Het houdt niet op: Overzicht van vijf maanden vol pech voor Visma | Lease a Bike
foto: Cor Vos
donderdag 16 mei 2024 om 07:15

Het houdt niet op: Overzicht van vijf maanden vol pech voor Visma | Lease a Bike

Overzicht De beste ploeg ter wereld. Dat was Jumbo-Visma vorig jaar. Het overtreffen van het winnen van de drie grote ronden leek voor aan het seizoen een onmogelijke missie, maar met de volle focus op de voorjaarsmonumenten en een nieuw doel in de Giro d’Italia – het winnen van etappes – moest de ploeg ook in het begin van 2024 een onuitwisbare indruk kunnen achterlaten. Door een opeenstapeling van pech en tegenvallers worden de hoogtepunten overschaduwd. WielerFlits maakt een overzicht van alle tegenslagen in het jaar van Visma | Lease a Bike tot nu toe.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Februari: Tiesj Benoot valt in Ronde van de Algarve
Al vroeg in het seizoen liep Tiesj Benoot een kneuzing op tijdens de Ronde van de Algarve. De Vlaming besloot uit voorzorg uit de rittenkoers te stappen met het oog op een lang klassiekervoorjaar. Benoot had zijn seizoenstart al noodgedwongen moeten uitstellen vanwege een corona-besmetting op trainingskamp.

Maart: Robert Gesink valt in Tirreno-Adriatico
Al op de tweede dag van Tirreno-Adriatico raakte Robert Gesink betrokken bij een valpartij. Hoewel de 37-jarige Nederlander de finish van de tweede rit nog wel wist te behalen, besloot hij de dag nadien niet meer op de fiets te stappen.

Maart: Wilco Kelderman valt in Parijs-Nice
Ondanks een historische week – met eindoverwinningen in zowel Tirreno-Adriatico als Parijs-Nice – kon Wilco Kelderman minder genieten van het overwinningsfeest in Nice. De 33-jarige klimmer kwam ten val in de slotkilometer van de rittenkoers naar de zon. Kelderman wist door zijn val in de laatste bocht van de slotetappe wel te finishen, maar deed dat met een gebroken sleutelbeen. Daardoor moest hij de Giro overslaan en heeft hij halverwege mei nog altijd niet zijn rentree gemaakt.

Wilco Kelderman staat al jaren bekend als een van de grootste pechvogels uit het peloton – foto: Cor Vos

Maart: Christophe Laporte ziek in Milaan-San Remo
In Milaan-San Remo waren alle ogen binnen de Nederlandse formatie gericht op Europees kampioen Christophe Laporte en sprinttalent Olav Kooij. Hoewel die laatste indruk wist te maken in de finale van het monument, moest de Franse hoop op een hoge notering vroegtijdig uitstappen. Als gevolg van een ziekte wist Laporte de capi niet te overleven en stapte hij uit. Het betekende een streep door een groot gedeelte van zijn klassiekervoorjaar. Pas in Parijs-Roubaix stapte Laporte zijn koersfiets weer op.

Maart: Bart Lemmen valt in Ronde van Catalonië
In de Tour Down Under was hij een van de revelaties, maar in de Ronde van Catalonië leerde Bart Lemmen de vervelende kant van het WorldTour wielrennen kennen. De voormalig militair kwam al in de openingsetappe van de Spaanse rittenkoers ten val, brak zijn sleutelbeen en stapte op het vliegtuig naar huis. Lemmen stond een maand langs de kant.

Maart: Per Strand Hagenes valt in E3 Saxo Classic
Geen Laporte, maar verder stonden alle toprenners opgesteld voor de E3 Saxo Classic, de mini-Ronde van Vlaanderen. Visma | Lease a Bike koos midweeks voor een waar sterrenensemble, en invaller Per Strand Hagenes. Een geweldige ervaring voor de jonge Noor, maar al in de beginfase viel zijn droom in duigen. De 20-jarige hardrijder raakte al snel het asfalt en brak daarbij zijn neus. Einde E3 Saxo Classic voor Hagenes.

De E3 Saxo Classic wordt een dag vol pech voor Visma | Lease a Bike – foto: Cor Vos

Maart: Meerdere renners vallen in E3 Saxo Classic
Naast de Noor ging ook absolute kopman Van Aert onderuit. Aan het begin van de Paterberg sprong de Belg uit het gootje om het achterwiel van Mathieu van der Poel te kiezen, maar daarbij ging hij naar de grond. Het was uitgerekend deze actie waarmee hij een lange solo van zijn aartsrivaal in de hand werkte. Ook Jan Tratnik, Dylan van Baarle en Benoot kwamen ten val tijdens de voorjaarsklassieker rondom Harelbeke. “Het was een dag vol pech”, gaf Tratnik aan voor onze camera.

Maart: Jan Tratnik valt in Gent-Wevelgem
Vanwege zijn gebroken neus kon Hagenes twee dagen na de E3 Saxo Classic niet in actie komen tijdens Gent-Wevelgem. Tratnik nam zijn plaats in, maar wist de finish in Wevelgem niet te halen. “Jan lag er heel slecht bij en was op zijn hoofd gevallen”, legde ploegleider Maarten Wynants uit. “Maar hij kon na een tijdje opstaan en naar de bus rijden. Het viel al bij al mee, zegt hij zelf.”

