Voorbeschouwing: ZLM Roompot Tour U23
foto: ASO/P.Perreve
vrijdag 15 april 2016 om 06:00

Voorbeschouwing: ZLM Roompot Tour U23

In Nederland staat de derde wedstrijd in de UCI Nation’s Cup U23 op het programma. De Zeeuwse eilanden zijn vanaf vrijdag het decor voor een tweedaagse met drie ritten. Daarmee is het de eerste etappekoers van het regelmatigheidsklassement voor beloften. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Arjaan de Schipper Trofee, zoals de koers van origine heet, is een relatief jonge koers. Pas in 1996 werd de eerste editie verreden, toen al een eendagskoers voor de beloften. Destijds ging de oud TVM-renner Pascal Appeldoorn met de zege aan de haal. Drie jaar na de eerste editie meldde ZLM Verzekeringen uit Goes zich als hoofdsponsor, waarna de wedstrijd vanaf toen de ZLM Tour om de Arjaan de Schipper Trofee heette. Renners als Gerben Löwik (1999) en Kenny van Hummel (2004) wisten de koers al eens op hun naam te brengen. Ook Fabian Cancellara kleurt het palmares. De toen piepjonge Zwitsere (net een maandje 21) won in 2002 de eendagskoers als tweedejaarsprof in het shirt van Mapei-QuickStep-Latexco. “Maar aan de koers konden toen ook nog profploegen meedoen, mits ze genoeg beloften in hun team hadden”, legt koersvoorzitter Eddie Bogaert uit aan WielerFlits.

Vanaf 2008 maakt de ZLM Tour als eendagskoers deel uit van de UCI Nation’s Cup U23. Sindsdien is Yoeri Havik (2013) de enige landgenoot die nog te winnen. Latere profs als Jacopo Guarnieri (2008), Luke Rowe (2009 en 2011) en Thomas Boudat (2014) wonnen deze wedstrijd. John Degenkolb stond in 2008 (tweede) en 2009 (derde) bovendien al eens op het podium. Vorig jaar beklom Degenkolb zijn huidige ploeggenoot Søren Kragh Andersen het hoogste schavot. De koers heette door de inbreng van een nieuwe hoofdsponsor voor het eerst ZLM Roompot Tour en groeide uit van een eendagswedstrijd naar een etappekoers van drie ritten, verspreid over twee dagen. Denemarken was heer en meester en won alle drie de etappes. Kragh Andersen (won rit één), Mads Pedersen (won de slotetappe) en Michael Carbel Svendgaard topten het eindklassement.

Kragh Andersen wint eerste etappe  (samenvatting Omroep Zeeland)

Denemarken slaat zijn slag in ploegentijdrit (samenvatting Omroep Zeeland)

Pedersen pakt slotrit  (samenvatting Omroep Zeeland)

Laatste tien winnaars
2006: flag-nl Klaas van Hage
2007: flag-nl Ismaël Kip
2008: flag-it Jacopo Guarnieri
2009: flag-gb Luke Rowe
2010: flag-kz Arman Kamyshev
2011: flag-gb Luke Rowe
2012: flag-fr Maxime Daniel
2013: flag-nl Yoeri Havik
2014: flag-fr Thomas Boudat
2015: flag-dk Søren Kragh Andersen

Parcours
Het parcours van deze beloftenkoers kent wederom drie etappes, al is er een verandering ten opzichte van vorig jaar. Toen werd er gestart met een rit in lijn, maar nu begint men met de ploegentijdrit. “We hebben van meerdere kenners en ploegen uit andere landen van vorig jaar te horen gekregen dat we de ploegentijdrit beter als eerste konden laten plaatsvinden”, laat Bogaert weten. “Vorig jaar was het Deense blok dermate sterk, dat het geleden verlies bij de andere landen niet in één rit teniet gedaan kon worden. Bij eenzelfde situatie heeft de concurrentie nu twee etappes om de situatie recht te breien.”

