Voorbeschouwing: WK Veldrijden 2011
zondag 30 januari 2011 om 08:51

Voorbeschouwing: WK Veldrijden 2011

Dit weekend staat in het teken van het wereldkampioenschap veldrijden, dat dit jaar in het Duitse Sankt-Wendel wordt gehouden. In totaal zal er in vier categorieën een wereldkampioen gehuldigd worden: zaterdag is de titelstrijd voor de junioren en beloften, zondag voor de vrouwen en de eliterenners. Uiteraard blikt WielerFlits vooruit op het grootste ‘crossevenement’ van het jaar.

WielerFlits

Vorig jaar
Vorig jaar stond het WK veldrijden op het programma in het Tsjechische Tabor. De beloftenwedstrijd was misschien nog wel de meest besproken van allemaal, aangezien zowel de nummer één als de nummer twee, de Poolse broers Kacper en Pawel Sczepaniak, later op doping werden betrapt. De wereldtitel werd zo aan de groene tafel geschonken aan de Fransman Arnoud Jouffroy. Bij de vrouwen was er Nederlands succes te bespeuren. Alleskunner Marrianne Vos reed namelijk weg van alles en iedereen en soleerde naar haar derde wereldtitel in het veld. Achter Hanka Kupfernagel maakte Daphy van den Brand het oranje feest compleet door derde te worden.

Ook bij de eliterenners was er een onemanshow te noteren, maar dit maal geen Nederlanders in de hoofdrol. Op het bevroren en besneeuwde parcours was het namelijk de Tsjechische topfavoriet Zdenek Stybar die voor eigen volk op imposante wijze naar zijn eerste regenboogtrui soleerde. Op gepaste afstand werd de Belg Klaas Vantornout uitendelijk tweede, voor de wederom falende grootheid Sven Nys. Gerben de Knegt toonde zich de beste Nederlander met een 9de plaats.

Samenvatting van de elitewedstrijd 2010

WK Veldrijden 2010 beloften
1. Arnoud Jouffroy (Frankrijk) 55m58s
2. Tom Meeusen (België) + 25s
3. Marek Konwa (Polen) + 35s

WK Veldrijden 2010 vrouwen
1. Marianne Vos (Nederland) 42m59s
2. Hanka Kupfernagel (Duitsland) + 45s
3. Daphny van den Brand (Nederland) + 1m02s

WK Veldrijden 2010 eliterenners
1. Zdenek Stybar (Tsjechië) 1u08m58s
2. Klaas Vantornout (België) + 21s
3. Sven Nys (België) + 37s
4. Martin Bina (Tsjechië) + 40s
5. Francis Mourey (Frankrijk) + 56s
6. Martin Zlamalik (Tsjechië) + 1m02s
7. Christian Heule (Zwitserland) + 1m07s
8. Radomir Simunek (Tsjechië) + 1m18s
9. Gerben de Knegt (Nederland) + 1m49s
10. Bart Wellens (België) + 2m13s

Parcours
De deelnemers aan het WK veldrijden in Sankt Wendel krijgen een gevarieerd parcours voor hun kiezen. De continue afwisseling van steile hellingen, afdalingen en snelle passages maakt het echter ook een zware beproeving. Eén rondje is in totaal 2,8 kilometer lang, en daarin moeten 74 hoogtemeters overwonnen worden. 40% van het gaat bergop, 25% bergaf en 35% is vlak. In totaal is 85% van het parcours onverhard. Opvallend is dat zowel de start- als finishlijn net als in 2005, toen Sven Nys in Sankt Wendel de wereldtitel vervoverde, op de ateletiekbaan getrokken ligt.

Zowel zaterdag als zondag wordt voor Sankt Wendel een maximale temperatuur van -1°C verwacht, en gezien de vorst van de afgelopen dagen is een bevoren parcours zeer aannemelijk.

WielerFlits
WielerFlits

Favorieten: beloften
Bij de beloften is er dit jaar een Nederlander die in staat geacht mag worden mee te strijden om de hoofdprijs. De kleine Lars van der Haar won namelijk het eindklassement van de wereldbeker U23, en bombardeerde zich zo tot één van de grote favorieten voor het regenboogtricot. Bijna pakte de Mathieu Bolou deze prijs afgelopen zondag nog van hem af, maar de Fransman kwam één punt te kort. Bolou kampt nu echter met een luchtweginfectie en deelname aan het WK is voor hem daardoor onzeker.

