Voorbeschouwing: WK voor beloften
vrijdag 25 september 2009 om 22:09

Voorbeschouwing: WK voor beloften

Nadat er vandaag werd genoten van een welverdiende rust/trainingsdag, wordt er morgen weer gestreden om de regenboog trui. Ditmaal niet tegen de klok, maar in een ‘gewone’ rit in lijn. Om half twee start de categorie beloften, oftewel renners onder 23 jaar die niet voor een Pro-Tour ploeg uitkomen. Vorig jaar ging de winst naar Fabio Duarte, maar hij is er dit jaar niet bij. Wees echter niet getreurd, want zoals elk jaar is spanning gegarandeerd!

Parcours 179,4 km (13 keer 13,8 km)
Over het parcours in Mendrisio is al veel gezegd. Het is namelijk een heel zwaar WK met maar liefst 3.185 hoogtemeters, flink meer dan in Varese. Na 1.930 vlakke meters begint de eerste van de twee klimmetjes. De eerste 820 meter van de klim zijn nog niet heel lastig, maar dan volgt een laatste 780 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 10 procent.

Zodra ze dat stuk achter de rug hebben, is het hoogstepunt bij het Castel San Pietro (438 meter) bereikt. Dan krijgen ze maar liefst 4.580 meter afdaling, die steil en technisch is, tot het laagste punt in Balerna (250 meter) is bereikt. Dan volgen nog een vlakke 1.420 meter tot het tweede klimmetje van het parcours.

Het tweede klimmetje is met zijn 1.750 meter iets langer dan de eerste, maar hij is ook iets makkelijker. De Torrazza di Novazzano heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2 procent, maar kent pieken van 10 procent. Nadat de Torrazza is afgelopen, volgt een hele korte afdaling van 800 meter, en een 1.810 meter lang vlak stuk tot aan de finish in Mendrisio. De renners moeten dit rondje in totaal 13 keer afleggen, wat er voor zorgt dat er in totaal 179,4 kilometer wordt afgelegd.

Deelnemers
Aan de wegwedstrijd voor 166 beloften doen renners mee verdeeld over 44 landen. Namens Nederland starten Dennis van Winden, Steven Kruijswijk, Martijn Keizer, Michel Kreder en Ramon Sinkeldam terwijl de Belgen het doen met Romain Zingle, Jelle Wallays, Sep Vanmarcke, Kris Boeckmans, Jens Keukeleire en Jerome Baugnies.
Deelnemerslijst

Favorieten
Zoals gezegd doet titelverdediger Fabio Duarte niet mee dit jaar. De Colombiaan is met zijn 23 jaar niet jong genoeg meer. Een andere opvallende afwezige is Timofey Kritskiy, die zich dit jaar ontpopte als een topper in het belofte circuit. De Rus kwam echter ten val in de Ronde van de Toekomst en moet het WK aan zich voorbij laten gaan. Desondanks zijn er, zonder dat er een echt bovenuit steekt, nog meer dan genoeg favorieten op te noemen.

De eerste is de Deen Rasmus Guldhammer, die dit jaar onder meer Luik-Bastenaken-Luik voor beloften won, twee ritten meepakte in de Grand Prix du Portugal, kampioen werd van zijn land en de tweede plaats behaalde in de Ronde van Vlaanderen. Kortom: genoeg opvallende resultaten om het stempel van topfavoriet opgedrukt te krijgen. Een andere Scandinavier die kans maakt op goud is de Noor Alexander Kristoff. Hij moet het vooral hebben van zijn snelle benen en dat leverde hem dit jaar al enkele mooie overwinningen en ereplaatsen op.

De Fransen hebben echter een handvol favorieten in de gelederen die het Gulhammer erg lastig kunnen maken, waaronder Romain Sicard. De Bask won onder meer ritten in de Tour de l’Isard en de Tour de l’Avenir en schreef ook het eindklassement van die ronde op zijn naam. Hiermee kan hij zonder twijfel een van de grote favorieten genoemd worden. Het eindklassement van die Ronde van de Isard werd gewonnen door zijn landgenoot Alexandre Geniez, die ook van de partij zal zijn en wil meestrijden voor de winst. Diezelfde Geniez won tevens een etappe in de Giro della Valle d’Aosta, waarvan het eindklassement werd gewonnen door weer een andere Fransman: Thibaut Pinot. Volgend jaar wordt Pinot bij Francaise des Jeux ploegmaat van zijn landgenoot Arthur Vichot, die dit jaar sterk reed in het Circuit des Ardennes.

De titelverdediger is absent maar de Colombianen willen maar wat graag voor het tweede jaar op rij een wereldkampioen willen afleveren. De twee renners die hiervoor moeten zorgen zijn Sergio Luis Henao en Cayetano Jose Sarmiento. Eerstgenoemde won onder meer een rit in en het eindklassement in de Grand Prix du Portugal en de Cinturon Ciclista a Mallorca terwijl laatstgenoemde het eindklassement van de Baby Giro op zijn naam schreef. Of deze twee geboren klimmers echter genoeg ‘punch’ hebben om een WK te winnen, is nog maar de vraag.

