<b>Overzicht</b>: de maand januari in vogelvlucht
zaterdag 2 februari 2013 om 17:17

Overzicht: de maand januari in vogelvlucht

Slagter

foto: Sirotti

Het zal u niet ontgaan zijn dat het wegseizoen 2013 inmiddels op gang is geschoten. Met de Tour Down Under en de Ronde van San Luis zitten de eerste wedstrijden er al weer op. Hoewel januari grotendeels overschaduwd werd door het onvermijdelijke dopingspook, ging het ook weer eens over de koers. WielerFlits bundelde de hoogtepunten van de afgelopen maand in dit exclusieve overzicht.

Valse start
Het jaar 2013 begon waar 2012 eindigde: in mineur. De dopingbeschuldigingen jegens de voormalige Rabobank-ploeg moesten met het opdoeken van de formatie de kop in worden gedrukt, maar werden al gauw met de dag concreter. Enkele anonieme oud-renners legden zeer belastende verklaringen af over hun ex-werkgever en stelden dat stelselmatig dopinggebruik wel degelijk aan de orde was bij de bankiersformatie.

Danny Nelissen bleek een van hen en speelde open kaart in een openhartig gesprek met Wilfred Genee. Na Nelissen voelden ook Marc Lotz en Grischa Niermann zich geroepen om openheid van zaken te geven over hun dopinggebruik. Ook Rudi Kemna gaf toe in aanraking te zijn gekomen met verboden middelen, waarop de ploegleider van Argos-Shimano acuut op non-actief werd gesteld.

Aanleiding voor het uitdiepen van de dopingbeerput was het gesprek tussen Lance Armstrong en talkshowhost Oprah Winfrey, dat aan de vooravond van het nieuwe seizoen werd aangekondigd. Op 18 en 19 januari was het zover en onderbrak menig wielerfanaat tot tweemaal toe zijn nachtrust om te horen wat men eigenlijk al lang wist. Het gesprek was nog geen twee minuten op weg toen ‘The Boss’ achtereenvolgens EPO-, bloeddoping- en testosterongebruik op tafel had gegooid. Ook gaf de Texaan te kennen dat het in zijn opinie niet mogelijk is om zonder doping te Tour te winnen. De rest van het tweeledige interview liet qua nieuwswaarde nogal te wensen over.

‘The Butcher’
Gelukkig werd er ook weer vooruit gekeken naar een geheel nieuw wielerseizoen. Naar goede gewoonte werd het seizoen op gang geschoten in het verre Australië. Het eigen Orica-Greenedge kwam goed uit de startblokken met winst in alle drie de Australische kampioenschappen. De oersterke Luke Durbridge reed alles en iedereen aan gort op zowel de weg-als de tijdrit. Tussendoor eiste ploegmaat Cameron Meyer ook nog even de nationale criteriumtitel op.

andre greipel

foto: Sirotti

De WorldTour-kalender werd geopend met de Tour Down Under, waar de Duitse spurtbom André Greipel zich zoals wel vaker als een vis in het water voelde. De kopman van Lotto-Belisol won er wederom drie ritzeges en pakte vooraf al de zege in de Down Under Classic. Het nieuwe Team Blanco Pro Cycling gaf ook meteen zijn visitekaartje af met goede prestaties van zowel Mark Renshaw als de jonge Tom-Jelte Slagter. Vooral die laatste steeg boven zichzelf uit door in de lastige voorlaatste rit de basis te leggen voor zijn glansrijke eindzege in deze goedbezette koers. In het eindklassement hield ‘The Butcher’, zoals zijn nieuwe bijnaam luidt, Javier Moreno en Geraint Thomas kort achter zich. Vriendelijk als hij is, was hij niet te beroerd om een zich kort te laten interviewen door WielerFlits.

Ook in andere exotische regionen werd er gekoerst. In het Afrikaanse Gabon was het, met ritzeges van zowel Gert Dockx (2) als Frédérique Robert (2), enkel Lotto-Belisol dat de klok sloeg. De eindzege in La Tropicale Amissa Bongo (2.1) ging echter niet naar de Belgische formatie, maar viel ten deel aan de Fransman Yohann Gène.

In het Argentijnse San Luis (2.1) was het Mark Cavendish die zijn nieuwe werkgever OmegaPharma-Quickstep meteen reden tot juichen gaf door de eerste etappe op zijn naam te schrijven. Een dag later moest de ‘ManxExpress’ echter de duimen leggen voor de rappe Sacha Modolo. Nadien was het de beurt aan de klimmers om zich te tonen en lieten de thuisrijders zich opvallend goed van voren zien. Met name de Braziliaan Alex Correia Diniz en de Argentijn Daniel Ricardo Diaz gooiden hoge ogen. Het was dit Zuid-Amerikaanse duo dat als enige in het spoor bleef van de ontketende Alberto Contador in de voorlaatste etappe met aankomst op de Mirador del Sol. Het volstond voor Diaz om het eindklassement naar zijn hand te zetten en zo de mooiste zege uit zijn carrière te boeken. Van Garderen en Diniz flankeerden de Argentijn op het eindpodium.

Terug op Europese bodem
Traditioneel vormde de GP La Marseillaise de openingskoers van het Europese wegseizoen. Het was uiteindelijk de jonge Justin Jules, die zijn bescheiden werkgever La Pomme Marseille een mooie zege schonk. Uittredend winnaar Samuel Dumoulin werd, in zijn eerste koers voor zijn nieuwe werkgever AG2R, verdienstelijk tweede. De jonge Fransman Thomas Damuseau van Argos-Shimano vervolledigde het podium.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.