Alejandro Valverde sprint naar zijn derde zege in Luik-Bastenaken-Luik
foto: Sirotti
zondag 26 april 2015 om 16:47

Alejandro Valverde sprint naar zijn derde zege in Luik-Bastenaken-Luik

Na een tweede plek in de Amstel Gold Race en winst in de Waalse Pijl heeft Alejandro Valverde zijn derde Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Spanjaard van Movistar was de sterkste op de laatste meters en rondde het af in een sprint van een kleine groep. Julian Alaphilippe werd tweede, Joaquim Rodriguez sprintte naar de derde plek.

Marco Minnaard in de vroege vlucht
Moreno Hofland en Sjoerd van Ginneken lieten zich van voren zien in de openingsfase, maar het was een andere Nederlander die in de kopgroep belandde. Marco Minnaard van Wanty-Groupe Gobert kreeg zeven man met zich mee: Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale), Diego Ulissi (Lampre-Merida), Otto Vergaerde (Topsport Vlaanderen-Baloise), Clément Chevrier (IAM Cycling), Anthony Turgis (Cofidis), Cesare Benedetti (Bora-Argon 18) en Rasmus Quaade (Cult Energy). Reinier Honig ging nog in de achtervolging toen de vlucht al weg was. Lange tijd bleef hij tussen beide groepen in zwemmen en tekende zo voor de chasse patate van de dag. Hij liet zich eindelijk terugzakken in het peloton.

De maximale voorsprong was acht minuten. Deze werd gehalveerd onder aanvoering van Europcar, dat niet vertegenwoordigd was in de kopgroep. In de aanloop naar de Côte de Wanne namen de grote ploegen de regie over. Op de Wanne moesten Vergaerde, Quaade en Chevrier de rol lossen op kop.

Grivko opent vroeg de koers
Op de Stockeu vonden de eerste schermutselingen plaats. Andriy Grivko en Gorka Izagirre vielen aan, en na de afdaling sprongen steeds meer renners weg. Het hele peloton was verbrokkeld. Esteban Chaves, Michele Scarponi, Tanel Kangert, Manuele Boaro en Julian Arredondo profiteerden van het moment en reden weg op de Haute Levée. Het vijftal werd een drietal op de Col du Rosier, waar Arredondo en Boaro pasten.

Grote valpartij velt Gerrans, tamme beklimming van de Redoute
De voorsprong van het koptrio groeide naar een minuut op het peloton, waardoor Movistar, Katusha en Etixx-Quick-Step de leiding namen in het peloton. Een massale valpartij op 41 kilometer van het einde leverde veel slachtoffers op. Velen konden door na de val, de grootste schade was er bij Nicolas Roche en Yukiya Arashiro. Simon Gerrans was ook betrokken bij de val, en in de achtervolging ging hij weer tegen de grond. Een peloton van een man of veertig zette vaart richting de Redoute, maar een echte tempoversnelling werd er niet geplaatst. Scarponi en Chaves losten Kangert op de steile flanken. Op 24 kilometer van het einde werden de laatste vluchters ingerekend en kon de finale echt openbreken.

Drietal begint de finale
De eerste die de knuppel in het hoenderhok gooide was Roman Kreuziger, Giampaolo Caruso en Jakob Fuglsang counterden. Niet veel later ging Giovanni Visconti achter het tweetal aan, maar toen volgden meer renners zijn voorbeeld. Verder dan enkel achtervolgen kwam zij niet.

Aan de voet van de Saint-Nicholas, toen het inmiddels was gaan regenen, hadden de drie koplopers nog dertien tellen. Wilco Kelderman, Zdenek Stybar en Philippe Gilbert moesten lossen op het moment dat Vincenzo Nibali de boel op gang trok. Sergio Henao ging op en over de Italiaan, waardoor de koplopers gegrepen werden. Op de top waren ook Nibali en Kwiatkowski gelost. Ruim tien renners bleven over op kop.

