Wielerploegen 2015: Team LottoNL-Jumbo
woensdag 21 januari 2015 om 09:00

Wielerploegen 2015: Team LottoNL-Jumbo

Het nieuwe wielerjaar is inmiddels begonnen. Nu de transfercarrousel stopt met draaien, presenteert WielerFlits de komende dagen de samenstellingen van de belangrijkste wielerteams. Vandaag is de enige Nederlandse ploeg uit de WorldTour aan zet: Team LottoNL-Jumbo.

Team LottoNL-Jumbo
Land: flag-nl Nederland
Sponsor: De Lotto is een Nederlandse loterij, terwijl Jumbo een Nederlandse supermarktketen is
Sinds: 1996 (eerder Rabobank, Blanco Pro Cycling en Belkin Pro Cycling Team)
UCI-afkorting: TLJ
Fietsen: Bianchi
Tenue 2015: Klik hier voor het tenue

Aantal overwinningen 2014: 23
WorldTour Ranking 2014: 12e met 795p
CQranking 2014: 14e met 6584p
Website: http://www.teamlottojumbo.nl/wielrennen
Facebook: Team LottoNL Jumbo Cycling
Twitter: @LottoJumbo_road
Youtube: Geen

Vorig seizoen
2014 zal voor het Belkin Pro Cycling Team de boeken in gaan als een ongelukkig jaar met een aantal lichtpuntjes. Robert Gesink begon het jaar goed met een zesde plaats in de eindrangschikking van de Tour Down Under. Pas laat in februari, op 23 februari om precies te zijn, kwam Belkin van de nul overwinningen af. Moreno Hofland beet het spits af door in Fuengirola de vierde etappe in de Ronde van Andalusië te winnen. Vijf dagen later boekte Theo Bos zijn eerste van in totaal vier ritzeges in de Tour de Langkawi. Hofland wist zijn goede vorm vanuit Andalusië mee te nemen naar Kuurne-Brussel-Kuurne (tweede) en Parijs-Nice. Daar won hij met de tweede rit zijn eerste WorldTour-zege. Wilco Kelderman besloot zijn klassement in de Koers naar de zon als dertiende.

Sep Vanmarcke

Lars Boom zag door een valpartij in diezelfde Franse rittenkoers zijn klassieke voorjaar in rook op gaan. De Nederlandse formatie had echter Sep Vanmarcke nog achter de hand. De Belg was – samen met Fabian Cancellara – misschien wel de beste man over de kasseien in 2014; hij wist alleen niet te winnen. Desondanks kon hij een imposant lijstje voorhouden: vierde in de Omloop Het Nieuwsblad, derde in Kuurne-Brussel-Kuurne, vijfde in de E3 Harelbeke, vierde in Gent-Wevelgem, derde in de Ronde van Vlaanderen en tot slot vierde in Parijs-Roubaix. In de tussentijd wist Stef Clement de zesde etappe in de Ronde van Catalonië met een late aanval in zijn voordeel te beslissen en trok Hofland de Volta Limburg Classic naar zich toe.

Vervolgens kreeg de ploeg een harde klap te verwerken. Kopman Robert Gesink kondigde in een persconferentie aan dat hij kampt met hartproblemen. De formatie raakte zo een belangrijke pion kwijt. Bauke Mollema moest kort daarna in de heuvelklassieker de meubelen voor de ploeg redden, maar kon daar het verschil net niet maken. De Leeuwarder moest zich tevreden stellen met een zevende plek in de Amstel Gold Race, stek vier in de Waalse Pijl en een vijftiende plaats in Luik-Bastenaken-Luik.

