Voorbeschouwing: Ronde van Romandië 2024 – Veel ogen gaan op Ilan Van Wilder en Thibau Nys
foto: Cor Vos
dinsdag 23 april 2024 om 07:42

Voorbeschouwing: Ronde van Romandië 2024 – Veel ogen gaan op Ilan Van Wilder en Thibau Nys

De Ronde van Romandië is voor meerdere renners de laatste test voor de Giro d’Italia, maar niet heel veel topfavorieten zakken af naar Franstalig Zwitserland. Wel staat een interessant deelnemersveld aan de start, omdat meerdere favorieten en outsiders voor de Tour de France hier hun eerste wedstrijdblok van het seizoen afsluiten. Het belooft een natte en spannende week te worden, waarbij vooral naar UAE Emirates gekeken zal worden. Wie volgt Adam Yates op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Laatste tien winnaars Ronde van Romandië
2023: flag-gb Adam Yates
2022: flag-ru Aleksandr Vlasov
2021: flag-gb Geraint Thomas
2020: Afgelast i.v.m. coronacrisis
2019: flag-si Primož Roglič
2018: flag-si Primož Roglič
2017: flag-au Richie Porte
2016: flag-co Nairo Quintana
2015: flag-ru Ilnur Zakarin
2014: flag-gb Chris Froome


Laatste editie

Het klassement van de Ronde van Romandië 2023 viel in twee dagen in een plooi. Nadat Jozef Cerny de proloog had gewonnen en land- en naamgenoten Ethan Vernon en Ethan Hayter de twee sprintetappes wonnen, werd de eerste klassementsstrijd gestreden in de lastige tijdrit rond Châtel-Saint-Denis. Daar reed een ijzersterke Juan Ayuso naar de winst, voor Matteo Jorgenson en Adam Yates.

Een dag later greep Ayuso’s ploeggenoot Yates de koninginnenrit naar Thyon 2000 aan om het klassement naar zijn hand te zetten. Hij klopte Thibaut Pinot en Damiano Caruso en reed op die manier Ayuso uit de leiderstrui. Op de slotdag – toen Fernando Gaviria na een lange sprint de rit won – kwam de eindzege van Yates niet meer in gevaar. Jorgenson en Caruso mochten mee het podium op met de UAE-kopman.

Eindklassement Ronde van Romandië 2023
1. flag-gb Adam Yates (UAE Emirates) in 17u12m42s
2. flag-us Matteo Jorgenson (Movistar) op 19s
3. flag-it Damiano Caruso (Bahrain Victorious) op 27s
4. flag-gb Max Poole (Team DSM) op 38s
5. flag-fr Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) op 41s

Parcours

De Ronde van Romandië zal traditiegetrouw beginnen met een proloog, heeft ook weer een individuele tijdrit en kent twee aankomsten bergop naar Salvan/Les Marécottes en naar Leysin. In totaal leggen de renners in zes dagen 657 kilometer af.

Tour de Romandie (23-04 t/m 28-04)


Dinsdag 23 april, Proloog: Payerne – Payerne (2,28 km)

Heel veel prologen zijn er niet meer in het hedendaagse wielrennen, maar de Ronde van Romandië houdt er trouw aan vast. Op de openingsdag staat in Payerne, gelegen in het kanton Vaud en thuisbasis voor de Zwitserse luchtmacht, een individuele rit tegen de klok op het programma van exact 2,28 kilometer.

Het wordt een technische exercitie voor de renners, want onderweg liggen dertien haakse bochten en nog een chicane. Vooral het stuk tussen kilometerpaal 1,3 en kilometerpaal 2 is erg bochtig. Iets voor de explosieve mannen en de waaghalzen, dus!

Start: 14.49 uur (eerste renner)
Finish: tussen 17.30 en 17.40 uur (laatste renner)


Woensdag 24 april, Etappe 1: Château d’Oex – Fribourg (165,7 km)

Op de tweede dag gaat het peloton van start in Château d’Oex voor een etappe in noordelijke richting, waarna de finish ligt in Fribourg. Die plaats is de hoofdstad van het gelijknamige kanton Fribourg. In het Nederlands gebruiken we vooral de Franstalige naam van de stad, om verwarring met het Duitse Freiburg te voorkomen.

De etappe zelf is heuvelachtig, met zes gecategoriseerde beklimmingen en nog veel meer niet ‘genoemde’ heuvels. Het grootste deel van de rit speelt zich af op een lokale ronde van ruim 40 kilometer rond Fribourg met daarin de klimmen naar Arconciel (1,8 km aan 7,3%) en Lorette (700 meter aan 12,7%). De Arconciel ligt drie keer in het parcours en voor het laatst op negen kilometer van de meet. Is deze finale te zwaar voor de sprinters? Wie overleeft, kan in de licht oplopende finale toeslaan.