Vrijdag 15 april, eerste rit (ploegentijdrit): Tholen – Tholen (24 kilometer)
Vrijdagmorgen om stipt 10 uur zal Algerije als eerste van het startpodium rollen in het Hof van Tholen. Op steenworpafstand van de Noord-Brabantse grens trekken de renners over het gelijknamige eiland Tholen, over voornamelijk open wegen en een aantal dijken. Na een wijd ommetje waarbij de landenteams langs plekken rijden als Poortvliet en Oud-Vossemeer, keren ze na 24 kilometer weer terug op de Luchtenburgseweg. “Er is bewust voor een langere ploegentijdrit gekozen. Maak je hem te kort, dan lijkt het meer op een proloog. Een ploegentijdrit mag van ons wat meer body hebben, omdat dat nu eenmaal hoort bij deze discipline. Bovendien maken de renners de koers en niet wij als organisatie”, aldus Bogaert. In deze etappe geldt de tijd van de vierde renner.

Vrijdag 15 april, tweede rit: Kamperland – Zierikzee (122 kilometer)
De tweede rit start vrijdagmiddag om 16.00 in Kamperland, waar het hoofdkantoor van Roompot Vakanties huist. De etappe is vrijwel identiek aan de eerste rit van 2015, toen Kragh Andersen met de zege aan de haal ging. Na de start op Noord-Beveland trekt het via iconische plekjes als Colijnsplaat, Kats, Kortgene, Geersdijk en Wissenkerke terug naar Kamperland, waarna het peloton in noordelijk richting trekt. Via het bekende werkeiland Neeltje Jans gaat het vervolgens naar Schouwen-Duiveland. Na een grote lus langs badplaats Renesse, de dam bij Brouwershaven en Ouwerkerk, is Zierikzee vervolgens de eindbestemming

Zaterdag 16 april, derde rit: Goes – Goes (177,2 kilometer)
De middagrit op vrijdag mag dan ietsje afwijken van die van 2015, de zaterdagetappe is exact hetzelfde als vorig jaar. Goes is de meest centrale stad in Zeeland en ligt op schiereiland Zuid-Beveland. In een hele grote omloop trekt het via verschillende bruggen, waterkeringen en dijken over Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland, Tholen, een klein uitstapje naar Noord-Brabant (over de kasseien bij Woensdrecht), weer terug naar Zuid-Beveland. Goes, waar de andere hoofdsponsor ZLM Verzekeringen vandaan komt, is daar na drie lokale omlopen ook de finishplaats van deze slotrit. De wind heeft hier vrij spel en zal – net als in de tweede etappe – het koersbeeld bepalen.

Favorieten
Na de Ronde van Vlaanderen U23 heeft Slovenië met 33 punten de leiding genomen in de UCI Nation’s Cup U23. Het pakte de koppositie over van Denemarken, dat in Oudenaarde geen enkel punt haalde en bleef steken op twintig punten. Boven het Scandinavische land staan nog Noorwegen (30 punten) en Frankrijk (26 punten). Groot-Brittannië hoeft als nummer twee in de ranking slechts één punt toe te geven op Slovenië. Nederland staat met negen punten op een tiende plek, terwijl België met een puntje minder op de dertiende plek staat.

**** flag-dk Mads Pedersen

Pakt Pedersen andermaal uit - foto: Sirotti

Pakt Pedersen andermaal uit? – foto: Sirotti

Net als in de vorige wedstrijden in dit regelmatigheidsklassement, zit de topfavoriet ook nu in het Deense kamp. Zij brengen liefst vier renners aan de start die de editie van vorig jaar zo domineerden. Eén van die mannen was de nu 20-jarige Mads Pedersen. De renner van Stölting Service Group bulkt van het talent en liet dat de voorbije weken tussen de profs al meermaals zien. Pedersen won Gent-Wevelgem Kattekoers U23, maar een lekke band op tien kilometer van de streep in de Ronde van Vlaanderen U23 weerhield hem daar van de zege. Vorig jaar schreef hij in Goes bovendien al de slotrit op zijn naam en werd tweede in het eindklassement. Michael Carbel Svendgaard werd toen derde en is eveneens van de partij.

