Baloise Belgium Tour introduceert SafeTurn om ’trottoirspringen’ tegen te gaan
foto: WielerFlits
dinsdag 14 juni 2022 om 19:45

Baloise Belgium Tour introduceert SafeTurn om ’trottoirspringen’ tegen te gaan

Blauw van kleur, ruim een meter hoog en morgen in de Baloise Belgium Tour voor het eerst te zien tijdens een wielerkoers. De vijfdaagse ronde introduceert de SafeTurn: een vlag die voortaan moet voorkomen dat renners het trottoir gebruiken in een wedstrijd.

De Baloise Belgium Tour en wedstrijdorganisator Golazo hebben het thema ‘veiligheid’ hoog op de agenda staan. Dat zagen we al met bijvoorbeeld de opvallende afzettingen en pylonen van Boplan, de nadars zonder pootjes en de digitale veiligheidsborden die visueel en met geluid de veiligheid proberen te garanderen. Aan deze lijst kan voortaan een nieuw veiligheidsitem worden toegevoegd.

De organisatie onderzocht de afgelopen tijd hoe zij de koers nog veiliger kon maken en merkte dat het op- en afspringen van het trottoir in wedstrijdverband soms nog steeds gebeurt, hoewel het niet meer is toegestaan. Het zorgt voor onveilige situaties: het brengt de renner zelf in gevaar, het brengt andere renners in gevaar, maar het brengt ook mensen in gevaar die toevallig op het trottoir aan het wandelen zijn.

Om het ’trottoirspringen’ tegen te gaan, introduceren de Baloise Belgium Tour en Golazo nu de ‘SafeTurn’ – een reeks schuine vlaggen die in bochten of bij wegversmallingen worden gebruikt om aan te geven waar niet gereden mag worden. Het idee is overgenomen uit de skisport. Deze vlaggen zijn gemaakt van pvc-buizen en veringen, zodat ze meeveren als een renner per ongeluk ertegenaan rijdt of valt.

De Baloise Belgium Tour begint morgen met een etappe van Merelbeke naar Maarkedal. De ronde eindigt zondag in Beringen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.