Astarloza beste ontsnapper in Touretappe 16
dinsdag 21 juli 2009 om 17:27

Astarloza beste ontsnapper in Touretappe 16

De Tourrit van vandaag eindigde in een spannende apotheose: vier man reden enkele seconden voor vier achtervolgers, maar behielden die voorsprong. Nadat Amaël Moinard eerst wegreed, was het Mikel Astarloza die wel succesvol demarreerde. Alberto Contador blijft leider.

Vanuit de start volgden meteen al vele demarrages uit het peloton, totdat er op een gegeven moment een grote kopgroep ontstond. Hierbij zaten onder meer Pellizotti, Karpets, Ten Dam, Voigt, Cancellara en vele anderen. Toen het nog 24 kilometer tot de top was, had Pellizotti al genoeg van zijn medevluchters.

De Italiaan reed weg en kreeg de Rus Vladimir Karpets mee. De Spanjaard Egoi Martinez had wat meer moeite om te komen aansluiten, maar kwam er toch vrij snel bij. Veel renners probeerden uit het peloton te ontsnappen om de sprong te maken naar de koplopers of de achtervolgers. Astana bleef gewoon tempo rijden op de Grand-Saint-Bernard en zorgde dat het verschil zo rond de twee-drie minuten bleef.

Pellizotti kwam als eerste aan op het dak van de Tour de France met in zijn wiel Vladimir Karpets. Egoi Martinez had de twee inmiddels moeten laten gaan en kon zelfs de achtervolgers niet meer bijhouden. Van die achtervolgers kwam Voigt als eerste over de top met ruim een minuut achterstand.

In de afdaling van de Petit-Saint-Bernard liet het peloton de koplopers hun voorsprong opbouwen tot meer dan vijf minuten. Achter Karpets en Pellizotti werkten de zestien achtervolgers zeer goed samen en het gat tussen de twee groepen werd steeds kleiner. Een paar kilometer voor de voet van de Petit-Saint-Bernard kwamen de twee groepen samen.

De Petit-Saint-Bernard werd beschouwd als de mindere van de twee klimmen maar leverde wel het meeste spektakel. Vooraan ontplofte de koers helemaal en bleken Van den Broeck en Pellizotti de sterkste. Zij leken samen over de top van de Petit-Saint-Bernard te gaan, maar eerst sloot Astarloza aan en niet veel later Moinard.

Bij de toppers was er ook vuurwerk, Saxo Bank zette in het peloton twee mannetjes op kop. Toen de groep vrij uitgedund was plaatste Andy Schleck de verwachtte demarrage. Frank Schleck, Alberto Contador, Andreas Kloden, Bradley Wiggins en Vincenzo Nibali waren de enigen die konen volgen. Armstrong, Evans en Kirchen leken de grote verliezers samen met Tony Martin, die een hele zware dag had.

Het gat tussen de twee groepen was een halve minuut toen Lance Armstrong het probeerde dicht te rijden. De Amerikaan naderde de zes voor hem snel en kreeg in zijn wiel onder meer Kirchen mee. Frank Schleck kreeg het vooraan lastig en moest een flink gat laten. Het duurde dan ook niet lang voordat hij werd opgeraapt door Armstrong. De zevenvoudig-Tourwinnaar leek Frank Schleck achter te laten maar de Luxemburger herpakte zich.

Zodra Armstrong aan sloot bij de zes vooraan (Schleck viel weg, maar Voigt was teruggevallen uit de kopgroep) werd het tempo gedrukt. Evans was de enige van de grote favorieten die niet meer kon terugkeren. Vooraan werden de vier koplopers op de hielen gezeten door Goubert, Roche, Fedrigo en Casar, eveneens mannen die in de oorspronkelijke kopgroep zaten.

In de afdaling gebeurden twee valpartijen waar er één vrij ernstig van was. Jens Voigt maakte een flinke klapper in de afdaling, waardoor was onduidelijk. Hij ging in ieder geval met een gangetje van rond de zeventig kilometer per uur onderuit. Niet veel later lag ook de Spanjaard Gomez Marchante op de grond.

Vlak voordat de vier achtervolgers aansloten bij de vier koplopers begon het demarreren. Eerst waren er aanvallen van Moinard en van Van den Broeck, maar Astarloza plaatste de beste. Een tiental seconden voordat de vier achtervolgers erbij kwamen reed de Spanjaard weg.

Hij sloeg meteen een groot gat en vrij snel werd duidelijk dat de winst binnen was. Achter hem werd de sprint gewonnen door Sandy Casar, die voor de zesde keer tweede werd in een Tour-etappe.

Etappe 16: Martigny – Bourg-Saint-Maurice (159 km)
1. Mikel Astarloza (Spanje/Euskaltel) in 4u14m20s
2. Sandy Casar (Frankrijk/Française des Jeux) op 6s
3. Pierrick Fédrigo (Frankrijk/Bouygues)
4. Nicolas Roche (Ierland/AG2R)
5. Jurgen Van Den Broeck (België/Silence-Lotto)
6. Amaël Moinard (Frankrijk/Cofidis)
7. Franco Pellizotti (Italië/Liquigas) op 11s
8. Stephane Goubert (Frankrijk/AG2R)
9. Christophe Moreau (Frankrijk/Agritubel) op 59s
10.Alberto Contador (Spanje/Astana)

Algemeen klassement
1. Alberto Contador (Spanje/Astana) in 67u33m15s
2. Lance Armstrong (Verenigde Staten/Astana) op 1m37s
3. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Astana) op 1m46s
4. Andreas Klöden (Duitsland/Astana) op 2m17s
5. Andy Schleck (Luxemburg/Saxo Bank) op 2m26s
6. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas) op 2m51s
7. Christophe Le Mével (Frankrijk/Française des Jeux) op 3m09s
8. Frank Schleck (Luxemburg/Saxo Bank) op 3m25s
9. Carlos Sastre (Spanje/Cervélo) op 3m52s
10.Cristian Vande Velde (Verenigde Staten/Garmin) op 3m59s

Complete uitslag en klassementen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.