Valverde rondt het af
Katusha was met drie man goed vertegenwoordigd en trok vol door in de straten van Luik. Toch kwam Nibali terug, in het gezelschap van Pieter Weening. Daniel Moreno versnelde onder de vod. Louis Meintjes probeerde te volgen, maar moest afhaken, waardoor Moreno een gat kreeg. Valverde haalde Moreno terug, waarna gesprint werd voor de zege. Hierin was het Valverde die de rest voorbleef.

Pieter Weening eindigde als veertiende. De Fries van Orica-GreenEDGE is daarmee de beste Nederlander.

PIC532533735

flag-be Luik-Bastenaken-Luik 2015 (1.WT)
Uitslag: Luik – Ans (253 km)
1. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) in 6u14m20s
2. flag-fr Julian Alaphilippe (Etixx-Quick-Step) allen z.t.
3. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha)
4. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida)
5. flag-cz Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo)
6. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale)
7. flag-co Sergio Henao (Sky)
8. flag-it Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale)
9. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana)
10. flag-es Daniel Moreno (Katusha)

14. flag-nl Pieter Weening (Orica-GreenEDGE) op 24s
25. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 1m06s
35. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing) op 1m30s
37. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 1m41s
44. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) op 5m31s

Uitslag

RIDE Magazine
155 Reacties
Sorteer op:
26 april 2015 18:23
Mollema zat maar 34 plaatsen achter zijn doelstelling.
26 april 2015 18:27
@Kristoffan +1
Het lijkt ook te maken hebben met het weer. Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen en LBL werden dit jaar in minder weer verreden en allemaal leverden ze een spannende koers op. De vorige goede LBL in 2012, veroorzaakten de lentebuien ook een onvoorspelbaar koersverloop.
26 april 2015 18:31
@klootje
eens, een aantal van de klassiekers gaan steeds meer op de tussen etappes lijken in grote rondes waar niet het echte verschil wordt gemaakt. Komt inderdaad door de nivellering. Toch vond ik ze dit jaar wel weer mooier dan vorig jaar.
26 april 2015 18:34
Te triest voor woorden dat er meerdere mensen dit een saaie koers noemen. Dan kan je voortaan elke koers overslaan want P-R en vandaag doen niet super veel voor elkaar onder. Serieus... ga lekker de ritten terugkijken uit de doping tijden ofzo.

Valverde bewijst toch maar weer dat hij het kan, respect voor het terug halen van Moreno. Erg genoten van Astana deze koers, had het ze eigenlijk wel gegund.

En wat betreft de NL'ers: Die reden netjes vooraan en dan heb je echt gewoon domweg pech als je onderuit gaat door anderen. Balen voor tankink dattie een hersenschudding had, logisch dat de mannen die moesten inhalen afhaakten bij de volgende tempoversnelling. dat is niet slecht rijden dat is gewoon met krachten hebben moeten gooien waar anderen dat niet hoefden.

Mollema is de enige hollander die mij enigzins tegen viel na de muur.

Oh en dopingbeschuldigingen aan het adres van valverde: proof or it didnt happen. Sorry maar dit soort loze uitspraken van mensen hier is gewoon jaloezie. En als hij vroeger en nu wint.. waarom zou hij dan nog gebruiken? want dan is de enige logische conclusie dat aangezien hij vroeger won in een doping peleton we nu nog steeds een doping peleton hebben. immers: hij rijdt niet iedereen op fietslengtes afstand of wel dan?
26 april 2015 18:36
@albertooo
Zou je echt denken dat het weer bij GW voor een mooie koers heeft gezorgd? ;)
26 april 2015 18:41
@sephirot

Hij is al is twee jaar geschorst geweest, daar is je bewijs.

