Woedende Devenyns: “We hadden niet meer mogen koersen”
Foto: Sirotti
maandag 30 mei 2016 om 10:21

Woedende Devenyns: “We hadden niet meer mogen koersen”

Dries Devenyns schreef zondag de Baloise Belgium Tour  op zijn naam, maar als het aan hem lag, werd er niet meer gekoerst na aanrijding van zaterdag. “We hebben als peloton een kans gemist om een duidelijk signaal te geven”, stelt hij tegenover Het Nieuwsblad. “Hoe is het in godsnaam mogelijk dat er nog gekoerst werd?”

De renner van IAM Cycling is erg teleurgesteld in de houding van het peloton. “Ik heb vooral woede in mij”, geeft hij aan. “Waarom kunnen alle renners niet op dezelfde manier reageren? In het peloton heerst een gebrek aan solidariteit. Het peloton is daarmee cru gezegd een afspiegeling van de maatschappij. Het is zeer spijtig om dat te ervaren. Als we niet hadden gekoerst, dan hadden we een duidelijk signaal kunnen geven: zo kan het niet verder. Nu hebben we die kans gemist.”

Devenyns was allerminst de enige die niet wilde starten. “We waren met veel”, meent hij. “Als je voor de start een enquête had gehouden in het peloton met de vraag of de renners zin hadden om te koersen, zou je schrikken van de uitslag. Maar toch wordt er weer gekoerst. Hoe dat komt, weet ik niet. Er is alweer geen eensgezindheid in het peloton. Reed ik niet voor een ploeg en koerste ik individueel, dan verscheen ik nooit aan de start.”

De valpartij op zaterdag werd volgens ooggetuigen veroorzaakt door twee motards die over het fietspad het peloton wilden inhalen in de afdaling van La Redoute. Daarbij kwamen ze ten val en richtten ze een behoorlijke ravage aan, met Stig Broeckx als grootste slachtoffer. De Belg heeft twee bloedingen in de hersenen.

RIDE Magazine
34 Reacties
Sorteer op:
30 mei 2016 15:18
Slachtoffer c.q. slaaf van het systeem. ;)
30 mei 2016 15:33
Staken is een volkssport in Belgie.
30 mei 2016 15:37
Stake is ook een Noorse wielrenner. ;)
30 mei 2016 15:59
haha
30 mei 2016 16:23
Had Devenijns als leider in het klassement dan niet gewoon verantwoording moeten nemen als leider bij een niet starten staking. Achteraf klagen is altijd zo gemakkelijk.
30 mei 2016 16:44
@koos1 Ja, maar achteraf zeggen hoe iemand het eigenlijk had moeten doen is nog veel makkelijker.
30 mei 2016 19:21
@horsm geen hypocrisie, daarvoor is dit onderwerp te ernstig en te serieus. Wel vindt ik dat je op dat moment moet handelen 'vanuit je hart' en als je dat niet doet, moet ook niet achteraf 'vanuit je hart' gaan afgeven op anderen.

Als hij gestopt was: alle respect! Als hij doorgaat omdat het nou eenmaal zijn werk (en brood) is, ook alle respect. Maar maak een keuze, snappie?
30 mei 2016 21:25
Waarom afstappen, in Gent-Wevelgem is men toch ook niet afgestapt toen Antoine Demoitié om het leven is gekomen ? Ongelukken gebeuren nu éénmaal, als je gewoon gaat fietsen kun je ook door een auto omver worden gereden. Het is een kwestie van geluk / ongeluk.
30 mei 2016 23:10
Had dan gewoon niet meer opgestapt. Dit is achteraf gelul van iemand met de ruggegraat van een weekdier. We moeten inderdaad van onze werkgevers allemaal wel eens iets doen waar we vraagtekens bij zetten, maar wanneer dit echt tegen je principes ingaat heb je nog altijd een keuze. Je bent werknemer, geen slaaf.

Deze man heeft dus geen ruggegraat of geen principes. En daar walg ik van. Die krokodillentranen achteraf gaan nergens over.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.