Voorbeschouwing: Vuelta a Burgos 2018
foto: Sirotti
dinsdag 7 augustus 2018 om 08:30

Voorbeschouwing: Vuelta a Burgos 2018

Een Spaanse klimkoers ter voorbereiding op de Vuelta a España waarin een Spanjaard er meestal met de zege vandoor gaat: dat is de Vuelta a Burgos (2.HC). Coureurs die in de wielerronde door de provincie Burgos goed rijden, kunnen opgeschreven worden voor de Vuelta. Wie toont dit jaar al vroeg zijn goede benen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Ronde van Burgos bestaat al sinds 1946, maar was in 1981 pas toe aan haar derde editie. Mede door de slechte financiële en politiek instabiele situatie in de provincie Burgos  en Spanje vond de ronde tussen 1948 en 1980 geen doorgang. In 1981, een aantal jaar nadat Spanje een dictatuur af was, werd de ronde opnieuw georganiseerd en ontwikkelde de klimwedstrijd zich in rap tempo tot een koers van formaat in de Spaanse wielerwereld en later ook daarbuiten. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw schreven wielergrootheden als Pedro Delgado, Tony Rominger en Laurent Jalabert de Vuelta a Burgos op hun naam.

Ook de afgelopen jaren draaiden grote renners hun hand er niet voor om om in voorbereiding op de Vuelta a España – die vaak drie weken later van start gaat – Burgos op te zoeken. Bijna alle grote Spaanse klassementsrenners van de 21ste eeuw sloten de wedstrijd wel eens winnend af. Voorbeelden: Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez, Iban Mayo en Alberto Contador.

Mikel Landa

Landa hield aan zijn Sky-periode een overwinning in Burgos over – foto: Sirotti

Vorig jaar schaarde een nieuwe Spaanse naam zich in het voorgaande illustere rijtje, namelijk Mikel Landa. De Bask bleef na vijf dagen koers zijn landgenoten Enric Mas en David de la Cruz voor in het eindklassement.

Laatste tien winnaars
2008: flag-es Xabier Zandio
2009: flag-es Alejandro Valverde
2010: flag-es Samuel Sanchez
2011: flag-es Joaquim Rodriguez
2012: flag-es Daniel Moreno
2013: flag-co Nairo Quintana
2014: flag-co Nairo Quintana
2015: flag-ee Rein Taaramäe
2016: flag-es Alberto Contador
2017: flag-es Mikel Landa

Parcours
Dinsdag 7 augustus – Etappe 1: Burgos-Burgos (157 km)

perfil de la primera etapa

In de Tour de France zou een rit met dit profiel een overgangsetappe zijn. In Burgos is dat het echter niet, ondanks de drie gecategoriseerde klimmetjes. In de 157 kilometer in en rondom Burgos is het waarschijnlijk aan de beurt aan de klimsprinters. Daar kan de Altotero – die vlak voor halverwege koers opdoemt – waarschijnlijk geen verandering in brengen.

Start: 12.59 uur
Finish: tussen 16.34 en 16.56 uur

Woensdag 8 augustus – Etappe 2: Belorado-Castrojeriz (163 km)

Perfil de la segunda etapa

Ook de tweede etappe in de Vuelta a Burgos is heuvelachtig. Op een hoogte van 800 meter is de rit bijna nergens écht vlak, maar ook bijna nergens echt steil.  Aanwezige sprinters als Carlos Barbero en Jakub Mareczko  zullen de 163 kilometer lange etappe in het noordwesten van Burgos met rood in het routeboek hebben omcirkeld, al helemaal door de aflopende laatste twintig kilometer.

Start: 12.52 uur
Finish: tussen 16.34 en 16.56 uur

Donderdag 9 augustus – Etappe 3: Sedano-Espinosa de los Monteros (149 km)

Perfil de la tercera etapa

Pas op! Op donderdag 9 augustus wordt er rond vier uur gewaarschuwd voor vuurwerk in de omgeving van het Spaanse bergdorp Espinosa. De aanstichters? Vermoedelijk renners van Astana, Sky of Movistar. In de derde etappe van de Vuelta a Burgos worden de klassementsrenners voor het eerst echt getest op de Picon Blanco, een 8,5 kilometer lange berg met een stijgingspercentage van liefst 9,1 procent gemiddeld. Vorig jaar was het Mikel Landa die op deze berg het zegegebaar mocht maken.

