Fietsen in Bern: valleien, bergmeren en ander natuurgeweld te over

Fietsen in Bern: valleien, bergmeren en ander natuurgeweld te over

Fietstoerisme Zeg Bern en je zult waarschijnlijk denken aan de stad Bern. Logisch, maar het gelijknamige kanton is minstens zo interessant. Van de Jura in het noorden tot de Alpen in het zuiden: de streek staat bol van fraaie fietsbestemmingen. WielerFlits zet een paar highlights en routes op een rijtje, die je niet mag missen in het kanton.

Giessbach-watervallen
Natuurgeweld blijft vaak in vele vormen en maten een indrukwekkend fenomeen en dat is iets wat zeker geldt voor de Giessbach-watervallen. Het water stort hier meters naar beneden, verdeeld over 14 ‘treden’, die je vanaf een rondwandelroute en door enkele grotten prachtig kan bekijken. Vooral in het voorjaar of na een regenachtige periode is de hoeveelheid water die de turquoise Brienzersee induikt érg indrukwekkend.

Rondom de Brienzersee
Als je aan een meer zit, is een rondje eromheen fietsen natuurlijk de perfecte manier om de omgeving te ontdekken. Zo ook bij de Brienzersee, die je in een kleine 40 kilometer rond kan fietsen. Het uitzicht op het turqouise meer wat zich constant naast je bevindt, gaat geen seconden vervelen, terwijl verschillende mooie bruggen, de Giessbach-watervallen en een passage over een steengroeve de route nog eens opleuken.

Schilderachtig Saxeten
Wil je vanuit Interlaken toch liever de bergen in dan het meer rond, dan is de beklimming naar Saxeten een absolute aanrader. Langs het gelijknamige beekje en groene alpenweiden klim je omhoog naar een gehucht, waar je in een indrukwekkend bergpanorama terecht komt. Daar moet je wel een flinke inspanning voor leveren, want je moet bijna 900 hoogtemeters overbruggen om de top te bereiken.

De Mountain View Trail
Soms spreekt de naam van een route boekdelen, dus wat het uitzicht tijdens de Mountain View Trail is hoeven we niet uit te leggen. De rit begint nog rustig in het pittoreske Mürren, maar na het dorp beklim je de Mittelberg en Oberberg. Eenmaal aangekomen op het hoogste punt van de route begint het mountainbikeplezier met gevarieerde paden en ondergronden. Er volgen nog wat korte beklimmingen, maar het merendeel loopt omlaag, terug naar Lauterbrunnen.

Gstaad
Een van de mooiste plaatsen in Bern, is zonder meer het mondaine Gstaad. Dit dorp staat bekend als één van de meest exclusieve wintersportoorden, maar is ook in de zomer zeker een bezoek waard. Je kan verschillende kanten op en er valt zowel op de racefiets als gravel- en mountainbike genoeg te beleven; er lopen ruim 500 kilometer aan uitgezette routes rondom het dorp.

Gstaad

Zo kan je de Tour de l’Hongrin fietsen, die je naar het gelijknamige stuwmeer brengt. Het eerste deel van deze rit loopt nog vals plat naar beneden, maar onderweg wordt je getrakteerd op een klim van ongeveer 500 hoogtemeters. Speciaal voor vrouwen, is er nog La Reine Strictly Female Gran Fondo. Hier staan niet enkel een uitdagende Gran Fondo en Medio Fondo op het programma, maar ook verschillende workshops en een afterparty.

Gstaad-Lauenensee-Gstaad
Op de e-mountainbike is de route naar de Lauenensee vanuit Gstaad niet te missen. Deze route is niet enorm uitdagend maar daardoor perfect om op een ontspannen manier kennis te maken met het berglandschap rondom Gstaad. Je fietst over wandelpaden langs meertjes, over bruggetjes en langs hutjes door een typisch Alpine landschap. Door zijn relatief korte afstand – van 25 kilometer – is hij ook goed te doen op de ‘normale’ mountainbike.

De Kleine Scheidegg
Als je de fiets in het hooggebergte een dag wil laten staan maar desondanks wat actiefs wil doen, is een rondje wandelen vaak een goede optie. Dat kan perfect bij de Kleine Scheidegg. De naam suggereert wellicht dat dat het kleine broertje van de bekende Grosse Scheidegg is, maar niks is minder waar.

Eén van de mooiste routes die je daar af kan leggen, is de Jungfrau Eiger-route. Hiervoor kan je de lift pakken naar het Eigergletscher-station en langs de indrukwekkende noordwand van de Eiger lopen. Die top is populair onder bergbeklimmers, maar dat icoon van de streek kan je dus ook bewonderen zonder er omhoog te moeten klimmen. Ook voor andere wandelroutes geldt de Kleine Scheidegg een ideaal startpunt.

Route: Alpine Bike etappe 11
Deze route maakt onderdeel uit van de nationale fietsroute van Zwitserland Mobil. Die route loopt van Scoul naar Leysin, terwijl deze elfde van de zestien etappes van Meiringen naar Grindelwald voert. Je maakt eerst over de Grosse Scheidegg (een pas waar enkel fietsverkeer is toegestaan) ruim 1.500 hoogtemeters, om over bospaden en onverharde wegen af te dalen naar Grindelwald. Eenmaal op de top aangekomen opent zich een indrukwekkend panorama, met onder andere de Männlichen en de Kleine Scheidegg als blikvangers.

Door de vlakke vallei van Lenk
Als je naar het bergdorp Lenk gaat, zullen je fietsroutes de nodige hoogteverschillen bevatten want vlakke wegen zijn er niet viel. Dat betekent niet dat ze er helemaal niet zijn, want aan het uiterste einde van de vallei kan je een – zij het klein – fraai vlak rondje maken. De steile rotswanden van de Ammertehore, de Simmen-watervallen en tal van rustige paadjes door de natuur maken het een ontspannen ritje om kennis te maken met al het moois wat de vallei te bieden heeft.

Het Gasterntal
Nog zo’n relatief makkelijke route, die desalniettemin de moeite waard is, is een rondje door het Gasterntal. Over grindpaden, door donkere tunnels en langs indrukwekkende rotsformaties voert deze route je naar het einde van het Gasterntal, waar hoge bergtoppen boven je uit torenen.

Naar de Daubensee
Ook het dal van Kandersteg is een doodlopend dal, maar biedt desalniettemin genoeg leuke routes. Zo kan je vanuit Kandersteg een kort uistapje naar het kanton Wallis maken, naar de Daubensee om precies te zijn. Onderweg passeer je prachtige Alpenmeren, met als mooiste de op ruim 2.200 meter gelegen Daubensee. De waaghalzen onder ons kunnen zich zelfs nog wagen aan een duik, al zal het water in het bergmeer behoorlijk koud zijn.


Meer info over de Bern regio vind je op de site van Made in Bern

Bereikbaarheid:
Het Zwitserse kanton Bern is goed bereikbaar, op verschillende manieren. Met een kleine 8 uur in de trein (vanuit Utrecht) kan je de gelijknamige hoofdstad van het kanton bereiken. Pak je de auto, dan ben je vanuit Utrecht ongeveer 9 uur onderweg. Vanuit de hoofdstad zijn ook de zuidelijke delen van het kanton, in de Alpen, goed bereikbaar.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.