*** flag-us Adrien Costa & flag-dk Mads Würtz Schmidt

Costa was indrukwekkend in de Ronde van Vlaanderen U23 - foto: Sirotti

Costa was indrukwekkend in de Ronde van Vlaanderen U23 – foto: Sirotti

De Amerikanen hebben ook eindelijk weer eens een groot aanstormend talent in hun midden. De pas 18-jarige Adrien Costa was vorig jaar, over het gehele seizoen bekeken, nog de beste junior ter wereld. De overstap naar de beloften vangt hij echter probleemloos op. Hij werd onlangs vijfde in het eindklassement van Le Triptyque des Monts et Châteaux (2.2) in België, dat hij mede dankte door een ijzersterke tijdrit. En dat is niet raar, want op het meest recente WK voor junioren pakte hij nog zilver op die discipline. Vooral Costa’s prestatie in de Ronde van Vlaanderen U23 van vorige week sprak tot de verbazing. In de finale ging de piepjonge Amerikaan er vandoor, waarna het peloton in de achtervolging moest en in verschillende stukken uiteen brak. Costa plooide niet en mocht uiteindelijk met een aantal aangesloten renners sprinten voor de zege, waarna hij zevende werd.

Würtz Schmidt is wereldkampioen bij de beloften - foto: Sirotti

Würtz Schmidt is wereldkampioen tijdrijden bij de beloften – foto: Sirotti

Waar Costa zilver pakte op de WK-tijdrit voor de junioren, deed Mads Würtz Schmidt dat bij de beloften nog een plekje beter. De Deen kroonde zich in Richmond als wereldkampioen tegen het uurwerk bij de renners jonger dan 23 jaar. Gezien de kracht van de Deense selectie in Zeeland, moet Würtz Schmidt zeker een rol kunnen spelen. In de ploegentijdrit zal hij samen met Pedersen en Carbel Svendgaard de grote motoren zijn en is er zelfs een nieuw één-twee-drie’tje mogelijk. Onlangs pakte hij nog het eindklassement in Le Triptyque des Monts et Châteaux, waar hij zowel een lastige rit op zijn naam schreef en een sprint van een man of vijftig wist te winnen. Vorig jaar werd de 22-jarige Deen zesde in het eindklassement van de ZLM Roompot Tour, omdat hij in de eerste en derde rit de eerste waaier miste. In 2014 eindigde hij echter nog als tweede achter baansprinter Boudat, toen de ZLM Tour nog een eendagskoers was.

** flag-it Filippo Ganna, flag-gb Jonathan Dibben en flag-fr Nans Peters

Ganna heeft al getekend bij Lampre-Merida - foto: Sirotti

Ganna heeft al getekend bij Lampre-Merida – foto: Sirotti

Ook Filippo Ganna was vorig jaar al van de partij. De nu 19-jarige Italiaan kwam net kijken bij de beloften en besloot in de laatste rit af te stappen. De lange Ganna heeft echter een grote motor en kan ook prima als tijdrijder uit de voeten. Bovendien werd hij in maart nog wereldkampioen individuele achtervolging op de baan. In Italië is zijn potentieel reeds opgemerkt, want Lampre-Merida heeft hem voor 2017 en 2018 al vastgelegd. Net als het afgelopen seizoen zal hij ook in 2016 bovendien als stagiair voor de WorldTour-formatie uit komen. Ganna groeide overigens op aan de oevers van het Lago Maggiore, dus weet hij wat het is om in verschillende weersomstandigheden te koersen. Begin dit seizoen vloerde hij in de Kroatische GP Laguna Porec (1.2) bovendien Ronde van Vlaanderen U23-winnaar David Per in een sprint met twee. Met Oliveiro Troia en Simone Consonni in de ploeg, lopen ook de Italianen over van talent. Daardoor kunnen zij, zeker gezien de ploegentijdrit, de koers weleens gaan dicteren.

