Vuelta 2012: Voorbeschouwing – Favorieten
donderdag 16 augustus 2012 om 07:41

Vuelta 2012: Voorbeschouwing – Favorieten

foto: Sirotti

Aanstaande zaterdag begint de derde en laatste grote ronde van dit wielerseizoen. Met maar liefst zeven bergetappes, een individuele tijdrit, een ploegentijdrit en over het algemeen glooiende etappes, belooft deze Vueta een waar spektakelstuk te worden. Ook het deelnemersveld is er eentje om je vingers bij af te likken. WielerFlits bekijkt de favorieten voor de eindoverwinning.

Alberto Contador

foto: Sirotti

Alberto Contador is na zijn dopingschorsing weer terug in competitie. De Spanjaard is er dan ook op gebrand om zijn naam te zuiveren en zal er alles aan doen om deze ronde te winnen. Tijdens zijn terugkeer in de Eneco Tour liet hij onder meer in de tijdrit en de koninginnerit zien dat zijn topvorm er opnieuw aan zit te komen. Bij zijn enige deelname in 2008 won hij de Vuelta al eens. Vier jaar later hoopt hij dat kunstje te herhalen. Dit jaar is hij dé te kloppen man.

Chris Froome

foto: Sirotti

Voor Chris Froome is deze Vuelta zijn eerste grote ronde als kopman. De Brit brak in dezelfde ronde vorig door en werd destijds tweede, nog voor zijn kopman Bradley Wiggins. Diezelfde Wiggins was ook afgelopen Tour de kopman, maar Froome leek bergop vaak beter. Mede door zijn sterke Colombiaanse ploeggenoten (Uran & Henao) lijkt Froome de grootste uitdager voor El Pistolero.

Joaquin Rodriguez

foto: Sirotti

De Spaanse pocketklimmer Joaquin Rodriguez heeft in het verleden al vaker laten zien dat hij in de ronde van zijn thuisland een goed resultaat kan neerzetten. In 2010 werd de Catalaan al eens derde. Vorig jaar, toen hij min of meer als favoriet van start ging, begon hij voortvarend. Uiteindelijk zakte hij toch volledig door het ijs en eindigde pas als negentiende. In de Giro van dit jaar was hij bergop misschien wel de sterkste, maar door zijn zwakke tijdrijderscapaciteiten moest hij Ryder Hesjedal echter voor zich dulden in het eindklassement. Het gebrek aan kilometers tegen de klok en de vele aankomsten bergop zijn dit jaar in zijn voordeel.

Robert Gesink

foto: Sirotti

Robert Gesink heeft in het verleden bewezen (al eens zesde en zevende) dat deze ronde hem bijzonder goed ligt. Was hij niet gevallen in de editie van 2009, dan had er absoluut een podiumplek voor Varssevelder in gezeten. Destijds stond de Rabo-renner tweede en leek hij bergop sterker dan de uiteindelijke winnaar Valverde. Een val gooide andermaal roet in het eten voor de Achterhoeker. De laatste weken laat zijn vormpeil een stijgende lijn zien en als hij op zijn fiets blijft zitten, is hij een serieuze kandidaat voor het podium.

Jürgen Van den Broeck

foto: Sirotti

Jürgen Van den Broeck werd dit jaar vierde in de Tour en wil ook in de Vuelta meedoen om de prijzen. De Belg van Lotto-Belisol reed ook vorig jaar de Ronde van Spanje en werd toen achtste. Daarbij moet de kanttekening geplaatst worden dat hij destijds nog herstellende was van een breuk in zijn schouderblad. De Belg kiest zelf niet heel vaak voor de aanval, maar deed dat desondanks toch een aantal keer in de jongste Tour.

Alejandro Valverde

foto: Sirotti

De winnaar van de Ronde van Spanje van 2009 kwam dit jaar eveneens terug van een schorsing en liet in de Tour Down Under al zien zijn talent niet verloren te hebben. Na een ongelukkige start in de Tour de France van dit jaar, pakte El Imbatido in de laatste Tourweek uit met een etappezege in Peyragudes. Mede door zijn scherpe versnelling, het vermogen om lang bij te blijven en zijn sterke eindschot, kan Valverde wel eens een gevaarlijke klant worden.

