Fietsen aan de Costa Blanca vanuit Benidorm
foto: @visitbenidorm

Fietsen aan de Costa Blanca vanuit Benidorm

Fietstoerisme De Costa Blanca is met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de populairste bestemming voor wielrenners om in de winter een trainingskamp te beleggen. Vooral Calpe, Altea en Alicante zijn erg populair. Maar, het populaire zomeroord Benidorm laten wielrenners vaak links liggen, terwijl het ook daar prima toeven is.

Zeg Benidorm en je zegt dronken Britten, Benidorm bastards en zonaanbiddende strandgangers, toch? Eerlijk is eerlijk: dat was wel het vooroordeel waarmee ik naar de Zuid-Spaanse kustplaats trok. Niet onterecht, want alledrie die groepen tref je aan in de badplaats. Maar, het is slechts een klein deel van wat Benidorm te bieden heeft.

De rust in de bergen buiten Benidorm staat in schril contrast met de drukte in de stad zelf

De grote stad profileert zich meer en meer als bestemming voor sportliefhebbers. Van golfwedstrijden tot de Wereldbeker veldrijden en van voetbaltoernooien tot vele andere sportevenementen, de stad wil graag de sportieve toerist aantrekken. Waaronder de wielrenner dus.

Daarin heeft het natuurlijk de fijne fietsomgeving als groot voordeel, maar ook in de stad zelf wordt er werk gemaakt van het verwelkomen van fietstoeristen. Zo zijn er tientallen kilometers aan fietspaden aangelegd om te zorgen dat je veilig de stad uit kunt geraken en zijn er steeds meer fietsvriendelijke hotels.

Gunstige omstandigheden
Toch is het vooral het fijne weer en de fraaie omgeving die Benidorm een fijne fietsbestemming maken. In de winter is het overwegend tussen de 10 en 20 graden en schijnt de zon het merendeel van de tijd. Een prima plek om het grauwe winterweer van de lage landen te ontvluchten en te werken aan de vorm voor het nieuwe seizoen.

De bergen ten noorden van Benidorm zijn niet alleen een fijn fietsgebied, het is ook erg fraai om te aanschouwen – foto: Ties Wijntjes

Ten noorden van de stad ligt het Cordillera Prebética-gebergte. Dit is de plek waar talloze wielerprofs in de winter en het voorjaar schaven aan hun vorm, om goed beslagen ten ijs te komen en het nieuwe seizoen degelijk te kunnen beginnen.

Afhankelijk van waar je in Benidorm zit, ben je tussen de 5 á 20 minuten kwijt om de stad te verlaten en op rustigere wegen te geraken. Fijn, want in de stad kan het best druk zijn, al bieden fietspaden daar vaak uitkomst. Hoe dan ook is het lekker om weg te zijn uit de drukte en de fraaie natuur in te duiken.

Eenmaal buiten de stad zijn er de nodige beklimmingen die een bezoek waard. De dichtstbijzijnde beklimming van naam is de Puerto de Tudons. De klim start vanuit Sella (een dorpje op ruim 20 kilometer van Benidorm), al loopt de weg dan al even vals plat omhoog. Bijzonder lastig is de Tudons niet, maar wel relatief lang: 15,3 kilometer á 4,8% met enkele uitschieters naar 7% in de slotkilometers.

Puerto de Tudons, Sella, Spain

• Distance: 15.3 km, Elevation: 731 m, Avg. Grade: 4.8 %

Ook in de koers is deze klim een graag geziene gast, met een zevental verschijningen in de Vuelta a España. De meest opmerkelijke daarvan was ongetwijfeld in 2016. Tijdens de voorlaatste rit werd gefinisht op de Alto de Aitana. Deze weg, normaliter afgesloten omdat hij over militair terrein voert, is vanaf de Puerto de Tudons nog eens een kleine 7 kilometer verder klimmen.

