Fietsen in Fribourg: genieten van de Murtensee en Mont Vully
foto: Adelaide Calais
JulianDubbeld donderdag 3 augustus 2023 om 08:30

Fietsen in Fribourg: genieten van de Murtensee en Mont Vully

Fietstoerisme Fietsen in Zwitserland ligt, als je een paar weekjes naar het buitenland gaat, niet meteen voor de hand. Frankrijk, Italië en Spanje blijven door de aanwezigheid van een grote ronde toch aantrekkelijkere landen om te fietsen. Zwitserland heeft echter genoeg te bieden, maar dan moet je wel weten waar je moet zoeken. Als je op zoek bent naar Ardennen-achtige heuvels, mooie meren en goede wijn, dan is het kanton Fribourg wat voor jou. 

Het kanton Fribourg ligt in het westen van Zwitserland, op ongeveer negentig kilometer van de Franse grens. De grootste stad in het kanton is de gelijknamige historische stad Fribourg, dat vandaag de dag een bruisende Universiteitsstad is. Fribourg heeft een van de best bewaarde middeleeuwse centra van Zwitserland en is daarom zeker het bezoeken waard. Een groot voordeel: de stad is prima per trein te bereiken en daarom het vertrekpunt van onze fietstocht.

Over de Pont de Berne, een mooie houten brug die het oude deel met het nieuwe deel van de stad verbindt, rijden we in noordelijke richting naar de Schiffenensee; het eerste grote meer van de dag. Veel uitzichten over dit meer zul je in de aanvangsfase van de rit niet krijgen. Daarvoor is de omgeving te bebost. Daarnaast moet je je concentreren op de hoogtemeters die je meteen al voor de kiezen krijgt. Heel lang en steil zijn de klimmetjes niet de: maximaal een kilometer aan zeven procent. Perfect om erin te komen, en voor iedereen te doen.

De Murtensee en wijngaarden – foto: adege

Richting Murten blijft het een continu op- en afrijden van korte klimmetjes, daarna begint het echte genieten als je rechtsaf slaat om de schitterende Murtensee heen. Ineens waan je je in een ander land. De wegen zijn vlak, het uitzicht op het meer schitterend en de wijngaarden op de flanken van de Mont Vully vliegen je om de oren. Door het milde klimaat is de berg zeer geschikt voor wijnbouw: er worden dan ook goede Chasselas- en Pinot Noir-wijnen gemaakt.

Wil je nog een pittige uitdaging onderweg, dan loont het om de Mont Vully op te rijden. De klim is vergelijkbaar met een zware klim in de Ardennen, met een lengte van 2,3 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van iets meer dan 9 procent. Bovenop de top is het uitzicht op de Alpen en de Jura schitterend.

Mont Vully, Bas Vully, Switzerland

• Distance: 2.3 km, Elevation: 221 m, Avg. Grade: 9.4 %

Eenmaal om de Murtensee rijd je in rap tempo terug naar Fribourg via Courtepin, Cournillens, Belfaux en Givisiez, waar het hoofdkantoor van Scott Sports is gevestigd. Je rijdt nog maar eens door een paar bossen en krijgt onderweg een aantal schitterende panorama’s te zien. Nog even oppassen voor een paar steile klimmetjes, en je bent weer terug in Fribourg.

Lac de Gruyère
In het kanton liggen overigens nog meer fraaie meren die het bezoeken waard zijn: ongeveer twintig kilometer ten zuiden van de stad ligt het Lac de Gruyère. Ook hier vind je de nodige hoogtemeters, het historische stadje Bulle en de bekende Gruyère-kaas komt hier vandaan.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.