Amstel Gold Race presenteert vernieuwde lussen AGR365
foto's: Amstel Gold Race

Amstel Gold Race presenteert vernieuwde lussen AGR365

Fietstoerisme Amstel Gold Race heeft de lussen van de Amstel Gold Race 365 van een makeover verzien. De eerste lus van de uitgezette routes, die het hele jaar door te rijden zijn, is vernieuwd. Daarnaast is er ook nog een vierde lus toegevoegd.

Er zijn drie lussen van het Amstel Gold Race-parcours permanent bewegwijzerd met bordjes door het Limburgse heuvellandschap. Vanaf maandag 8 april heeft de organisatie van de Amstel Gold Race in samenwerking met de Provincie Limburg, Routepunt Zuid-Limburg en Shimano een geheel nieuwe vierde lus toegevoegd. Daarnaast is de eerste lus dus geheel vernieuwd.

foto: Amstel Gold Race

Officiële start- en finishlocatie voor alle lussen blijft bij het Shimano Experience Center in Valkenburg, maar het blijft evengoed mogelijk om langs de gehele route te starten of te eindigen. Samen met de betrokken Zuid-Limburgse gemeenten is er gezocht naar attractieve, maar ook veilige en vooral fietstrajecten die bijdragen aan spreiding.

Leo van Vliet vertelt in een persbericht van de Amstel Gold Race, dat de routes wel toe waren aan een facelift. “De afgelopen 15 jaren hebben we gezien dat de Amstel Gold Race 365 routes gretig worden gefietst. Tegelijkertijd hebben we die routes, op wat details na, in al die jaren nooit gewijzigd. En dat terwijl de wegwedstrijd van de Amstel Gold Race, maar vooral ook de omstandigheden rondom de Amstel Gold Race, veranderd zijn. Zo is er een vrouwenwedstrijd bij gekomen en hebben zowel de parcoursen voor de mannen als de vrouwen ontwikkelingen doorgemaakt.”

Bij die wijzigingen is oog geweest voor het spreiden van de drukte. “Daarnaast zien we ook dat diverse gemeenten geïnvesteerd hebben in fietsinfrastructuur. Met het aanbrengen van de nieuwe lus 4 en het verbeteren van lus 1 investeren we als Amstel Gold Race in de spreiding van fietsers over de hele regio. We willen dit jaar ook nog de populaire Heuvelland-lussen 2 en 3 verbeteren en meer spreiden”, vertelt Van Vliet.

De twee vernieuwde lussen doen de noordelijke gemeenten van Zuid-Limburg, om te en zorgen voor een betere spreiding van wielrenners in de regio. Lus 1 brengt de fietsers met name door de Grensmaasvallei en gemeenten als Meerssen, Stein, Beek en Sittard-Geleen. De lus is ongeveer 80 kilometer met 560 hoogtemeters.

Lus 4 is met 86 kilometer een geheel nieuwe lus en wisselt gemeentes bekend van de Amstel Gold Race af met gemeenten, en dus wegen, die niet direct bekend zijn vanwege de passage van de Amstel Gold Race. De route kent circa 750 hoogtemeters over veel voor het grote publiek onbekende klimmetjes. Na de start in Valkenburg worden achtereenvolgens de volgende gemeenten aangedaan: Beekdaelen, Sittard-Geleen, Brunssum, Landgraaf, Heerlen, Kerkrade, Simpelveld en Voerendaal.

V.l.n.r.: Leo van Vliet, gedeputeerde Stephan Satijn van provincie Limburg en Marc van Rooij van Shimano – foto: Raymond Kerckhoffs

Om te reageren moet je ingelogd zijn.