Hij reed vroeger ook niet iedereen op fietslengtes, altijd in de sprint in LBL. Volg jij het wielrennen eigenlijk? Wie zegt dat het peloton van vandaag clean is?
26 april 2015 18:44
Valverde sterk, zeer sterk, goede winnaar!!! Hopelijk ook een schone winnaar in een schoon veld. Feit blijft wel dat ie met middelen uit het verleden een grotere motor heeft gekregen/ zich heeft kunnen optrainen.... Laatste uur spannende finale , maar het blijft veelal wachten wachten wachten. Gent-Wevelgem de mooiste wedstrijd, Omloop zeer goed te doen en de Strade B ook. Andere klassiekers kenden een "modern klassiek"verloop....
26 april 2015 18:44
Waar is de stijgende lijn van Lotto-Jumbo?
26 april 2015 18:48
Ik heb in ieder geval wel kunnen genieten van de koers. Mooi om te zien dat Astana het wel geprobeerd heeft.

Valverde de terechte winnaar. Als topfavoriet heeft hij zijn verantwoordelijkheid genomen. Wat een fantastische sprong naar Moreno.

Overigens heeft hij vorig jaar toch een beetje mijn hart gestolen in DdV en in de E3. Niet een beetje meepeddelen, maar gewoon de beuk erin en koersen. Ondanks zijn verleden, vind ik hem met zijn vechtlust, discipline en mentale gehardheid een voorbeeld voor veel anderen.
26 april 2015 18:49
@samus_aran, nee ik ben een achterlijke gladiool die enkel blokjes kan zien natuurlijk :D

ja hij is geschorst geweest: betekent dat hij nu nog steeds doping gebruikt? wat is dat voor een flut redenatie, sorry maar dan hebben we nog wel een lang lijstje met winnaars die valsspelers zijn.
Dus als je nu even 2 tellen nadenkt: vroeger reed hij niet iedereen(die allemaal aan de doping zaten in het tijdperk waarvoor valverde is geschorst) op fietslengtes.. ervanuit gaande dat doping je toch wat harder doet fietsen: dan zou hij nu iedereen op fietslengtes moeten rijden als de rest clean rijd.

Rijd de rest niet clean: dan is het doping tegen doping en blijft hij gewoon een klasbak dattie anderen verslaat. Simpel toch?
En over het geheel genomen is de aanname dat het tegenwoordig wel wat cleaner gaat dan in het LA tijdperk bij de meeste mensen.. zoals je misschien wel weet als fervent wielervolger.
26 april 2015 19:09
@sephirot

Blij dat je het zelf zegt, dat doping je harder doet fietsen. Kijk is even wie het record heeft op de Mur de Huy. Wie zegt dat de rest van het peloton cleaner is dan vroeger? Ik niet. Dat zei men ook na de Festina affaire en Operacion Puerto. Elke keer denkt men dat de eigen periode de meest cleane periode is en elke keer worden we met onze neus op de feiten gedrukt. Froompie rijdt sneller de bergen op dan Armstrong als we naar de tijden kijken. Onvoorstelbaar hoe naïef sommige mensen kunnen zijn.

Omdat anderen doping gebruiken is het goed wat hij doet? Ga je dat ook zeggen wanneer iemand van je familie vermoordt wordt? Ja, andere mensen doen het ook, dus dat mag hé. Flut redenering, sorry.
26 april 2015 19:10
Sporters zoals Valverde en meer van de Spaanse kliek hebben jaren geleden goed geinvesteerd en dat betaalt nu terug. Als je jarenlang fraude pleegt en een vette bankrekening kan opbouwen, je wordt gepakt maar in plaats van je geld te moeten terug geven krijg je twee jaar geen inkomsten, maar je kunt leven van de rente...en na twee jaar mag je weer terug in de economie met je dikke bankrekening, kun je met een gerust hart en financiele voorsprong je concurrenten de strijd aangaan. Als je als sporter jarenlang hebt gedoped en daardoor een subliem cardiovasculair systeem en spiermassa hebt opgebouw, kunnen ze je twee jaar schorsen - maar als je de middelen hebt om te blijven trainen, kun je daarna terugkomen met nog steeds de grote effecten van de 'dopingjaren' zonder verder nog iets te moeten nemen. Twee jaar is dus veel te kort, vier jaar zou beter zijn en bij onbetwistbaar bewijs, gewoon levenslang.
26 april 2015 19:13
@,jac;k

Het doet me deugd om hier een goed geïnformeerde post te zien. Je legt het beter uit dan ik zou kunnen!
26 april 2015 19:16
@SA: Neem eens de moeite om een naam fatsoenlijk te tikken...

