Waarom Floris De Tier de Giro d’Italia niet rijdt
foto: Cor Vos
vrijdag 3 mei 2019 om 07:00

Waarom Floris De Tier de Giro d’Italia niet rijdt

Voor het wegvallen van Robert Gesink afgelopen zondag, was er ten opzichte van het voorlopige team voor de Giro d’Italia van Jumbo-Visma één wijziging. In de definitieve selectie prijkt de naam van Tom Leezer en niet die van Floris De Tier. Afgelopen vrijdag ging WielerFlits bij Merijn Zeeman op bezoek om erachter te komen waarom.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het Giro-traject rondom Primož Roglič begon voor Jumbo-Visma in de UAE Tour, gevolgd door Tirreno-Adriatico en een hoogtestage. “In Abu Dhabi zagen we meteen dat Tom Leezer in de vlakke finales van een enorme meerwaarde was voor Primož”, legt de sportief directeur van de Nederlandse ploeg uit. “Dat heeft hij zelf ook nadrukkelijk gezien, ervaren en gezegd. Met Jos van Emden en Paul Martens hebben we nog twee renners in de ploeg die dat goed kunnen. Maar naderhand zagen we in dat we in de hectische Giro-finales meer ondersteuning nodig hebben dan we dachten. En dat is echt de specialiteit van Tom.”

Volgens Zeeman is Leezer een heel slimme coureur met een grote motor. “Hij ziet heel goed waar hij Primož moet brengen in het peloton, om hem uit de problemen te houden. Tom heeft natuurlijk ook jarenlang ervaring en het klikte heel goed tussen hem en Primož. Floris zien we als iemand tussen de renners voor het vlakke en de klimmers in. Iemand die op lastige terreinen goed uit de voeten kan. Voor dat werk is ook Koen Bouwman mee en Paul Martens kan dat ook. Maar de specifieke kwaliteiten van Tom Leezer bleken zo goed te bevallen, dat je vooral moet benaderen dat Tom zich in het team heeft gereden. En dat is ten koste gegaan van Floris.”

Leezer geeft een drinkbus af aan De Plus – foto: Cor Vos

Teleurstelling heerst bij De Tier
Het gesprek dat Zeeman vervolgens moest doen, was vanzelfsprekend niet het leukste. “Maar daar ben ik voor aangenomen, om ook de vervelende boodschappen te vertellen”, vertelt hij. “Ik heb Floris gewoon verteld hoe het zit. Dat Leezer zich het team heeft ingereden en dat het ten koste ging van hem. Wij begrijpen natuurlijk dat hij daardoor teleurgesteld is. Ik kon hem wel een goed alternatief programma aanbieden, met onder meer de Tour of California en de Ronde van Zwitserland. Dat biedt dan weer mogelijkheden voor hem, want daar krijgt hij – zeker in Zwitserland – meer vrijheid. Ik snap zijn teleurstelling, dat moet ook als topsporter. Maar aan mij is het de taak om een zo’n sterk mogelijk team voor de Giro samen te stellen.”

Voor de Belg moest de gifbeker helemaal leeg toen niet hij, maar Sepp Kuss werd aangewezen als vervanger van Gesink. “Jammer, maar ik sukkel al een tijdje met een darmontsteking. Dus ik begrijp de keuze van het team”, zegt De Tier daarover tegen Het Nieuwsblad. “Kuss zit momenteel op hoogtestage in functie van de Tour of California. Dus past het in zijn voorbereiding om Gesink te vervangen. Natuurlijk had ik graag de Giro gereden. […] Het was tot nu toe veel miserie dit jaar, maar ik hoop mij eindelijk eens te tonen. Ik wil graag nog een grote ronde rijden dit seizoen. De Tour de France of Vuelta a España, dat maakt mij niet uit”, stelt De Tier, die zijn aflopende contract bij Jumbo-Visma graag zou verlengen.

Rol van Laurens De Plus
Dat juist De Tier in eerste instantie geslachtofferd werd, kwam ook door de ontwikkeling van Laurens De Plus. “Hij heeft zich echt aangediend als iemand die Primož tot diep, diep, diep in de finale kan bijstaan op de zwaarste dagen, net als Antwan Tolhoek (hier noemde Zeeman de intussen ook weggevallen Gesink, red.). In het hooggebergte hebben we dus heel goede renners rondom Roglič. Maar het staat vast dat Laurens nu al heel veel beter is dan vorig jaar. Dat baseren we mede op data. In de UAE Tour liet hij dat ook in de koers zien. En dat moet ook. Egan Arley Bernal van Team Ineos is een heel grote concurrent voor Primož en als je ziet hoe Tao Geoghegan Hart en Pavel Sivakov het dan doen in de Tour of the Alps…”

De Plus ramt op kop voor Roglič – foto: Cor Vos

“Zij konden daar Vincenzo Nibali weerstaan, dus dat zegt wel genoeg. Het niveau in de Giro zal ongekend hoog zijn”, gaat de sportief directeur verder. De Plus zou door zijn niveau weleens kunnen doen wat Sam Oomen vorig jaar deed in dienst van Tom Dumoulin bij Team Sunweb: top-10 rijden. “Nee”, is Zeeman resoluut. “Het gaat alleen maar om de ondersteuning van Primož. Een top 10-plek voor De Plus gaat zeker niet gebeuren. Als dat een rol gaat spelen, gaat dat altijd ten koste van een kopman. Als je werk er als superknecht op zit en je rijdt op je gemak naar de finish in plaats van op je limiet, dan denk ik dat je een dag daarna van grotere waarde kunt zijn dan wanneer je zelf voor een klassement rijdt.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.