Start: 12.49 uur
Finish: tussen 16.33 en 16.58 uur

Vrijdag 10 augustus – Etappe 4: Monasterio de San Pedro Cardeña-Ciudad Romana de Clunia (165 km)

Perfil de la cuarta etapa

Na de finish bovenop de Picon Blanco krijgt het peloton in de vierde etappe – die van San Pedro Cardena naar Romania de Clunia gaat – relatieve rust. De Alto de Majadal – die slechts 220 hoogtemeters overbrugt – vormt de enige hindernis van de dag. Er moet echter gewaakt worden voor onderschatting; koersen op een hoogte van duizend meter is nooit makkelijk.

Start: 12.59 uur
Finish: tussen 16.34 en 16.58 uur

Zaterdag 11 augustus – Etappe 5: Salas de los Infantes-Lagunas de Neila (141 km)

Perfil de la quinta etapa

De slotetappe in de Vuelta a Burgos moet voor de climax zorgen. Met drie klimmetjes van de derde categorie volgt op Lagunas de Neila de ontknoping van deze 2.HC-koers. Het gemiddelde stijgingspercentage van 5,3 procent op een lengte van bijna vijftien kilometer zegt echter niks over de zwaarte van deze klim. Het venijn zit hem in de laatste vijf kilometer, waarin het wegdek regelmatig met vijftien procent omhoog loopt. Kroont de winnaar van de slotetappe zich ook tot eindwinnaar?

Start: 13.08 uur
Finish: tussen 16.34 en 16.56 uur

Favorieten
Movistar brengt El Tridente niet aan de start van de Vuelta a Burgos, wat betekent dat oud-winnaars Alejandro Valverde, Nairo Quintana en Mikel Landa niet opnieuw de ronde op hun naam zullen schrijven. Toch kan de organisatie ook dit jaar weer een mooi deelnemersveld presenteren.

Zo staat de nummer vier van vorig jaar wel aan de start. Miguel Ángel López heeft zijn bijnaam Superman niet voor niets gekregen. De 24-jarige Colombiaan wordt nog steeds elk jaar beter, getuige zijn podiumplek in de jongste Giro, en hoopt via de Ronde van Burgos in de Vuelta opnieuw te knallen. Als de Astana-renner in vorm is, is hij één van de beste klimmers ter wereld.

Miguel Angel Lopez – foto: Sirotti

Een Colombiaans supertalent; niet alleen López mag zich in die categorie scharen. Ook Ivan Ramiro Sosa mag dat doen. De Colombiaan van Androni Giocattoli-Sidermec is pas twintig jaar en is in bijna elke ronde waar hij staat één van de smaakmakers. Zo legde Sosa in de Tour of the Alps in meerdere etappes Chris Froome het vuur aan de schenen en won hij enkele kleinere rittenkoersen, zoals de Adriatica Ionica Race. Wint hij opnieuw een rittenkoers?

Beide Colombianen moeten het dan wel opnemen tegen de twee machtige blokken van Sky en Movistar. Echter, zij hebben het geluk dat beide formaties niet met hun sterkste kopmannen aan de start staan. Onderschat David de la Cruz en Winner Anacona echter niet. De la Cruz wil het na zijn derde plaats van vorig jaar dit jaar beter doen. Met een etappezege in Parijs-Nice liet De la Cruz dit jaar al zijn klasse zien. Anacona daarentegen heeft dit seizoen nog niet veel van zich laten zien, maar heeft zich gefocust op de maand augustus.

David De La Cruz – foto: Sky

Twee helpers van Lopez en De La Cruz maken eveneens zelf kans op de eindzege. Pello Bilbao reed anoniem in de Giro d’Italia rond, maar eindigde toch op een zesde plek. Sluipt hij in het kielzog van zijn Colombiaanse kopman naar de eindoverwinning? Sébastian Henao is dan weer een coureur die zich wel laat zien als hij goed is. Mocht hij beter zijn dan zijn kopman De la Cruz, dan kan de Colombiaan van Sky opgeschreven worden voor de eindzege.