Chris Froome Alberto Contador Wilco Kelderman

Vervolgens was het de beurt aan de ronderenners. Kelderman en Steven Kruijswijk werden door de ploeg aangewezen als kopman voor de Giro d’Italia en moesten zorgen voor een plek bij de eerste tien van het eindklassement. Kruijswijk viel echter al vrij snel uit: hij stapte af in rit negen. De 23-jarige Kelderman kwam in een loodzware en sterk bezette Giro echter tot ontbolstering. Het rondetalent finishte in Milaan op een puike zeven plaats op de eindafrekening. De vorm nam de jonge Veenendaler mee naar het Critérium du Dauphiné, die een week later van start ging. Hij wedijverde bergop met Alberto Contador, Vincenzo Nibali en Chris Froome (foto hierboven). Dit resulteerde in een vierde plek in het eindklassement. Daarnaast wist hij voor de tweede keer in zijn carrière de jongerentrui mee te nemen uit de Franse voorbereidingskoers op de Tour de France.

Mollema – die evenals Vanmarcke in mei een rit had gewonnen in de Uno-X Tour of Norway – reed ongeveer tegelijkertijd de Ronde van Zwitserland. Hij eindigde in de Zwitserse voorbereidingskoers op de Tour als derde. Laurens ten Dam liet in het kielzog van Mollema met een dertiende plek zien dat zijn vorm ook groeiende was. Op het Nederlands kampioenschap aan het einde van juni, had Nederlands grootste ploeg geen pap in de melk te brokkelen. Het moest lijdzaam toe zien hoe een concurrent voor het vijfde jaar op rij met het rood-wit-blauw ging lopen.

Lars Boom

De ploeg maakte zich vervolgens op voor de Tour de France. In Frankrijk werden Bau & Lau opnieuw uitgespeeld als kopmannen. Daarnaast was de vijfde etappe – met kasseien – rood omcirkeld door de ploeg van Richard Plugge. Het bleek een schitterende dag voor de groen-zwarte brigade, al voelde Mollema zich die dag niet fit en was het naar eigen zeggen zijn slechtste moment van het wielerjaar 2014. Hij kreeg een kleine drie minuten aan zijn broek, terwijl Ten Dam meer dan vier minuten prijs gaf op dagwinnaar en tevens ploeggenoot Lars Boom. De Vlijmenaar had samen met Vanmarcke het verschil gemaakt op de kasseien, maar de Belg reed op een onfortuinlijk moment lek. Boom liet het er echter niet bij zitten, controleerde de wedstrijd en loste zijn kompanen Nibali en Jakub Fuglsang op de laatste kasseistrook, waarna hij solo aankwam in Arenberg.

In het verloop van de Tour trachten Mollema en Ten Dam hun achterstand goed te maken. Waar het Lau goed afging in de Alpen, kwam Bau beter voor de dag in de Pyreneeën. De tijdrit, op een dag voor het einde, was echter een zware domper voor de beide mannen. Fietsenmerk Bianchi had nieuwe, verbeterde tijdritfietsen in laten vliegen. De renners hadden er door de late levering nog niet op kunnen trainen, waardoor de tijdrit uitliep op een drama. Ten Dam (negende) en Mollema (tiende) bleven net binnen de top tien. Steven Kruijswijk werd in de schaduw van de twee kopmannen knap vijftiende en lijkt de stijgende lijn weer te pakken te hebben na een slepende blessure. Kruijswijk werd in september 2013 geopereerd aan een vernauwde liesslagader.

Bauke Mollema Laurens ten Dam

Augustus was een goede maand voor de ploeg. Mollema trok zijn goede laatste week in de Tour door naar de Clásica San Sebastián, waar hij achter Alejandro Valverde tweede werd. Youngsters Kelderman en Hofland vertrokken met het oog op de naderende Vuelta naar de Verenigde staten, waar ze de Tour of Utah reden. Hofland zette de stijgende lijn van zijn seizoen voort en griste twee etappezeges mee, terwijl Kelderman vijfde werd in het eindklassement. Theo Bos pakte eindelijk eens een zege in een WorldTour-wedstrijd door de derde rit in de Ronde van Polen te winnen. Robert Gesink, die zijn rentree op het hoogste niveau maakte, werd daar verdienstelijk achtste. Daarnaast waren Lars Petter Nordhaug (winst op de Noordkaap in rit één) en Kruijswijk (eindwinnaar) op dreef in de Artic Race of Norway en bleek Boom op La Redoute en in de Eneco Tour net een maatje te klein voor Tim Wellens. De voormalige veldrijder werd tweede in de eindrangschikking.