Start: 13.30 uur
Finish: tussen 17.15 en 17.35 uur


Donderdag 25 april, Etappe 2: Fribourg – Salvan/Les Marécottes (171 km)

De derde rit van de Ronde van Romandië betreft een bergrit die van start gaat in Fribourg en finisht in Les Marécottes, na een klim van acht kilometer aan 7,3%. Hier gaan voor het eerst echte verschillen gemaakt worden in het algemeen klassement. Na de start in Fribourg, de finishplaats van woensdag, gaat het de eerste 100 kilometer over nagenoeg vlakke wegen in zuidelijke richting.

Vervolgens begint de finale met de beklimming van Les Mosses (12,8 km aan 4,2%). Hier worden de benen voor een eerste keer getest. Na een lange afdaling richting Aigle, waar het hoofdcentrum van de UCI is gevestigd, en een vallei richting Martigny volgt de slotklim naar Salvan/Les Marécottes (7,8 km aan 7,4%). De steilste percentages van deze klim tikken de 14% aan, dus hier moeten de klassementsrenners uit hun kot gaan komen.

Start: 12.50 uur
Finish: tussen 17.05 en 17.25 uur


Vrijdag 26 april, Etappe 3: Oron – Oron (15,5 km, ITT)

Na de eerste test bergop volgt gelijk een nieuwe belangrijke test voor de klassementsrenners, namelijk de individuele tijdrit in Oron. Deze is in totaal 15,5 kilometer lang en in de eerste helft redelijk rechttoe-rechtaan, met twee lange rechte stukken. In dit deel loopt het parcours ook wat omhoog. Wat heet, de eerste 1,8 kilometer lopen op aan gemiddeld 6,5%. Na het tussenpunt aan 7,9 kilometer volgen vooral dalende meters en dat gaat, zeker in de laatste vier kilometer, gepaard met een bochtenrijk gedeelte. Hier kan veel risico genomen worden om extra tijdwinst te boeken.

Start: 14.10 uur
Finish: tussen 17.25 en 17.35 uur


Zaterdag 27 april, Etappe 4: Saillon – Leysin (151,7 km)

De zaterdagrit van de Ronde van Romandië lijkt de definitieve beslissing te moeten brengen in het algemeen klassement, want net als in de tweede etappe wordt er bergop gefinisht. Nu is de klim naar Leysin de scherprechter van wat de koninginnenrit genoemd mag worden. Op het programma staan vijf beklimmingen, waarvan twee van eerste categorie.

Met de steile beklimming naar Ovronnaz (9,1 km aan 9,5%) worden de verhoudingen op scherp gezet. Maar wie wil hier al aanvallen, op ruim 100 kilometer van de finish? Daarna volgt een lang tussenstuk, tot de echte voorfinale begint met de beklimmingen van Les Rives (tweetrapsraket met laatste 4,9 km aan 6,6%) en Les Giettes (4,1 km aan 8,2%). Vanaf de top is het dan nog 45 kilometer tot de finish.

Opnieuw volgt een vallei richting de voet van de slotklim naar Leysin (13,4 km aan 6,1%). Die beklimming is vooral lang, maar niet supersteil. Wel zijn er percentages tot 12% gemeten op deze col. Op een hoogte van 1.315 meter gaat daar de beslissing vallen in het eindklassement van de Ronde van Romandië. In 2017 sloeg Simon Yates hier een dubbelslag op de voorlaatste dag.

Start: 11.50 uur
Finish: tussen 15.40 en 16.00 uur


Zondag 28 april, Etappe 5: Vernier – Vernier (150,8 km)

De laatste etappe van de Ronde van Romandië is, net als vorig jaar, een kans voor de rappe mannen. Er waren jaren dat de Zwitserse rittenkoers afsloot met een individuele tijdrit, maar dat is nu niet het geval. Vernier is de gaststad, want daar liggen start en finish van deze vijfde etappe.

Met 1.600 hoogtemeters is de etappe zeker niet vlak, vooral door de steeds terugkerende beklimming van Dardagny (1,2 km aan 5,2%) op het lokale rondje van ongeveer 35 kilometer. Die leggen de renners vier keer af, waarna ze voor de finale van die omloop afdraaien voor de laatste tien kilometer naar de finish, even verderop in Vernier. Hier lijkt een sprinter het bal te mogen afsluiten.