Dimension Data staat in Burgos dinsdag met een eigen Tridente aan de start. Deze drietand is weliswaar niet zo sterk als die van Movistar, maar Igor Anton, Merhawi Kudus en Louis Meintjes zijn ijzersterke coureurs. Anton toonde in de Clasica San Sébastian zijn goede benen, terwijl Kudus en Meintjes er in bijna elke wedstrijd bij zitten. Krijgt de Vuelta a Burgos voor het eerst een winnaar uit Afrika?

foto: Sirotti

Nu is Estland nog het meest opvallende land op de erelijst. Rein Taaramäe won de ronde in 2015 en lijkt dit jaar weer zijn oude vorm teruggevonden te hebben, gezien zijn prestaties in de Tour de France. In de tiende etappe eindigde de Est van Direct Energie op de derde plaats. Kan Taaramäe opnieuw verrassen?

Outsiders 
Het is zoeken naar outsiders op de deelnemerslijst. Toch zijn er een aantal renners die op een goede dag boven zich uit kunnen stijgen en zich kunnen meten met de besten. Eén van die renners is de Nederlandse Mexicaan – of de Mexicaanse Nederlander – Jetse Bol. Ooit was hij de virtuele rodetruidrager in de Vuelta en vorig jaar werd hij al tiende in Burgos. Bezorgt Bol zijn nieuwe ploeg Burgos-BH direct al een succes?

Omar Fraile en Rubén Fernandez zijn twee renners die als knecht hun kopman bij moeten staan in Burgos, maar zelf ook hard een berg op kunnen fietsen. Fraile won afgelopen Tour een rit, terwijl Fernandez ooit de rode trui in de Vuelta droeg. Als zij niemand voor zich hadden geduld in de pikorde, waren zij kanshebbers hebben geweest voor de eindzege. De wielrennerij zit echter vol verrassingen.

Fraile voegde een Tourrit toe aan zijn palmares – Foto: Sirotti

Andere renners waar gelet op moet worden, zijn ProContinental-renners als Javier Moreno, ooit winnaar van de Vuelta a Castilla y Leon, Nick Schultz, derde in de GP Miguel Indurain dit jaar, en Mikel Bizkarra, derde in de Vuelta Aragon dit jaar.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Miguel Ángel López
*** Ivan Ramiro Sosa, David de La Cruz,
** Pello Bilbao, Winner Anacona, Rein Taaramae
* Igor Anton, Merhawi Kudus, Sébastian Henao, Louis Meintjes

Deelnemerslijst
Website organisatie

Weer en TV
Heel vaak gebeurt het niet dat het weer in Burgos en Nederland in augustus hetzelfde is, namelijk kurkdroog en warm. Het peloton zal in deze Spaanse vijfdaagse het vocht in groten getale uit de bidonnen moeten halen. Met een temperatuur van dertig graden wordt het namelijk zweten geblazen. De koers is dagelijks live te volgen op Ziggo.

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
5 augustus 2018 12:10
Het is op Ziggo te zien
edit wf: bedankt, toegevoegd
5 augustus 2018 16:32
Waarom doet Mareczko aan deze koers mee. Ik zie hem in geen enkele rit meer erbij zitten als ze gaan sprinten
6 augustus 2018 09:29
Als ik dat profiel van die Lagunas de Neila zo zie dan gaan er halverwege een paar van hun fiets vallen, dat lijkt me wel wat meer dan 15% zo op het plaatje.
6 augustus 2018 09:53
Sterker nog, dat is meer dan 100%. Die slaan stijl achterover.
6 augustus 2018 10:31
Matig deelnemersveld, lijkt me een duel tussen Lopez en Sosa te worden.
6 augustus 2018 12:14
Ik vind het knap dat ze gewoon op zn kop naar boven kunnen fietsen.
6 augustus 2018 19:51
"terwijl Kudus en Meintjes er in bijna elke wedstrijd bij zitten"

waar zit Meintjes elke wedstrijd bij? De gelosten? Want dit seizoen is toch wel enorm pover voor de normaal toch zo stabiele plakkende Afrikaan.
6 augustus 2018 20:41
Twee sterren voor iemand die in een bergrit in de Tour de tijdslimiet niet haalde ...
6 augustus 2018 20:58
Mij te warm
7 augustus 2018 09:01
"Ooit was Jetse Bol de virtuele rode truidrager" Haha, dat stelde toch ook weer niet zo veel voor vorig jaar. Er zijn duizenden coureurs ooit virtueel drager geweest van een gele, rode of roze trui.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.