Belkin trok vervolgens met een sterke ploeg naar de Vuelta a España. Gesink, Ten Dam, Kelderman en Hofland reisden allemaal af naar Jerez de la Frontera voor de start van de Spaanse rittenkoers. Helaas liep de Vuelta uit op een teleurstelling voor de ploeg. Hofland moest – op zijn verjaardag nota bene – in rit negen ziek afstappen, terwijl Laurens ten Dam er niet aan te pas kwam. De dan 33-jarige klimmer werd pas 44ste. Wilco Kelderman besloot zijn tweede grote ronde van het jaar gezien zijn leeftijd op een knappe veertiende plaats, maar was daar zelf niet helemaal tevreden mee. Achteraf was het misschien te veel van het goede, oordeelde het talent zelf.

Robert Gesink

Robert Gesink was wél goed bezig in het ijzersterke deelnemersveld en lijkt zijn hartprobleem definitief achter zich te hebben gelaten. De geboren Varssevelder gaf echter op voorafgaand aan de achttiende etappe. Zijn vriendin Daisy kampte met zwangerschapscomplicaties. Gesink stond op het moment van zijn meer dan begrijpelijke opgave op een knappe zevende plaats.

Na de Vuelta was het beste er bij het merendeel van de ploeg wel af. Vanmarcke (Tour of Alberta), Bos (Alberta en Tour de l’Eurométropole) en Hofland (Tour of Hainan) boekten nog dagzeges, maar in de grotere koersen speelden de mannen van Belkin niet echt meer mee, waarna de ploeg de WorldTour als twaalfde afsloot.

Transfers

George Bennett

Team LottoNL-Jumbo is er op papier sterk op achteruit gegaan. De ploeg heeft heel veel kwaliteit en ervaring ingeleverd en heeft eigenlijk alleen maar versterkingen in de breedte gehaald. Renners als George Bennett (foto), Brian Bulgac, Kevin De Weert en Timo Roosen (neoprof) werden vooral als ondersteuning van de kopmannen gehaald. Bert-Jan Lindeman, – al is hij natuurlijk al wat ouder – Mike Teunissen en Tom Van Asbroeck (winnaar Europe Tour 2014) lijken de grootste aanwinsten voor de komende jaren. Vooral Teunissen (eveneens neoprof) lijkt een mooie toekomst tegemoet te gaan. Hij won afgelopen jaar bijvoorbeeld Parijs-Roubaix voor beloften.

In tegenstelling tot de zeven nieuwe renners, vertrokken een groot aantal ervaren krachten. Zo verloor de ploeg onder meer kopmannen Bauke Mollema (Trek Factory Racing), Lars Boom (Astana) en Theo Bos (MTN-Qhubeka). Maar ook sterke knechten als Nordhaug (Sky), Clement (IAM Cycling) en Garaté (gestopt) verlieten de ploeg. Met name het vertrek van Mollema en Boom is een aderlating voor het team en het is nog maar de vraag welke renners nu in het achtergelaten gat kunnen springen. De selectie bestaat dit jaar uit 25 renners, wat aan de smalle kant is.

Nieuwe renners:
flag-nz George Bennet (Cannondale)
flag-nl Brian Bulgac (Giant-Shimano)
flag-be Kevin De Weert (Omega Pharma-Quick Step)
flag-nl Bert-Jan Lindeman (Rabobank Develoment Team)
flag-nl Timo Roosen (Rabobank Development Team)
flag-nl Mike Teunissen (Rabobank Development Team)
flag-be Tom Van Asbroeck (Topsport Vlaanderen-Baloise)

Uitgaande renners:

