Etappe 7: Tomblaine - La Super Planche des Belles Filles

Datum: 08 juli 2022
Startplaats:
Tomblaine
Finishplaats:
La Super Planche des Belles Filles
Afstand: 176 kilometer
Starttijd: 13:05
Finishtijd (verwacht): 17:30

We zijn inmiddels ruim een week ver in deze Tour de France. Krijgen we nu dan eindelijk een gegarandeerde kans op een massasprint? Nee. Sterker nog: de eerste aankomst bergop staat op het menu. Het startschot zal klinken in Tomblaine. An sich niet een plek met heel veel historie of bezienswaardigheden, behalve dat de voetbalclub AS Nancy-Lorraine in het Stade Marcel Picot haar thuiswedstrijden speelt. Ze komt uit in de Ligue 2, het tweede niveau in Frankrijk. Niet heel opmerkelijk, maar de club bracht wel een van de grootste Franse stervoetballers ooit voort. Michel Platini maakte hier namelijk zijn profdebuut.

In 2021 verzorgde Tomblaine eveneens de proloog van de Tour de la Mirabelle en de start van de vijfde etappe in de Ronde van de Toekomst, gewonnen door Marijn van den Berg. Tien jaar geleden debuteerde het in de Tour de France voor een rit naar La Planche des Belles Filles. Die Vogezen-klim deed toen ook voor het eerst dienst in de Tour, die in de negen edities daarna liefst nog eens vijf keer terugkwam. De ASO komt hier dus graag. In het Nederlands heet deze berg de plank van de mooie meisjes. De legende leert ons dat de jonge meisjes uit het naastgelegen dorp hier ontsnapten aan wrede Zweedse huurlingen.

Die legende komt voort uit de zeventiende eeuw, toen de meisjes zelfmoord de voorkeur gaven boven misbruik tijdens de Dertigjarige Oorlog. Nabij de eronder gelegen meer beeldt een houten beeld de legende uit. Het past in het beeld van de passages die de Tour hier reeds deed. Tijdens iedere La Planche des Belles Filles – die ook vaak terugkomt in de Tour Alsace en de vermaarde, regionale klassieker Les Trois Ballons– ging de geletruidrager kopje onder. Het meest recente voorbeeld komt uit 2020, toen Tadej Pogačar op de voorlaatste dag de onklopbaar geachte Primož Roglič van de eerste plek stootte. Een week na het einde van de Tour zal de slotrit van de eerste Tour de France Femmes hier ook plaatsvinden.

Route

Vanuit Tomblaine zet het peloton koers naar het zuidoosten. De vroege vlucht krijgt hier ruim twee uur de tijd om weg te geraken en een geruststellende voorsprong op te bouwen. Toch is het maar de vraag of het peloton hen daartoe de ruimte geeft, want na 76,5 kilometer komen ze aan in Bruyères en dat ligt aan de voet van de Vogezen. De wegen blijven hier vervelend omhooglopen, maar pas na een kleine honderd kilometer doemt in Gérardmer de eerste klim van de dag op. Dat is de Col de Grosse Pierre. Maar met zijn 6,5 kilometer lengte aan 4,1% is dit nu niet bepaald een klim voor de grote Pieten van het pak.

Nadat de top op ruim 65 kilometer voor de streep gerond is, volgt een lange afdaling naar een heuvelachtige fase. Met de Col des Croix (3,5 kilometer aan 5,2%) is er wel maar ‘slechts’ één gecategoriseerde klim. Dat is allemaal voorspel voor de slotklim van de dag, die na 168,5 kilometer begint aan het einde van het dorpje Plancher-les-Mines. We hebben het over La Super Planche des Belles Filles. Vanaf de voet schieten de stijgingspercentages meteen naar uitschieters van 13%. De gemiddelde stijging van de eerste vijf kilometer liggen zo rond de negen procent. Het is dus zaak om meteen goed je ritme te vinden op deze klim.

Tegen het einde van de oorspronkelijke top, vlakt het een heel klein beetje af. Tussen kilometer vijf en zes van de beklimming zitten zelf twee relatief vlakke stroken. Na die laatste van de twee lag de aankomst in 2012, 2014, 2017 en 2020. Voor de editie van 2019 werd er echter nog een gravelstrook aangeplakt, waaraan de slotklim het woordje Super dankt. Ook dit jaar eindigt de rit na die gravelstrook, waardoor de slotkilometer meteen de lastigste van heel de beklimming is. Om grip op je achterwiel te houden is staand klimmen hier vrijwel onmogelijk. Dylan Teuns boekte hier in 2019 de ritzege, voor Giulio Ciccone.Bekijk overzicht van Tour de France - 2022