Wielerploegen 2015: Astana
zondag 11 januari 2015 om 09:00

Wielerploegen 2015: Astana

Boom Astana

foto: Astana

Met de Tour Down Under in het vooruitzicht start het nieuwe wielerjaar. Nu de transfercarrousel stopt met draaien, presenteert WielerFlits in de komende periode de samenstellingen van de belangrijkste wielerteams. Vandaag is Astana aan de beurt.

Astana
Land: flag-kz
Sponsor: Kazakstaans businessconsortium
Sinds: 2007
UCI-afkorting AST
Fietsen: Specialized
Tenue 2015: Klik voor foto

Aantal overwinningen 2014: 24
World Tour Ranking 2014: 10e met 823 punten
CQ Ranking 2014: 12e met 7737 punten
Website: proteam-astana.com/
Facebook:Astana Cycling Team
Twitter: @AstanaTeam
Youtube: AstanaProTeam

Vorig seizoen

Fabio Aru

Het was een erg roerig jaar voor het Astana. De ploeg van manager Alexandre Vinokourov begon niet heel erg sterk aan het jaar ondanks zeges van Andrea Guardini in de Tour of Langkawi (tweemaal) en Lieuwe Westra in de Ronde van Catalonië. Mikel Landa pakte ook nog een ritje mee in de Giro del Trentino. De eerste echt grote zege voor de ploeg kwam echter van Fabio Aru in de Giro d’Italia, toen hij de bergrit naar Plan de Montecampione wist te winnen. De jongeling eindigde ook nog eens als derde in het algemeen klassement.

Vinokourov was echter niet tevreden en schreef een boze brief naar de gehele ploeg en eiste resultaten. Vooral het uitblijven van resultaten van kopman Vincenzo Nibali zorgde voor woede bij de Kazachstaan. Een veertiende plaats in de Waalse Pijl was het beste resultaat van de Italiaan in de klassiekers.

In het Critérium du Dauphiné was Nibali nog steeds niet goed genoeg met een zevende plaats in het klassement. Dit gaf wel onze landgenoot Westra de ruimte om regelmatig ten aanval te trekken. In de zesde etappe moest hij Jan Bakelants nog voor laten gaan, maar een dag later was het wel prijs voor de Fries toen hij in extremis Yuri Trofimov en Egor Silin nog passeerde op de slotklim naar Finaut-Émosson.

Vincenzo Nibali

Daarna was het dan toch echt tijd voor Nibali. Eerst veroverde de Siciliaan nog de Italiaanse kampioenstrui en in juli stal hij de show in de Ronde van Frankrijk. In de tweede etappe naar Sheffield veroverde hij al de gele trui door in de slotfase weg te springen uit de groep der favorieten. Het eerste grote verschil maakte hij in de kasseienetappe naar Arenberg, waar hij met behulp van ploeggenoten Lieuwe Westra en Jakob Fuglsang. De rest van de Tour heerste hij. Nog even gaf hij de gele trui cadeau aan Tony Gallopin, maar met ritzeges op La Planche des Belles Filles, Chamrousse en Hautacam was de Italiaan veruit de beste in de Franse rittenkoers.

In het najaar boekte sprinter Guardini twee ritzeges in de Ronde van Denemarken en de Eneco Tour. In de Vuelta a España was het opnieuw Aru die zijn neus aan het venster duwde met twee ritoverwinningen in de bergen. De 24-jarige Italiaan eindigde ook als vijfde in het klassement achter de gevestigde namen van Alberto Contador, Chris Froome, Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez.

Hét verhaal van Astana werd helaas voor de wielersport niet op de fiets, maar ernaast geschreven. De gebroeders Valentin en Maxim Iglinskiy werden betrapt op het gebruik van EPO en ook bij de opleidingsploeg waren er drie positieve gevallen, waaronder bij de Kazachstaanse kampioen Ilya Davidenok. Die laatste liep stage bij de hoofdmacht.

De ploeg schorste zichzelf voor de Ronde van Peking en moest zelfs vrezen voor de WorldTour-licentie in 2015. De formatie, en dan vooral manager Vinokourov, kreeg hevige kritiek uit heel de wielerwereld. Op 10 december werd dan uiteindelijk toch door de UCI beslist dat de Kazachstanen ook in 2015 deel uit mogen maken van de World Tour.

Transfers
Komend seizoen zijn er flink wat wijzigingen in de selectie. Er komen twee renners over van de continentale ploeg (Maxat Ayazbayev en Bakhtiyar Kozhatayev) en het Italiaanse kamp binnen de ploeg wordt versterkt door Dario Cataldo, Davide Malacarne en Diego Rosa.

Voor Nederland is de meest in het oog springende transfer echter die van Lars Boom. De Brabander komt over van het Belkin Pro Cycling Team en is de nieuwe kopman in het Vlaamse voorjaar. In datzelfde werk zal ook de Belg Laurens De Vreese (Wanty-Groupe Gobert) een rol kunnen spelen.