Thomas De Gendt

foto: Sirotti

Thomas de Gendt startte eerder dit jaar in de Giro d’Italia om te ontdekken wat hij als klassementsrenner in zijn mars had. Het plan was vervolgens om in deze Vuelta alles op het klassement te zetten. We weten inmiddels allemaal dat de Belg van Vacansoleil-DCM na een indrukwekkende solo op de legendarische Stelvio de koninginnenrit in Italië won en derde werd in het eindklassement. Het is echter afwachten of de Belg mee kan met het geweld bergop, aangezien De Gendt bekend staat als een diesel die langzaam op gang komt. Met een vierde plaats tijdens het Belgisch kampioenschap tijdrijden stelde hij teleur, maar De Gendt is een renner die in een grote ronde met de dag beter wordt.

Bauke Mollema

foto: Sirotti

Rabobank heeft met Bauke Mollema nog een ijzer in het vuur voor het klassement. Vorig jaar werd Mollema (die pas vader is geworden) vierde in de Vuelta. Dit jaar wilde hij aanvankelijk alle pijlen op de Tour de France richten, maar net als bij Gesink gooide een val roet in het eten. Desalniettemin heeft Mollema bewezen bergop weer een stapje te hebben gemaakt en mogen we van het Rabo-duo mooie dingen verwachten.

Igor Antón

foto: Sirotti

Niet alleen Samuel Sanchez is één van de pronkstukken van Euskaltel-Euskadi. Ook de Bask Igor Antón is één van de smaakmakers van de ploeg en heeft het in zich om mee te strijden voor de leiderstrui. In 2010 won hij twee etappes en leek hij heel hard op weg om de Vuelta op zijn naam te schrijven, maar ook voor Anton gooide een val roet in het eten. Nu Euskaltel-Euskadi haar sponsorschap langer aan de ploeg heeft verbonden, zullen de oranjehemden zich meer dan eens laten zien en we mogen dan ook zeker aanvallen van Anton in de bergen verwachten.

Denis Menchov

foto: Sirotti

De stoïcijnse en stille Rus Denis Menchov heeft in zijn carrière al drie grote rondes gewonnen. Een keer won hij de Giro, tweemaal won hij de Vuelta. Al deze zeges boekte hij voor zijn toenmalige werkgever Rabobank. Nadat hij in 2005 pas zijn zege kreeg nadat Roberto Heras betrapt was op doping, kon hij in 2007 zijn overwinning wel op het podium in Madrid vieren. Dit seizoen kon hij op 34-jarige leeftijd nog geen potten breken. Na een sterk begin eindigde hij de Tour als vijftiende. De kans op een nieuwe eindzege lijkt klein, maar Menchov is een renner die je nooit af moet schrijven.

foto: Sirotti

Een andere renner die we niet mogen vergeten, is uittredend winnaar Juan José Cobo. De Spanjaard rijdt een teleurstellend seizoen, maar vorig jaar won hij ook uit het niets de Vuelta. Ook naar zijn jonge Colombiaanse ploeggenoot Quintana is het uitkijken geblazen. Datzelfde geldt voor Sergio Henao van Sky. Als we het toch over jong talent hebben, dient ook Andrew Talansky vernoemd te worden. De jonge Amerikaan won onlangs nog de Ronde van de Ain en mag in de Vuelta voor eigen kans gaan. Tot slot is het uitkijken naar onder meer Nicolas Roche (AG2R La Mondiale), Maxime Montfort (RadioShack), Daniel Moreno (Katusha) en Thomas Dekker (Garmin-Sharp), die zijn eerste grote ronde van het seizoen gaat rijden.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alberto Contador
*** Chris Froome, Joaquin Rodriguez
** Robert Gesink, Alejandro Valverde, Jürgen Van den Broeck
* Thomas De Gendt, Bauke Mollema, Igor Antón, Denis Menchov

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.