Dibben trekt zijn baanvorm goed door naar het wegseizoen - foto: Sirotti

Dibben trekt zijn baanvorm goed door naar het wegseizoen – foto: Sirotti

Net als Ganna, heeft ook Jonathan Dibben een baanachtergrond. Hij werd eveneens wereldkampioen, maar dan op de puntenkoers. Op de weg maakt Dibben deel uit van Team Wiggins. De 22-jarige Brit hield zijn vorm na het WK Baanwielrennen goed vast en wist de individuele tijdrit in Le Triptyque des Monts et Châteaux op zijn naam te schrijven. Hij werd er tweede in het klassement, terwijl hij zes dagen later op diezelfde plek stond na de Ronde van Vlaanderen U23. Bovendien was hij in de ZLM Roompot Tour van 2015 al achtste. Met tempobeulen als Mark Stewart, Gabriel Cullaigh (derde in Gent-Wevelgem Kattekoers U23), Matthew Gibson, Oliver Wood (zevende in Gent-Wevelgem Kattekoers U23) en Christopher Latham, heeft Dibben ook voor de ploegentijdrit een ijzersterk team om zich heen.

Corentin Ermenault, de nummer drie van Vlaanderen U23 - foto: Sirotti

Corentin Ermenault, de nummer drie van Vlaanderen U23 – foto: Sirotti

De Fransen nemen de ZLM Roompot Tour uiterst serieus. Het afgelopen weekend bleef de selectie na de Ronde van Vlaanderen U23 namelijk samen om de ploegentijdrit in en rond Tholen te verkennen. Dat deden ze vorig jaar ook, wat destijds een derde plek opleverde. Nans Peters is op dit moment de sterkste Franse belofte die er rondrijdt en heeft voor 2017 al een contract bij AG2R La Mondiale getekend. In de Coupe de France U23 is hij dit seizoen al behoorlijk aan het huishouden, maar dat kwam er tijdens de eerste twee UCI Nation’s Cup U23-koersen nog niet echt uit. Met Frans beloftenkampioen tijdrijden Rémi Cavagna, Corentin Ermenault (foto, nummer drie in de Ronde van Vlaanderen U23) en ZLM Roompot Tour-nummer vijf van 2015 Jérémy Lecrocq in de gelederen, zal ook Frankrijk veelvuldig van voren te zien zijn.

* flag-no Anders Skaarseth, flag-ru Artem Nych, flag-si David Per, flag-nl Bas Tietema

Skaarseth moet het doen voor Noorwegen - foto: Sirotti

Skaarseth moet het doen voor Noorwegen – foto: Sirotti

De 20-jarige Anders Skaarseth is een prima allrounder. Hij staat zijn mannetje in het hooggebergte, maar wist zich de voorbije wedstrijden met wind en kasseien ook kranig te weren. De Noren staan met een jonge, maar toch ook sterke selectie aan de start. Onder meer sprinters Kristoffer Halvorsen en Markus Hoelgaard, wiens broer Daniel (tegenwoordig FDJ) hier vorig jaar bijna de slotrit won, staat op de deelnemerslijst. Het is echter aan Skaarseth om een goed eindklassement te rijden. Met een tweede plek in Gent-Wevelgem Kattekoers U23 en een veertiende plaats in de Ronde van Vlaanderen voor beloften, is Skaarseths vorm in ieder geval goed. De Noor werd vorig jaar nog 23ste in het eindklassement van de ZLM Roompot Tour. Ook Amund Grøndahl Jansen, afgelopen weekend vierde in de Ronde van Vlaanderen U23, moet men in de gaten houden.

Nych kan op meerdere vlakken uit de voeten - foto: Sirotti

Nych kan op meerdere vlakken uit de voeten – foto: Sirotti

Rusland was vorig jaar na Denemarken ei zo na de beste. Het probleem voor de Russen was meer het waaierrijden, waar ze bijzonder veel moeite mee hadden. Alleen Mamyr Stash wist zich toen vooraan te handhaven. Dit jaar is Artem Nych de kopman van de Russen. Op papier lijkt de selectie van dit jaar niet zo sterk als die van vorig seizoen. Het 21-jarige rondetalent van Gazprom-RusVelo is Russisch kampioen op de weg bij beloften en was dit voorjaar al op dreef. Hij eindigde top-10 in twee Italiaanse beloftenkoersen en deed datzelfde in de Ronde van Vlaanderen U23 (zevende). In die laatste koers zat Nych mee in de beslissende kopgroep.

