Spaanse beklimmingen populair onder wielrenners
Foto ter illustratie - foto: Alain Rumpf

Spaanse beklimmingen populair onder wielrenners

Fietstoerisme Het jaar zit er bijna op dus blikt WielerFlits traditiegetrouw terug. Niet enkel op de grote rondes en klassiekers, maar ook op het jaar van de liefhebbers. Samen met myCols doken we in de statistieken om uit te zoeken wat de populairste beklimming van 2023 was.

Gisteren somden we al de populairste beklimmingen in Nederland en België op, nu kijken we ook verder dan de landsgrenzen van de Lage Landen. Want hoewel er tal van fraaie hellingen zijn in Nederland en België om op de fiets te bezoeken, is er voor velen weinig mooiers dan hoge Alpencols of uitdagende beklimmingen in andere hoge bergketens beklimmen.

Toch geldt, net als in de Lage Landen, dat het niet enkel de bekendste of hoogste beklimmingen zijn die de ranglijst aanvoeren. De meest geregistreerde beklimming is er één die wellicht niet bij iedereen een belletje zal doen rinkelen: La Fustera, net buiten het Zuid-Spaanse Benissa. Op de tweede plaats staat de Alpe d’Huez, gevolgd door de op Mallorca gelegen Mirador des Colomer.

Ook populair: de Alpe d’Huez – foto: Tourisme Alpe d’Huez by Baptiste Diet

De rest van de top-10 is erg divers, met beklimmingen in Catalonië, de Col de la Madeleine in de Provence (gelegen onder de rook van de Mont Ventoux) en zelfs een tweetal Zuid-Amerikaanse beklimmingen.

Populairste beklimmingen buiten Nederland en België in 2023
1. La Fustera, Spanje
2. Alpe d’Huez, Frankrijk,
3. Mirador des Colomer, Spanje
4. Coll de Rates, Spanje
5. Cap de Formentor, Spanje
6. Alto de Patios, Colombia
7. Col de la Madeleine (vanuit Le Barroux), Frankrijk
8. Col del Forat del Vent, Spanje
9. Mesa do Imperador, Brazilië
10. Col de la Madeleine (vanuit Bédoin), Frankrijk

Ook in de virtuele wereld is er weer behoorlijk geklommen, waar evengoed de voorkeur niet wordt gegeven aan de allerzwaarste beklimmingen, maar eerder aan de wat kortere hellingen. De populairste virtuele klim in 2023 was Breakaway Brae, gevolgd door de Hilly KOM en de Volcano-klim.

Op Zwift fiets je zelden alleen

Populairste beklimmingen op Zwift in 2023
1. Breakaway Brae, Schotland
2. Hilly KOM, Watopia
3. Volcano, Watopia
4. Titans Grove reverse, Watopia
5. Aqueduc, Frankrijk
6. Titans Grove, Watopia
7. Sgurr Summit, Schotland
8. Shisa, Makuri Islands
9. Aqueduc reverse, Frankrijk
10. Hilly KOM reverse, Watopia

Benieuwd naar je eigen klim-statistieken? Als je je Strava-acount koppelt aan MyCols krijg je in de app een overzicht van jouw jaar op de fiets.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.