Fietsen in Bern: de mooiste passen en fietsroutes in de streek

Fietsen in Bern: de mooiste passen en fietsroutes in de streek

Fietstoerisme Zeg Bern en je zult waarschijnlijk denken aan de stad Bern. Logisch, maar het gelijknamige kanton is minstens zo interessant. Van de Jura in het noorden tot de Alpen in het zuiden: de streek staat bol van fraaie fietsbestemmingen. Eerder zette WielerFlits al acht highlights van het kanton in de spotlight, en we voegen er nog eens acht aan toe.

Van Habkern naar Thun
Constant op en af met eindeloze uitzichten: dat is de korte samenvatting van deze ‘panoramische route’. Van Habkern naar Thun passeer je goed onderhouden, lieflijke bergwoningen terwijl je onder je het Thunmeer ziet liggen en boven je juist hoge Alpentoppen uittorenen. Richting het einde krijg je zicht op de iconische pieken van de Eiger, Mönch en Jungfrau. Al met al is het een kennismaking met het beste wat het kanton Bern te bieden heeft, in sneltreinvaart.

Klimmen naar Axalp
Als je een meer uitdagende beklimming zoekt, kan je de tocht naar Axalp ondernemen, vanuit Brienz. Het eerste deel van de rit – waarbij je Brienz verlaat – is het enige vlakke deel van de route, want hierna klim je maar liefst 1.155 meter naar het enkele tientallen huizen tellende gehucht Axalp. Bosrijke gebieden en alpenweiden wisselen elkaar af, terwijl je chalets en berghutjes passeert. Op de top heb je wijds uitzicht over de omgeving van Brienz en de Brienzersee.

Mountainbiken rond de Bachalpsee
De Thunersee en Brienzersee zijn de meren waar Bern bekend omstaan, maar de Bachalpsee mag in dat rijtje niet ontbreken. Het significant hoger gelegen bergmeertje is misschien wat kleiner maar doet aan schoonheid zeker niet onder voor de twee lagergelegen meren. Sterker nog, doordat het meer op grote hoogte ligt, zijn de panorama’s er nog indrukwekkender dan bij de Thunersee of Brienzersee.

Dat leent zich ook perfect voor een mountainbikeroute, die er logischerwijs ook ligt. Je klimt naar de route toe vanuit Grindelwald over de Grosse Scheidegg, waarna verschillende technische singletrack passages je rond het meertje voeren, om vervolgens ook weer 13 kilometer lang af te dalen.

Klimmen op de Hahnenmoospas
Deze rit voert je over de Hahnenmoospas, waarbij vooral het uitzicht over het Engstligendal voor fraaie vergezichten zorgt, terwijl een klein lusje naar het imposante, mystieke rotsbassin van Bunderle met donderende watervallen voor nog een extra portie natuurschoon zorgt. De omgeving komt vooral mooi uit de verf door de rustige paden waar je over rijdt, waardoor er niks is wat afleidt van het fraaie decor waarin je je bevindt. 

The Gstaad Classique: gravel edition
Het bekendste en populairste fietsrondje vanuit Gstaad, is de route over de Col du Pillon en de Col des Mosses. Dat is al een aanrader, maar er is ook nog een off-road variant. Brede grindwegen worden tijdens deze rit afgewisseld met smalle grindpaadjes, maar er is één constante: je begeeft je nog meer buiten de gebaande paden en ín de rust. Zo beklim je de cols, maar kan je nog beter van de rust en de rijkdom van de natuur in de streek genieten.

Mittelbergpas
Eén van de mooiste bergpassen die je vanuit Gstaad kan beklimmen, is de Mittelbergpas. Deze klim start in Jaun en loopt vanaf daar ruim 10 kilometer omhoog. Vooral de onregelmatigheid maakt het een listige klim, want met een gemiddelde van 5,8% lijkt hetniet loodzwaar, maar uitschieters tot 14,9% maken het toch een ferme klim.

Tour de Gruyère
Een route waarin je de Mittelbergpas kan beklimmen, is de Tour du Gruyère. Deze route voert je over zogenaamde ‘secundaire’ wegen die overwegend rustig zijn, waardoor je in alle rust kan genieten van de omgeving. Verslik je niet, want de Mittelbergpas is wel een stevige kluif. Een mooie combi van inspanning én ontspanning, die zowel op de racefiets als de e-bike goed te doen is.

Steppen op de Stockhorn
Je kent het vast: het is écht tijd voor een rustdag tijdens je fietstrip want de benen zijn behoorlijk vermoeid, maar binnen blijven wil je ook niet. Genoeg alternatieven die je benen sparen maar tóch erg leuk zijn. Zoals… downhill-steppen!

Dat lees je goed ja. Niet downhillen zoals op de mountainbike over technische singletrack, maar over een verhard pad. Eerst met de lift omhoog, dan een step oppikken en vervolgens terug naar beneden de vallei in op twee wielen. Kan je mooi je kilometers maken, genieten van de omgeving én de benen sparen.


Meer info over de Bern regio vind je op de site van Made in Bern


Bereikbaarheid:
Het Zwitserse kanton Bern is goed bereikbaar, op verschillende manieren. Met een kleine 8 uur in de trein (vanuit Utrecht) kan je de gelijknamige hoofdstad van het kanton bereiken. Pak je de auto, dan ben je vanuit Utrecht ongeveer 9 uur onderweg. Vanuit de hoofdstad zijn ook de zuidelijke delen van het kanton, in de Alpen, goed bereikbaar.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.