Ik schrijf nergens dat het ok is om doping te gebruiken, enkel dat valverde gewoon een klasbak is. Dus lees eerst eens rustig voordat je antwoord...
(EDIT stuk tekst verwijderd wat eigenlijk niet relevant was)
oh en die belachelijke vergelijkingen met moord... triest.
26 april 2015 19:21
Een beetje een saaie koers. Kathusha heeft maar 1 plan, eerst Moreno met Rodriguez achter de hand, maar die komt gewoon tekort tegen Valverde. Verder heeft alleen Astana iets geprobeerd om de koers eerder open te breken, de rest kon waarschijnlijk niet beter om over onze Nederlandse inbreng maar te zwijgen. Alaphilippe wel weer heel sterk!
26 april 2015 19:23
@sephiroth

Mijn toetsenbord is halfkapot dus soms sluipt er een teken tussen dat er niet hoort te staan. Je argumenten zijn flut als je daar commentaar op moet geven.

Tjah, mijn vergelijking is even belachelijk als jouw argument. Blij dat je het zelf inziet. Triest ben je inderdaad.

Zoals Jack zei, dopinggebruik kan langetermijnsvoordelen inhouden zelf wanneer je gestopt bent. Maar dat negeer je natuurlijk.

Trouwens heeft doping niet dezelfde werking op iedereen, sommige mensen halen meer baat uit dezelfde producten dan andere mensen. Je hebt echt geen flauw idee waar je over bezig bent.
26 april 2015 19:26
Een kapot toetsenbord verklaart een hoop.
26 april 2015 19:27
Samus_Aran - 26 april 2015 om 19:23
Doe eens rustig, veel temperament betekent niet per definitie veel hersens...
Overigens, je bent niet verplicht wielrennen te kijken...
26 april 2015 19:30
Slagter had beter kunnen tekenen voor die 6de plaats.
26 april 2015 19:30
@koel

Mijn posts zijn rustig en goed onderbouwd. Hersens heb ik genoeg, toch aan mijn Master diploma te zien, maar dat terzijde. Heb trouwens stage gelopen bij het centrum van de Ronde van Vlaanderen waar ik onderzoek deed naar doping in de wielersport. Ik weet heus wel waar ik over praat. En als ik doping in de wielersport niet interessant vond om over te praten, had ik er ook geen onderzoek naar gedaan.
26 april 2015 19:32
Samus_Aran, als jij zo'n kenner bent dan kun je je herinneren dat die Waalse Pijl echt een ongekend harde aanloop naar de laatste paar 100 meter had op de muur. Dat was echt uniek.
26 april 2015 19:36
Hoezo doet het centrum van de Ronde Van Vlaanderen aan dopingonderzoek...

Is niet echt gelukt geloof ik.
26 april 2015 19:36
Valverde is bezig om 1 van de beste wielrenners ooit te worden.
26 april 2015 19:37
Hmm dacht dat er nog geen reactie was van de rest toen ik mn vorige post editte.. sorry, dan had ik het moeten laten staan.

anyways Samus: Ik ben geen medicus en wil best wel geloven dat er iig een kern van waarheid in zijn(Jacks) verhaal zit. Doet niet af aan mijn argument dat valverde een klasbak is hoe hij vaak mensen erop legt. Tis nu al meer dan 2 jaar geleden dat zn schorsing is afgelopen, en hij verslaat nog steeds ook anderen uit dat tijdperk. Daarnaast moet dus of dan ook de nieuwe generatie deels gebruiken of we hebben plotseling nog betere schone atleten als vroeger... het maakt niet uit hoe je het went of keert want of het is rotte tomaten tegen rotte tomaten of gewoon clean tegen clean.
26 april 2015 19:39
@len

http://www.ipg.ugent.be/stages/centrum-ronde-van-vlaanderen

Here you go.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.