Zuid-Afrika kondigt zesdaagse rittenkoers aan voor 2018
foto: Sirotti (archief)
vrijdag 10 maart 2017 om 17:13

Zuid-Afrika kondigt zesdaagse rittenkoers aan voor 2018

In het eerste kwartaal van 2018 zal in Zuid-Afrika een nieuwe rittenkoers verreden worden. Dat heeft Cycling South Africa bekendgemaakt. De wielerbond heeft een akkoord gesloten met organisator SweetSpot. Het gaat om een UCI-wedstrijd van zes dagen.

“Dit is een mijlpijl voor Cycling South Africa, omdat het een enorme leegte opvult in onze racekalender. Dimension Data kan hierdoor op eigen bodem koersen en het Zuid-Afrikaanse publiek kan in het echt zien hoe goed ze zijn”, zegt bondsvoorzitter William Newman, die daarnaast aangeeft dat de nationale wielerbond werkt aan de komst van een vrouwenkoers.

De wedstrijd wil de inkomsten laten beheren door een overkoepelende non-profitorganisatie. Die zal het evenement besturen en houdt toezicht op de verdeling van de inkomsten die behaald worden. SweetSpot heeft al ervaring met het organiseren van de Tour of Britain. “We zijn zeer verheugd dat we samen met Cycling South Africa deze, in potentie iconische, wedstrijd kunnen creëren”, aldus SweetSport-topman Hugh Roberts.

“We hebben al geluiden opgevangen van topploegen die heel enthousiast zijn. Veel van hen zakken buiten het seizoen om naar Zuid-Afrika af om te trainen”, zegt Roberts. Onder meer renners van Orica-Scott, Sunweb en Sky verbleven daar afgelopen winter.

RIDE Magazine
14 Reacties
Sorteer op:
10 maart 2017 17:29
Leuk initiatief

Edit redactie: Bedankt, we hebben het iets anders geformuleerd.
10 maart 2017 18:11
Van de zomer ging ook zo'n filmpje viral van een mooie beklimming in Namibie (geloof ik?). Nog zoveel klimmetjes onder de radar, leukleukleuk.
10 maart 2017 19:07
In Zuid Afrika kan je volgens mij prima een interessante koers op de kaart zetten. Heeft voor het 1e kwartaal het grote voordeel van aangename temperaturen in ons gure voorjaar zonder noemenswaardig tijdverschil. Dat laatste is ook wat waard en een groot voordeel t.o.v. Down Under.
10 maart 2017 19:18
Zuid-Afrika is een logische plek om een koers te organiseren: er wordt al aardig gewielrend daar, ze hebben zelfs een WT-team, dus er is een goede kans op lokale belangstelling en ondersteuning i.t.t. sommige andere koersen (*kuch* kamelen *kuch*). En het is natuurlijk een mooi land waar je een gevarieerd parcours kunt uitzetten.
10 maart 2017 21:08
Het land heeft zoveel te bieden, dus dat moet wel mooie beelden opleveren! Ik ben benieuwd of het er daadwerkelijk van komt en welke categorie het krijgt toebedeeld.
10 maart 2017 22:09
Ben benieuwd, dit kan echt een hele mooie koers worden. Eerste kwartaal zou dan dus al februari moeten zijn wil je een beetje een leuk deelnemersveld. Maart is packed met wedstrijden.
10 maart 2017 22:44
ik vroeg me al een tijdje af waarom er geen koers in ZA was. Ze hebben daar geweldige wegen door glooiend landschap.
10 maart 2017 23:05
Kan fantastische beelden opleveren als er leuke routes worden uitgezet en wat alsjewint ook al zegt: qua tijdzone beter dan Australië of Z-Amerika
Hopelijk wordt t wat!
10 maart 2017 23:29
@slossborn: ze hebben er wel behoorlijk last van potholes. Als je daar als renner doorheen rijdt dan krijg je massale valpartijen..
11 maart 2017 09:43
Mooi, hier is het fantastisch en legendarisch omdat een lokaal altruïstisch clubje een paar renners op een fiets gezet heeft (verder heeft het land net zoveel wielercultuur als het Midden-Oosten) en omdat het zo'n geweldig land is.

Politiek is de situatie hier niet direct veel florissanter dan in Turkije en er zijn hier genoeg misstanden die in de afgelopen jaren juist toenemen, zelfs op gebied van ras. Echt, teveel mensen hier hebben een dubbele standaard als je het mij vraagt... Is dit omdat veel vriendjes en vriendinnetjes hier wel op vakantie geweest zijn?
11 maart 2017 10:02
Prima land om te koersen. Mooie wegen. Heb er zelf 2300km met de auto gereden, nagenoeg alleen maar topwegen. Gaat ook zeker prachtige plaatsjes opleveren.

Ik vind mondialisering van de sport dan ook helemaal niet zo'n probleem.
11 maart 2017 10:38
@luiaardvanlimburg. Het land is pas sinds 1994 in opbouw wat verwacht je? Maar sportieve evenementen dragen over het algemeen aan de stabiliteit bij.
En zoals jij de dubbele standaard uitlegt dan kunnen we de wedstrijden in de vs nu ook maar beter overslaan..
Beetje overdreven toch?
11 maart 2017 15:27
@luiaardvanlimburg
Zuid-Afrika heeft met een Touretappewinnaar in Robert Hunter, een geletruidrager in Daryl Impey, enkele goede profs (Meintjes, Janse v. Rensburg), wat jonge talenten en een mountainbikelegende in Greg Minnaar wel wat meer wielercultuur dan pakweg Qatar, Bahrein of Koeweit.

Verder is kritisch denken altijd wel goed. In Zuid-Afrika moeten inderdaad nog veel dingen beter, iets wat de laatste jaren steeds minder voorspoedig gaat.
11 maart 2017 15:41
Begrijp me niet verkeerd, ik heb zelf n jaar in zuid Afrika gewoond. Idd prachtig land, maar heb wel t idee dat er veel mensen hier niet nadenken voor er vanalles geroepen wordt. Zo vind ik t niet interessant of een land 10 of 100 jaar bestaat. Ben t er ook mee eens dat sport boven politiek staat, extreme gevallen daar gelaten. 'T is alleen dubbel, That's all.

Verder 100% mee eens dat dit een mooi rondje kan opleveren hoor :)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.