Geeft Per zijn recente optredens een goed vervolg? - foto: Sirotti

Geeft Per zijn recente optredens een goed vervolg? – foto: Sirotti

Datzelfde gold voor David Per, die Vlaanderens Mooiste voor beloften uiteindelijk op zijn naam schreef. Ook Per reed vorig seizoen al de ZLM Roompot Tour, maar wist deze toen eveneens niet uit te rijden. Het was tekenend voor een wat minder jaar, maar in 2016 lijkt alles op Pers plaats te vallen. Zoals eerder gezegd werd hij eerder op het seizoen al eens tweede achter Ganna, maar hij gaf die prestaties een positief vervolg met vierde plaatsen in Gent-Wevelgem Kattekoers U23 en de GP Adria Mobil. Als klap op de vuurpijl won hij dus de Ronde van Vlaanderen voor beloften. Hoewel Slovenië voor de ploegentijdrit niet over een wereldselectie beschikt, heeft Per de klasse en het vermogen wanneer er een scheve situatie ontstaat, deze recht te trekken in de twee resterende ritten.

foto: Nick Doup/WielerFlits

Nederland rekent op Tietema – foto: Nick Doup/WielerFlits

Voor Bas Tietema is dit het seizoen dat het moet gebeuren. De 21-jarige Zwollenaar is van de generatie-1995, waar onder meer ook Mathieu van der Poel, Sam Oomen en André Looij toe behoren. Tietema rijdt voor het derde achtereenvolgende jaar voor de opleidingsploeg van BMC en leeft naar eigen zeggen voor Parijs-Roubaix. De variant van de helleklassieker reed hij in zijn leeftijdscategorieën al ieder jaar, met een derde plek in de U23-versie van 2014 als beste resultaat. Onze landgenoot kan echter ook goed met de tijdritfiets overweg. Zijn tijdrit in Olympia’s Tour (zevende) en die op het Nederlands kampioenschap tijdrijden voor beloften (zesde) zijn daar voorbeelden van. Tijdens Tietema’s eerste koers van het seizoen liep hij nog een sleutelbeenbreuk op, maar daarvan is hij inmiddels hersteld. Hij beschikt in ieder geval over voldoende inhoud om in de ZLM Roompot Tour een rol van betekenis te kunnen spelen. Voor Nederland rijden verder Rabobank-renners Cees Bol (tiende in Ronde van Vlaanderen U23), Peter Lenderink, Merijn Korevaar, local hero Davy Gunst en SEG Racing Academy-talent Fabio Jakobsen.

Outsiders
Omdat de ploegentijdrit en eventuele waaieretappes beslissend zijn in de vormgeving van het eindklassement, is er met het oog op de favorieten vooral daar naar gekeken. Er staan echter nog een aantal sterke landen aan de start die bij een goede ploegentijdrit ook een kandidaat-eindwinnaar op kunnen werpen. Denk bijvoorbeeld aan Duitsland, dat met Pascal Ackermann, Phil Bauhaus, Jonas Bokeloh en Willi Willwohl vier afmakers binnen hun rangen heeft. Die renners heeft Estland ook, waarbij mannen als Oskar Nisu en Aksel Nömmela zich aandienen. Bij Letland rekenen ze zodoende eveneens op Krists Neilands. Ook de Spanjaarden staan met een leuke ploeg aan de start, waar vooral Klein Constancia-renner Ivan Garcia lekker op dreef is. Hij reed sterk in enkele Kroatische .2-koersen en werd zaterdag nog achtste in Vlaanderen U23. Met de sterke Spaanse tijdrijder Juan Camacho aan zijn zijde, heeft hij een sterke teammaat bij zich.

