ASO wekt Ronde van Duitsland weer tot leven
Gerdemann was in 2008 de laatste winnaar van de Deutschland Tour- Foto: Sirotti
dinsdag 8 maart 2016 om 13:17

ASO wekt Ronde van Duitsland weer tot leven

De  Deutschland Tour keert binnen afzienbare tijd terug op de wielerkalender. Tourorganisator ASO heeft daarover een overeenkomst gesloten met de Duitse wielerbond BDR. De Ronde van Duitsland hield na de editie van 2008 op te bestaan, vooral vanwege de dopingproblematiek in het wielrennen.

De bedoeling is dat de Ronde van Duitsland binnen twee jaar weer nieuw leven ingeblazen zal worden. Volgens Duitse media is al besloten dat de eerstvolgende editie in 2018 zal zijn. De samenwerking tussen de BDR en ASO is voor de lange termijn. Gesproken wordt over een periode van zeker tien jaar.

“De aankondiging dat de Tour de France in 2017 zal starten in Düsseldorf en de geweldige prestaties van een nieuwe generatie Duitse profs in de belangrijkste wedstrijden, zorgen voor een goede voedingsbodem om de liefde voor het wielrennen in Duitsland weer te laten groeien”, staat in een gezamenlijke persverklaring. In welke periode de rittenkoers plaats zal vinden, is nog onduidelijk. De laatste editie in 2008 begon eind augustus en eindigde begin september en duurde in totaal negen dagen.

Met de samenwerking wordt beoogd de Duitse wielersport op een duurzame manier te promoten. De Deutschland Tour vorm daarbij het middelpunt. Er zullen daarnaast ook onder meer activiteiten voor recreatieve fietsers worden opgezet.

RIDE Magazine
38 Reacties
Sorteer op:
8 maart 2016 13:20
Goed nieuws. Duitsland is een mooi land met veel mooie natuur/bergen en verdient gewoon weer een Ronde van Duitsland. Ook goed voor het Duitse wielrennen an sich.
8 maart 2016 13:21
Mooi dat de Ronde van Duitsland weer nieuw leven krijgt, maar de ASO werk natuurlijk met een dubbele agenda. Het probeert zo heer machtspositie weer te vergroten.
8 maart 2016 13:24
Helemaal eens met TaDo
8 maart 2016 13:27
Ik kan me die ronde eigenlijk niet echt heugen. Niet categorie WT toch?

Was ie een week, of zo lang als de Ronde van Zwitserland? En er waren dus weleens aankomsten op de Rettenbach? Dan ga ik ervanuit dat het ook voor klimmers was?
8 maart 2016 13:27
Apart om op de wikipedia pagina van de Deutschland Tour bij jaar 1937 tot en met 1939 een vlag te zien van Nazi-Duitsland.

On: Lijkt me mooi om deze koers terug te hebben. Wel gemengde gevoelens over de samenwerking met de ASO dat op deze manier, zoals TaDo al vermeldt, de machtspositie weer tracht te vergroten..
8 maart 2016 13:34
Geweldig nieuws. Duitsland is het mooiste land van Europa en verdient zeker een wielerronde (hopelijk van 7 dagen of meer en spectaculaire parcoursen).
8 maart 2016 13:37
Heel mooi. Deze ronde was een hele mooie koers, die verdient zeker een herstart.
8 maart 2016 13:39
@LyndaLid
Als ik me goed kan herinneren was de Deutschland Tour van 2005 tm 2008 wel degelijk WT.
Een land als Duitsland moet in ieder geval een mooie eigen ronde hebben, in principe zou je er een parkoers neer moeten kunnen leggen wat niet onderdoet voor een ronde van Zwitserland.
8 maart 2016 13:40
@LL: was volgens mij een grote week. Inderdaad veel klimmen, ik herinner mij ook de Rettenbach nog.
8 maart 2016 13:40
de BDR zal wel contact opgenomen met de ASO om dit te bewerkstelligen want hoe je het went of keert ze zijn gewoon de beste in koersen organiseren. En so what dat de ASO haar machtspositie weer weet te vergroten, ik zie het probleem niet zo.
8 maart 2016 13:58
Ik vond het steeds een prachtige ronde! Blij dat hij terug komt!
8 maart 2016 14:04
Prima koers om terug te brengen, alleen waar plaats je zoiets op de overvolle kalender?
Optie 1: ga de concurrentie aan met de Dauphine en ronde van Zwitserland (Geen ASO) als voorbereidings wedstrijd op de tour. (er zijn al genoeg grote wedstrijden in Frankrijk)
Optie 2: als voorbereidings koers op de Vuelta (concurrentie van de ronde van Polen)
Optie 3: tijdens de Giro/Vuelta (Sommige ronde renners die een dubbele grand tour moeten doen van de sponsoren krijgen hierdoor een beter alternatief)
Najaar en Voorjaar lijken me niet echt een optie tenzij ze weg blijven uit het hooggebergte.