Naast de titelverdediger is ook de nummer twee van vorig jaar, de Italiaan Simone Ponzi, niet meer van de partij. De Italianen hebben echter nog genoeg sterke mannen in huis. Een daarvan is Gianluca Brambilla, die dit jaar de Giro del Friuli won en daarnaast goed presteerde in de Baby Giro en op het Nationaal kampioenschap. Daarnaast hebben ze nog de beschikking over de talentvolle Diego Ulissi, die tweevoudig wereldkampioen bij de junioren is maar dit jaar nog niet echt opviel en Angelo Pagani, de nummer twee van de Giro della Valle d’Aosta. Echter zal de uiteindelijke kopman van de Italiaanse equipe waarschijnlijk Damiano Caruso zijn, die momenteel al koerst voor LPR. Hij reed een sterke Baby Giro en eindigde onlangs nog op een knappe elfde plaats in de profkoers Coppa Agostoni.

Geen titelverdediger en zilveren medaille winnaar van de partij dus, maar wel de nummer drie John Degenkolb. De Duitser reed ook dit seizoen sterk en hem verwachten we dan ook wederom vooraan. Op het Duits kampioenschap moest hij echter tevreden zijn met een tweede plaats achter Dominik Nerz, die ook van de partij zal zijn op het WK. Verder beschikken de Duitsers over onder meer Raborenner Sergej Fuchs, die sterk reed in de Ronde van de Toekomst, Nico Keinath, etappewinaar in de GP Tell, en Nationaal kampioen bij de profs Martin Reimer. Een andere Duitstalige die zeker als favoriet aangekruist moet worden is Stefan Denifl. De Oostenrijker, die al prof is bij ELK Haus, won dit jaar de Thuringen Rundfahrt (voor Steven Kruijswijk) en presteerde sterk tussen de prof in de Bayern Rundfahrt. En dan is er nog de Luxemburger Ben Gastauer, die een zeer sterk seizoen reed met onder meer winst op het NK en in de Tour de Pays Savoie.

Geinspireerd door zijn landgenoot Fabian Cancellara is thuisrijder Mirko Saggiorato wellicht tot grote dingen in staat. Dit seizoen gaf hij in ieder geval zijn vistitekaartje af door een etappe te winnen in zowel de Tour de Pays de Savoie als de GP Tell. Een wellicht zorgt het ‘Holland House’ voor eenzelfde motivatie bij de Nederlanders. Met Nationaal kampioen en nummer twee uit de Thuringen Rundfahrt Steven Kruijswijk, Dennis van Winden, die ritten meepakte in onder meer de Ronde van Bretagne en Leon en de Ronde van de Toekomst en derde werd in Luik-Bastenaken-Luik en tot slot Michel Kreder, etappewinnaar in het Circuit de Lorraine en het Circuito Montanes. Ook de Belgen hebben met Romain Zingle, tweede in het Circuit des Ardennes en Luik-Bastenaken-Luik een sterk ijzer in het vuur.

Op het WK U23 zijn het echter vaak Oost-Europeanen die er met de hoofdprijs vandoor gaan en ook dit jaar hebben zij enkele kanshebber. Zo zijn er de Slovenen Marko Kump, die het dit jaar goed deed tussen de Italiaanse profs en onlangs nog een rit won in de Tour de l’Avenir en Nationaal kampioen bij de profs Blaz Jarc. De Slowaken moeten het hebben van toekomstig Liquigas-renner Peter Sagan, de Tsjechen van Vojtech Hacecky en de Polen van Michal Kwiatowski en Jaroslaw Marycz, de nummer 2 van het EK. Van de Oost-Europese landen heeft echter Rusland, ondanks de afwezigheid van Timofey Kritskiy, de grootste kanshebber, namelijk Egor Silin. Het toptalent reed een zeer sterk seizoen met onder meer etappezeges in de Baby Giro en de Giro della Valle d’Aosta.

Dan resten alleen nog de engelstaligen, en dat niet de minsten. Zo hebben de Britten de beschikking over toekomstig Team Sky-renner Peter Kennaugh, net als Silin etappewinnaar in de Baby Giro. De Amerikanen hebben een zeer sterk blok met naast Peter Stetina, 9de in Luik-Bastenaken-Luik ook nog Tejay van Garderen. De raborenner was dit seizoen ijzersterk met eindwinst in de Tour du Haut Anjou en het Circuito Montanes, de winst in de koninginnenrit van Olympia’s Tour en een tweede stek in het eindklassement van de Ronde van de Toekomst. De Australiers hebben tot slot twee favorieten in de geldederen met Leigh Howard en Jack Bobridge. Eerstgenoemde won onder meer de Ronde van Slovenie en laatstgenoemde werd Nationaal kampioen en kroonde zich eergisteren nog tot wereldkampioen tijdrijden.

Stoempers favorieten
*****Rasmus Guldhammer
****Romain Sicard, Tejay van Garderen
***Stefan Denifl, Damiano Caruso, Dennis van Winden
**Marko Kump, John Degenkolb, Ben Gastauer, Leigh Howard
* Egor Silin, Jack Bobridge, Peter Stetina, Gianluca Brambilla, Romain Zingle

Door stoemper en F4L(parcours)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.