Maart: Wout van Aert valt in Dwars door Vlaanderen
Met een geschaafde rug zat Van Aert huilend op het asfalt. Het zijn beelden die bij veel wielerliefhebbers nog op het netvlies staan. De Belg brak bij de ernstige valpartij zijn sleutelbeen, zeven ribben en zijn borstbeen. Bovendien bleek de alleskunner een gekneusde long over te houden aan het ongeluk, om over de talloze schaaf- en brandwonden nog maar te zwijgen. De val betekende een einde aan zijn klassiekervoorjaar en een streep door de Giro d’Italia.

Gaan we Wout van Aert dit jaar in de Tour zien? – foto: Cor Vos

April: Matteo Jorgenson ziek voor Parijs-Roubaix
Hij wist tijdens zijn eerste koersen voor Visma | Lease a Bike direct veel indruk te maken. Sterker nog: Matteo Jorgenson schreef zowel het eindklassement in Parijs-Nice als de voorjaarsklassieker Dwars door Vlaanderen op zijn palmares, maar een goede klassering in Parijs-Roubaix kwam er niet. De Amerikaan verscheen niet aan de start omdat hij niet 100% fit was.

April: Dylan van Baarle ziek voor Parijs-Roubaix
De blessures van Van Aert zorgden ervoor dat de ploeg zo goed als zeker een streep door de grote doelen Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix kon zetten. Of zou Van Baarle zijn huzarenstukje uit 2022 in Roubaix na kunnen doen in Nederlandse dienst? Het antwoord was nee. De Nederlandse hardrijder stond wel op de startlijst, maar verscheen wegens ziekte niet aan de start van de Hel van het Noorden.

April: Jonas Vingegaard valt in Ronde van het Baskenland
Een willekeurige donderdagmiddag in april bleek een dag met een zwarte rand in het wielerseizoen 2024 te worden. Bij een gigantische valpartij in de Ronde van het Baskenland kwam de crème de la crème van het peloton zwaar ten val. Waaronder Jonas Vingegaard, die er – samen met Jay Vine van UAE Emirates – het ergst aan toe bleek te zijn. De tweevoudig Tourwinnaar liep meerdere ribbreuken, een sleutelbeenbreuk, een longkneuzing en een klaplong op. Het is nog altijd maar de vraag of de Deen in topvorm aan de start van de Tour de France kan verschijnen.

Het is nog maar de vraag of Jonas Vingegaard de start van de Tour in goede vorm gaat halen – foto: Cor Vos

April: Koen Bouwman ziek voor Giro d’Italia
Na het teleurstellende bericht dat hij niet bij de Giro-selectie zat, mocht Koen Bouwman zich vanwege de blessure van Kelderman toch opmaken voor zijn favoriete grote ronde. Helaas voor Bouwman moest hij in de Ronde van Romandië opgeven vanwege ziekte. Uiteindelijk bleek de Grande Partenza niet haalbaar en dus miste 30-jarige renner alsnog zijn deelname aan de eerste grote ronde van het jaar.

Mei: Robert Gesink valt in Giro d’Italia
Hij was de eerste uitvaller in de Giro d’Italia van 2024. Al tijdens de openingsetappe naar Turijn kwam Gesink ten val. Op de beelden was te zien hoe de ervaren renner een valpartij voor hem niet meer kon ontwijken. De coureur uit Varsseveld kwam een kwartier na ritwinnaar Jonathan Narvaez binnen, maar kon op dag twee niet meer opstappen vanwege een breuk in zijn hand.

Mei: Christophe Laporte valt in Ronde van Italië
In aanloop naar een tussensprint in de vijfde etappe van de Giro d’Italia kwam Laporte hard ten val. De Europees kampioen raakte uit balans nadat hij over een put heen reed tijdens een gesprek met Kaden Groves. De Fransman kon de grote ronde in eerste instantie vervolgen, maar moest twee dagen later alsnog opgeven omdat hij te veel last had van zijn verwondingen.

Mei: Olav Kooij geeft op wegens ziekte in de Giro
Ondanks een valpartij tijdens de tweede rit, wist Kooij daags voor de eerste rustdag zijn eerste grote ronde-rit ooit te winnen. Helaas kreeg het Jachtluipaard van Numansdorp nadien te kampen met ziekte. De 22-jarige sprinter verscheen niet aan het vertrek van de elfde etappe.

Ook de goedlachse Cian Uijtdebroeks moest de Ronde van Italië vroegtijdig verlaten – foto: Cor Vos

Mei: Cian Uijtdebroeks geeft op wegens ziekte in Ronde van Italië
De ploegleiding gaf na de opgave van Kooij al aan dat er meerdere betrokkenen binnen de ploeg rondlopen met een hoestje of loopneus, maar wilde ondanks de opgave van hun sprinter de spirit hoog houden met de goede positie in het algemeen klassement van Cian Uijtdebroeks. Helaas voor de jonge Belg en zijn ploeg moest ook hij opgeven vanwege ziekte. De klassementsrenner die in het bezit was van de witte trui verscheen niet aan de start van de elfde etappe. Eerder stapte Uijtdebroeks wegens ziekte ook al uit de Ronde van Catalonië.

Langdurige afwezigheid Hessmann en Gloag
En dan zijn er nog de langlopende dopingzaak van Michel Hessmann (waar nog altijd geen oordeel over is geveld) en de langdurige knieblessure van Thomas Gloag (naar aanleiding van een aanrijding in augustus 2023) die ervoor zorgen dat Visma | Lease a Bike al maandenlang geen beroep op hen kan doen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.