Maar hoe dan ook goed nieuws: Duitsland en Engeland dienen meer plaats te krijgen op de kalender. Vooral Engeland zou een voorjaars weekeinde moeten krijgen naar 'Vlaams model'

De nieuwe plaats van de Eneco tour is ook veel beter, Nederland is voor koers alleen interessant bij slecht weer (ex Limburg) en die zit een Duitsland tour dus niet meer in de weg
8 maart 2016 14:04
Er is natuurlijk absoluut een schitterend en lastig parcours te vinden, maar als ik mij goed herinner was het vaak juist een verbazend vlakke ronde. Hij deed namelijk lang niet altijd de Beierse Alpen aan en laveerde ook in de rest van het land vaak tussen de bergen door. Als er nieuw leven in wordt geblazen, dan hopelijk wel met een aantrekkelijk parcours en niet alleen iets voor de (Duitse) sprinters.
8 maart 2016 14:06
Maar wanneer dan? April zit vol met Baskenland, Castilla Y Leon en Trentino. Mei is voor de Giro. Juni voor Dauphine en Zwitserland. Juli voor Tour de France. Eind augustus en september Giro. En daarna WK en sluiting seizoen.
Blijft het voorjaar (eind maart of april) over. Dat zou dan wel weer goed uitkomen voor de ASO. Lekker UCI pesten door tegenover hun klassieker deze tour te zetten.
De echte top-klimmers zullen denk ik wel twee keer achter hun oren krabben of ze zo vroeg in het jaar nog een keer door regen en sneeuw willen gaan fietsen. En de top-sprinters zullen toch liever Milaan-SanRemo rijden denk ik zo. Lijkt me een lastige plaatsing.

Edit: Wat KnightBiker zegt dus.
8 maart 2016 14:24
Het was altijd eind augustus, volgens mij net met overlap met de Vuelta. Dus vooral voor de mannen die een verloren Tour goed moesten maken, maar niet voor de Vuelta waren geselecteerd. Eigenlijk een beetje de plek die nu de ronde van Polen heeft.

Volgens mij heeft Leipheimer hem een paar keer gewonnen, dus er werd wel degelijk geklommen.
8 maart 2016 14:32
Hij zat inderdaad op de plek van de Ronde van Polen. Daar moet dus naar gekeken worden. Maar een samenwerking voor 10 jaar is wel heel erg mooi!
8 maart 2016 14:42
Lekker concurreren met de Ronde van Californië tijdens de Giro?
8 maart 2016 14:43
Goed nieuws!! Inderdaad parcours als in zwitserland oid moet mogenlijk zijn. En gewoon erg goed voor duitse wielrennen.
Data zal door ASO bepaald gaan worden gok ik, aangezien ze " zelfstandig" gaan, en waarschijnlijk dus ergens concurentie aangaan met andere ronde...
8 maart 2016 14:55
Oscar v
Hoezo de UCI pesten? De UCI organiseerd alleen maar het WK en voor de rest helemaal niks...... Ik weet niet of je het weet maar Criterium international (26/27-03) Parijs-Roubaix (10-04), Waalse Pijl ( 20-04) en Luik-Bastenaken-Luik (23-04 ) worden in de periode die jij noemt (eind maart - April) ook door de ASO georganiseerd en de rest van de klassiekers worden door andere clubjes georganiseerd (oa flanders classics, RCS)
8 maart 2016 15:04
Erg mooi dat de ronde terugkomt! Jammer dat de ASO dit doet.
8 maart 2016 15:04
Mooi nieuws!

OFF: Wellicht worden er dan ook meer cyclo's in Duitsland georganiseerd.
8 maart 2016 15:16
MDKIDW ja, dat weet ik. ASO is straks geen WorldTour meer. En deze ronde zal dus ook geen WorldTour worden. Dus kan ASO, UCI pesten door deze koers tegenover WorldTour wedstrijden te zetten, in de hoop dat de toppers verleid worden bij die WorldTour wedstrijden weg te blijven. Met "hun klassiekers" bedoel ik dus de klassiekers die onder de WorldTour vallen.
8 maart 2016 15:30
Ik vind het juist wel mooi dat de ASO het doet, dan wordt het tenminste goed georganiseerd.
8 maart 2016 15:42
@oscar V
Ik blijf het een onzin argument vinden "dat UCItje pesten". Dit soort wedstrijden trekt toch een heel andere type renner.
de klassieker renners zullen altijd de klassiekers blijven rijden. of denk je dat ze in een keer milaan sanremo, ronde van vlaanderen, gent wevegem of Amstel links laten liggen omdat de Ronde van Duitsland dan plaats vind? Nou ik denk van niet hoor. Elke (klassieker) renner will een monument op zijn Erelijst hebben staan.
en trouwens er is nog niet eens bekend wanneer deze koers plaats vind, met welk budget ze gaan werken en überhaupt nog niet welk niveau deze koers zal gaan hebben....

@Lyndalid
je bedoelt de ronde van California waar de ASO vanaf dit jaar de event/technisch manager is
8 maart 2016 16:12
Geweldig. Magnifiek. Wat een ronde was dit, met heerlijke deelnemersvelden (lees: renners die net niet goed genoeg waren en dus niet geïndoctrineerd waren door het saaiheidsregime) en geweldige finales - vaak met mooie en uitdagende parkoersen. Hopen dat het net als vroeger weer negen dagen is en dat het net na de Tour komt. Laat Polen maar weer richting september gaan, niets mis mee.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.