Nederland heeft met Tijmen Eising, Mike Teunissen en Micki van Empel nog enkele sterke klanten in huis, terwijl uiteraard ook België met kopstukken Wietse Bosmans, Vincent Bastaens, Joeri Adams en Jim Aernouts een in de breedte erg sterke selectie op de been heeft. De Duitsers moeten hopen op een goede dag van Ole Quats, terwijl de Polen met Marek Konwa alsnog een wereldtitel U23 binnen willen halen. Verder zijn er nog de Italianen met Elia Silvestri en Matteo Trentin, terwijl de Tsjechen met Tomas Paprstka de wereldkampioen bij de junioren van 2010 in de ploeg hebben.

*** Lars van der Haar
** Wietse Bosmans, Vincent Bastaens
* Tijmen Eising, Matthieu Bolou, Joeri Adams

Favorieten: vrouwen
Ook bij de vrouwen heeft Nederland één van de grootste favorieten binnen de gelederen. De jonge alleskunster Marianne Vos werd namelijk al driemaal wereldkampioen in het veld, en gaat in Sankt Wendel voor haar vierde titel. Daarnaast is er nog Sanne van Paassen, die dit seizoen de wereldbeker op haar naam schreef. Afgelopen weekeinde in Hoogerheide kregen de Nederlandse dames echter klop van de sterke Amerikaanse Katherine Compton, die zich eveneens één van de grote favorieten voor goud mag noemen.

Verder is er uiteraard nog Hanka Kupfernagel, die al viermaal de wereldtitel greep. De inmiddels 36-jarige Duitse toonde dit seizoen nog altijd niet versleten te zijn, en rijd uiteraard in eigen land. Aangezien de ondergrond bevroren is, mag er ook het één en ander verwacht worden van de Tsjechische dames Katharina Nash en Pavla Havlikova. De Franse kopvrouwen Caroline Mani en Christel Ferrier-Bruneau zullen de weersvoorspellingen dan weer met iets minder enthousiasme aangehoord hebben. Tot slot nog de Belgen, die dit jaar met Sanne Cant eindelijk weer een vrouw hebben om mee te kunnen strijden voor het podium.

*** Katherine Compton
** Marianne Vos, Hanka Kupfernagel
* Sanne van Paassen, Katherina Nash, Pavla Havlikova

Favorieten: elite
Bij de eliterenners is er dicht jaar niet echt iemand die er op de favorietenlijstjes voor het WK met kop en schouders bovenuit steekt. De beste vorm werd de afgelopen weken echter tentoongespreid door Niels Albert. De Belg kroonde zich tot nationaal kampioen en wereldbeker winnaar. Hoewel Albert in 2009 op een bevroren bodem in Hoogerheide wereldkampioen werd, lijkt de ondergrond zondag beter geschikt voor Zdenek Stybar. De Tsjechische titelverdediger was lange tijd out met een blessure, maar liet afgelopen zondag in Hoogerheide zien op de weg terug te zijn.

Dan is er nog Sven Nys. De ervaren Belg kende de afgelopen periode een iets mindere vorm, maar weet al wel wat het is om in Sankt-Wendel wereldkampioen te worden. Toch mondden de afgelopen WK’s immer weer uit op een teleurstelling voor Nys, die daar in 2011 verandering in hoopt te brengen. In tegenstelling tot Nys was diens rappe landgenoot Kevin Pauwels wél goed in vorm. De sluwe man uit Kalmthout won de WB-manche in Pontchateau na een tactisch slimme koers. Twee andere Belgen die vaak voorin te vinden zijn in de grote koersen zijn de moeilijk winnende Klaas Vantornout, vorig jaar tweede, en het toptalent Tom Meeusen, dit jaar als neo-prof al goed voor onder meer een wereldbekerzege.

Naast Belgen en Tsjechen zijn er ook nog enkele renners uit andere landen die mee kunnen spelen om het podium. De belangrijkste daarvan is Philip Walsleben. De jonge Duitser, beloftenwereldkampioen in 2009, heeft zijn hele seizoen afgestemd op deze thuiswedstrijd en reed de afgelopen wedstrijden sterk mee. De Fransen hebben de beschikking over Francis Mourey en Steve Chainel, de Italianen moeten hopen op een goede dag van Marco Fontana of Enrico Franzoi terwijl de Zwitsers hopen dat Christian Heule het net zo goed zal doen als vorig jaar. Tot slot zijn er nog de Nederlanders, die geen beroep kunnen doen op hun beste veldrijder Lars Boom. Daarom zal het moeten komen van Gerben de Knegt, die al jarenlang in de subtop meedraait.

**** Zdenek Stybar
*** Niels Albert, Sven Nys
** Kevin Pauwels, Francis Mourey, Klaas Vantornout
* Philip Walsleben, Tom Meeusen, Marco Fontana, Gerben De Knegt

Programma
Zaterdag:
11.00: Junioren
14.00: Beloften

Zondag:
11.00: Vrouwen
14.00: Eliterenners

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.