Wielerweekend: Koers in eigen land, oude bekenden in Turkije en een bitterkoude La Doyenne
Foto: Tour of Turkey
vrijdag 22 april 2016 om 12:30

Wielerweekend: Koers in eigen land, oude bekenden in Turkije en een bitterkoude La Doyenne

Komend wielerweekend kent geen overvol programma, maar de liefhebber heeft genoeg wedstrijden waaruit hij kan kiezen. Op zondag begint de Ronde van Turkije volgt de ontknoping van de Ronde van Kroatië. Bovendien is er op zaterdag in eigen land een heuse polderkoers via een livestream te volgen. WielerFlits blikt vooruit. Zaterdag
flag-hr Tour of Croatia (2.1)
De Ronde van Kroatië kent dit weekend zijn ontknoping. Op zaterdag is er een veertig kilometer lange ploegentijdrit in Istrië, de meest westelijke provincie van Kroatië. De slotrit op zondag is zeker niet gemakkelijk. Het plaatselijke parcours kent een finishstraat op klinkers in het historische centrum van de hoofdstad Zagreb met stukken waarin het stijgingspercentage oploopt tot 15%. Daar valt waarschijnlijk de beslissing. Vorig jaar demonstreerde Paterski zijn goede vorm door in de leiderstrui de slotetappe te winnen.

De etappes zijn zaterdag en zondag live te volgen via Eurosport. Op zaterdag begint de uitzending om 14:30, de dag erop is dat een half uur later.

Voorbeschouwing Tour of Croatia 2016


flag-nl Arno Wallaard Memorial (1.2)
Zaterdag staat in Zuid-Holland met de Arno Wallaard memorial een UCI-koers (1.2) op het programma. De koers – voorheen bekend als de Omloop van de Alblasserwaard – is vernoemd naar oud-renner Arno Wallaard, die in 2006 op 26-jarige leeftijd plotseling aan een hartstilstand overleed.

De wedstrijd met start en aankomst in Meerkerk presenteert zich als de mooiste polderkoers van Nederland. In de Alblasserwaard wacht de renners een route van 184,5 kilometer. Na twee grote lussen van 76 kilometer volgt een omloop van 6,5 kilometer, die vijf keer afgelegd moet worden.

Op de erelijst prijken voor Nederlandse begrippen enkele grote namen. Lieuwe Westra won in 2009, Dylan van Baarle zegevierde in 2012. Vorig jaar ging de zege naar Jasper Bovenhuis. De wedstrijd is live te volgen via een livestream. De start is om 14:30, de aankomst wordt verwacht rond half zeven.

Website organisatie
Deelnemerslijst


flag-nl EPZ Omloop van Borsele (1.1)
Voor de vrouwen staat er dit weekend geen WorldTour-koers op het programma, maar zij kunnen zich in Zeeland zaterdag opmaken voor de 136 kilometer lange Omloop van Borsele. De wedstrijd bestaat uit een tijdrit op vrijdag en een wegrit op zaterdag, maar er is geen gezamelijk klassement. Op de startlijst prijken onder meer de namen van Chantal Blaak en Ellen van Dijk (Boels – Dolmans), Lucinda Brand (Rabobank Liv), Kirsten Wild (Hitec Products), Giorgia Bronzini (Wiggle High5), Lisa Brennauer en Elena Cecchini (Canyon SRAM). Anna van der Breggen rijdt vandaag wel de tijdrit, maar staat zaterdag niet aan de start van de wegkoers. Vorig jaar was het Wild die in ‘s-Heerenhoek als eerste de finish passeerde. Het was de vijfde keer dat zij de wedstrijd op haar naam schreef.

Website organisatie
Deelnemerslijst


flag-tr Ronde van Turkije (2.HC)
Zondag gaat de Ronde van Turkije (2.HC) van start. De achtdaagse heeft sinds dit jaar een nieuwe organisatie, wat de informatievoorziening niet te goede is gekomen. Het gebrek aan duidelijke profielen en een deelnemerslijst is de reden dat we in plaats van een uitgebreide voorbeschouwing op deze plek aandacht besteden aan deze wedstrijd.

Er zijn twee aankomsten bergop, in Elmali en Selcuk. De overige etappes zullen in een sprint worden uitgevochten. De etappekoers start nu in tegenstelling tot voorgaande jaren met een rit met start en aankomst in Istanboel. Na een lange verplaatsing gaat het maandag verder in Cappadocië, waar vandaan koers wordt gezet richting de kust. Aan de Turkse Rivièra worden onder meer de badplaatsen Alanya, Kemer en Marmaris aangedaan. De slotrit gaat van Marmaris naar Selcuk.

parcours_turkey

Het deelnemersveld bestaat uit zestien teams, een pak minder dan de 21 van vorig jaar. Dit komt mede door de onveilige situatie in het land. UnitedHealthcare werd door de Amerikaanse overheid afgeraden naar Turkije te reizen en blijft daarom thuis. Met slechts twee WorlTour teams (Lampre-Merida en Lotto Soudal) is de bezetting minder dan voorheen. In de vlakke ritten mogen we een duel verwachten tussen André Greipel (Lotto Soudal) en Sacha Modolo (Lampre-Merida). De Belg Stig Broeckx (Lotto Soudal) maakt twee maanden na zijn aanrijding met een motor in Kuurne-Brussel-Kuurne zijn rentree. Titelverdediger Kristijan Durasek is kopman bij Lampre-Merida, maar met een valpartij in de Giro dell’Appennino was zijn voorbereiding verre van optimaal.

