Deze toertochten staan in juli op het programma in Nederland en België

Deze toertochten staan in juli op het programma in Nederland en België

Fietstoerisme De zomer is in volle gang en dus barst de kalender van de leuke evenementen om te bezoeken op de racefiets. In het buitenland zijn er genoeg mooie Gran Fondo’s, maar ook in de lage landen staan een hoop prachtige ritten op de kalender. WielerFlits zet een aantal toertochten in juli op een rij.

Ronde van Fryslân – zaterdag 8 juli
Eén toertocht, met vijf startplaatsen, dat is de Ronde van Fryslân. De vijf Friese toerclubs RTC Rally, TFC Frisia, FTC Stiens, TFK Burgum en FTC Smallingerland organiseren samen deze toertocht van ongeveer 135 kilometer.

Tijdens de Ronde van Fryslân zullen de nodige kilometers door de polder op de planning staan – foto: Ties Wijntjes

Vanuit de vestigingsplaatsen van de verenigingen (Sneek, Leeuwarden, Stiens, Burgum en Drachten) kun je de toertocht door het Friese landschap solo of in groepsverband starten. De route is niet uitgepijld, maar er wordt wel een GPX-bestand beschikbaar gesteld wat je kunt downloaden.

Grenstoertocht – zondag 9 juli
Alleen al om de naam van de toerclub die deze toertocht organiseert, overwegen wij deelname: WTC de Leeglopers. Deze Oost-Vlaamse club, gesitueerd in Sint-Jan-in-Eremo, organiseert op zondag 9 juli een toertocht door het Nederlands-Belgische grenslandschap.

Er zijn routes van 50, 75 en 90 kilometer, die je door het Nederlandse Zeeland en het Belgische Oost-Vlaanderen voeren. Starten kan tussen 07:00 en 11:00 dus zowel de vroege vogels als liefhebbers van het Zondagse uitslapen komen aan hun trekken.

Omloop der Zevenheuvelen – zondag 9 juli
De Omloop der Zevenheuvelen mag met recht een klassieker onder de toertochten genoemd worden; al jaren is deze toertocht erg populair. Dat snappen we wel, want de route door het Rijk van Nijmegen, met prachtige natuur en uitdagende beklimmingen, is absoluut de moeite waard.

Er zijn routes van 80, 110 en 140 kilometer, die je over heuvels, door polderlandschappen en langs fraaie natuur voeren, waarbij bekende passages worden afgewisseld met minder bekende segmenten. De routes zijn volgens de organisatie zelfs geheel vrij van stoplichten.

Le Tour Ride – zondag 16 juli
Ter ere van de Tour de France organiseert NL Tour Rides op zondag 16 juli Le Tour Ride. De start is in Scheveningen, voor het Kurhaus. Die locatie is natuurlijk niet toevallig gekozen; daar startte de Tour in 1973 met een proloog.

Starten in de voetsporen van Joop Zoetemelk, die de Tourproloog van 1973 in Scheveningen won – foto: Cor Vos

Een proloog kan je deze toertocht echter niet noemen, want met afstanden van 85 en 125 kilometer is de rit een stuk langer. Onderweg tref je meerdere verzorgingsposten, terwijl je bij terugkomst de finale van etappe 15 van de Tour de France, met finish bergop in Saint-Gervais-Mont-Blanc, op een groot scherm kunt kijken

Pieter Weening Classic – zaterdag 22 juli
Zoals veel oud-profs, heeft ook Pieter Weening zijn eigen toertocht. De 42-jarige Fries met zijn zo karakteristieke stijl, neemt je mee over zijn voormalige trainingsgronden in Friesland tijdens de Pieter Weening Classic. Gestart wordt er in Surhuisterveen, van waaruit een vijftal routes van 25 tot 150 kilometer zijn uitgezet.

Nieuw dit jaar, is dat er ook een gravelroute is van 70 kilometer, die over veelal onverharde paden voert. Daarnaast zijn ook alle andere routes vernieuwd, dus ook als je niet voor het eerst meedoet, leer je waarschijnlijk nog wat nieuwe wegen kennen.

Gravelty Summer – zaterdag 23 juli
Voor de gravelliefhebbers staat er ook op zaterdag 23 juli een fraaie toertocht op de planning: Gravelty Summer van NL Tour Rides. Vanuit vliegveld Terlet kan je kiezen voor een rit van 75 of 90 kilometer door het hart van de Veluwe.

foto: Gravel Valley

Met eindeloze grindpaden, vele heuvels en prachtige bossen en heidegebieden leent de Veluwe zich perfect voor een lekker dagje gravellen. De route is voor 90% onverhard, dus asfalt zul je weinig zien. De rit start je met een goede bak koffie, terwijl er na de finish een afterparty is met een DJ, een BBQ en uiteraard een ijskoud drankje.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.