een kort stukje vlak, maar voor de rest is het flink steil. De laatste paar honderd meter zijn ruim boven de tien procent.

Favorieten
De Nederlanders zullen in deze etappe een voorname rol spelen. De ene staat op de vierde plaats in het klassement en de andere werd al twee keer tweede op een steile aankomst. Die laatste, Wout Poels, is in blakende vorm en heeft al bewezen dat hij in de slotfase van beklimming nog erg sterk voor de dag kwam, hij werd echter door Joaquim Rodriguez en Juan José Cobo van de dagzege afgehouden. Nu wil de renner van Vacansoleil-DCM de frustratie van hem af rijden door te winnen op de Peña Cabarga. Bauke Mollema’s vormcurve lijkt wat naar beneden te gaan, maar hij rijdt in de zware ritten nog steeds vooraan mee. Kan hij zijn positie in het klassement nog verbeteren?

foto: Sirotti

Klassementsleider Juan José Cobo reed in het begin van de Ronde van Spanje nog buiten zicht, maar heeft zich afgelopen weekend van zijn beste kant laten zien en de rode trui gepakt. Hij zal vooral de mannen van Sky in de gaten moeten houden in de deze laatste aankomst bergop. Sky heeft al de hele ronde op Bradley Wiggins gegokt, maar moet nu misschien toch gaan spelen voor Chris Froome. Waarschijnlijk is de in Kenia geboren renner nog de enige die Cobo van eindwinst kan afhouden.

Normaal gesproken zijn Joaquim Rodriguez en Igor Anton dé favorieten in een etappe als deze met een steile, niet te lange aankomst bergop. Rodriguez was in het begin erg goed, maar er zit duidelijk sleet op en kwam in de rit naar Haro gehavend over de streep. Anton was vooral in het begin niet goed, maar op de Alto de l’Angliru reed hij weer van voren mee. Is de kopman van Euskaltel weer een beetje hersteld?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Wout Poels
*** Juan José Cobo, Chris Froome
** Daniel Martin, Bauke Mollema, Igor Anton
* Bradley Wiggins, Denis Menchov, Joaquim Rodriguez, Jurgen Van Den Broeck

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.