Wiggins en Sky ontkennen misbruik TUE’s
foto: Sirotti
maandag 5 maart 2018 om 11:57

Wiggins en Sky ontkennen misbruik TUE’s

Bradley Wiggins heeft zich op Twitter uitgelaten over het rapport van het Britse Digital, Culture, Media and Sports Committee. De Brit stelt dat hij niets tot zich heeft genomen wat niet medisch noodzakelijk was. Verder claimt Wiggins binnenkort met een uitgebreide reactie te komen. Ook Sky, de ploeg waar Wiggins destijds reed, ontkent alle aantijgingen.

In het rapport komt onder meer naar voren dat Wiggins in aanloop naar de Tour de France van 2012 door middel van een TUE corticosteroïden heeft gebruikt. Een TUE (therapeutic use exemption) is een uitzonderingsgeval waarbij een renner een normaliter verboden middel mag gebruiken om ziekte tegen te gaan. Er worden twijfels gezet bij de medische noodzakelijkheid van deze TUE en de mate waarin Wiggins geprofiteerd heeft van deze middelen. Volgens de onderzoekers werden meerdere renners van Sky geprepareerd met triamcinolone om zo de Tour de France van 2012 beter aan te kunnen vatten. In deze Tour werd Wiggins eerste en ploeggenoot Chris Froome tweede op bijna vier minuten.

Ook Sky heeft gereageerd op de aantijgingen van het parlementaire onderzoek. In een bericht op de website van de ploeg spreekt het team alle beschuldigingen tegen.  “In het rapport wordt beweerd dat medicatie is gebruikt om prestaties te bevorderen, we spreken dit sterk tegen”, luidt de reactie van Sky. Het team wil nog eens benadrukken dat het staat voor een schone wielersport. “We zijn vastberaden om een omgeving te creëren waarin renners op het best van hun kunnen presteren, en dit op een schone manier”, stelt de voormalige ploeg van Wiggins.

RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
6 maart 2018 04:43
... en in die ene etappe waar Froome het net nodig had, schrijft de dokter gewoon 2x de toegestane waarde voor zodat hij de Vuelta kan winnen. Makkelijk.
6 maart 2018 08:00
TUE's zijn voor paratleten.
6 maart 2018 09:33
Er blijken ook essentieële gegevens van computers gewist te zijn en/of bewust niet opgeslagen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.