Stef Clement

flag-au Jack Bobridge (Team Budget Forklifts)
flag-nl Jetse Bol (Cyclingteam De Rijke)
flag-nl Lars Boom (Astana)
flag-nl Theo Bos (MTN-Qhubeka)
flag-au Graeme Brown (Drapac Professional Cycling)
flag-nl Stef Clement (IAM Cycling)
flag-es Jean Manuel Garate (gestopt)
flag-fr Jonathan Hivert (Bretagne-Séché Environnement)
flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing)
flag-no Lars Petter Nordhaug (Team Sky)
flag-au David Tanner (IAM Cycling)
flag-nl Dennis van Winden (Synergy Baku Cycling Project)

De renners voor 2015
Nu er met Mollema, Boom en Bos in principe drie kopmannen vertrekken, komt er komend seizoen meer druk bij de andere kopmannen te liggen. Wilco Kelderman en Moreno Hofland – beiden nu nog 23 jaar – kunnen zich niet meer onder het stempel talent verschuilen. Van hen worden, evenals van Robert Gesink, Laurens ten Dam, Steven Kruijswijk en Sep Vanmarcke, prestaties verwacht. Met de laatst genoemde hebben ze voor de komende jaren overigens wel dé man van de kasseienklassiekers in de ploeg. Volgens ploegleider Merijn Zeeman is Team LottoNL-Jumbo misschien wel het sterkste blok voor die wedstrijden. En mocht Vanmarcke in Vlaanderen of Roubaix op het hoogste podium staan, dan kan het seizoen eigenlijk al niet meer stuk. Maar dat valt of staat wel met de prestaties van Vanmarcke. Mocht de Belg een blessure oplopen of wordt hij tijdens de belangrijke wedstrijden geteisterd door pech, dan zal de formatie waarschijnlijk geen plan-B achter de hand hebben.

Wilco Kelderman

De kern voor de grote rondes is wat groter. Met Gesink, Kelderman, Ten Dam en Kruijswijk heeft de ploeg genoeg opties achter de hand. Hoe dat in de praktijk gaat moet de toekomst uitwijzen, want het staat al zo goed als vast dat alle vier de kopstukken actief zullen zijn in de Tour. Kruijswijk gaat echter wel als kopman naar de Giro en hoopt daar in de top tien te eindigen. In de Tour moeten Gesink, Kelderman en Ten Dam met de wereldtop wedijveren. In de Vuelta gaat de ploeg waarschijnlijk vrijbuiten, tenzij pech of blessureleed de ambities van de kopstukken in de Giro of Tour een knak geeft. Voor de massasprints rekent de equipe op jongelingen Hofland en Van Asbroeck. Een uitgesproken kopman voor de heuvelklassiekers heeft Team LottoNL-Jumbo niet, maar Gesink, Paul Martens en voor het eerst ook Kelderman mogen het daar proberen.

Selectie Team LottoNL-Jumbo 2015
flag-nz George Bennett 07-04-1990
flag-nl Brian Bulgac 07-04-1988
flag-be Kevin De Weert 27-05-1982
flag-nl Rick Flens 11-04-1983
flag-nl Robert Gesink 31-05-1986
flag-nl Marc Goos 30-11-1990
flag-nl Moreno Hofland 31-08-1991
flag-nl Martijn Keizer 25-03-1988
flag-nl Wilco Kelderman 25-03-1991
flag-nl Steven Kruijswijk 07-06-1987
flag-nl Tom Leezer 26-12-1985
flag-nl Bert-Jan Lindeman 16-06-1989
flag-nl Barry Markus 17-07-1991
flag-de Paul Martens 26-10-1983
flag-nl Timo Roosen 11-01-1993
flag-nl Bram Tankink 03-17-1978
flag-nl Laurens ten Dam 13-11-1980
flag-nl Mike Teunissen 25-08-1992
flag-nl Maarten Tjallingii 05-11-1977
flag-be Tom Van Asbroeck 19-04-1990
flag-nl Nick van der Lijke 23-09-1991
flag-nl Jos van Emden 18-02-1985
flag-be Sep Vanmarcke 28-07-1988
flag-de Robert Wagner 17-04-1983
flag-be Maarten Wynants 13-05-1982

Lees ook:
Overzicht wielerploegen 2015

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.