Doordat het continentale Parkhotel Valkenburg een uitnodiging ontving, staan er zes Nederlanders aan de start. CCC Sprandi Polkowice brengt routinier Davide Rebellin. De 44-jarige Italiaan werd in 2014 nog vijfde in het eindklassement. Opvallende naam op de deelnemerslijst is die van Mustafa Sayar. De 26-jarige Turk won in 2013 het eindklassement, maar de zege werd hem ontnomen nadat hij betrapt werd op doping. In de Tour of Mersin maakte hij eerder deze maand met een vierde plaats zijn wederopwachting in het shirt van Torku Şekerspor.

De etappes worden iedere dag live uitgezonden door Eurosport. Zondag begint de uitzending om 12:00 op Eurosport 2.

Website organisatie
Voorlopige deelnemerlijst


flag-fr La Roue Tourangelle (1.1)
In Frankrijk staat met de vijftiende editie van La Roue Tourangelle zondag weer een wedstrijd in de Coupe de France op het programma. Een peloton met voornamelijk Franse renners gaat over een geaccidenteerd parcours in 192 kilometer van Beaumont en Veron naar Tours. Deze wedstrijd door Loirestreek gaat langs maar liefst 25 kastelen. Onderweg komen de renners 23 beklimmingen tegen.

Alle Franse profteams staan aan de start, waardoor het publiek onder meer Samuel Dumoulin (AG2R La Mondiale), Pierrick Fedrigo en Frans kampioen Steven Tronet (beiden Fortuneo-Vital Concept) en oud winnaars Mickaël Delage en Lorrenzo Manzin (FDJ) te zien krijgt. Namens Wanty-Groupe Gobert staan onder meer Kenny Dehaes en Roy Jans aan de start. Metec-TKH is de enige Nederlandse ploeg op de startlijst.

La Roue Tourangelle

Website organisatie
Deelnemerslijst


flag-be Luik-Bastenaken-Luik (1.WT)
Luik-Bastenaken-Luik vormt zondag het sluitstuk van de voorjaarsklassiekers. De weersverwachtingen geven de slijtageslag een extra dimensie. Met een gevoelstemperatuur van nul graden staat de renners een koude editie te wachten. Volgens Weerplaza mogen we zelfs stevige buien en een enkele keer onweer verwachten. De wind is met windkracht vier stevig. Doordat deze uit het noordwesten komt, is dit tijdens de finale nadelig voor eventuele vluchters.

Of de renners daadwerkelijk te maken krijgen met zware weersomstandigheden, kunnen we aanstaande zondag op tv terugzien. De voorbeschouwing en de koers zijn vanaf 13.45 uur live te zien op NOS.nl en NPO 1. Sporza start om 14:05 met de uitzending. Kijkers van Eurosport kunnen inschakelen om 15:15.


Waar rijden de Nederlanders
Tour of Croatia (9)
Boy van Poppel (Trek-Segafredo), Martijn Verschoor (Novo Nordisk), Coen Vermeltfoort, Taco van der Hoorn, Luuc Bugter, Robbert de Greef, Daan Meijers, Jetse Bol, Wouter Mol (allen Join-S|De Rijke)

Luik-Bastenaken-Luik (19)
Koen Bouwman, Bert-Jan Lindeman, Dennis van Winden, Robert Gesink, Bram Tankink (LottoNL-Jumbo), Nick van der Lijke, Johnny Hoogerland, Antwan Tolhoek, Michel Kreder, Reinier Honig, Huub Duijn, Maurits Lammertink en Pieter Weening (Roompot Oranje Peloton), Sam Oomen (Giant-Alpecin), Lieuwe Westra (Astana), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert), Tom-Jelte Slagter (Cannondale), Wout Poels (Sky)

Ronde van Turkije (6)
Jochem Hoekstra, Bram Nolten, Jasper Ockeloen, Sven van Luijk, Remco te Brake, Peter Schulting (Parkhotel Valkenburg)

La Roue Tourangelle (12)
Johim Ariesen, Tijmen Eising, Jasper Hamelink, Sjoerd Kouwenhoven, Stefan Kreder, Stef Krul, Jim Lindenburg en Maarten van Trijp (Metec-TKH), Piotr Havik en Bob Schoonbroodt (Team 3M), Rob Ruijgh (Crelan-Vastgoedservice), Wayne Stijns (Differdange-Losch)

RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
22 april 2016 13:37
Ik rijd zelf morgenochtend de Arno Wallaard Memorial voor Junioren! Ben benieuwd hoe de wind zal staan.
22 april 2016 17:38
Succes Niels!
22 april 2016 19:52
Idd! Ter referentie zou ik naar wat beelden van ene P.Sagan kijken, die schijnt wel een aardig stukje te kunnen fietsen

Om te reageren moet je ingelogd zijn.