Rein Taaramae

Met Luis Leon Sanchez en Rein Taaramäe haalt de ploeg twee andere toprenners binnenshuis. Sanchez reed in het verleden bij grote ploegen als Caisse d’Epargne en Rabobank en keert na een jaartje Caja Rural weer terug op het allerhoogste niveau. Taaramäe reed zijn hele carrière bij Cofidis en won één keer een rit in een grote ronde (Vuelta 2011).

De laatste nieuwe aanwinst van Astana is voor veel wielerliefhebbers nog een onbekende naam, maar Miguel Ángel López is een groot talent. De Colombiaan won afgelopen jaar de Tour de l’Avenir en winnaars van die wedstrijd breken vaak ook door bij de profs. Zie bijvoorbeeld Bauke Mollema, Nairo Quintana en Warren Barguil.

Buiten de nieuwe aanwinsten vertrokken er ook een aantal renners. De gebroeders Iglinskiy werden betrapt op doping en keren niet meer terug. Janez Brajkovic, Enrico Gasparotto en Francesco Gavazzi vertrokken naar Pro Continentale ploegen. Alleen Jacopo Guarnieri vond van de vertrekkers onderdak bij een WorldTour-formatie (Katusha).

In
flag-kz Maxat Ayazbayev (Astana Continental)
flag-nl Lars Boom (Belkin Pro Cycling Team)
flag-it Dario Cataldo (Team Sky)
flag-be Laurens De Vreese (Wanty-Groupe Gobert)
flag-kz Bakhtiyar Kozhatayev (Astana Continental)
flag-co Miguel Ángel López (-)
flag-it Davide Malacarne (Team Europcar)
flag-it Diego Rosa (Androni Giocattoli-Venezuela)
flag-es Luis Leon Sanchez (Caja Rural-Serguros RGA)
flag-ee Rein Taaramäe (Cofidis)

Uit
flag-si Janez Brajkovic (UnitedHealthcare)
flag-it Enrico Gasparotto (Wanty-Groupe Gobert)
flag-it Francesco Gavazzi (Neri Sottoli-Alé)
flag-it Jacopo Guarnieri (Team Katusha)
flag-us Evan Huffman (Team Smartstop)
flag-kz Maxim Iglinskiy (schorsing)
flag-kz Valentin Iglinskiy (schorsing)
flag-se Fredrik Kessiakoff (gestopt)
flag-kz Dmitriy Muravyev (gestopt)

De renners voor 2015

Astana

Astana heeft komend seizoen twee kopmannen voor de grote rondes. Vincenzo Nibali is de belangrijkste en zal zijn pijlen richten op de Ronde van Frankrijk. Fabio Aru brak afgelopen jaar door en zal de Giro d’Italia als leider mogen betwisten. Ondersteuning is er ook genoeg in het rondewerk in de naam van onder meer Dario Cataldo, Jakob Fuglsang, Luis Leon Sanchez, Rein Taaramäe, Tangel Kangert, Michele Scaponi en Mikel Landa.

In de klassiekers is Lars Boom de grote man met renners als Borut Bozic en Laurens De Vreese aan zijn zijde. De Nederlander wil dit jaar echt doorbreken met een klassieke zege. Met Lieuwe Westra heeft de ploeg ook een tweede landgenoot in dienst. Vorig jaar hielp hij Nibali mede aan de Tourzege en ook dit jaar lijkt een Tourselectie waarschijnlijk.

Selectie ploeg 2015
flag-it Valerio Agnoli 16-01-1985
flag-it Fabio Aru 03-07-1990
flag-kz Maxat Ayazbayev 27-01-1992
flag-nl Lars Boom 30-12-1985
flag-si Borut Bozic 08-08-1980
flag-it Dario Cataldo 17-03-1985
flag-be Laurens De Vreese 29-09-1988
flag-kz Alexandr Dyachenko 17-10-1983
flag-kz Daniil Fominykh 28-08-1991
flag-dk Jakob Fugslang 22-03-1985
flag-ua Andriy Grivko 07-08-1983
flag-kz Dmitriy Gruzdev 13-03-1986
flag-it Andrea Guardini 12-06-1989
flag-kz Arman Kamyshev 14-03-1991
flag-ee Tanel Kangert 11-03-1987
flag-kz Bakhtiyar Kozhatayev 28-03-1992
flag-es Mikel Landa 13-12-1989
flag-co Miguel Ángel López 04-02-1994
flag-kz Alexey Lutsenko 07-09-1992
flag-it Davide Malacarne 11-07-1987
flag-it Vincenzo Nibali 14-11-1984
flag-it Diego Rosa 27-03-1987
flag-es Luis Leon Sanchez 24-11-1983
flag-it Michele Scarponi 25-09-1979
flag-ee Rein Taaramäe 24-04-1987
flag-it Paolo Tiralongo 08-07-1977
flag-kz Ruslan Tleubayev 07-03-1987
flag-it Alessandro Vanotti 16-09-1980
flag-nl Lieuwe Westra 11-09-1982
flag-kz Andrey Zeits 14-12-1986

Lees ook:
Overzicht: Wielerploegen 2015

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.