Tom Wirtgen is er niet bij - foto: Sirotti

Tom Wirtgen is er niet bij – foto: Sirotti

Opvallend is dat België geen grote favoriet aflevert voor de eindzege, maar daar lijkt deze generaties wat minder talent te hebben óf nemen de UCI Nation’s Cup U23 minder serieus. Nathan Van Hooydonck mist overigens, na zijn valpartij in De Ronde. Verder is het uitkijken naar de prestaties van Zwitserland (Lukas Spengler, Gian Friesecke), Polen (met ‘ervaren’ jongens als Alan Banaszek, Piotr Brożyna, Michał Paluta en Patryk Stosz), Zweden (Marcus Fåglum, Lucas Eriksson) en Australië (Michael Storer, Alistair Donohoe, Ben O’Connor). Normaal gesproken had daar Luxemburg (Tom Wirtgen) ook tussen gestaan, maar zij kunnen door blessures geen compleet team afleveren. Ook Azerbeidzjan heeft zich afgemeld, omwille van financiële problemen. En dat is jammer, want de organisatie had eerder nog een aantal landen moeten teleurstellen. Liefst 29 equipes zouden aan de start staan, maar dat zijn er nu dus 27.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mads Pedersen
*** Adrien Costa, Mads Würtz Schmidt
** Filippo Ganna, Jonathan Dibben, Nans Peters
* Anders Skaarseth, Artem Nych, David Per, Bas Tietema

Website organisatie
Deelnemerslijst

Weer & TV
Er staat de renners op de Zeeuwse eiland dit weekend niet het meest florissante weer te wachten. Met gemiddeld zo’n tachtig procent kans op neerslag, beloven het twee grijze dagen te worden. Het kwik schommelt tussen vijftien graden Celsius op vrijdag tot elf graden op zaterdag. Het waait op beide dagen voornamelijk uit het westen. Met windkracht vier (vrijdag) en vijf (zaterdag) wrijft de organisatie al voorzichtj in de handen voor een koers op de kant.

Omroep Zeeland besteedt de nodige tijd aan de ZLM Roompot Tour, door middel van samenvattingen en verslagen via TV, internet en radio.

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
14 april 2016 17:49
Heb het gevoel dat dit een minder jaar is voor de Nederlandse beloften. Ze kunnen wel hard rijden hoor maar zie geen van deze mannen het heel ver schoppen. Maar ja, ze zijn nog jong.

Wat een sterke beren staan hier wel trouwens aan de start en het erelijstje ziet er misschien niet heel sterk uit maar het zijn toch bijna allemaal World Tour renners.
14 april 2016 18:00
Wielerflitsheld Willi Willwohl staat aan de start, benieuwd of hij weer de volgende stappen kan zetten in zijn carrière.
14 april 2016 18:20
@Lutsenko: een paar van de talentvolste rijden al bij de profs, zoals Looij en Oomen, beide nog maar 20.
14 april 2016 18:43
Het ontgaat me waarom Bas Tietema hier wordt genoemd. Heeft dit seizoen nog weinig laten zien.
14 april 2016 19:06
Willi Willwol aan de start. Dan verwacht ik toch wat wielerflitsers aan het parcours!
14 april 2016 20:22
Quote van artikel:
Vorig jaar beklom Degenkolb zijn huidige ploeggenoot Søren Kragh Andersen ...

Sorry?
14 april 2016 20:49
@hakkie2, ja dat weet ik maar die rijden deze koersen niet. Ik had het eigenlijk over ploegen als SEG en Rabo. Oomen etc. zijn natuurlijk wel van deze lichting.
15 april 2016 08:57
Dan kijk je even de eerste etappe terug en dan zie je een mooie tweede plek voor Myngheer. Heb ik toch nog even - zij het kort - kennis gemaakt met die renner.
15 april 2016 09:05
Neem aan dat de winnaar komt uit het team dat de TTT wint? Denemarken dus? Vindt het wel een beetje scheef dat er in een driedaagse koers zo'n lange tijdrit zit.
15 april 2016 10:22
Ze hebben doelbewust zo'n lange TTT erin gedaan om een sterk deelnemersveld bij elkaar te krijgen. Ze zijn namelijk de enige koers in het U23 circuit dit jaar wat een lange TTT heeft. En aangezien alle landen hier graag voor willen oefenen met het oog op het WK sturen ze allemaal een sterk team, en waren er ook erg veel landen die zich hebben aangemeld. Gewoon erg slim gedaan door de organisatie.
15 april 2016 10:38
@maklutzat
Bas Tietema heeft z'n sleutelbeen gebroken in de eerste wedstrijd van het jaar. Vandaar dat hij nog weinig heeft kunnen laten zien.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.