Nairo Quintana start die dag in het rood, met een voorsprong van 1’21” op Chris Froome. De opdracht voor de Brit is dus simpel: 81 seconden tijdswinst boeken op de Colombiaanse pocketklimmer. Op de slotklim sleurt Froome kilometerslang op kop, maar Nairoman zit aan zijn wiel geplakt. In de slotmeters perst Quintana er nog een sprintje uit en rolt hij enkele seconden voor Froome over de streep. Froome legt de laatste meters applaudisserend af; of dat cynisch of oprecht was, blijft een mysterie.

Dé testklim
De bekendste beklimming in de streek is zonder twijfel de Coll de Rates. Deze klim wordt door vrijwel alle wielerploegen gebruikt als locatie om allerhande inspanningstesten te doen. Zijn regelmatige verloop maakt het ideaal om tot ruim tien minuten vol gas te gaan.

Tossal dels Diners, Parcent, Spain

• Distance: 9.7 km, Elevation: 645 m, Avg. Grade: 6.8 %

De klim start tussen fruitgaarden als de weg lichtjes omhoog begint te lopen. De eerste kilometers kronkel je door het bos met de nodige haarspeldbochten, waarna het tweede deel van de beklimming door een open omgeving voert. De weg loopt hier parallel langs de bergwand die je op fietst en je krijgt steeds mooier uitzicht op de zee en het kustgebied van de Costa Blanca.

Met zijn top op 625 meter hoogte (6,5 kilometer á 5,2%) is de klim niet bijzonder lastig, maar je kan nog een flink stuk verder. Bij het bekende maar ondertussen in glorie vergane oranje bord op de top kan je de parkeerplaats opdraaien. Hier volgt een korte gravelstrook van ongeveer honderd meter, maar daarna kom je op een prachtig, uitdagend fietspad terecht.

Deze passage wordt ook wel de Super Coll de Rates, of de Tossal dels Diners genoemd. De klim loopt hier nog eens 3 kilometer verder, ditmaal een stuk steiler met een gemiddelde van 9,5%. Het is wat onregelmatig, dus er zijn meermaals stroken die nog een stuk steiler zijn zelfs. Het is aanpoten, maar wel met een prachtig uitzicht.

Vanaf de Tossal del Diners heb je prachtig uitzicht op de wijde omgeving – foto: Ties Wijntjes

Hier bevind je je namelijk aan de andere kant van de bergkam die je al geruime tijd op fietst, waardoor je nu juist uitzicht hebt op de bergen die het binnenland van de Costa Blanca vormen. Op de top kijk je uit over zowel zee als fruitgaarden en berglandschap. Een fraai schouwspel.

Nog een aanrader is om rondom het stuwmeer van Guadalest te fietsen. Met 7 kilometer is de noordelijke passage langs het meer niet bijzonder lang, maar de route langs het meer bereik je via een steile weg (ongeacht in welke richting je rijdt) en verlaat je via een even steile weg waar je sowieso even goed moet aanzetten dus. Daar krijg je wel mooi uitzicht op een prachtig slingerpaadje langs het diepblauwe meer voor terug.

Het meer van Guadalest – foto: Ties Wijntjes

Een minder bekende beklimming is die naar Collado de la Garga. Dit is geen officiële col, maar wel een erg mooie beklimming. Van beide kanten loopt een deel ervan over een smalle weg waar amper verkeer komt en je dus even alleen in de natuur bent. Ook dit is weer een steile weg, maar op de top heb je fraai zicht op de omringende bergen.

Collado de la Garga, Orba, Spain

• Distance: 9.9 km, Elevation: 604 m, Avg. Grade: 6.1 %

Net als buurplaatsen Calpe en Altea is Benidorm een fraaie bestemming voor een winters trainingskamp. De drukke stad laat je snel achter je en dan tref je een prachtige omgeving om je kilometers op de fiets af te werken. Het aangename weer, de toegankelijke beklimmingen en het mooie beboste berggebied vormen de ideale setting om de basis voor een nieuw seizoen te leggen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.