Fietsen in Wallis: eindeloze mountainbikeroutes langs indrukwekkende bergtoppen

Fietsen in Wallis: eindeloze mountainbikeroutes langs indrukwekkende bergtoppen

Fietstoerisme De Rhône, pittoreske Alpendorpjes en eindeloze bergtoppen: dat is hoe je Wallis het snelst kan samenvatten. Die samenvatting is eigenlijk te kort door de bocht, want in dit Zwitserse Kanton is voor de fietser enorm veel te beleven. WielerFlits zet een aantal van de mooiste routes op een rij.

Trift Flowtrail
De Trift Flowtrail in het vakantie gebied van Saas-Fee/Saastal is misschien niet super lang, maar dat maakt hem er niet minder leuk op. In ruim 3 kilometer daar je ruim 300 meter af over Alpenweiden, langs jonge lariksbossen en twee keer zelfs door de Triftbach-beek. De gehele tocht leg je af onder de rook van de Mischabelketen, met zijn indrukwekkende 4.000 meter hoge toppen van het Saastal en de geluiden van koebellen en marmottenfluiten in de achtergrond.

Stoneman Glaciara
Aan het andere eind van het spectrum is er ook een mountainbikeroute van 127 kilometer en 4.700 hoogtemeters. Je leest het goed; dat is de Stoneman Glaciera, Deze route laat je het beste van het Oostelijke deel van Wallis zien, over onverharde paden en technische singletrack.

Vrees de statistieken niet, want de rit is eigenlijk bedoeld om in meerdere dagen afgelegd te worden. Al houden we je natuurlijk niet tegen om de monstertocht in één keer te voltooien. Vergeet hoe dan ook niet om te genieten want de vergezichten over de grote Aletschgletsjer, Breithornpas en de vele Alpendorpjes die je passeert zorgen voor bijzonder mooie plaatjes.

Flowtrail Wurzenbord
Downhillroutes in de Alpen kunnen al gauw technisch enorm uitdagend worden, maar veel bikeparks leggen ook routes aan die voor beginners toegankelijk zijn. De Wurzenbord flowtrail in de Aletsch Arena zit daar eigenlijk precies tussenin: het is de ideale route om bochten, jumps en andere technische obstakels te oefenen voor de beginner, maar evengoed een trail waar de doorgewinterde mountainbiker zich op hoge snelheid kan uitleven.

De route is ongeveer 3 kilometer, met een kleine 260 meter hoogteverschil. De trail is aangelegd met een focus op veiligheid om de beginnende mountainbiker te verwelkomen. Tegelijkertijd zorgt de korte afstand ervoor dat je hier perfect meerdere rondjes kan maken, om met specifieke obstakels te oefenen bijvoorbeeld.

Torrenttrail
Hoog boven de Rhônevallei, ligt de Torrenttrail die je over magische singletracks door de omgeving van Leukerbad voert. Ver naar beneden stroomt de Rhône, terwijl boven je talloze vierduizenders uittorenen. Korte klimmetjes en uitdagende afdalingen wisselen elkaar af, door naaldbossen en langs idyllische bergdorpjes. Vanuit Leukerbad kan je de lift naar het startpunt van de route pakken, om na een kleine dertig kilometer waarin je ruim 2.000 meter afdaalt, in de vallei te staan.

Chällerflüe
Er zijn niet enkel downhillroutes in Wallis, ook op de enduro mountainbike valt er zat te beleven. Zoals de Chällerflüe-route waarbij je de Dalavallei doorkruist. Om de mooiste plekjes van de streek te kunnen bezoeken is hier een sectie van 350 meter waarbij je vrijwel gegarandeerd je fiets zal moeten duwen, maar eenmaal op de top wordt je beloond met een indrukwekkend panorama over de gehele Rhônevallei.

Na enkele honderden meters klimmen, is het tijd voor een afdaling van 1.100 meter over veel technische singletrack op losse stenen. In de vallei passer je nog het bekende wijndorpje Varen en eindig je in het historische centrum van Leuk met zijn indrukwekkende stadshuis. Een, jawel, leuke afsluiting.

Bettmeralp
Nog een fraaie enduro-route is er vanaf bergstation Bettmeralp. Deze route van 26,97 kilometer is met zijn 489 hoogtemeters en 1637 meters in dalende lijn niet loodzwaar, maar evengoed niet makkelijk. Smalle singletrack en brede grindpaden wisselen elkaar hier af, langs bergmeren, open vlaktes en pittoreske gehuchten. Door de kabelbaan van Fiesch naar Fiescheralp te nemen, kan je een taaie beklimming overslaan.


Meer info over Wallis vind je op de site van Valais Wallis Promotie

Bereikbaarheid:
Het Zwitserse kanton Wallis is op meerdere manieren te bereiken. Vanuit Utrecht kan je met de trein na ongeveer 11 uur reizen aankomen in Sion, wat in het hart van Wallis ligt. Met de auto is die rit een uurtje korter. Ook vliegen is mogelijk, op Genève, vanwaar je nog een kleine twee uur zal moeten treinreizen om Sion te bereiken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.