WK-favorieten leggen de druk bij Nys
vrijdag 31 januari 2014 om 15:44

WK-favorieten leggen de druk bij Nys

De tijd voor de start van het wereldkampioenschap veldrijden 2014 begint te korten, en dus worden vele renners nerveus. In de talrijk vergeven interviews wordt de druk van topfavoriet dit jaar bij slechts één man gelegd: Sven Nys. De huidige wereldkampioen domineerde de voorbije weken, en is niet bang om met de hoogste verwachtingen naar Hoogerheide af te zakken. Wat verwachten de andere favorieten? WielerFlits bundelde de uitspraken van de belangrijkste kanshebbers op de wereldtitel.

“Wie speelde de voorbije weken verstoppertje? Wie verrijst op het o zo belangrijke wereldkampioenschap?”, vragen vele kenners zich af. Niels Albert kan alvast één van hen zijn. De Tremelonaar was alles behalve in goeden doen in de voorbije crossen, maar toch voelt hij zich goed. Dat vertelde hij aan website Cyclo-cross.info. “Het gaat goed met mij, en ik verkeer in een goede conditie”, aldus Albert. “Zondag wil ik gewoon mijn eigen ding doen, en met niemand bezig zijn. Zelf gaten dichten moet ik niet. Sven Nys de grote favoriet, dus mag hij het oplossen. Ik ga toekijken hoe goed hij écht is.”

Francis Mourey, die bij winst de eerste Franse wereldkampioen sinds Dominique Arnold in 1993 kan worden, deelt de mening van Albert. “Sven Nys steekt op dit moment gewoon boven de rest uit. Net achter hem vinden we een groep van een zestal renners die het hem lastig kan maken”, vertelde Mourey tegenover Cyclism’ Actu. Toch heeft de Fransman hoge ambities. “Als de wereldtitel er in zit, is dat mooi meegenomen, maar ik ga resoluut voor het podium. In de wereldbeker lukte het mij al het gehele jaar om vooraan te eindigen, dus waarom zou dat mij zondag op het WK dan niet lukken?”

Lars van der Haar

Wereldbekerwinnaar Lars van der Haar laat zich niet verleiden tot pittige uitspraken. “Lars Boom deed dat in het verleden wel, maar ik doe daar niet met mee. Ik kijk alleen naar mezelf”, aldus Van der Haar op HLN.be. Ook op de uitspraken van Sven Nys, die zichzelf tot topfavoriet uitriep wil hij niet reageren. “Hij doet maar”, blijft de jonge Nederlander kalm. “Hij en de andere Belgen spelen gewoon een spelletje. Ze hebben dat altijd gedaan. Er zijn altijd mensen die daaronder bezwijken, maar daar hoor ik niet bij. Laten we zondag gewoon de wedstrijd afleggen en kijken wat er echt gebeurt.”

Iedereen is het er dus over eens dat Sven Nys zondag als topfavoriet aan de mondiale titelstrijd begint. En dat is ook Nys zelf, die de druk niet afhoudt. “Ik ben klaar voor de strijd”, zei de huidige wereldkampioen aan Sporza. “De voorbije weken heb ik reeds bewezen dat ik bij elk mogelijk scenario kan winnen, en dat maakt mij rustig. Ook als ik niet met de zege naar huis ga, kan ik daar vrede mee nemen, want de Belgische kampioenentrui heb ik al binnen.” Zijn grootste concurrenten ziet hij in de personen van Stybar en Van der Haar. “Omdat ze zo snel zijn, maar schrik heb ik er niet van.”

Lees ook:
Voorbeschouwing WK veldrijden 2014

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.