Start: 12.00 uur
Finish: tussen 15.40 en 16.00 uur


Favorieten

Met de start twee weken voor de Giro d’Italia is de Ronde van Romandië voor sommigen een belangrijke laatste test. Een andere groep klassementsrenners koos voor de Tour of the Alps de voorbije week en de topfavoriet voor de Giro, Tadej Pogačar, opteerde voor een trainingskamp en laatste koersprikkel in Luik. Maar op welke Giro-kandidaten moeten we letten hier in Zwitserland?

Thymen Arensman – foto: Cor Vos

De meest in het oog springende naam is dan toch wel Thymen Arensman, die hier de kans krijgt als kopman van INEOS Grenadiers. Geraint Thomas en Tobias Foss kozen voor een voorbereiding in de Ronde van de Alpen, maar Arensman kiest dus voor een week extra rust na de hoogtestage en vervolgens een koersweek in Romandië. Het parcours moet de Nederlander goed liggen, zeker met de tijdritten. Na een zesde plaats in Tirreno-Adriatico en vijfde plaats in de Volta ao Algarve mag hier veel verwacht worden van hem. Het kopmanschap bij INEOS deelt Arensman met Egan Bernal – die helemaal terug lijkt te zijn na zijn podiumplaats in de Ronde van Catalonië (derde) en ereplaatsen in Parijs-Nice (zevende) en O Gran Camiño (derde) – en Carlos Rodríguez.

Wat betreft renners die op de planning staan voor de Giro, kijken we naast Arensman ook nog naar good old Damiano Caruso (Bahrain Victorious) en Eddie Dunbar (Jayco AlUla). De Ronde van Romandië ligt Caruso goed, want de laatste drie jaar eindigde hij er altijd in de top-10. Na een negende en zesde plaats sleepte de Italiaan er vorig jaar een derde plaats in het eindklassement uit. Als hij dat dit jaar kan herhalen, zou hij ons heel erg verrassen. Dunbar zoekt dit jaar nog naar zijn topvorm. Met horten en stoten werkt hij toe naar de Giro, waarin hij vorig jaar nog zevende werd. We hebben alleen geen aanknopingspunten dat hij dit jaar kan meedoen om een goed klassement in Romandië.

Juan Ayuso – foto: Cor Vos

Dat UAE Emirates zelfs zonder Pogačar aan de start een topploeg op kan stellen, mag geen verrassing zijn. De formatie uit het Midden-Oosten komt in Romandië aan de start met Adam Yates, Juan Ayuso, Brandon McNulty én Pavel Sivakov. Keuze te over en dus kan de ploeg het ook tactisch gaan spelen in de bergetappes. Adam Yates is de titelverdediger, maar hij is nog niet zo lang terug van een blessure. In de Giro d’Abruzzo werd hij wel vierde, dus de voortekenen zijn goed. We verwachten meer van Juan Ayuso. Hij was vorig jaar nog tijdritwinnaar in Romandië en maakte dit jaar al een stap, getuige zijn eindzege in de Ronde van het Baskenland en zijn tweede plaats in Tirreno-Adriatico.

Maar let ook op Brandon McNulty. De Amerikaan is een erkende hardrijder en met twee tijdritten, waarvan een proloog, ligt deze ronde hem erg goed. In Parijs-Nice was hij al derde en in de Ronde van het Baskenland werd hij, in de schaduw van Ayuso, vijfde in het eindklassement. Met ook Sivakov (tweede in de Giro d’Abruzzo) nog achter de hand is UAE Emirates het team to beat in deze ronde.

Wellicht kan BORA-hansgrohe daar een stokje voor steken. Aleksandr Vlasov trekt zijn voorjaar na de heuvelklassiekers nog even door in Romandië. Ereplaatsen in de Ronde van Valencia (derde), Parijs-Nice (vijfde) en de Ronde van Catalonië (vierde) moeten hem vertrouwen geven voor deze rittenkoers. Voor Vlasov is het de laatste voorjaarstest, voordat hij toewerkt naar de zomer met de Dauphiné en de Tour. Jai Hindley is er ook bij en hij hoopt zijn derde plaats in Tirreno-Adriatico een goed vervolg te geven. Voor hem wordt het zijn debuut in de Ronde van Romandië. Vlasov en Hindley hebben Sergio Higuita nog in steun.

Brandon McNulty – foto: Cor Vos

De Belgische rondehoop, bij afwezigheid van Remco Evenepoel, is toch wel Ilan Van Wilder. Hij moet voorlopig de kar trekken bij Soudal Quick-Step in de rittenkoersen en daar krijgt hij nu de kans toe. In de UAE Tour kreeg hij die kans ook en werd Van Wilder knap vierde. Daarna hielp hij Evenepoel aan een tweede plaats in Parijs-Nice. Mede door de tijdritten moet deze ronde Van Wilder goed liggen, maar winnen lijkt een brug te ver. We zijn ook benieuwd naar de verrichtingen van jongeling William Junior Lecerf.

