Wielertransfers 2013: Cannondale, Wanty, Cofidis, Yellow Fluo, …
vrijdag 22 november 2013 om 19:56

Wielertransfers 2013: Cannondale, Wanty, Cofidis, Yellow Fluo, …

peloton algemeen

foto: Sirotti

Het Europese wielerjaar is ten einde. Veel renners kennen door het stoppen van verschillende formaties nog geen werkgever voor volgend jaar. De tijd begint voor hen langzaam te dringen. Het wordt dan ook gevoelig drukker op de transfermarkt. In de rubriek ‘Wielertransfers 2014’ bundelt WielerFlits regelmatig de laatste nieuwtjes op transfergebied.

Cannondale
Cannondale heeft zijn selectie voor volgend jaar rond. Dat schrijft Spaziociclismo. De Italiaanse WorldTour-formatie zal in 2014 aantreden met zeventwintig renners. Zoals al eerder gemeld zijn Marco Marcato, Oscar Gatto, George Bennett en de talenten Alberto Bettiol , Davide Formolo, Matej Mohoric en Davide Villella de nieuwkomers, maar hiertegenover staan natuurlijk ook renners die de ploeg moeten verlaten. Dat Lucas Haedo (Sky Dive Dubai), Maciej Paterski (CCC) en Brian Vandborg hier onder vallen was al bekend, maar ook voor Stefano Agostini (die al op non-actief stond wegens een positieve test), Federico Canuti, Mauro Da Dalto, Tiziano Dall’Antonia en Nariyuki Masuda is geen plek meer.

Frederik Backaert
Frederik Backaert maakt volgend seizoen zijn profdebuut voor Wanty-Groupe Gobert. De 23-jarige Belgische belofte komt over van de opleidingsploeg van Omega Pharma-Quick Step. Backaert is gespecialiseerd in Ardennenkoersen, en werd dit jaar negende in het Circuit de Wallonie.

Staf Scheirlinckx & Andy Cappelle
Oudgedienden Staf Scheirlinckx en Andy Cappelle zullen de overstap vanaf Wanty’s voorganger Accent Jobs-Wanty naar de nieuwe formatie niet maken. De twee Belgen hebben daardoor besloten een punt te zetten achter hun loopbaan. De 34-jarige Scheirlinckx (o.a. Cofidis, Silence-Lotto) is prof sinds 2000, won slechts één keer maar werd in 2011 wel achtste in de Ronde van Vlaanderen, terwijl zijn leeftijdsgenoot Cappelle (o.a. Landbouwkrediet, Quick Step) er een carrière van twaalf jaar op heeft zitten en onder meer de Sparkassen Giro (2007) won. Hun landgenoot Koen Barbé is er na het afscheid van zijn ploeg Crelan eveneens niet in geslaagd een nieuwe werkgever te vinden, en hangt ook zijn fiets aan de spreekwoordelijke wilgen. De 32-jarige Barbe maakte in 2004 zijn profdebuut en pakte een jaar later in de GP Rudy Dhaenens zijn enige overwinning.

Staf Scheirlinckx

Cyril Bessy & Arnaud Labbe
Ook Cyril Bessy, die moest opkrassen bij Cofidis, heeft besloten zijn carrière te beëindigen. De 27-jarige Fransman heeft er pas vijf profseizoenen opzitten, en won daarin de Classic Loire Atlantique en twee ritten in de Ronde van de Elzas. Zijn tien jaar oudere ploeggenoot Arnaud Labbe mag ook niet blijven bij Cofidis, maar kiest ervoor zijn loopbaan door te trekken bij de amateurs. Volgens Sud Gironde Cylisme gaat hij namelijk rijden voor het clubteam CC Périgueux Dordogne.

Manuele Cardoso & Alexandre Pliuschin
Net als Labbe doen ook Manuele Cardoso en Alexandre Pliuschin in 2014 een stapje terug. De Portugese sprinter Cardoso, in het recente verleden nog actief in de WorldTour namens RadioShack en Footon-Servetto, kon niet rekenen op een contractverlenging bij het ProContinentale Caja Rural, en keert terug naar zijn geboorteland om te gaan koersen voor het continentale Banco BIC-Tavira. De Moldaviër Pliuschin, voormalig winnaar van de Ronde van Vlaanderen U23, moest weg bij IAM Cycling, een heeft een contract ondertekend bij de nieuwe continentale ploeg Sky Dive Dubai.

Yellow Fluo
Francesco Chicchi rijdt ook volgend jaar rond in een fluor-geel tenue. De Italiaanse sprinter heeft namelijk zijn contract bij het huidige Vini Fantini, dat in 2014 onder leiding van manager Luca Scinto een doorstart maakt als Yellow Fluo, verlengd, zo meldt Biciciclismo. Datzelfde Yellow Fluo richt zich verder nadrukkelijk op te toekomst met het aantrekken van de Italiaanse beloften Gianni Bellini (21), Samuele Conti (22) en Andrea dal Col (22). Zij zijn na de komst van Simone Ponzi (Astana) pas de respectievelijk tweede, derde en vierde aanwinst van de Italiaanse ProContinentale-formatie.

Chicchi Francesco

Carlos Gimenez
Ook een ander ProContinentaal-team, Androni Giocattoli, denkt nadrukkelijk aan de toekomst. De toekomstige werkgever van Johnny Hoogerland en Kenny van Hummel heeft namelijk de pas 18-jarige Venezolaanse junior Carlos Gimenez vastgelegd voor 2015 en de daaropvolgende drie seizoenen.

Takashi Miyazawa
Takashi Miyazawa rijdt in 2014 voor het continentale Vini Fantini-Nippo. Dat schrijft CicloWeb. De Japanse sprinter kon niet rekenen op een langer verblijf bij Saxo-Tinkoff. Vini Fantini-Nippo is een voortzetting van de continentale Nippo-ploeg, met Vini Fantini als nieuwe hoofdsponsor, en dus niet te verwarren met het hierboven genoemde ProContinentale Yellow Fluo, de formatie van Luca Scinto waar Vini Fantini de afgelopen jaren hoofdsponsor van was.

Mikael Cherel & Arnaud Jouffroy
Tot slot nog positief en minder positief nieuws uit Franse hoek. Om te beginnen met het eerste: Mikael Cherel heeft zijn contract bij AG2R La Mondiale met één seizoen verlengd. Dat meldt Spaziociclismo. Cyclism’Actu komt met iets minder bemoedigends. Veldrijder Arnaud Jouffroy keert namelijk terug naar amateurniveau. De 23-jarige Fransman van Telenet-Fidea stond enkele jaren terug te boek als enorm talent, en werd in 2010 in Tabor nog wereldkampioen bij de beloften, maar door verschillende hardnekkige blessures kon hij zijn belofte nimmer inlossen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.