Andrew Talansky wint Dauphiné, slotrit voor Nieve
zondag 15 juni 2014 om 16:44

Andrew Talansky wint Dauphiné, slotrit voor Nieve

Andrew Talansky

foto: Sirotti

Andrew Talansky heeft het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Amerikaan nam in extremis na een bewogen etappe de gele trui nog over van Alberto Contador. De Spanjaard eindigde nog als tweede in het klassement voor Jurgen Van den Broeck en Wilco Kelderman.

Mikel Nieve veroverde namens Team Sky de ritzege. De Spanjaard was in de slotfase weggereden uit een sterke kopgroep. Romain Bardet werd derde voor Adam Yates. Talansky werd vierde in de rit voor Van den Broeck.

Talansky en Van den Broeck
Na ruim twintig kilometer kwam er een verrassende aanval van Andrew Talansky, de nummer drie in het klassement, in het gezelschap van Jurgen Van den Broeck, de nummer vijf. Ze kregen in totaal 21 vluchtmakkers mee, waaronder Lieuwe Westra, Romain Bardet, Ryder Hesjedal, Tony Gallopin, Yuri Trofimov, Richie Porte, Adam Yates, Tejay Van Garderen, Jean-Christophe Peraud en Thomas Voeckler.

Al snel kreeg deze kopgroep een voorsprong van drie en een halve minuut, wat Talansky ruim in het virtuele geel zette. Tinkoff-Saxo, IAM Cycling en Sky zorgden er voor dat het gat niet verder groeide en op de Col des Saises viel Chris Froome aan bij de favorieten met twee ploeggenoten. Alle andere favorieten waren mee, maar klassementsleider Alberto Contador had geen ploegmakkers meer mee.

Nibali en Kelderman
Froome besloot in de vallei ten aanval te trekken, maar hij werd gecounterd door Contador. De twee vielen toen stil, en daar profiteerden Vincenzo Nibali en Wilco Kelderman van door weg te rijden. Nibali kreeg twee ploeggenoten mee met Tanel Kangert en Jakob Fuglsang. Aan de voet van de Côte de Montagny, de oorlaatste klim van de dag had de groep met Talansky een voorsprong van één minuut op Nibali en Kelderman. Froome en Contador reden hier al op twee en een halve minuut.

Froome in problemen
Contador ging bij aanvang bij de beklimming ook niet wachten, want Froome reed niet lekker. De Britse Tourfavoriet had daarna ook moeite om het wiel van zijn ploeggenot Richie Porte en David Lopez te volgen.

Bij de koplopers waren het Bardet, Van den Broeck en Talansky die het tempo aanvoerden en deze drie dunden de groep langzaam uit. Op de top waren ze nog met acht renners. Ook Yates, Van Garderen, John Gadret, Daniel Navarro en Mikel Nieve hingen er nog aan. Kelderman en Nibali volgden op 45 seconden, Contador volgde op één minuut en vijftien seconden. Froome deed niet meer mee voor de eindzege, want hij moest hier al twee minuten toegeven op de Spanjaard.

Vluchters overleven op slotklim
Uiteindelijk moest het allemaal beslist worden op de slotklim naar Courchevel. Deze beklimming is 5.9 kilometer lang aan 6,2 procent gemiddeld. Aan de voet hadden Nibali en Kelderman maar een kleine achterstand meer op de koplopers, twintig seconden. Contador volgde nog steeds op één minuut en tien seconden. Op drie en een halve kilometer van de top reed Nieve weg uit de kopgroep, terwijl Kelderman Nibali loste in de achtervolging.

Nieve bleef weg, ook al probeerden Bardet en Yates het nog in de achtergrond. Op de slotklim kon Contador niet meer dichtbij genoeg te komen. Van den Broeck hield ook voldoende voorsprong over op Kelderman door op het podium te eindigen.

Het jongerenklassement is wel gewonnen door Kelderman. Froome mag na zijn mindere dag toch nog het puntenklassement bijschrijven. Alessandro de Marchi heeft de bolletjestrui gewonnen.

Mikel Nieve

Critérium du Dauphiné 2014 (WT)
Uitslag rit 8, Megève – Courchevel (131.5 km):

1. flag-es Mikel Nieve (Team Sky) in 3u20m29s
2. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) op 3s
3. flag-gb Adam Yates (Orica-GreenEDGE) op 5s
4. flag-us Andrew Talansky (Garmin-Sharp) op 9s
5. flag-be Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) z.t.
6. flag-us Tejay Van Garderen (BMC Racing) op 15s
7. flag-nl Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling) op 32s
8. flag-fr John Gadret (Movistar) op 36s
9. flag-es Daniel Navarro (Cofidis) op 41s
10. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 1m15s

20. flag-gb Chris Froome (Team Sky) op 5m05s

podium Critérium du Dauphine 2014

Eindklassement Critérium du Dauphine 2014
1. flag-us Andrew Talansky (Garmin-Sharp) in 31u08m08s
2. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 27s
3. flag-be Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) op 35s
4. flag-nl Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling) op 43s
5. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) op 1m20s
6. flag-gb Adam Yates (Orica-GreenEDGE) op 2m05s
7. flag-it Vincenzo Nibali (Astana) op 2m12s
8. flag-es Mikel Nieve (Team Sky) op 2m59s
9. flag-es Daniel Navarro (Cofidis) op 3m04s
10. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana) op 3m17s
Volledige uitslag en klassementen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.