Bij Lidl-Trek staan Tao Geoghegan Hart en Giulio Ciccone op de (voorlopige) startlijst. Hart viel hard in het Baskenland, maar hield daar niet veel schade aan over, alleen is de vraag of hij inmiddels 100% hersteld is om mee te doen in het klassement hier. Ciccone kwam dit seizoen nog helemaal niet in actie en dus is de Giro ook uit zijn programma gehaald. Zijn vormpeil is nog niet in te schatten. Bij Jayco AlUla noemden we al Eddie Dunbar, maar de Australische ploeg komt ook met Luke Plapp aan de start. De Australisch kampioen werd zesde in Parijs-Nice en kan met de tijdritten hier een rol van betekenis gaan spelen in Romandië.

Ilan Van Wilder – foto: Cor Vos

Dan komen we uit bij ploegen die met een kopman van start gaan. Zo schuift Groupama-FDJ Lenny Martinez naar voren. De Franse springveer won dit jaar al vier keer, maar nog niet in de WorldTour. Wel zullen zijn uitslagen in O Gran Camiño (tweede) en Ronde van Catalonië (zevende) hem hoop geven dat hij hier mee kan doen om de knikkers. Enric Mas is de kopman van Movistar. Hij zal zijn vijfde plaats in de Ronde van Catalonië een goed vervolg willen geven. De Ronde van Romandië reed hij echter nog nooit.

Visma | Lease a Bike komt zonder echte kopman voor het algemeen klassement aan de start, al kan Bart Lemmen met zijn sterke tijdrit wel eens verrassen. Hij was ook al tiende in de UAE Tour eerder dit jaar. Koen Bouwman, die zich net als Robert Gesink voorbereidt op de Giro, en Johannes Staune-Mittet kunnen zich uitleven in de lastigere etappes.

Wat te denken van Alexey Lutsenko? Uit het niets won de Kazachs kampioen onlangs de Giro d’Abruzzo, dus zijn vorm is goed. Alleen is de vraag of hij opgewassen is tegen het geweld van de A-ploeg van UAE Emirates en andere Tour-kandidaten. EF Education-EasyPost rekent dan weer op Richard Carapaz, die prima op dreef was in de Ardennenklassiekers. Verder is het uitkijken naar Simon Yates (Jayco AlUla), Guillaume Martin (Cofidis), Louis Meintjes (Intermarché-Wanty), Yannis Voisard (Tudor) en Cristián Rodriguez (Arkéa-B&B Hotels).


Sprinters

Thibau Nys – foto: Cor Vos

We tellen twee sprintkansen in de Ronde van Romandië dit jaar en dus moeten we ook iets verder kijken dan alleen naar de klimmers. De enige pure sprinter lijkt Alberto Dainese (Tudor) te zijn, en hij gaat het opnemen tegen meer punchy types als Bryan Coquard (Cofidis), Thibau Nys, Simone Consonni (beiden Lidl-Trek), Milan Menten (Lotto Dstny), Alex Aranburu (Movistar) en Ethan Hayter (INEOS Grenadiers).

Dit voorjaar viel ook Paul Lapeira ons erg op. Wat kan hij hier laten zien? Decathlon AG2R La Mondiale neemt ook nog Andrea Vendrame mee. Het duo Matevz Govekar-Nikias Arndt van Bahrain Victorious kan gevaarlijk zijn en wellicht krijgt Tim van Dijke wel eens zijn eigen kans bij Visma | Lease a Bike.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Juan Ayuso
*** Egan Bernal, Aleksandr Vlasov
** Brandon McNulty, Thymen Arensman, Ilan Van Wilder
* Adam Yates, Lenny Martinez, Jai Hindley, Alexey Lutsenko

Website organisatie

Weer en TV

De start van de ronde is fris, met 8 graden en kans op regen op de openingsdag volgens Buienradar. De dagen daarna wordt het niet veel warmer, en blijft er kans op neerslag. Dat kan op hoogte soms ook nog lichte sneeuw zijn. Dat kan weleens voor problemen gaan zorgen. De laatste drie dagen blijft het koud, met temperaturen rond de 10 graden. Alleen op de laatste dag is het warmer, met 16 graden, maar wel met veel kans op neerslag. Een natte week dus…

De Ronde van Romandië is alle dagen live te zien op Eurosport 1 en de online kanalen van de sportzender. De uitzendingen beginnen steevast rond 15.30 uur, alleen in het slotweekend beginnen die uitzendingen eerder. Voor de exacte uitzendtijden kan je kijken in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.